kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:59/79)

Indyjska zupa z dyni 177

Sezon dyniowy już trwa, a my lubimy korzystać z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców. Nie mogło zatem zabraknąć Pani Dyni, która dzisiaj występuje w roli piekielnie

Bananowe Pole
Duszony szpinak po indyjsku 170

Składniki: ok 100g szpinaku 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku ok 4cm świeżego korzenia imbiru 1 średni pomidor 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 szklanki wody olej kokosowy

MamaOskarka
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 155

tego buraczki ? Jeśli tak to danie dla Was :) My lubimy takie proste danka bez zbędnie wielu składników. No chyba, że robimy coś w stylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga obfitości składników. Jednak, jak pisaliśmy w ostatnim poście, chcemy Wam przypomnieć kilka fajnych dań z polskiej tradycyjnej kuchni i to kolejna z propozycji. Oczywiście, żeby

vegetanie
Dahl z soczewicy 165

Dahl to indyjski gulasz z soczewicy. Gdy pod wpływem impulsu kupiłam opakowanie soczewicy zastanawiałam się, co mogę z niej zrobić. Przepis znalazłam na blogu stolik w kropki i od razu wiedziałam, że to jest to, co chciałabym ugotować. Na pewno nie jest to danie powiązane z tradycyjną polską kuchnią, chociażby ze względu na dodatki, aromaty, zioła. Podstawą dahl z soczewicy(...)potrawą, a myślałam, że będzie odwrotnie. Zastanawiałam się z czym podać ten gulasz i wybór padł na jogurt naturalny i ciemne pieczywo, które idealnie komponowało się ze smakiem tego indyjskiego gulaszu. Składniki – 400 g zielonej soczewicy; – 3 duże białe cebule; – 1 puszka pomidorów – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki, garam masala, imbiru

dom-agi.pl
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 578

Uzbekowie i Tadżykowie stworzyli niezwykłą mieszankę etniczną tego kraju, która swój unikalny wydźwięk znalazła także w tamtejszych smakach. Ze względu na silne wpływy indyjskie Afganistan pachnie szafranem, kuminem, kolendrą oraz kardamonem. Jednak w przeciwieństwie do kuchni hinduskiej ilość przypraw nie powoduje przypływu gorąca na podniebieniu. Gorąco Was zapraszam na kulinarną podróż do tego kraju i mam nadzieję

Food Square
Punjabi czyli indyjskie chlebki 120

Już dwie propozycje indyjskich chlebków są na blogu. Dzisiaj pszenne chlebki posmarowane jogurtem i posypane makiem. Mięciutkie i takie pozostają nawet kolejnego dnia, jeśli jakiś placek

Polska Zupa
Indyjskie paczki 279

Kolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem

Anioły w kuchni
Zupa krem z marchwi i pomarańczy 162

dokładnie. Dodajemy do zupy indyjskie curry, oraz odrobinę chill do smaku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia 2-3 minuty. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę wrzącej wody lub śmietankę. Podajemy zupę z dwoma gatunkami ryżu i oregano. Smacznego! The post Zupa krem z marchwi i pomarańczy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chutney kolendrowy 164

                         Nie wyobrażam sobie zupy

Kuchnia Prezydentowej
Czas na Indie! 207

**** Normalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu

W kuchni Karmel-itki
Dal, czyli hinduskie danie w Polsce 208

Dzisiaj chciałabym zabrać Państwa,  moim zdaniem, w  udaną podróż do Indii.  Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół

Humanistka w kuchni
Ryz smazony z warzywami po indyjsku 178

ryż zrobiłam w ubiegłym tygodniu, i bardzo żałuję, że dopiero teraz!  Był wspaniały! lekko słodkawy, delikatny. Polecam bardzo :) Przepis inspirowany tym z "Wegetariańskiej kuchni świata" wydanej przez MUZĘ. Ryz smażony z warzywami po indyjsku  200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze) 300 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu długoziarnistego por marchewka łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bakłażan zapiekany z serem pleśniowym 297

Psianka podłużna ( Solanum melongena), czyli bakłażan lub oberżyna. Warzywo, które w środowisku naturalnym występuje w klimacie tropikalnym Północnej Afryki, Półwyspu Arabskiego i Indyjskiego, a w Polsce uprawiane jest jedynie w warunkach szklarniowych. Z bakłażana w kuchni można wyczarować wyśmienite i cieszące oczy cuda. Nasza przygodę z bakłażanem rozpoczynamy od połączenia go z serem pleśniowym i orzechami - idealna propozycja na bardziej

W kuchni Katie
Indyjska zupa krem z kalafiora 177

 Dziś na blogu zagościła pyszna indyjska zupa krem  z kalafiora z dodatkiem batatów i aromatycznych przypraw. Zupa ma aksamitną konsystencję i delikatny smak. Przygotujecie

Kulinarne przygody Gatity
Mango lassie 194

Mango lassie to niezwykle orzeźwiający indyjski napój przygotowany na bazie jogurtu i wody z dodatkiem aromatycznych przypraw. Pozycja obowiązkowa w przypadku wizyty w indyjskiej restauracji. Doskonale

Kuchnia bezglutenowa Loli
Indyjski placek herbaciany 172

Witajcie Kochani! Dzisiaj przedstawię Wam indyjski placek herbaciany. Placek, który zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni ! Składników ma on niewiele, jest fajny, mokry i

Z Kuchni Do Kuchni
Cyc kurczakowy – shoarma :-D 201

Ostatnio ciągle mam ochotę na smaki kuchni orientalnej. Zaczęło się od szparagówki po chińsku, później schab po indyjsku (na blogu wkrótce) a teraz shoarma. Pomysł na tego rodzaju kurczaka zaczerpnęłam z bloga Filozofia smaku. Szczególnie zaintrygowała mnie samodzielnie zrobiona mieszanka przypraw - musiałam zrobić taką samą!!! To było silniejsze ode mnie. Część przypraw przywiozłam z mojej podróży na Ukrainę - powszechnie dostępny

sierotka maRysia w kuchni