kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:55/79)

Kofty indyjskie 159

Dzisiaj bezmięsna propozycja prosto z Indii :) Ziemniaczano-twarogowe kuleczki w gęstym sosie pomidorowym z mnóstwem przypraw <3 Przepis znalazłam na stronie Everyday Flavours . Z przygotowanych

My Culinary Art
Kurczak słodko-ostry 291

Jeden z moich ulubionych smaków- połączenie ostrości z nutą słodyczy. Polecam na szybki obiad gdy mamy mało czasu na jego przygotowanie. 500 g filetu z kurczaka

VioletoweKucharzenie
Sezamowa pasta tahini 155

Tahini jest modna i wygodna jak gdzieś ktoś napisał. Tahini to aromatyczna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu. Przyrządza się ją z ziaren sezamu podprażonego lub nie

Moje Małe Czarowanie
Gulab Jamun 148

Będąc w indyjskiej restauracji spróbowałam deseru o nazwie "Gulab Jamun". Zapragnęłam zrobić sobie taki sam deser w domowym zaciszu. Wyszło pysznie! Przepis ten to zlepek różnych

Emcia Pichci
MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 421

No i znów pędzimy do Indii. Tym razem na Murgh Kari. Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie

Ostra na Słodko
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 191

Ostatnio moją kuchnią zawładnęły indyjskie smaki. Ze względu na łatwość i szybkość przygotowania na stole pojawiają się różnego rodzaju curry, które znikają tak szybko jak szybko są przygotowywane. Z jednej strony bardzo się cieszę, że są chętnie zjadane z drugiej strony ręce mi opadają gdy obiad na dwa dni znika w godzinę:) Jakiś czas temu przeglądając amerykańskie blogi kulinarne natrafiłam

Magiczna kuchnia Darii
Garam Masala 93

Garam oznacza ostre,  Masala oznacza mieszankę przypraw.Według Ayurvedic "tradycyjnej medycyny indyjskiej" - nie chcę się wgłębiać w medycynę indyjską ponieważ się na tym nie znam

Kulinarna rozmowa
Pikantna zupa z kukurydzy 144

Jest to zupa indyjska, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.Składniki:1 łyżka oliwy,2 średnie cebule,Świeży imbir 2,5 cm,4 ząbki czosnku,1

Kulinarna rozmowa
Indyjskie placki 144

Wczoraj zrobiłam indyjskie placuszki. Lubię je bardzo, bo można różnie je przyprawiać w zależności od  tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne.Mog

Kulinarna rozmowa
Chlebki naan Blue 145

Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia chlebków naan. Przepis jest bardzo prosty, aczkolwiek na gotowe chlebki trzeba trochę, no może trochę dłużej, poczekać (sam czas

mojewypiekiinietylko
Mango lassi 182

Choć robione przy okazji indyjskiego obiadu to zasługuje na oddzielny post. :)1 dojrzałe mango z lodówki0,5 l jogurtu naturalnego z lodówkikardamonWielkie, dojrzałe mango zbenderowałam

Z butelką mleczka w tle
Butter Chicken 188

Butter Chicken...Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka.Aksamitny, maślano-pomidorowy sos.Całość aromatycznie przyprawiona.Podany ze smażonym ryżem po indyjsku.Zapraszam!Składniki:Mięso i marynata:500 g filetu z

Gospodyni Miejska
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels 199

Dziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe  w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie curry

karmelowy
Ghee – masło klarowane 119

Ghee (ghi) to rodzaj klarowanego masła, bardzo popularnego w Indiach i uważanego za szlachetne. Hindusi używają go do przygotowywania różnych potraw np. kormy oraz w celach

Oryginalny smak