Brytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala.Składniki na 2 porcje:2 duże piersi z kurczakamarynata: 1 łyżeczka garam masala sok wyciśnięty z połowy limonkisos: 200 g jogurtu naturalnego
wyzwania kuchennetypu chutney natknąłem się jakiś czas temu podczas przeglądania kulinarnej blogosfery. Zaintrygowała mnie jego nazwa. Chutney (czatnej) jest to używany w kuchni indyjskiej gęsty sos z owoców i warzyw do potraw mięsnych i wegetariańskich. Jak podaje ciocia Wiki: „W Polsce odpowiedniki sosów typu chutney znane były od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze” (klik
Gotuj z Misiemnajbardziej lubię w daniach kuchni indyjskiej to zdecydowanie zapach. Już podczas przygotowywania mieszanki przypraw nie mogę się doczekać gotowego dania na talerzu. Tym razem przyrządziłam curry z kurczakiem i zielonym groszkiem. Podałam je z brązowym ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki
Mienta blogmającej na celu promocję produktów firmy AB Foods. Ponieważ poprzednio bardzo dobrze współpracowało mi się z tą firmę więc zgodziłam się bez wahania. Ty razem miałam zapoznać się z kuchnią indyjską i marką Patak's. Ucieszyłam się bo to obszar bardzo mało mi znany. Poprzednie testy, m.in. marki Blue Dragon, wypadły bardzo smakowicie. Niedawno brałam udział we wspólnym gotowaniu
Smaczna PyzaDzisiaj dla odmiany raczej pikantna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków i intensywnych aromatów. Pyszne filety z udek kurczaka w sosie przyprawionym na sposób indyjski i idealnie
Wyprawy kulinarneTymczasowa nieobecność Rysia powoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego
sierotka maRysia w kuchnidanie to doskonały przykład mieszania kuchni. Produkty kupione w sklepie indyjskim, natomiast takie kluseczki mąż mojej koleżanki Kameruńczyk robi w domu. Dlatego kuchnie się pomieszały a danie jest znakomite i jeśli tylko uda się zdobyć składniki to zachęcam do zrobienia. Semolinę wystarczy zastąpić naszą kaszką manną i dodać przyprawy - napisałam jakie. Kluski robi się w fajny sposób i myślę
Moje Małe Czarowaniedalej na południe indyjskiego subkontynentu, tym kuchnia bardziej wegetariańska i pikantna. Ta zasada (im bliżej równika, tym ostrzej i mniej mięsa) obowiązuje właściwie globalnie. Nie jest to przypadek. Mięso w gorącym klimacie traci świeżość bardzo szybko, a pikantne przyprawy mają działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mogą też maskować niekorzystne smaki. Spożywanie ostrych dań ma również wpływ na zwiększenie pocenia
zadanie-gotowanieporę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan. Z góry przepraszam za jakość
Codzienne GotowaniePodczas ostatniej wizyty w restauracji indyjskiej zamówiłam placki/chipsy z mąki z soczewicy (pappadums). Tego jeszcze nie jadłam, a za każdym razem staram się spróbować czegoś nowego.Chipsy
Zdrowa Kuchnia Sowykuchnią BALTI wiąże się wiele kontrowersji, jednak jest ona bardzo popularna. Ów sposób gotowania wywodzi się z Kaszmiru, a udoskonalony i rozwinięty do zachodnich upodobań został w angielskim mieście Birmingham. Technika gotowania BALTI opiera się w dużym stopniu na tradycyjnych recepturach i technikach wywodzących się z północnych regionów subkontynentu indyjskiego. Wszystkie składniki gotuje się i podaje w jednym rondlu
Ostra na SłodkoW ostatni weekend, z Rysiem odwiedziliśmy moją siostrę we Wrocławiu. Siostra nr 1 jest mamą cudownego Maleństwa - Stasia. Jest to chyba najgrzeczniejsze dziecko jakie widziałam - ciągle
sierotka maRysia w kuchniPo raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam eksperymentować w kuchni a szczególne poznawać smaki innych miejsc na ziemi. Całkiem nie dawno otrzymałam paczkę z przyprawami od sklepu internetowego Skworcu.pl , dzięki nim
Radość kipiąca uśmiechem.Jak tylko zobaczyłam zdjęcia spiral curry puffs wiedziałam,że muszę je zrobić. Znalazłam dokładne instrukcje jak zrobić ciasto i wzięłam się do pracy. Nie będę oszukiwać
Polska Zupa