chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon. Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”. Składniki na około 500 ml: 2 średnie mango (łącznie około 500g) 1 łyżka soli 300 ml wody 200 g cukru 225 ml octu 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego
Trzeci talerzbyło, żeby się zmarnowała - więc postanowiłam znaleźć jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu
Świat Domowej Kuchniprostu uwielbiam, jak całą kuchnię hinduską. Cenię ją za zróżnicowane przyprawy, wyrazistość potraw i ich nieziemski smak. Jeśli wychodzimy z rodziną do restauracji, to bardzo często jest to właśnie kuchnia indyjska. Przepis na to curry nie jest może do końca związany z Indiami, ale gwarantuje, że smak was zachwyci! Curry jest delikatne, dzięki gruszce lekko słodkie i rozpływające się
Calzonella.compomogą usunąć pikantne oleje. Najszybciej ulgę przyniesie łyżeczka cukru. Mleko - zawierające kazeinę, białko które dosłownie wychwytuje kapsaicynę - również pomoże ugasić ogień. Raita, danie z jogurtu i ogórka, popularne w kuchni indyjskiej, spełni tę samą funkcję. źródło: tutaj i tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!I znów pędzimy do Indii, a dokładnie do Pendżabu. Pendżab (Pandźab, Pięciorzecze) jest krainą historyczną w południowej Azji, rozciągająca się wzdłuż granicy indyjsko-pakistańskiej. Nazwa Pendżab
Ostra na Słodkopożywienia. Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem, nie zawiera kazeiny i laktozy. Jest dobrze tolerowane przez osoby uczulone na laktozę mleka (białko już raczej nie... ) Bardzo popularne w kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Coraz bardziej popularne także i u nas. Kiedyś trudno dostępne, teraz do kupienia chyba w każdym sklepie spożywczym. Do klarowania kupujemy dobre jakościowo masło (ja tradycyjnie
Smaczne Zdroweogródkom działkowym udaje mi się kupować nienaszpikowane nawozami warzywa i zioła, a co za tym idzie przy minimalnym nakładzie sił i środków zapewnić nam zdrową żywność. A ponieważ lubimy kuchnię indyjską, to dopracowaliśmy też recepturę na mieszankę tandoori masala. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje Składniki - proporcje na słoiczek o pojemności 220-250 gramów 3-6 strąków chili
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić
potrawyregionalneMango jest owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone mango czyli amchur to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw. Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom. Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKiedy słyszymy nazwę „curry”, na myśl przychodzi nam gotowa mieszanka określonych przypraw w formie proszku czy pasty, które determinują smak tej potrawy, tymczasem w kuchni indyjskiej pod tym pojęciem kryje się coś więcej – jest to określony sposób przygotowania uwzględniający przy tym wszystkie główne składniki zanurzone w sosie. Istnieje ogromna różnorodność curry, a poniższa wersja, znaleziona w jednej z wegańskich
Roślinna - blog wegańskijesień. Wiem, że ma być lekko, smacznie, sezonowo i aromatycznie. A co z tego wyniknie? Na przykład taki aromatyczny, całkiem łatwy w przygotowaniu dal. Postanowiłam trochę zaprzyjaźnić się z kuchnią indyjską – jej przyprawami, smakami i aromatami. Myślę, że ten kuchenny romans sprawdzi się idealnie w trakcie jesiennych, dżdżystych, chłodnych i wietrznych miesięcy. Dajcie znać jak Wy rozgrzewacie się
Szybko Tanio SmaczniePrzepis poniżej to nieco egzotyczny miks smaków, który może nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie zwłaszcza imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nada tak przyrządzonemu kurczakowi oryginalnego wyrazu. Uzupełnimy to słodką czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami oraz migdałami. Podajmy z ryżem, najlepiej basmati. Efekt końcowy jest tyleż oryginalny smakowo, co i całkiem dobrze wygląda. Z jednej strony
Kulinarna PokusaKurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw. Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze) 2 łyż oliwy 1 czerwona
Smaki Przyprawy i KoloryNiewątpliwie jest to deser dla dorosłych a dzieciom można zrobić podobny na bazie soków, będzie pysznie. Tapioka jak już pisałam wcześniej to produkt skrobiowy uzyskiwany z
Moje Małe Czarowanieformując pierożki. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z chutneyem albo bez ;) Oryginalny przepis pochodzi z książki: "Encyklopedia sztuki kulinarnej. Kuchnia indyjska." Marka Łebkowskiego Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku