kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:44/79)

Kurczak Tikka Masala 167

Brytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala.Składniki na 2 porcje:2 duże piersi z kurczakamarynata: 1 łyżeczka garam masala                sok wyciśnięty z połowy limonkisos: 200 g jogurtu naturalnego

wyzwania kuchenne
Chutney mango 260

typu chutney natknąłem się jakiś czas temu podczas przeglądania kulinarnej blogosfery. Zaintrygowała mnie jego nazwa. Chutney (czatnej) jest to używany w kuchni indyjskiej gęsty sos z owoców i warzyw do potraw mięsnych i wegetariańskich. Jak podaje ciocia Wiki: „W Polsce odpowiedniki sosów typu chutney znane były od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze” (klik

Gotuj z Misiem
Curry z kurczakiem i zielonym groszkiem podane z raitą/kurczak 169

najbardziej lubię w daniach kuchni indyjskiej to zdecydowanie zapach. Już podczas przygotowywania mieszanki przypraw nie mogę się doczekać gotowego dania na talerzu. Tym razem przyrządziłam curry z kurczakiem i zielonym groszkiem. Podałam je z brązowym ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki

Mienta blog
Kurczak w sosie korma 365

mającej na celu promocję produktów firmy AB Foods. Ponieważ poprzednio bardzo dobrze współpracowało mi się z tą firmę więc zgodziłam się bez wahania. Ty razem miałam zapoznać się z kuchnią indyjską i marką Patak's. Ucieszyłam się bo to obszar bardzo mało mi znany. Poprzednie testy, m.in. marki Blue Dragon, wypadły bardzo smakowicie. Niedawno brałam udział we wspólnym gotowaniu

Smaczna Pyza
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 366

Dzisiaj dla odmiany raczej pikantna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków i intensywnych aromatów. Pyszne filety z udek kurczaka w sosie przyprawionym na sposób indyjski i idealnie

Wyprawy kulinarne
Kurczak tikka masala 213

Tymczasowa nieobecność Rysia powoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego

sierotka maRysia w kuchni
Indyjsko - kameruńskie kluseczki z semoliny z potrawką z batata i mini bakłażana - garden egg 152

danie to doskonały przykład mieszania kuchni. Produkty kupione w sklepie indyjskim, natomiast takie kluseczki mąż mojej koleżanki Kameruńczyk robi w domu. Dlatego kuchnie się pomieszały a danie jest znakomite i jeśli tylko uda się zdobyć składniki to zachęcam do zrobienia. Semolinę wystarczy zastąpić naszą kaszką manną i dodać przyprawy - napisałam jakie. Kluski robi się w fajny sposób i myślę

Moje Małe Czarowanie
Fasolka szparagowa po indyjsku. 749

dalej na południe indyjskiego subkontynentu, tym kuchnia bardziej wegetariańska i pikantna. Ta zasada (im bliżej równika, tym ostrzej i mniej mięsa) obowiązuje właściwie globalnie. Nie jest to przypadek. Mięso w gorącym klimacie traci świeżość bardzo szybko, a pikantne przyprawy mają działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mogą też maskować niekorzystne smaki. Spożywanie ostrych dań ma również wpływ na zwiększenie pocenia

zadanie-gotowanie
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 260

porę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan.  Z góry przepraszam za jakość

Codzienne Gotowanie
Pappadums, czyli indyjski przysmak 340

Podczas ostatniej wizyty w restauracji indyjskiej zamówiłam placki/chipsy z mąki z soczewicy (pappadums). Tego jeszcze nie jadłam, a za każdym razem staram się spróbować czegoś nowego.Chipsy

Zdrowa Kuchnia Sowy
KURCZAK BALTI ( danie jednogarnkowe – kuchnia indyjska ) 341

kuchnią BALTI wiąże się wiele kontrowersji, jednak jest ona bardzo popularna. Ów sposób gotowania wywodzi się z Kaszmiru, a udoskonalony i rozwinięty do zachodnich upodobań został w angielskim mieście Birmingham. Technika gotowania BALTI opiera się w dużym stopniu na tradycyjnych recepturach i technikach wywodzących się z północnych regionów subkontynentu indyjskiego. Wszystkie składniki gotuje się i podaje w jednym rondlu

Ostra na Słodko
Schab po indyjsku 213

W ostatni weekend, z Rysiem odwiedziliśmy moją siostrę we Wrocławiu. Siostra nr 1 jest mamą cudownego Maleństwa - Stasia. Jest to chyba najgrzeczniejsze dziecko jakie widziałam - ciągle

sierotka maRysia w kuchni
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 231

Po raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już

sierotka maRysia w kuchni
Indyk po indyjsku w sosie tikka masala. 174

Uwielbiam eksperymentować w kuchni a szczególne poznawać smaki innych miejsc na ziemi. Całkiem nie dawno otrzymałam paczkę z przyprawami od sklepu internetowego Skworcu.pl  , dzięki nim

Radość kipiąca uśmiechem.
Wyjątkowe pierożki curry czyli spiral curry puffs – foto instrukcja 140

Jak tylko zobaczyłam zdjęcia spiral curry puffs wiedziałam,że muszę je zrobić. Znalazłam dokładne instrukcje jak zrobić ciasto i wzięłam się do pracy. Nie będę oszukiwać

Polska Zupa