kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:36/79)

"Surowe" produkty Rawlicious i Vega. 151

ofercie jak już wspomniałam, można znaleźć cztery rodzaje: o smaku "wegańskiego sera", "mocno pieprzne", tajskie oraz z przyprawami indyjskimi. W moje ręce wpadły te ostatnie, a że przepadam za kuchnią indyjską i przyprawą curry, chipsy bardzo mi posmakowały. Były niesamowicie chrupiące, co najbardziej mnie zaskoczyło. W końcu nie zostały opieczone w wysokiej temperaturze! W smaku możemy wyczuć kminek i płatki

Poranek na słodko
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 164

Pomimo tego, że kuchnia indyjska czy chińska są najbogatsze w wielość różnych ziół i przypraw, to jednak kuchnia polska wcale nie jest tak uboga, jakby się wydawało i również posiada szeroki wybór lokalnych lub wziętych z innych kuchni przypraw. Poniżej krótki przegląd najczęściej stosowanych dodatków do potraw w kuchni polskiej Pieprz – w Polsce najczęściej stosuje się czarny pieprz

WojnaNaSmaki.pl
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2342

zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata na dwa dni. To przez zapach przypraw pokochałam kilka lat temu kuchnię indyjską. Gdy nie mam siły gotować to właśnie „butter chicken” wybieram najczęściej w menu indyjskich knajpek. Jest ono bardzo gęste, kremowe i co odróżnia je od innych – niezwykle(...)łagodne, przy zachowaniu hinduskich smaków. Aby łatwiej było poznać tę kuchnię osobom, które nie miały z nią styczności – pokazuję jak zrobić butter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego

Poezja smaku
INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN 143

Kolejne moje danie to ponownie inspiracja kuchnią indyjską. Polecam każdemu kto ceni sobie dania pełne różnych smaków. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry suszonej chilli -opcjonalnie 1 puszka pomidorów pelati czarnuszka sól masło lub olej kokosowy świeża zielona kolendra

harrisa
Kotleciki drobiowo ciecierzycowe 209

ciecierzycy. Szczerze powiedziawszy miałam z nią styczność dopiero pierwszy raz, a skusiła mnie przeglądając asortyment sklepu internetowego Indian Bazaar, który oferuje niezwykle ciekawe produkty. Jeśli jesteście ciekawi smaku indyjskiej kuchni zapraszam z czystym sumieniem. Do panierowania posłużyła mi bułka tarta ze złocistym lnem mielonym, która nadaje świetną fakturę i kolor kotlecikom i jest oczywiście zdrowsza niż standardowa bułka tarta. Polecam

MamaOskarka
Kurczak Tikka Masala 81

Kuchnia indyjska pociąga mnie wspaniałymi aromatami, kolorowymi daniami i różnorodnością smaków. Lubię jadać w dobrych, indyjskich restauracjach i od czasu do czasu przygotować coś z tego klimatu w swojej kuchni. Przepis na kurczaka Tikka Masala znalazłam w książce Jamiego Olivera. Od razu spodobała mi się wielorakość wykorzystywanych składników oraz ciekawe ich połączenia. Przepis zmodyfikowałam dostosowując go do posiadanych składników oraz

Milion Smaków
Kuchenne ABC - pasta curry i mieszanka curry 176

imbir, czosnek i cebula są świetne na grasujące przeziębienie. Czuję, że wybrałam dobrą kuchnię na dobry czas. Jeśli mróz nie wypędzi wirusów to na pewno zrobi to pikantna kuchnia indyjska. Czerwona pasta curry Składniki 4 świeże czerwone papryczki chilli (80g) 35g świeżego obranego imbiru 4 obrane ząbki czosnku (20g) 1/2 białej cebuli (60g) 1 łyżeczka zmielonego kuminu

W kuchni wieczorem
Butter chicken – indyjski kurczak w lekkim pomidorowym curry 236

strony. Butter chicken znajdziecie dzisiaj pod każdą szerokością geograficzną – to jedno z lżejszych curry, średnio pikantne i zbalansowane, odpowiednie nawet dla starszych dzieci.   Składników na liście mnóstwo – bo kuchnia indyjska to multum przypraw – ale żadna z nich nie jest nieosiągalna. Wszystkie znajdziecie w dużych marketach, w klepach z żywnością orientalną i na Allegro. Lepiej ich nie pomijać, nie zastępować

Karo in the Kitchen
Świątynie Świata- Orientalne Centrum Zdrowego Ciała SPA Lublin 162

Kochacie aromatyczne, orientalne klimaty? Ja owszem!!! Różnorodność smaków, wspaniałe kolory samych potraw i ich dodatków oraz piękne zapachy sprawiają, że nie można się jej oprzeć Kuchnia indyjska, tajska, marokańska, japońska, chińska, wietnamska chyba nikogo nie trzeba do niej przekonywać...Curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, sos sojowy; rybny, wasabi to tylko nieliczne, ale najbardziej charakterystyczne składniki(...)kuchnie orientalne. Z myślą o tych wszystkich z Was, którzy zakochali się w oriencie lub marzą poznać jego smaki i zapachy bo orient to nie tylko wyjątkowa kuchnia ale też piękno ciała i ducha zapraszam do nowo powstałego Świątynie Świata- Orientalne Centrum Zdrowego Ciała SPA Lublin ...Kiedy mówimy Orient, najczęściej przychodzą nam na myśl wnętrza inspirowane

NaKońcuJęzyka
Cynamon – nie tylko do wypieków 247

jabłek i wina. Dla podkreślenia aromatu mięs (niewielkie ilości przyprawy), a także kompotów, słodkich kaw, deserów, ciast, piwa i wina grzanego. Cynamon jest powszechnie znaną i stosowaną przyprawą w kuchni indyjskiej i chińskiej. Cynamonowy kurczak W naszym przepisie, cynamon zostanie użyty do podkręcenia smaku kurczaka. Już niebawem podzielimy się z Wami tym daniem. Śledźcie Ciasna Kuchnię :) Artykuł Cynamon

Ciasna Kuchnia
Curry z kurczakiem, bakłażanem, kapustą pekińską i papryką 207

Dzisiaj na stronie ląduje jedno z moich ulubionych dań, czyli indyjskie curry .  Danie genialne w swej prostocie . Można je robić na mnóstwo sposobów, z mięsem

Zofiana
Indyjskie kebaby warzywne 412

bardzo pikantne. Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :) Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki na około 16 sztuk: 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mały kalafior 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki) 1 łyżka

Trzeci talerz
Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów 157

Panchami moja sąsiadka z compoundu w Al-Khobar jest prawdziwą kopalnią wiedzy na temat kuchni indyjskiej. Mimo, że pochodzi ze stanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu. To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki po indyjsku- do słoika na zimę 457

rodzimy , mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego przetworu . Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> A do tego

Ogrodnik w podróży
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 199

słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie indyjskie smakołyki ? Jeśli tak to będziecie bardzo zadowoleni po wypróbowaniu tego dania. Co najważniejsze to niezwykły smak

vegetanie

Proponowane wyszukiwania