kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:59/79)

Wrocławscy Ulicożercy. Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa. 101

Najbliższa edycja Wrocławskich Ulicożerców obfitować będzie w smaki i aromaty wakacji!  Królować będą potrawy inspirowane podróżami po najdalszych zakątkach świata. Pojawią się dania  kuchni amerykańskiej, śródziemnomorskiej, tajskiej, meksykańskiej, tybetańskiej czy indyjskiej.  Tradycyjnie poleje się zimne piwo rzemieślnicze. Różnorodność serwowanych potraw zapewni kulinarną satysfakcję weganom, wegetarianom oraz mięsożercom. Nie zabraknie sycących burgerów, orzeźwiających lemoniad, chrupiącej, treściwej chimichangi, prywaciarskiej

Food Square
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 176

kiedy nie mam ochoty na długie pichcenie albo jestem sama w domu i nie muszę się zbytnio wysilać z gotowaniem. Tak podany bakłażan to fuzja kuchni włoskiej (pasta pomidorowa), tureckiej (bakłażan i jogurt) i indyjskiej (curry) – wybuchowa mieszanka smaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu

Karo in the Kitchen
Indyjski smażony chlebek 176

Jest to oryginalny przepis na indyjski smażony chlebek. Idealny do dań z curry. Smak fajny, będę go robiła na pewno częściej jako dodatek do różnych dań

Kuchnia Pokoleń
Curry z kurczakiem i pędami bambusa 213

Lubię kuchnię azjatycką. W Arabii Saudyjskiej bardzo często jadaliśmy curry w różnych wariantach głównie w wersjach indyjskiej lub pakistańskiej, które dość mocno różnią się od tych z kuchni tajskiej. Kiedy więc z księgarni internetowej platon24.pl dotarła do mnie wyczekiwana książka Julii Schwob   " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej "    nie mogłam odmówić sobie przygotowania curry rodem z północno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 171

Zanim przejdziemy do konkretnych dań, przedstawię coś z czym należy je jeść, czyli indyjskie chlebki. Wczoraj spędziłam pół dnia w kuchni gotując i testując przepisy. Chciałam podzielić się z Wami wynikami jak najszybciej, jednak zanim wszystko przygotowałam, zapadł zmrok (ach ta zima) i okazja na zdjęcia przepadła. Dziś jestem gotowa :)Mam dla Was przepisy na dwa chlebki. Jeden z nich

W kuchni wieczorem
PLACKI PO INDYJSKU Z OTRĘBAMI OWSIANYMI I KALAFIOREM 145

 Przepyszne placki pachnące indyjskimi przyprawami.Delikatne,kruche pełne różyczek kalafiora.Podane z sosem chilli słodko-kwaśnym, prawdziwy odlot. 1szkl.mąki 1/2 szkl.otrąb owsianych  1 płaska

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 147

przypadku braku piekarnika, więc możemy nawet bez niego zajadać domowe pieczywo. W Indiach to jednak wiedzą, jak sobie radzić w życiu! Artykuł Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Indyjska zupa z dyni 161

Sezon dyniowy już trwa, a my lubimy korzystać z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców. Nie mogło zatem zabraknąć Pani Dyni, która dzisiaj występuje w roli piekielnie

Bananowe Pole
Duszony szpinak po indyjsku 160

Składniki: ok 100g szpinaku 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku ok 4cm świeżego korzenia imbiru 1 średni pomidor 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 szklanki wody olej kokosowy

MamaOskarka
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 145

tego buraczki ? Jeśli tak to danie dla Was :) My lubimy takie proste danka bez zbędnie wielu składników. No chyba, że robimy coś w stylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga obfitości składników. Jednak, jak pisaliśmy w ostatnim poście, chcemy Wam przypomnieć kilka fajnych dań z polskiej tradycyjnej kuchni i to kolejna z propozycji. Oczywiście, żeby

vegetanie
Kurkuma, przyprawa indyjska 182

Kurkuma to inaczej ostryż długi lub domowy, szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. To przyprawa, która posiada bardzo cenne właściwości lecznicze. Kurkumina jest głównym składnikiem nadającym żółty kolor przyprawie. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, chroni wątrobę przed toksynami. Jest to przyprawa, która także obniża poziom cholesterolu. Zaś spożywanie kurkumy u osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów wzmacnia elastyczność(...)stosowana w celu poprawienia trawienia, odciążenia wątroby, rozpuszczania kamieni żółciowych, zwiększania elastyczności więzadeł i uśmierzania bólów menstruacyjnych. Aby jednak była skuteczna powinna być dobrej jakości, bez zbędnych dodatków. W kuchni używam jej najczęściej do zabarwiania białego ryżu, potraw z kurczaka, czy ryb. Jest jedną z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Kurkuma jest

Zasmakuj Kuchni
Dahl z soczewicy 152

Dahl to indyjski gulasz z soczewicy. Gdy pod wpływem impulsu kupiłam opakowanie soczewicy zastanawiałam się, co mogę z niej zrobić. Przepis znalazłam na blogu stolik w kropki i od razu wiedziałam, że to jest to, co chciałabym ugotować. Na pewno nie jest to danie powiązane z tradycyjną polską kuchnią, chociażby ze względu na dodatki, aromaty, zioła. Podstawą dahl z soczewicy(...)potrawą, a myślałam, że będzie odwrotnie. Zastanawiałam się z czym podać ten gulasz i wybór padł na jogurt naturalny i ciemne pieczywo, które idealnie komponowało się ze smakiem tego indyjskiego gulaszu. Składniki – 400 g zielonej soczewicy; – 3 duże białe cebule; – 1 puszka pomidorów – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki, garam masala, imbiru

dom-agi.pl
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 566

Uzbekowie i Tadżykowie stworzyli niezwykłą mieszankę etniczną tego kraju, która swój unikalny wydźwięk znalazła także w tamtejszych smakach. Ze względu na silne wpływy indyjskie Afganistan pachnie szafranem, kuminem, kolendrą oraz kardamonem. Jednak w przeciwieństwie do kuchni hinduskiej ilość przypraw nie powoduje przypływu gorąca na podniebieniu. Gorąco Was zapraszam na kulinarną podróż do tego kraju i mam nadzieję

Food Square
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 188

dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.  Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni, ma właściwości lecznicze znane od czasów starożytnych. W indyjskiej ajurwedzie stosuje się go jako środek na problemy trawienne, brak apetytu czy w przypadku takich chorób jak astma i zapalenie oskrzeli. Chińczycy natomiast stosują go jako

Zasmakuj Kuchni