danie to doskonały przykład mieszania kuchni. Produkty kupione w sklepie indyjskim, natomiast takie kluseczki mąż mojej koleżanki Kameruńczyk robi w domu. Dlatego kuchnie się pomieszały a danie jest znakomite i jeśli tylko uda się zdobyć składniki to zachęcam do zrobienia. Semolinę wystarczy zastąpić naszą kaszką manną i dodać przyprawy - napisałam jakie. Kluski robi się w fajny sposób i myślę
Moje Małe Czarowaniedalej na południe indyjskiego subkontynentu, tym kuchnia bardziej wegetariańska i pikantna. Ta zasada (im bliżej równika, tym ostrzej i mniej mięsa) obowiązuje właściwie globalnie. Nie jest to przypadek. Mięso w gorącym klimacie traci świeżość bardzo szybko, a pikantne przyprawy mają działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mogą też maskować niekorzystne smaki. Spożywanie ostrych dań ma również wpływ na zwiększenie pocenia
zadanie-gotowanieporę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan. Z góry przepraszam za jakość
Codzienne GotowaniePodczas ostatniej wizyty w restauracji indyjskiej zamówiłam placki/chipsy z mąki z soczewicy (pappadums). Tego jeszcze nie jadłam, a za każdym razem staram się spróbować czegoś nowego.Chipsy
Zdrowa Kuchnia Sowykuchnią BALTI wiąże się wiele kontrowersji, jednak jest ona bardzo popularna. Ów sposób gotowania wywodzi się z Kaszmiru, a udoskonalony i rozwinięty do zachodnich upodobań został w angielskim mieście Birmingham. Technika gotowania BALTI opiera się w dużym stopniu na tradycyjnych recepturach i technikach wywodzących się z północnych regionów subkontynentu indyjskiego. Wszystkie składniki gotuje się i podaje w jednym rondlu
Ostra na SłodkoW ostatni weekend, z Rysiem odwiedziliśmy moją siostrę we Wrocławiu. Siostra nr 1 jest mamą cudownego Maleństwa - Stasia. Jest to chyba najgrzeczniejsze dziecko jakie widziałam - ciągle
sierotka maRysia w kuchniPo raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam eksperymentować w kuchni a szczególne poznawać smaki innych miejsc na ziemi. Całkiem nie dawno otrzymałam paczkę z przyprawami od sklepu internetowego Skworcu.pl , dzięki nim
Radość kipiąca uśmiechem.Jak tylko zobaczyłam zdjęcia spiral curry puffs wiedziałam,że muszę je zrobić. Znalazłam dokładne instrukcje jak zrobić ciasto i wzięłam się do pracy. Nie będę oszukiwać
Polska Zupachlebki. Smaż z obu stron przez dosłownie 1-2 minuty. Uważaj, żeby nie przypalić. Czas jest zależny od stopnia rozgrzania patelni. Artykuł Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanDanie to pochodzi z indyjskiego regionu Goa, jednak swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej. Jak wszystkie dania kuchni idyjskiej w sklad tego dania wchodzi wiele przypraw, dzieki czemu mieso jest miekkie, soczyste i aromatyczne. Wraz ze mna danie to przygotowaly Mirabelka i Siaska . Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 2 centymetry świeżego, startego imbiru
Codzienne GotowanieSprawa z tym kalafiorem jest dość zabawna bo pomyliłam przepisy i zrobiłam go inaczej niż powinnam i tak oto wyszedł kalafior po indyjsku. Swoją drogą bardzo
Mango PapajaLubię świeży naan. Jest chrupiący i aromatyczny. Idealny nie tylko do indyjskiego jedzenia. Przepis jest bardzo prosty i chleb wychodzi przepyszny. Musiałam dosypywać mąki, ponieważ ciasto
Przepisy AleksandryKolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem
Anioły w kuchnikurczak- tikka jest ewidentnie indyjski, to już sos masala niekoniecznie. Jedna z opowieści na temat powstania tego dania głosi, że pewnemu Brytyjczykowi w indyjskiej restauracji kurczak- tikka wydawał się za suchy, więc poprosił szefa kuchni o przygotowanie jakiegoś sosu- i tak właśnie narodziła się ta potrawa. Ile w tym prawdy, nie wiem. Pewne jest natomiast, że brytyjski polityk Robin(...)tego dania tkwi w soczystym, aromatycznym mięsie marynowanym w jogurcie oraz pachnącym przyprawami sosie na bazie pomidorów. Pierwsze skrzypce w tym daniu grają przyprawy, a w szczególności Garam masala - indyjska mieszanka, stanowiąca nieodzowny element indyjskiej sztuki kulinarnej. W jej składzie znajdziemy kmin rzymski, kolendrę, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową. Składniki: Marynata do kurczaka
Smakowity Blog Kulinarny