kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:41/79)

Samosa 163

formując pierożki. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z chutneyem albo bez ;) Oryginalny przepis pochodzi z książki: "Encyklopedia sztuki kulinarnej. Kuchnia indyjska." Marka Łebkowskiego Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kurczak tikka masala 199

telewizji, jak kucharze przygotowują tikka masala i zawsze byłam bliska obślinienia ekranu ;). W końcu wykonałam swój plan i przyrządziłam własnego kurczaka tikka masala. Jest to brytyjskie danie, oparte na kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Nie istnieje jedyny słuszny przepis na tikka masala, zawsze jednak znajdziemy tam kurczaka, a najczęściej przyprawiony jest gotową mieszanką garam masala ( w dosłownym tłumaczeniu "gorąca mieszanka

Corner With Recipes
Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy, szpinaku i tajską pastą curry 171

Połączenie kuchni indyjskiej, tajskiej i makaronu wyszło pysznie! Spaghetti z dalem z czerwonej soczewicy i pastą curry powstało specjalnie na konkurs na durszlaku. Dobrze, że postanowiłam pokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :) Składniki: - 400 g makaronu spaghetti

Corner With Recipes
Curry z ryby. 174

Pyszne, szybkie danie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól

Rozpustne gotowanie
Chicken butter masala 164

Propozycja na danie z kuchni indyjskiej. To danie ma wiele wersji, ja proponuję taką, być może przypadnie do gustu. Składniki Marynata : 250 g jogurtu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka garam masala Sos masala : 2 łyżki masła 1 łyżeczka imbiru szalotka 1 duża

R'n'G Kitchen
Proste curry z kurczaka 131

Dawno nie było nic z mojej ulubionej kuchni indyjskiej, oczywiście, nie znaczy to, że nic nie gotowałam, po prostu jakoś tak się składało, że nic nie pojawiało się na blogu. Nadal jednak sa to moje ulubione smaki i nadal chętnie się nimi z wami dzielę. 1 kg mięsa kurczaka ( piersi, udka

Polska Zupa
Kurczak tikka masala 163

Kolejne pyszne i aromatyczne danie z kuchni indyjskiej. Moje danie różni się od tradycyjnego, bo zamiast pomidorów użyłam przecieru pomidorowego z konieczności opróżnienia lodówki z różnych resztek. Tradycyjnie kurczaka tikka masala podaje się z chlebkami naan lub ryżem. U mnie dodatkiem jest komosa ryżowa. Składniki (na dwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 186

Dziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka

DefinicjaSmaku
Pierniki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika 264

Przyprawy garam masala używam w kuchni od dawna, uwielbiam jej korzenny aromat. Jest to tradycyjna azjatycka mieszanka przypraw, popularna m. in. w kuchni indyjskiej w jej skład wchodza: cynamon, gałka muszkatałowa, pieprz, chilli, kardamon, anyż lub koper włoski, kolendra, kozieradka. Zawsze kiedy ktoś z domowników pomylił pudełeczka i otworzył to zawierające mieszankę garam masala słyszłam "po co Ci tyle przyprawy

DefinicjaSmaku
Indyjski sos (chutney) do słoików na zimę 124

Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami,czosnkiem, owocami, czosnkiem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W zależności od upodobań można przyrządzić łagodny lub pikantny. Składniki: 1 puszka ananasa ( 250 gram) 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 5 dag rodzynek 2 szklanki cukru ¾ szklanki octu 1 łyżeczka soli szczypta

Tradycyjna Kuchnia
Curry z kurczakiem po indyjsku 89

Jeśli znudziły się już Wam standardowe połączenia smakowe i macie ochotę na trochę szaleństwa polecam dania kuchni indyjskiej. Nietypowe połączenia smaków - jak kurczak z mlekiem kokosowym - zaskoczą niejednego

Milion Smaków
Masala dal - curry z soczewicy 75

Masala to mieszanka przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. To dość szerokie pojęcie opisujące wiele różnych gotowych mieszanek takich jak curry, garam masala, czy tikka masala. Właśnie z tą ostatnią przyprawą została w tym daniu uduszona czerwona soczewica w towarzystwie pomidorów, czosnku i cebuli. Całość została uzupełniona dodatkiem świeżego imbiru, kurkumy i orzechami nerkowca

Milion Smaków
Wyraziste roladki z ciasta francuskiego z mango chutney i wędzonym serem 203

Kontynuując przygodę z uwielbianym przeze mnie mango chutney, ponownie połączyłam go z oscypkami, ale już w towarzystwie ciasta francuskiego. Cudowna słodycz mango chutney wraz ostrością i

Zofiana
Spotkanie blogerów w Ganesh 73

się doskonale. 9 lokali mieszczących się w różnych miastach Polski, różniących się diametralnie wystrojem (każdy z nich mimo, że inny to niezwykle bajkowy). To co je łączy to świetna, indyjska kuchnia. Cudowne jedzenie, świetna atmosfera i otwarte blogerki- to spotkanie nie mogło się nie udać. Swoją obecnością zaszczycił nas właściciel, który jest niezwykle sympatycznym i towarzyskim człowiekiem. Czas umilił

Wielki apetyt
Tarta makaronowa 124

innego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało być. Zapraszam, gdyż eksperyment okazał się strzałem w 10. Tarta wyszła pikantna, z nutką słodyczy, chrupiącym spodem i lekko wilgotnym nadzieniem. Spokojnie możemy

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania