nadesłane mi kawy. Na pierwszy ogień poszła kawa o intrygującej nazwie „Indyjska Pasja”. Jak czytamy na stronie internetowej sklpeu, jest to kawa aromatyzowana "z nutą połączenia niezwykłych smaków indyjskich przypraw korzennych z dodatkiem bakali" (więcej informacji tutaj – klik ). Jako, że za oknem intensywnie sypał śnieg i panowała typowo zimowa aura, stwierdziliśmy z M, że właśnie ten rodzaj będzie odpowiedni(...)rozpoczęcia naszej przygody z testowaniem kaw. Jakie są nasze wrażenia? Po otwarciu opakowania uderzył mnie cudowny aromat korzennego ciasteczka… :) Natomiast po zmieleniu kawy w młynku cała kuchnia pachniała niczym świąteczne, korzenne wypieki. Smak kawy również nas bardzo pozytywnie zaskoczył. Typowo korzenny, ale nie piernikowy aromat. Kawa ma wyjątkowo wyrazistą i zarazem subtelną nutę korzenną. Delikatnie uwalnia swoją słodycz
My simple kitchenchleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól i pieprz do smaku natka pietruszki i pomidory koktajlowe Przygotowanie: Boczek wieprzowy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą(...)będzie miękki, jeśli jest potrzeba zagęszczamy sos dodając mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotowujemy. Smacznego! The post Gulasz z boczku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDelikatne mięso w kremowym sosie. Składniki 40 dkg fileta z indyka 150 g krewetek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry
czarrna od kuchnirozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na oleju. Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.Naukowcy dostrzegli niedawno związek między stosowaniem kurkumy przez Hindusów, a niższą, w porównaniu(...)krajów, zachorowalnością na Alzhaimera. Zdaniem naukowców to właśnie składnik kurkumy- kurkumonoida, odpowiada za pobudzanie systemu immunologicznego do niszczenia białka, które utrudnia przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera.Zastosowanie w kuchni:• Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.• Kurkumy używa się do przyprawiania sosów
Moje domowe kucharzenieJeśli zostały wam z obiadu kawałki pieczonego kurczaka to można je łatwo spożytkować, niż ponownie je odgrzewać i dojadać. Wystarczy mięso oderwać od kości, porwać na
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo fajny pomysł na zapiekaną rybę zdrową i pyszną.Przepis nie jest trudny , tak więc niesprawi trudności kucharzowi.Makaron jest przepyszny i nieczuć go rybą .Teraz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPierwszy przepis na kurczaka tikka masala dostałam od mojej ulubionej Pani Profesor. Niestety, zawierał on w sobie gotową już pastę tikka masala, a ja lubię robić
Życie zamknięte w smakuZielono nam! Uwielbiamy to przepyszne pesto, bo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań (na pizzy smakuje re-we-la-cyj-nie), ale idealnie sprawdza się
Bananowe PoleDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2(...)cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)4 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki chillisól, pieprznatka pietruszki lub kolendraPRZYGOTOWANIE:Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Dodajemy kawałki kurczaka i wszystko razem smażymy. Dodajemy paprykę
kulinarnyJaPrzygotowanie aromatycznego kuskusu z kalafiora jest niebywale szybkie. Robot kuchenny albo zwykła tarka z grubymi oczkami wystarczą. Kuskus kalafiorowy wyśmienicie smakuje solo, posypany dużą ilością natki
Naturalna KuchniaOstatnio dostałam do testowania wspaniałe herbatki. Herbata Sir Williams cechuje się wspaniałym aromatem, zapachem i kompozycją wielu smaków. Ceylon Gold-Ekskluzywna mieszanka złotych pąków i
Aga w kuchniBardzo długo zabierałam się za ten przepis, ale zawsze wydawało mi się, że z wszelkiej maści pierożkami jest zdecydowanie za dużo roboty. W końcu znalazłam chwilę
Okolice PalnikaPasztet? Ja osobiście bardzo go lubię, pod warunkiem, że jest domowy, bo wtedy wiem z czego się składa i nie znajdę w nim różnych niespodzianek :) Naprawdę
Aga w kuchni***** W nawiązaniu do ostatniego postu, gdzie zaprezentowałam wam chutney z białej cebuli i chlebki chapati, dziś obiecany placek cebulowy z kminem. Jest to bardzo przyjemne danie
W kuchni Karmel-itkizwykłym garnku. Jego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem. 2. Curry to przyprawa rodem z Indii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium(...)pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA: kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Zestaw takich przypraw możemy użyć do grillowanego kurczaka. 5. BIRYANI MASALA jest indyjską mieszanką selekcjonowanych przypraw korzennych, której celem jest podkreślenie walorów smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju, gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna
Słodkości i nie tylko