kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:43/79)

Chlebki naan 119

Chlebki naan (tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor) pokochałam tego samego dnia co kurczaka tikka masala . Dodatkowo świeżo zrobione, jeszcze gorące są cudowne z masłem czosnkowym lub pesto. W domowych warunkach można go jednak przygotować w zwykłym piekarnik. Aby były bardziej wilgotne (po wystudzeniu tak nie twardnieją) można wstawić do piekarnika brytfankę z wodą. Nowy post

Wypieki i Rumieńce
Smaki Indii: Kurczak balti 367

minione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro-kwaśnego kurczaka. Aromat indyjskich przypraw jak zwykle powalił mnie na kolana, towarzyszył mi od pierwszej minuty przygotowań, a później przez cały dzień <3 Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 4 duże podudzia kurczaka

Tajskie smaki
Moja wersja: Fasolka po bretońsku z garam masala 217

W ramach ulepszania tego, co i tak jest dobre, wpadłam na pomysł, aby dopieścić chyba wszystkim znaną fasolkę po bretońsku kukurydzą i przyprawą garam masala. Garam

Zofiana
KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 247

Kurczak tandoori masala to indyjsko-arabsko-pakistańskie danie z mnóstwem aromatycznych (jak większość w kuchni indyjskiej) przypraw. Przyprawę tandoori masala używa się głównie do dań  z kurczaka, który dzięki przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :( Warunkiem, aby potrawa była pyszna  oprócz przypraw jest jogurt  naturalny, w którym marynuje się kurczaka

Walijskie Pichcenie
Życzenia, plany, ciasteczka serowe i cydrowy drink 192

pracy mam zamiar przyłożyć się rzetelnie.W miesiącach zimowych zacznę od dwóch kuchni, które już trochę poznałam i które uwielbiam. Mogę zdradzić już dziś, że w styczniu startujemy z kuchnią indyjską. Niezmiernie bogatą. Myślę, że to dobry wybór na zimowe chłody, bo dania są treściwe i pokrzepiające. Więcej o niej napiszę w czwartek.Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać

W kuchni wieczorem
Karahi Chicken 237

Kurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw.Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze)2 łyż oliwy1 czerwona cebula pokrojona

Kulinarna rozmowa
Chana Masala-po prostu pyszna ciecierzyca 122

Chana Masala ( lub Chola Masala) to tradycyjne  danie kuchni poludniowo-azjatyckiej,w szczegolnosci zas kuchni indyjskiej i pakistanskiej.Popularne danie uliczne,chociaz w restauracjach tez mozna je spotkac.W Indiach serwowane z frytowanym chlebkiem,w Pakistanie podawane z dodatkiem ziemniakow.Glownym skladnikiem dania jest ciecierzyca z dodatkiem cebuli,czosnku,imbiru , pomidorow,mango i indyjskich przypraw,w tym garam masala.Garam masala to przyprawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czerwone curry z kurczakiem 380

curry1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszkuok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka solikawałek świeżego imbiru wielkości kciukaświeża kolendra lub pietruszka do posypaniaTym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu

Świat Domowej Kuchni
Indyjski obiad na żółto 250

Obiad złożony z 4 częsci, w trakcie robienia zorientowałam się, że każda część jest.. żółta ;)Idąc po kolei mamy tu:Kurczaka po indyjsku -  w

Z butelką mleczka w tle
Pizza z chlebków naan 182

używam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami!Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący ze środkowej Azji i szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je w piecu tandoori, ale można przygotować je również w domowym piekarniku (przepisów nie brakuje w internecie) lub po prostu kupić w sklepie z żywnością indyjską

Food Square
Przepis na dobrą chińszczyznę, i tyle w temacie… 240

orientu, często królują, bo są zdrowe, pyszne i co najważniejsze, można je przyrządzać z togo co aktualnie mamy pod ręką i bezkarnie używać swojej wyobraźni kulinarnej. Ja jestem fanką kuchni indyjskiej, i tajskiej, reszta gawiedzi stawia na chińszczyznę. Czy to będzie mięso, ryba, czy danie...Przepis na dobrą chińszczyznę, i tyle w temacie… is a post from

Nie Bo Piekło
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 219

Wiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori). Moja wczorajsza kolacja pachniała już dwie godziny przed podaniem, a w jej skład wchodziła pręga wołowa, jogurt naturalny (naturalnie! ;)), czosnek, imbir i oczywiście papryczka chilli ;) Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie

Tajskie smaki
Sałatka curry 468

Lubicie orientalne smaki? Ja bardzo...kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna. Odpowiadają mi takie smaki. Kolendra, garam masala, kurkuma, imbir, kardamon, cynamon są moimi ulubionymi przyprawami. Dlatego często po nie sięgam.  Dziś zrobiłam sałatkę curry. Prosta, szybka, robiona przeze mnie w dwóch wariantach. Składniki: 1 paczka ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka lub 10 plasterków szynki 2-3 ząbki czosnku

Olikowa kuchnia
Smaki Indii: Kurczak Tandoori 187

Dziś postanowiłam przygotować kurczaka tandoori. Zanim przejdę do przepisu, chcę Wam przekazać kilka podstawowych faktów o tej potrawie :) Tandoori - kolorowe i aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej przygotowywane w specjalnym glinianym piecu tandoor. Przed włożeniem do pieca mięso marynuje się w jogurcie oraz intestywnych przyprawach.  Tandoori masala - mieszanka przypraw, w której skład wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania