jagnięcą w wersji na grilla. Mam nadzieję, że lubicie jagnięcinę. Nieprzekonanym proponuję się nie uprzedzać. Moje pierwsze doświadczenia z jagnięciną to kuchnia grecka. Specyficzny smak mięsa na początku nie przypadł mi do gustu, ale z czasem w wersji indyjskiej przekonałam się do niego w stu procentach, czego życzę i Wam. Składniki:kofta500g jagnięciny gulaszowej2 łyżki tymianku1 łyżka kuminu1 suszona
W kuchni wieczoremChutney jest uważany za na wskroś indyjski wyrób (chatni w języku hinduskim oznacza „ostre przyprawy”) jest tak naprawdę specjalnością brytyjską, pochodzącą z czasów
Szybko Tanio SmacznieUwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych
Fabryka pomysłówDzień dobry,Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania ze mną marokańskich kiszonych cytryn.Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają
Chilli Czosnek i OliwaCzemu? Bardzo podobne danie zaserwowała mi kiedyś przyjaciółka. Kiedyś, czyli za czasów, kiedy nie byłam jeszcze kulinarnym freakiem. Przyznać bowiem muszę, że moja miłość do spędzania wielu godzin w kuchni narodziła się dość późno i, niestety, nigdy nie będę mogła napisać, że już od wczesnych latach piekłam ciasta i smażyłam kotlety ;) Przyjaciółka przywiozła zeszyt prostych przepisów jako jedną(...)dusić jeszcze 3 minuty. Jeśli sos jest wodnisty, a nie gęsty to gotować bez pokrywki aż woda wystarczająco odparuje. Podawać z ryżem z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami . Danie jest minimalnie ostrawe za sprawą mieszanki curry , więc może przydać się raita
W kuchni wieczoremJuż kiedyś publikowałam podobny przepis na placki indyjskie (z mąki żytniej). Dziś nieco odmienny przepis. Składniki: 35 dag mąki 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli kawałek
Tradycyjna Kuchniadodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest ryż jaśminowy robiony... na bazie herbaty jaśminowej. Ten trick sprzedał mi Jamie Oliver. Jak widzicie mam słabość do brytyjskich kulinarnych celebrytów. Swoją drogą, to ciekawe, że Anglia, która nie kojarzy mi się zbytnio z wybitną kuchnią przoduje
W kuchni wieczoremTo taka sałatka, która powstała jako dodatek do chicken
Kuchnia PrezydentowejOrient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje orientalne (chińskie, indyjskie czy japońskie) wyrastają (szczególnie w większych miastach) jak grzyby po deszczu. Nie zawsze mamy jednak okazję, aby takową odwiedzić, z reguły ceny w nich też nie przypominają cen w Mc’Donalds(...)sklepie za rogiem). Część z nich jest jednogarnkowa, czyli po gotowaniu nasza kuchnia nie będzie wyglądała, jak pobojowisko. Może warto do wspólnego gotowania zaprosić znajomych czy przyjaciół i zorganizować sobie wieczór w z góry ustalonym stylu (włącznie z przebraniem). A potem cieszyć się smakiem indyjskiej zupy z ciecierzycą, gulaszu chilli czy chińskich pierożków z niespodzianką . Źródło tekstu: http://szama.abdul.pl
ClauditteMissCookingliczę też na te z Waszej strony ;-) hihi ). Ale skąd to danie... otóż od kiedy dostałam paczkę od "Kuchnie Świata" wiedziałam, że je zrobię :-) Zwykle faszeruję bakłażany nadzieniem wytrawnym, ale tym razem postanowiłam coś zmienić, przełamać rutynę i wykorzystać oryginalne indyjskie przyprawy ;-) No i powiem Wam, że słodkie mango i rodzynki w połączeniu z przyprawami wyrazistymi - tak w smaku
Czary - gary w kuchniSkładniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej, 1 ząbek czosnku, 1/2 cebuli, 2 ogórki chili Orzech, 1 łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy
Aga w kuchnikosmetyce indyjskiej.Olej kokosowy kupiony właśnie w sklepie z indyjskimi kosmetykami, którego używam głównie do olejowania włosów. Nie tyle wpływa on na nasze samopoczucie (przepięknie pachnie), ale łagodzi stany zapalne skóry i dostarcza skórze antyoksydantów. W porównaniu do innych olei szybko się wchłania, a skóra nie pozostaje tłusta.Kurkuma - przyprawa prosto z kuchni. Ten intensywnie żółty proszek powszechnie stosowany w Indiach
Słodka sielankaTyn krupniok to już dołwno 1 nikaj 2 niy lotoł 3 i trza to nadrobić. Joł 4 po Indiach już żech sie smykoł 5 dwa razy
Chop w kuchniSajgonki bardzo łatwo przygotować i są bardzo smaczne, więc może dacie się skusić na odrobinę kuchni orientalnej?, wszystkie składniki znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl Składniki: papier ryżowy ok. 15 sztuk 5-7 dag suszonych grzybów mun ok 10-15 dag Indyjskiego ryżu basmati 2 cebule 2 ząbki czosnku jajko świeży szpinak lub mrożony pieprz sól oliwa
Apetyczna babeczkaRisotto to popularna włoska potrawa. Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę indyjskich smaków. Sycące i pyszne danie. Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw
potrawyregionalne