kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:38/79)

Ryba w sosie jogurtowym 143

Ryba w sosie jogurtowym jest to specjał kuchni indyjskiej. Danie bardzo aromatyczne, wyraziste i pikantne. Wielbicielem ryb nigdy nie byłam, ale ta zdecydowanie przypadła mi do gustu. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Złoty chutney z mirabelek i kawałek historii mojej dzielnicy 177

blacie skończyło się przepysznym dżemem z wanilią , tym razem postanowiłam iść ze smakiem w zupełnie inną stronę. I tak powstał niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego smaku chutney mirabelkowy, inspirowany kuchnią indyjską. Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy. Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne. Do białego twarogu też

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Curry z indyka i brokuła 191

jest bardzo wdzięcznym daniem ze względu na to, że można w nim wykorzystać różne warzywa i różne rodzaje mięsa. Przygotowując curry stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań.  Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Curry w Indiach, trochę tak jak u nas bigos, każdy dom ma swój

Kuchcik gotuje
Chutney aronia&śliwka&gruszka 223

Chutney to rodzaj gęstego słodko-kwaśnego pikantnego sosu używany w kuchni indyjskiej, popularny również w krajach europejskich. Dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegeteriańskich. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam! Skladniki: 200 g aronii 450 g śliwek 2 duże gruszki 200 ml soku z jabłek 2 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chutney śliwkowy 150

takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos śliwkowy tzw. chutney. Jest to sos używany w kuchni indyjskiej. Przyrządzamy go z rożnych owoców i warzyw na bazie rożnych przypraw, rodzynek, czosnku. Mnie oczarował smakiem imbiru, goździków, curry. Sos można komponować wg. własnego upodobania.Jeśli lubimy wyraźny smak przypraw orientalnych

W kuchennym oknie Ewy
ŚWIEŻY IMBIR – JAK GO UŻYWAĆ 180

Jego korzeń jest dodatkiem do większości potraw kuchni indyjskiej, tajskiej czy koreańskiej. Świeży imbir ma jednak znacznie więcej zastosowań. Artykuł ŚWIEŻY IMBIR – JAK GO UŻYWAĆ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
DOMOWE MASŁO ORZECHOWE – idealne! 129

takich Nutellach , Snickersach i innych czekoladowych kremach, ale o takim prawdziwym maśle orzechowym! Zjadam je na kanapki, dodaję do zupy dyniowej , do wegetariańskich burgerów a nawet dań inspirowanych kuchnią indyjską . Zawsze smakuje rewelacyjnie i świetnie się komponuje! Dziś mam dla Was przepis na to ulubione! Koniecznie spróbujcie zrobić w domu takie masło orzechowe! SKŁADNIKI : * orzeszki ziemne – 500 g * olej

Ostra na Słodko
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 186

Dziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego kupiłam przyprawę tandoori masala, a potem o niej zapomniałam. Dzisiaj wpadła mi w oko i stwierdziłam, że trzeba spróbować coś z nią ugotować. W drugiej szafce stała jeszcze puszka mleczka kokosowego, więc pomyślałam

kuchnia doski
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy z czosnkową raitą 166

cytryny lub limonki natka pietruszki               Raita: 1 duża główka czosnku 5 łyżek jogurtu greckiego Najpierw zrobiłam raitę *: * Raita jest to przysmak kuchni indyjskiej. Powstaje z połączenia gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku, soli, oliwy...   Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg) Odcięłam górną część główki czosnku. Zawinęłam w srebrną folię i włożyłam do piekarnika

Kuchnia u Krysi
PIECZONE SKRZYDEŁKA W PAŚCIE TIKKA 183

Wspaniałe danie kuchni angielskiej inspirowane kuchnią indyjską.Kurczak jest wyjątkowo chrupiący,przyprawa sprawia ,że czujemy w nim kumin i garammasala,to takie dwie dominujące w tym daniu przyprawy.Choć możemy taką przyprawę kupić gotową ,zdecydowanie jednak swoją jest najlepsza, ja decydowałam się na zrobienie własnej mieszanki.Przepis tutaj klik .Z zapraszam. 1 kg.skrzydełek Pasta tikka sól morska *********************************** Dzień wcześniej zamarynować

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Słoneczne mango lassi z quinoą :) 113

Przed nami jeszcze długa zima, ja co prawda dopiero wróciłam z tropików, ale trzeba czasami zaaplikować sobie coś słonecznego na zapas. Uwielbiam kuchnię indyjską i mango lassi jest jednym z moich ulubionych koktajli, nie byłabym sobą gdybym nie przetestowała wersji z quinoą ;) spróbujcie jak wyszło :D Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 1 szklanka obranego

Quinoa Raz!
Bezglutenowe podpłomyki z mąką z quinoy 110

jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na śniadanie z twarożkiem i szczypiorkiem, jako kanapka na uczelnię, albo dodatek do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Długo szukałam bezglutenowej receptury, która by się sprawdziła, za zwyczaj wychodziły mi twarde suchary. Te w końcu udały się perfekcyjnie i zaryzykuję opinię, że są smaczniejsze od tradycyjnych pszennych. Polecam

Quinoa Raz!
PASTA TIKKA - JAK JĄ ZROBIĆ 161

Pasta TIKKA jest to rodzaj marynaty do kurczaka w kuchni indyjskie ,ale bardzo ulubiona przez Anglików.Zazwyczaj się podaje  kurczaka w kawałkach otulonego w pachnących przyprawach na które składa się ta Marynata.Polecam ogromnie ten przepis.  Tak wygląda kocowa faza zrobienia pasty TIKKA. 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 174

Przepis dla fanów indyjskiej kuchni i niecodziennych smaków. Chlebek naan i kokosowy ryż powstał dzięki inspiracji przepisami Nigelli Lawson. :) Buszując po Internecie znalazłam tysiące różnych przepisów na tego kurczaka, w końcu postanowiłam, że, jak zwykle zresztą, zrobię go po swojemu. Wyszedł delikatny, soczysty i bardzo ciekawy w smaku. Dzieła dopełnił aromatyczny kokosowy ryż basmati i cudowny chlebek naan. Mniam! :) Marynata

Cooking Monster
Szybkie curry z kurczaka 205

Moja inwencja twórcza - przepis idealny, gdy macie ochotę na kurczaka z ryżem lub kus-kusem - szybki, smaczny i prosty! :) Curry to nazwa sposobu przyrządzania dań typowych dla kuchni indyjskiej, w Polsce kojarzy nam się raczej tylko z mieszanką przypraw. To świetny sposób przyrządzenia kurczaka, którego możecie podać z ryżem, kus-kusem ulubioną kaszą lub pieczywem. Szybko się przyrządza, a mieszanka

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania