kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:43/79)

Chlebki Naan 158

Chlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej, myślę, że na stałe zagoszczą w naszym domu. Zasmakowały wszystkim od małych po dużych, trochę eksperymentowałam i część przyprawiłam czosnkiem, inne ziołami, a niektóre zostały takie zwyczajne. Dzieciom najbardziej smakowały takie bez dodatków

dom-agi.pl
Klopsiki tikka masala 333

pasty tikka masala. Obiad łatwy w przygotowaniu, ze składników które często są w domu pod ręką. Danie to możecie spokojnie przygotować na walentynkową kolacje, zaskoczyć nim ukochaną osobę znajomością indyjskiej kuchni, niecodziennym smakiem. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chlebki naan 206

Już dawno obiecałam Wam przepis na te chlebki, wiec dziś dotrzymuję słowa. Dla mniej wtajemniczonych - chlebki te pochodzą z kuchni indyjskiej. Są dodatkiem do potraw, a nawet często służą jako sztućce. Prawidłowo chlebki w indyjskich restauracjach są wypiekane w piecu typu tandoor. My oczywiście też możemy w zwykłym piekarniku wyczarować takie cuda! Jeszcze lepiej jak ktoś posiada płytę kamienna

Zainspiruj się kuchnią
Indyjski kurczak curry 161

Potrawa bardzo aromatyczna przeróżne zapachy można kroić w powietrzu, ostry smak miesza się z kwaśnym i słodkim. Kuchnia indyjska- mimo, że rzadko się pojawia, za to znika w mgnieniu oka :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Chlebki naan 109

Chlebki naan (tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor) pokochałam tego samego dnia co kurczaka tikka masala . Dodatkowo świeżo zrobione, jeszcze gorące są cudowne z masłem czosnkowym lub pesto. W domowych warunkach można go jednak przygotować w zwykłym piekarnik. Aby były bardziej wilgotne (po wystudzeniu tak nie twardnieją) można wstawić do piekarnika brytfankę z wodą. Nowy post

Wypieki i Rumieńce
Smaki Indii: Kurczak balti 362

minione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro-kwaśnego kurczaka. Aromat indyjskich przypraw jak zwykle powalił mnie na kolana, towarzyszył mi od pierwszej minuty przygotowań, a później przez cały dzień <3 Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 4 duże podudzia kurczaka

Tajskie smaki
Moja wersja: Fasolka po bretońsku z garam masala 209

W ramach ulepszania tego, co i tak jest dobre, wpadłam na pomysł, aby dopieścić chyba wszystkim znaną fasolkę po bretońsku kukurydzą i przyprawą garam masala. Garam

Zofiana
KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 238

Kurczak tandoori masala to indyjsko-arabsko-pakistańskie danie z mnóstwem aromatycznych (jak większość w kuchni indyjskiej) przypraw. Przyprawę tandoori masala używa się głównie do dań  z kurczaka, który dzięki przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :( Warunkiem, aby potrawa była pyszna  oprócz przypraw jest jogurt  naturalny, w którym marynuje się kurczaka

Walijskie Pichcenie
Życzenia, plany, ciasteczka serowe i cydrowy drink 185

pracy mam zamiar przyłożyć się rzetelnie.W miesiącach zimowych zacznę od dwóch kuchni, które już trochę poznałam i które uwielbiam. Mogę zdradzić już dziś, że w styczniu startujemy z kuchnią indyjską. Niezmiernie bogatą. Myślę, że to dobry wybór na zimowe chłody, bo dania są treściwe i pokrzepiające. Więcej o niej napiszę w czwartek.Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać

W kuchni wieczorem
Karahi Chicken 230

Kurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw.Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze)2 łyż oliwy1 czerwona cebula pokrojona

Kulinarna rozmowa
Chana Masala-po prostu pyszna ciecierzyca 111

Chana Masala ( lub Chola Masala) to tradycyjne  danie kuchni poludniowo-azjatyckiej,w szczegolnosci zas kuchni indyjskiej i pakistanskiej.Popularne danie uliczne,chociaz w restauracjach tez mozna je spotkac.W Indiach serwowane z frytowanym chlebkiem,w Pakistanie podawane z dodatkiem ziemniakow.Glownym skladnikiem dania jest ciecierzyca z dodatkiem cebuli,czosnku,imbiru , pomidorow,mango i indyjskich przypraw,w tym garam masala.Garam masala to przyprawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czerwone curry z kurczakiem 369

curry1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszkuok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka solikawałek świeżego imbiru wielkości kciukaświeża kolendra lub pietruszka do posypaniaTym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu

Świat Domowej Kuchni
Indyjski obiad na żółto 244

Obiad złożony z 4 częsci, w trakcie robienia zorientowałam się, że każda część jest.. żółta ;)Idąc po kolei mamy tu:Kurczaka po indyjsku -  w

Z butelką mleczka w tle
Pizza z chlebków naan 174

używam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami!Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący ze środkowej Azji i szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je w piecu tandoori, ale można przygotować je również w domowym piekarniku (przepisów nie brakuje w internecie) lub po prostu kupić w sklepie z żywnością indyjską

Food Square