kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:61/79)

Ciasto z kardamonem 173

A dzisiaj bardzo aromatyczne ciasto. Puszyste...coś innego:) Kocham kardamon w kawie, czekoladzie, pączkach indyjskich a teraz i w cieście. Czy dla Was to przyjaźń

Anioły w kuchni
Ciasteczka z sezamem i kardamonem 246

Pyszne, rozpływające się w ustach indyjskie ciasteczka z dodatkiem sezamu, kardamonu i orzechów nerkowca. Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia Azjatycka '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 24 ciasteczka: 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 60 g białego sezamu + do posypania 250 g masła o temp. pokojowej 280 g drobnego cukru

Tajskie smaki
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 175

Potrawa znakomita na obiad, kolację, lub przekąskę. Indyjskie racuszki w esencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4   Składniki:RACUSZKI

SzczyptaSmaQ
Mleczny koktajl z mango, jabłka z imbirem 173

Bombay Bazaar otrzymaliśmy niedawno paczkę z indyjskimi specjałami. Gdy przeglądałam jej zawartość znalazłam 2 słoiczki pasty imbirowej. Od razu wiedziałam, że powstanie pyszny kolejny ‪#‎koktajl‬. Koktajl przygotowałam w blenderze kielichowym z mieszanki kefiru i mleka0,5 % (po ok. 150 ml) z dodatkiem 1/4 mango, 1 jabłka ze skórą, ale bez gniazdek nasiennych, 1 łyżeczki pasty imbirowej, szczypty cynamonu. Koktajl jest pyszny(...)bardzo pikantne to nie mógł przestać ich jeść, schrupał je podczas oglądania TV The post Mleczny koktajl z mango, jabłka z imbirem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z cukinii 188

Składniki: 2 cukinie, 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub

Aga w kuchni
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 165

Dania z tych krajów są proste w przygotowaniu, a ich składniki można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc

upichcona
Rolex :) 128

Dzisiaj zabieram Was w bardzo daleką podróż kulinarną do perły Afryki czyli Ugandy. Kuchnia ugandyjska to przede wszystkim tradycyjny, a zarówno nowoczesny styl gotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli

noteskulinarnyfiga
Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą 131

bardzo dużo wartości odżywczych, a zawarte w niej białko idealnie zastępuje białko zwierzęce. Jej smak perfekcyjnie łączy się ze składnikami wielu kuchni świata. Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań wielowarzywnych. Doskonale komponuje się z pomidorami, indyjskimi przyprawami czy natką pietruszki.   Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona

Smakowity Blog Kulinarny
Zioła w kuchni 243

charakterystyczny aromat anyżu i wyczuwalny cytrusowy charakter. Świetny dodatek do zup i innych dań kuchni azjatyckiej. Kolendra – warzywa, kuchnia wschodu, ryby Ma bardzo charakterystyczny smak – dla jednych będzie to gorycz, inny poczują słodki smak. Jest popularna w daniach azjatyckich, indyjskich, jednym słowem – wschód. Doskonale się sprawdzi także przy urozmaiceniu rodzimych przepisów, choćby tradycyjnej zupy pomidorowej. Melisa – warzywa, desery, ciasta, jagnięcina(...)drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia włoska, wołowina Lebiodka, inaczej zwana oregano, jest naturalnym antybiotykiem, więc warto sięgać po ten dodatek w czasie choroby. Ma lekko gorzkawy smak, który sprawdza się doskonale we włoskich przysmakach. Obowiązkowo

MarcinChef
Nietypowo. I kurczak. 304

Czasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku?Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka?Przeglądam strony, gdzie

W kuchni Karmel-itki
Kofta jagnięca 154

jagnięcą w wersji na grilla. Mam nadzieję, że lubicie jagnięcinę. Nieprzekonanym proponuję się nie uprzedzać. Moje pierwsze doświadczenia z jagnięciną to kuchnia grecka. Specyficzny smak mięsa na początku nie przypadł mi do gustu, ale z czasem w wersji indyjskiej przekonałam się do niego w stu procentach, czego życzę i Wam. Składniki:kofta500g jagnięciny gulaszowej2 łyżki tymianku1 łyżka kuminu1 suszona

W kuchni wieczorem
Chutney morelowy 95

  Chutney jest uważany za na wskroś indyjski wyrób (chatni w języku hinduskim oznacza „ostre przyprawy”) jest tak naprawdę specjalnością brytyjską, pochodzącą z czasów

Szybko Tanio Smacznie
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 465

Uwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych

Fabryka pomysłów
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 224

Dzień dobry,Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania ze mną marokańskich kiszonych cytryn.Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania