kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:56/79)

Makaron po chińsku z wieprzowiną 320

polędwiczką wieprzową w sosie słodko kwaśnym Jestem miłośniczką "chińczyka" pod różnymi postaciami i niedługo zacznie na blogu pojawiać się coraz więcej dań z tej kuchni. Nie zabraknie też kuchni tajskiej i indyjskie, moc przypraw i różnorodność smaków tych kuchni zdecydowanie przemawia do moich kubeczków smakowych. Dzisiaj postawiłam na chińszczyznę w wersji mięsnej z polędwiczką wieprzową, z ananasem, papryką i groszkiem

W kuchennej krainie
Indyjskie rogrzewanie. CHAI MASALA. 172

******* Siedzę chora w łóżku i z nudów, pomiędzy jednym podręcznikiem  a drugim, szperam w sieci. I natknęłam się na świetny przepis.  Uwielbiam indyjskie smaki

W kuchni Karmel-itki
C - Sałatka "Oddech chińskiego smoka" 390

Kuchnia azjatycka powszechnie uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska, wietnamska, chińska i wiele innych, co przekłada się na jej niezwykłe bogactwo i różnorodność. Dla mnie kuchnia azjatycja to przede wszystkim wyraziste, ostre smaki - taka też jest poniższa sałatka - jeśli nie boicie się oddechu chińskiego smoka - polecam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Holenderskie naleśniczki pofferties 182

dotrzemy do stoisk z tzw. street food. Tutaj zaczyna się raj dla smakoszy i wszystkich tych, którzy lubią jedzenie z całego świata. Obok siebie znajdują się stragany z kuchnią argentyńską, włoską, indyjską, rosyjską, chorwacką, amerykańską, brytyjską, peruwiańską, hiszpańską, meksykańską, niemiecką, francuską, chińską, koreańską, a wśród nich również polską! Nasza rodzima kuchnia (zdecydowanie nie w moim guście) również cieszy się niemałym

Chocolate Muffin Blog
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 189

posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków

Wrzosowa Polana
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 168

moich ulubionych, a przyprawy i dodatki, które stanowią jej bazę idealnie pasują do jesiennej aury, kiedy trzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową

Bazując na smaku
Paprykowe curry z cukinią 169

Kolejne w pełni obiadowe danie to paprykowe curry z cukinią i dodatkowymi warzywami. Jeśli lubicie orientalne i indyjskie jedzenie, Waszą kuchnią rządzą warzywa, a znudziły Was już trochę normalne smaki, to polecamy ten słodko-kwaśno-ostry miks. Gwarantujemy, że będzie szybko i pysznie! PAPRYKOWE CURRY Z CUKINIĄ Przepis na 4-6 porcji  Potrzebujemy: 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszkę

Bananowe Pole
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 144

składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal czy arabski hummus na stole już nikogo nie dziwi – szczególnie w dużych miastach. Używamy też innych ziół niż kiedyś. Pietruszka i koperek były podstawową zieleniną

Poezja smaku
Jajka w koszulkach w sosie meurette 160

Najpierw, na samym początku, przeklnę: zajebiocha! Ojajebie, super! A teraz możemy przejść do dalszej części wpisu :) Madzia teraz hurtowo chodzi na różne kursy kulinarne: kuchnia włoska, francuska, indyjska, cokolwiek. Hurtowo je zalicza. A niech ma, niech sobie chodzi. Ja też mam z tego korzyści. I to dwie co najmniej. Po pierwsze mam wolny wieczór (jak tylko Magda to przeczyta(...)robi wszystko to co na tych kursach się nauczyła. I teraz właśnie zrobiła mi fantastyczne jajka w koszulkach z sosem. Który to sos nazywa się meurette. To z kursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku

Marder&Marder Manufacture
kurczak w indyjskiej nucie garam masala... 146

Składniki: kurczak 1,5 kg, cebula 3 sztuki, czosnek ząbki 8 sztuk, sól morska 2 łyżeczki, garam masala Royal Brand 4 łyżki, rękaw do pieczenia - ile

W Mojej Kuchni Lubię
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 202

zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami tworzy(...)minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie dwa różne smaki i efekt nie będzie ten sam by Małgorzata Hert Adapted from Filozofia smaku

Wędrówki po kuchni
Ryż jaśminowy po tajsku 268

Kuchnia tajska powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz jej oryginalność wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Ryż jaśminowy po tajsku. Potocznie nazywany tajskim pachnącym ryżem ze względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas(...)Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka nam pasuje. Oryginalność smakowa dań jest powodem, że kuchnia tajska jest bardzo popularna

mojewypiekiinietylko
Curry warzywne zagęszczone puree z dyni 154

cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1 kalarepka

To co kocham
Makaron z pomidorami i cukinią 210

Dziś nasza kolejna propozycja dania z makaronem domowym – makaron z pomidorami i cukinią. Jeżeli lubicie smaki kuchni tajskiej lub indyjskiej

Kuchenne Wariacje
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 198

bardzo możliwe, że komuś się przydadzą. Od tej pory znajdziecie tu pomysły na delikatne i lekkostrawne potrawy. Niestety na jakiś czas muszę pożegnać się z moimi ulubionymi daniami kuchni azjatyckiej (głównie indyjskimi), aromatycznymi i intensywnie przyprawionymi, czego chyba będzie mi najbardziej brakowało. Mam jednak nadzieję, że od czasu do czasu uda mi się wrzucić przepis na jakiś "normalny" obiad, który

Codzienne Gotowanie
Pieczony czosnek, Podróż na sto stóp 227

jedzenia. Aż przyjemnie popatrzeć na dania, które przygotowują bohaterowie filmu. Jedzenie ma tu wymiar społeczny – ważne jest celebrowanie posiłków w gronie najbliższych osób. W filmie dochodzi do zetknięcia kuchni francuskiej i indyjskiej. W wyniku tego powstaje konflikt między właścicielami dwóch konkurujących restauracji. Kto liczy na lekki film z jedzeniem w roli głównej (i nic więcej), będzie zadowolony. Moja ocena 5/10

Qlinarnie i Qlinarnie
Szaszłyki indyjskie z brokuła i kalafiora 230

Ten przepis czekał na realizację bez mała 3 lata. Ale się doczekał:)Znalazłam go na Palecie Smaku i od razu wzbudził moje zainteresowanie, mimo, że to

Zdrowa Kuchnia Sowy
Blue Dragon - warsztaty z samym mistrzem 140

Blue w dość niezwykłym towarzystwie bo kamer, fleszów  otaczających szefa kuchni marki Dragon Blue Wilsona Chunga. Marka Dragon Blue jest jedna z kilku wprowadzających na polski rynek produkty kuchni azjatyckiej oraz indyjskiej.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kokosowe curry z groszkiem wg Buni 194

Najprostsze curry jakie robię. Jak się ma podstawowe przyprawy kuchni tajskiej czy indyjskiej  to starczy 15 minut. Jednego tylko nie rozumiem czemu w tym przepisie ( w wersji oryginalnej też ) pojawia się groszek ? Czy to warzywo tamtego regionu czy też po prostu Brytyjczycy , którzy pokochali swego czasu curry na zabój dołożyli groszek .Zresztą zupełnie nie ma to znaczenia . Potrawa smaczna

Buniabaje w kuchni