kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:39/79)

Chutney z pomidorów i cukinii do słoików na zimę 184

Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze. Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu) publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z ananasem, gruszkami (przepis tu ) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak Tikka Masala 175

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Jest to danie brytyjskie, które opiera się na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki. Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cyna

Di gotuje
Samosy 256

Smażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z dwoma rodzajami farszu. Podałam z dwoma wiosennymi dipami ( pikantnym i łagodnym). Składniki ciasto … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Jogurt granatowo truskawkowy 195

Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Jogurt granatowo truskawkowy.   Składniki: - owoc granatu - truskawki - jogurt naturalny - nektar z agawy       Owoc granatu obieramy. Odcinamy

mojewypiekiinietylko
Przyprawa Garam masala 92

Garam masala jest bazą wielu potraw kuchni indyjskiej. Nie jest łatwo dostać ją w sklepie dlatego postanowiłam przygotować jej domową wersję. Nie jest to przepis oryginalny - bardziej moja jego interpretacja bazująca na składnikach łatwo dostępnych w Polsce. Jeżeli jesteście dobrze zaopatrzeni w przyprawy być może nie będzie nawet potrzeby wychodzić do sklepu. Przygotowanie jest banalnie proste. Gotową mieszankę przechowujemy

Milion Smaków
Chutney z mango 180

chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon. Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”. Składniki na około 500 ml: 2 średnie mango (łącznie około 500g) 1 łyżka soli 300 ml wody 200 g cukru 225 ml octu 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego

Trzeci talerz
Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami 213

było, żeby się zmarnowała - więc postanowiłam znaleźć jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu

Świat Domowej Kuchni
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym, gruszką i migdałami 155

prostu uwielbiam, jak całą kuchnię hinduską. Cenię ją za zróżnicowane przyprawy, wyrazistość potraw i ich nieziemski smak. Jeśli wychodzimy z rodziną do restauracji, to bardzo często jest to właśnie kuchnia indyjska. Przepis na to curry nie jest może do końca związany z Indiami, ale gwarantuje, że smak was zachwyci! Curry jest delikatne, dzięki gruszce lekko słodkie i rozpływające się

Calzonella.com
Papryka chili - naturalny spalacz tłuszczu 164

pomogą usunąć pikantne oleje. Najszybciej ulgę przyniesie łyżeczka cukru. Mleko - zawierające kazeinę, białko które dosłownie wychwytuje kapsaicynę - również pomoże ugasić ogień. Raita, danie z jogurtu i ogórka, popularne w kuchni indyjskiej, spełni tę samą funkcję. źródło:  tutaj i tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 218

I znów pędzimy do Indii, a dokładnie do Pendżabu. Pendżab (Pandźab, Pięciorzecze) jest krainą historyczną w południowej Azji, rozciągająca się wzdłuż granicy indyjsko-pakistańskiej. Nazwa Pendżab

Ostra na Słodko
MASŁO KLAROWANE, GHEE - PRZEPIS KROK PO KROKU 208

pożywienia.  Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem, nie zawiera kazeiny i laktozy. Jest dobrze tolerowane przez osoby uczulone na laktozę mleka (białko już raczej nie... ) Bardzo popularne w kuchni indyjskiej i pakistańskiej.  Coraz bardziej popularne także i u nas. Kiedyś trudno dostępne, teraz do kupienia chyba w każdym sklepie spożywczym. Do klarowania kupujemy dobre jakościowo masło (ja tradycyjnie

Smaczne Zdrowe
Tandoori masala - mieszanka przypraw 204

ogródkom działkowym udaje mi się kupować nienaszpikowane nawozami warzywa i zioła, a co za tym idzie przy minimalnym nakładzie sił i środków zapewnić nam zdrową żywność. A ponieważ lubimy kuchnię indyjską, to dopracowaliśmy też recepturę na mieszankę tandoori masala. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje Składniki - proporcje na słoiczek o pojemności 220-250 gramów 3-6 strąków chili

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 195

ciastach oraz jako dodatek do lodów.  Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański  do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli.  W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić

potrawyregionalne
Chipsy z mango 180

Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone mango czyli  amchur to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw.  Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom. Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata