Chutney (czyt. czatnej) to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej , używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. Sporządzany jest z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą i octem. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego, wszystko w zależności
To co kochamDanie trochę podchodzące pod kuchnię indyjską ze względu na przyprawę – garam masala. Polecam ją do używania wielu dań np. jednogarnkowych, zup, mięs czy nawet ryb. Można ją kupić w supermarketach na dziale z żywnością orientalną lub zrobić samemu w domu. Przyprawy makro takie jak: kmin rzymski, kolendra, pieprz, kardamon i mikro: liść laurowy, cynamon, goździki, pieprz cayenne, gałka muszkatałowa
JaglusiaPlacuszki cebulowe w azjatyckich smakach wprost z Indii. Są chrupiące, aromatyczne i znakomicie nadają się na przystawkę albo na samodzielny posiłek. Robi się je szybko i
Moje Małe CzarowanieKurczak z warzywami pachnący ziołami i aromatycznym curry w sosie z serka mascarpone. Curry wywodzi się z kuchni indyjskiej - to niezwykle aromatyczne danie z warzywami, mięsem lub rybą w sosie. U nas w domu przygotowujemy je raz na jakiś czas, za każdym razem zmieniając proporcję, warzywa i dodatki. Zawsze wychodzi pyszne. Fajny pomysł na syty obiad. Danie obiadowe, które
Zasmakuj KuchniRyba w sosie jogurtowym jest to specjał kuchni indyjskiej. Danie bardzo aromatyczne, wyraziste i pikantne. Wielbicielem ryb nigdy nie byłam, ale ta zdecydowanie przypadła mi do gustu. Czytaj więcej
Biały fartuszekblacie skończyło się przepysznym dżemem z wanilią , tym razem postanowiłam iść ze smakiem w zupełnie inną stronę. I tak powstał niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego smaku chutney mirabelkowy, inspirowany kuchnią indyjską. Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy. Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne. Do białego twarogu też
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest bardzo wdzięcznym daniem ze względu na to, że można w nim wykorzystać różne warzywa i różne rodzaje mięsa. Przygotowując curry stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Curry w Indiach, trochę tak jak u nas bigos, każdy dom ma swój
Kuchcik gotujeChutney to rodzaj gęstego słodko-kwaśnego pikantnego sosu używany w kuchni indyjskiej, popularny również w krajach europejskich. Dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegeteriańskich. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam! Skladniki: 200 g aronii 450 g śliwek 2 duże gruszki 200 ml soku z jabłek 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos śliwkowy tzw. chutney. Jest to sos używany w kuchni indyjskiej. Przyrządzamy go z rożnych owoców i warzyw na bazie rożnych przypraw, rodzynek, czosnku. Mnie oczarował smakiem imbiru, goździków, curry. Sos można komponować wg. własnego upodobania.Jeśli lubimy wyraźny smak przypraw orientalnych
W kuchennym oknie EwyJego korzeń jest dodatkiem do większości potraw kuchni indyjskiej, tajskiej czy koreańskiej. Świeży imbir ma jednak znacznie więcej zastosowań. Artykuł ŚWIEŻY IMBIR – JAK GO UŻYWAĆ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEtakich Nutellach , Snickersach i innych czekoladowych kremach, ale o takim prawdziwym maśle orzechowym! Zjadam je na kanapki, dodaję do zupy dyniowej , do wegetariańskich burgerów a nawet dań inspirowanych kuchnią indyjską . Zawsze smakuje rewelacyjnie i świetnie się komponuje! Dziś mam dla Was przepis na to ulubione! Koniecznie spróbujcie zrobić w domu takie masło orzechowe! SKŁADNIKI : * orzeszki ziemne – 500 g * olej
Ostra na SłodkoDziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego kupiłam przyprawę tandoori masala, a potem o niej zapomniałam. Dzisiaj wpadła mi w oko i stwierdziłam, że trzeba spróbować coś z nią ugotować. W drugiej szafce stała jeszcze puszka mleczka kokosowego, więc pomyślałam
kuchnia doskicytryny lub limonki natka pietruszki Raita: 1 duża główka czosnku 5 łyżek jogurtu greckiego Najpierw zrobiłam raitę *: * Raita jest to przysmak kuchni indyjskiej. Powstaje z połączenia gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku, soli, oliwy... Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg) Odcięłam górną część główki czosnku. Zawinęłam w srebrną folię i włożyłam do piekarnika
Kuchnia u KrysiWspaniałe danie kuchni angielskiej inspirowane kuchnią indyjską.Kurczak jest wyjątkowo chrupiący,przyprawa sprawia ,że czujemy w nim kumin i garammasala,to takie dwie dominujące w tym daniu przyprawy.Choć możemy taką przyprawę kupić gotową ,zdecydowanie jednak swoją jest najlepsza, ja decydowałam się na zrobienie własnej mieszanki.Przepis tutaj klik .Z zapraszam. 1 kg.skrzydełek Pasta tikka sól morska *********************************** Dzień wcześniej zamarynować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzed nami jeszcze długa zima, ja co prawda dopiero wróciłam z tropików, ale trzeba czasami zaaplikować sobie coś słonecznego na zapas. Uwielbiam kuchnię indyjską i mango lassi jest jednym z moich ulubionych koktajli, nie byłabym sobą gdybym nie przetestowała wersji z quinoą ;) spróbujcie jak wyszło :D Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 1 szklanka obranego
Quinoa Raz!