Dzisiaj bezmięsna propozycja prosto z Indii :) Ziemniaczano-twarogowe kuleczki w gęstym sosie pomidorowym z mnóstwem przypraw <3 Przepis znalazłam na stronie Everyday Flavours . Z przygotowanych
My Culinary ArtJeden z moich ulubionych smaków- połączenie ostrości z nutą słodyczy. Polecam na szybki obiad gdy mamy mało czasu na jego przygotowanie. 500 g filetu z kurczaka
VioletoweKucharzenieTahini jest modna i wygodna jak gdzieś ktoś napisał. Tahini to aromatyczna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu. Przyrządza się ją z ziaren sezamu podprażonego lub nie
Moje Małe CzarowanieBędąc w indyjskiej restauracji spróbowałam deseru o nazwie "Gulab Jamun". Zapragnęłam zrobić sobie taki sam deser w domowym zaciszu. Wyszło pysznie! Przepis ten to zlepek różnych
Emcia PichciNo i znów pędzimy do Indii. Tym razem na Murgh Kari. Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie
Ostra na SłodkoOstatnio moją kuchnią zawładnęły indyjskie smaki. Ze względu na łatwość i szybkość przygotowania na stole pojawiają się różnego rodzaju curry, które znikają tak szybko jak szybko są przygotowywane. Z jednej strony bardzo się cieszę, że są chętnie zjadane z drugiej strony ręce mi opadają gdy obiad na dwa dni znika w godzinę:) Jakiś czas temu przeglądając amerykańskie blogi kulinarne natrafiłam
Magiczna kuchnia DariiGaram oznacza ostre, Masala oznacza mieszankę przypraw.Według Ayurvedic "tradycyjnej medycyny indyjskiej" - nie chcę się wgłębiać w medycynę indyjską ponieważ się na tym nie znam
Kulinarna rozmowaJest to zupa indyjska, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.Składniki:1 łyżka oliwy,2 średnie cebule,Świeży imbir 2,5 cm,4 ząbki czosnku,1
Kulinarna rozmowaWczoraj zrobiłam indyjskie placuszki. Lubię je bardzo, bo można różnie je przyprawiać w zależności od tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne.Mog
Kulinarna rozmowaOd dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia chlebków naan. Przepis jest bardzo prosty, aczkolwiek na gotowe chlebki trzeba trochę, no może trochę dłużej, poczekać (sam czas
mojewypiekiinietylkoChoć robione przy okazji indyjskiego obiadu to zasługuje na oddzielny post. :)1 dojrzałe mango z lodówki0,5 l jogurtu naturalnego z lodówkikardamonWielkie, dojrzałe mango zbenderowałam
Z butelką mleczka w tleButter Chicken...Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka.Aksamitny, maślano-pomidorowy sos.Całość aromatycznie przyprawiona.Podany ze smażonym ryżem po indyjsku.Zapraszam!Składniki:Mięso i marynata:500 g filetu z
Gospodyni MiejskaDziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie curry
karmelowyGhee (ghi) to rodzaj klarowanego masła, bardzo popularnego w Indiach i uważanego za szlachetne. Hindusi używają go do przygotowywania różnych potraw np. kormy oraz w celach
Oryginalny smak