Dawno nie było nic z mojej ulubionej kuchni indyjskiej, oczywiście, nie znaczy to, że nic nie gotowałam, po prostu jakoś tak się składało, że nic nie pojawiało się na blogu. Nadal jednak sa to moje ulubione smaki i nadal chętnie się nimi z wami dzielę. 1 kg mięsa kurczaka ( piersi, udka
Polska ZupaKolejne pyszne i aromatyczne danie z kuchni indyjskiej. Moje danie różni się od tradycyjnego, bo zamiast pomidorów użyłam przecieru pomidorowego z konieczności opróżnienia lodówki z różnych resztek. Tradycyjnie kurczaka tikka masala podaje się z chlebkami naan lub ryżem. U mnie dodatkiem jest komosa ryżowa. Składniki (na dwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam
Weekendy w domu i ogrodzieDziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka
DefinicjaSmakuPrzyprawy garam masala używam w kuchni od dawna, uwielbiam jej korzenny aromat. Jest to tradycyjna azjatycka mieszanka przypraw, popularna m. in. w kuchni indyjskiej w jej skład wchodza: cynamon, gałka muszkatałowa, pieprz, chilli, kardamon, anyż lub koper włoski, kolendra, kozieradka. Zawsze kiedy ktoś z domowników pomylił pudełeczka i otworzył to zawierające mieszankę garam masala słyszłam "po co Ci tyle przyprawy
DefinicjaSmakuChutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami,czosnkiem, owocami, czosnkiem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W zależności od upodobań można przyrządzić łagodny lub pikantny. Składniki: 1 puszka ananasa ( 250 gram) 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 5 dag rodzynek 2 szklanki cukru ¾ szklanki octu 1 łyżeczka soli szczypta
Tradycyjna KuchniaJeśli znudziły się już Wam standardowe połączenia smakowe i macie ochotę na trochę szaleństwa polecam dania kuchni indyjskiej. Nietypowe połączenia smaków - jak kurczak z mlekiem kokosowym - zaskoczą niejednego
Milion SmakówMasala to mieszanka przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. To dość szerokie pojęcie opisujące wiele różnych gotowych mieszanek takich jak curry, garam masala, czy tikka masala. Właśnie z tą ostatnią przyprawą została w tym daniu uduszona czerwona soczewica w towarzystwie pomidorów, czosnku i cebuli. Całość została uzupełniona dodatkiem świeżego imbiru, kurkumy i orzechami nerkowca
Milion SmakówKontynuując przygodę z uwielbianym przeze mnie mango chutney, ponownie połączyłam go z oscypkami, ale już w towarzystwie ciasta francuskiego. Cudowna słodycz mango chutney wraz ostrością i
Zofianasię doskonale. 9 lokali mieszczących się w różnych miastach Polski, różniących się diametralnie wystrojem (każdy z nich mimo, że inny to niezwykle bajkowy). To co je łączy to świetna, indyjska kuchnia. Cudowne jedzenie, świetna atmosfera i otwarte blogerki- to spotkanie nie mogło się nie udać. Swoją obecnością zaszczycił nas właściciel, który jest niezwykle sympatycznym i towarzyskim człowiekiem. Czas umilił
Wielki apetytinnego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało być. Zapraszam, gdyż eksperyment okazał się strzałem w 10. Tarta wyszła pikantna, z nutką słodyczy, chrupiącym spodem i lekko wilgotnym nadzieniem. Spokojnie możemy
Wielki apetytaromatami wiśni, śliwki oraz pieprzu. Wino jest krągłe z łagodnymi taninami. Z bardzo długim finiszem. Wyczuwamy w nim nuty czekolady i rodzynek. Polecane do surowego tuńczyka, sushi i dań kuchni indyjskiej, tajskiej i wietnamskiej. Ale chyba „ go szkoda”, idealne do powolnego sączenia. Po otwarciu przelać do karafki celem napowietrzenia. Wspaniałe wino. Generalnie wina Monte del Fra odznaczają się bardzo
królestwo garówDania z kuchni indyjskiej przygotowuję sporadycznie, dlatego też raczej trzymam się przepisów, tylko minimalnie je zmieniając. 800 g piersi z kurczaka, 1 łyżka kolendry w ziarnach, 1 łyżka kuminu w nasionach, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrego chilli w płatkach, 2 łyżki masła klarowanego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka startego świeżego imbiru
królestwo garówpuszki) ryba (ja użyłam mrożonego mintaja) pierś kurczaka - akurat była w lodówce kilka krewetek (głównie ze względu na mojego męża:)) szafran kurkuma/curry (wiem, wiem to nie kuchnia indyjska, ale zobaczycie, jakiego fajnego smaku nabierze danie) chilli (ja użyłam suszonych płatków) ząbek czosnku sól, pieprz, oliwa z oliwek ok. pół litra rosołu z kury 1 cytryna Przygotowanie Ja wszystko
Kulinarne Inspiracjeświeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir (patrz niżej) Czosnek - liście Młode liście czosnku są bardzo często używane w kuchni indyjskiej do pieczonych mięs i sałatek Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką Dzięgiel Można zastąpić: lubczykiem estragonem Galangal świeży i suszony Zastępujemy go samym imbirem (świeżym lub suszonym) lub imbirem z dodatkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam mango i jem je dość często, ale zdecydowanie najbardziej smakuje mi zmiksowane z jogurtem i wzbogacone delikatnym smakiem wody różanej. Jeżeli macie ochotę na wypróbowanie
Przepisy Aleksandry