Nie samymi słodkościami żyje człowiek. Wprawdzie przez te upały nie specjalnie chce się gotować wymagające czasu potrawy, ale gdy zobaczyłam ten przepis w Skarbcu kulinarnym wiedziałam
dom-agi.plDawno nie przygotowywałam żadnego indyjskiego dania, postanowiłam, że najwyższa pora to zmienić i któregoś dnia po pracy, wpadłam do kuchni i w pół godziny przygotowała to pyszne, delikatne i aromatyczne danie. Polecam! 2 średnie cebule 1 listek laurowy 2 goździki pół laski cynamonu (około 2,5cm) 4 ziarenka czarnego pieprzu 2 piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś
Codzienne GotowanieŁatwy w wykonaniu i wyjątkowy w smaku kurczak w indyjskim sosie na bazie pomidorów i korzennych przypraw. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem ze strony Kuchnia Lidla . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 2 ćwiartki kurczaka 50 g masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 15 g świeżego imbiru, startego na tarce 3 ząbki
My Culinary Artróżnią się między sobą jedynie niewielkimi wariacjami składnikowymi i przyprawowymi. Warto pamiętać, że aby zrobić właściwe, aromatyczne i bliskie indyjskim smakom curry, trzeba mieć spore zaopatrzenie w różnorodne przyprawy ( o czym też piszę tutaj ), ale przecież fascynatom kuchni nie trzeba takich rzeczy mówić! :) Curry rybne z okrą lub fasolką szparagową Składniki: *ok. 400g filetów dowolnej ryby morskiej
Kuchnia PrezydentowejNasza wizyta w Momo była zaplanowana, ale nie wiedzieliśmy, czego się dokładnie spodziewać. Zwiedzając Kraków, mieliśmy po prostu potencjalną listę knajpek do odwiedzenia. Indyjskie i
Bananowe PolePyszny szybki obiadek, zrobiłam go w 30 minut. W osobnym garnku ugotować ziemniaki i fasolkę do miękkości. Woda musi być osolona. Jak już warzywa będą miękkie
Kuchnia PokoleńŚwięta na horyzoncie, ale w tak zwanym "międzyczasie" też trzeba coś zjeść :) Proponuję bardzo aromatycznego, pysznego kurczaka w curry w towarzystwie ryżu i kolendry. Świetne danie
Moje Kuchenne Rewelacjewzięłam udział w fantastycznym wydarzeniu, jakim był piknik charytatywny „Piekielna kuchnia dla Leosia” / Cook&Help. Do udziału w nim zaprosił mnie mój kolega Grzegorz Misina, szef kuchni krakowskiej restauracji NINE Kitchen na krakowskim kazimierzu, przy ulicy Miodowej 9. Zgodziłam się bez zastanowienia! Obmyśliliśmy menu i w niedzielny poranek zjawiliśmy się zwarci i gotowi do wspólnego gotowania. Każda(...)udział w licytacji i posłuchać rewelacyjnej muzyki z koncertów na żywo! Pogoda była jak na zamówienie, więc uśmiechy nie schodziły nam z twarzy! Na naszym stoisku można było spróbować: INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM, DYNIĄ, LIMONKOWYM JOGURTEM, ORZESZKAMI I KOLENDRĄ CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEYEM GRUSZKOWYM, WOŁOWINĄ TATAKI I GRZYBAMI SHIITAKE SMAŻONE TOFFU W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE Z SALSĄ MANGO-AWOKADO Do tego
Ostra na SłodkoCiepło - zimna bo nie mogę się zdecydować czy wolę ja na ciepło czy na zimno - w obu wersjach jest pyszna, choć w głosowaniu domowym przeważają
Z butelką mleczka w tleW moim domu często kiedy pada pytanie : ” Co dzisiaj zrobić na obiad” odpowiedź brzmi ” Coś indyjskiego.” Przyznaję się bez bicia, bardzo lubie
Polska Zupazrobiłam … a w przechowywaniu pomógł mi najnowszy nabytek – garnek ze składaną rączką z serii Click&Cook – prezent od firmy Ballarini. Zobaczcie co działo się w kuchni! SKŁADNIKI:* udka z kurczaka – 2 szt* olej – 80 ml* duża cebula – 2 szt* starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka* przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka(...)dokładnie mieszamy.Podajemy gorące ze świeżą zieleniną.Smacznego!I jak, poczuliście choć przez moment klimat indii?Mam nadzieję, że tak!A kiedyś z przyjemnością wypróbujecie przepis!***Tak jak pisałam wyżej indyjskie dania ” do pyaza ” czyli z dużą ilością cebuli najlepiej przyrządzić dzień wcześniej, gdyż ” po odstaniu smakują zdecydowanie lepiej.Ja swojego kurczaka przyrządziłam wieczorem i trzymałam w lodówce przez
Ostra na Słodkodanie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie ekologicznych produktów wprost do kuchni, gdzie można wyczarować
karmelowyindyjskiego regionu Goa przez Portugalczyków i stało się tam posiłkiem często podawanym podczas specjalnych okazji. Nazwa, tłumaczona z portugalskiego jako "wino, ocet winny i czosnek", jest także czasem pisana Vindalho lub Vindallo . Historycznie było to wieprzowe danie gotowane z dużą ilością czerwonego wina i czosnku, ale po przejęciu przez mieszkańców regionu Goa, przepis zmodyfikowano zgodnie ze tradycyjną kuchnią regionu, przez
Kuchnia PrezydentowejKurczak tikka masala Kurczak tikka masala to chyba jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw. Osobiście bardzo lubię orientalne smaki, szczególnie za nietuzinkowe kompozycje przypraw, ostrość w połączeniu z korzenną nutą kardamony, cynamonu i gałki muszkatołowej-to zdecydowanie mój typ. Taki przepis na pewno nie umknie mojej uwadze. Danie ma oczywiście jeszcze jeden zasadniczy plus-jest bardzo szybkie w wykonaniu. Można(...)ostroJ A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam czerwonej pasty curry firmyThai Heritage. Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atakJ Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia i psikania. Dodam
Mania GotowaniaMango lassi, czyli indyjski napój jogurtowy z mango jest powszechnie znany na całym świecie i ma tyle odmian, ile osób go przygotowuje. Mniej lub bardziej gęste. Na jogurcie, maślance, mleku lub ich kombinacjach. Ze szczyptą soli i kardamonu lub bez. Jedno jest pewne - musi zawierać super dojrzałe mango! Najlepsze jakie uda się nam znaleźć. Idealnie byłoby użyć odmiany azjatyckiej(...)jednak spokojnie mieszczą się w klimacie. Oczywiście, każdy może podejść do zagadnienia po swojemu. Rzecz jest równie pyszna, co prosta w przygotowaniu i bez zbędnych ceregieli zapraszam do kuchni, bo i ja tam pędzę, żeby mi się curry nie przypaliło ;) Składniki: 1 bardzo dojrzałe mango 5 kostek lodu 125 ml chłodnego jogurtu naturalnego mleko. 1 łyżeczka soku z cytryny
zadanie-gotowanie