chlebki. Smaż z obu stron przez dosłownie 1-2 minuty. Uważaj, żeby nie przypalić. Czas jest zależny od stopnia rozgrzania patelni. Artykuł Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanDanie to pochodzi z indyjskiego regionu Goa, jednak swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej. Jak wszystkie dania kuchni idyjskiej w sklad tego dania wchodzi wiele przypraw, dzieki czemu mieso jest miekkie, soczyste i aromatyczne. Wraz ze mna danie to przygotowaly Mirabelka i Siaska . Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 2 centymetry świeżego, startego imbiru
Codzienne GotowanieSprawa z tym kalafiorem jest dość zabawna bo pomyliłam przepisy i zrobiłam go inaczej niż powinnam i tak oto wyszedł kalafior po indyjsku. Swoją drogą bardzo
Mango PapajaLubię świeży naan. Jest chrupiący i aromatyczny. Idealny nie tylko do indyjskiego jedzenia. Przepis jest bardzo prosty i chleb wychodzi przepyszny. Musiałam dosypywać mąki, ponieważ ciasto
Przepisy AleksandryKolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem
Anioły w kuchnikurczak- tikka jest ewidentnie indyjski, to już sos masala niekoniecznie. Jedna z opowieści na temat powstania tego dania głosi, że pewnemu Brytyjczykowi w indyjskiej restauracji kurczak- tikka wydawał się za suchy, więc poprosił szefa kuchni o przygotowanie jakiegoś sosu- i tak właśnie narodziła się ta potrawa. Ile w tym prawdy, nie wiem. Pewne jest natomiast, że brytyjski polityk Robin(...)tego dania tkwi w soczystym, aromatycznym mięsie marynowanym w jogurcie oraz pachnącym przyprawami sosie na bazie pomidorów. Pierwsze skrzypce w tym daniu grają przyprawy, a w szczególności Garam masala - indyjska mieszanka, stanowiąca nieodzowny element indyjskiej sztuki kulinarnej. W jej składzie znajdziemy kmin rzymski, kolendrę, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową. Składniki: Marynata do kurczaka
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj polecam danie naprawdę zaskakujące smakiem. Z jednej strony dość pikantne, z drugiej zaskakujące swoją słodyczą i orientalnym klimatem Indii. Doskonałe na sobotnią kulinarną wyprawę w
Wyprawy kulinarneNauczyłam się jeść curry w Anglii, teraz to naprawdę lubię. To danie jest pycha i bardzo szybko się je robi. Czosnek i cebulę obrać i drobno
Kuchnia PokoleńPity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w
Mania GotowaniaThot man pla to tajskie kotleciki rybne. Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników. Są
Ostra na SłodkoThot man pla to tajskie kotleciki rybne. Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników. Są
Ostra na SłodkoCurry pieczarkowe...Szybkie, proste i pyszne!Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos.Kawałki pieczarek.Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek.Pycha! Składniki:500 g pieczarek;1 duża
Gospodyni MiejskaObłędnie pyszny przepis na konkursowe danie z wykorzystaniem smacznego i ulubionego przeze mnie serka Arla Apetina - Serek kremowy INDIE. Polecam ten serek smak jest boski. Zainspirowana
SMYKWKUCHNIDziś zapraszamy na bardzo smaczne, aromatyczne i pikantne danie z cukini i pomidorów połączone z indyjskimi przyprawami Składniki: - 2 cukinie (500 g) - 2 cebule - 2 ząbki
Kuchenne Wariacje