Aksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne
Nerds KitchenPisząc wpisy, będę wspomagała się Internetem, książkami i własną wiedzą. Na pierwszy ogień rzucam więc wychwalaną przeze mnie od bardzo dawna i kochaną całym sercem... KURKUMĘ Historia: Szafran indyjski czyli tak zwana kurkuma lub ostryż długi to gatunek rośliny dziko rosnącej w klimacie tropikalnym, przeważnie w Indiach, Chinach, Peru, Jawie, Bengalu, Tajwanie i Sri Lance. Znana jest(...)czasów starożytnych. Jest składnikiem curry, sambar masala, sosu worchester i wielu rodzajów musztardy. Żółty ryż z kurkumą ( Nasi Kuning ) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami. Jest także używana w mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie w Japonii. Często używana
Czarnawisienkawszystko obsypane po rantach talerza suszoną natką pietruszki. Heh, ale jakoś w takim miejscu zupełnie mi to nie przeszkadza. To, co mnie zastanawia to na ile świadomie w tej kuchni używane są gotowe miksy przypraw, w których z pewnością jest sporo ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Widać to choćby pod panierką schabowego. Bo jeśli używa się świeżych składników, a wydaje(...)obiad przy partii warcabów. Takie lokale będą miały przyszłość jak Polacy słabość do polskich tradycyjnych dań. Z krótkiej serii ciąg dalszy padnie na Masala Grill&Bar, restaurację indyjską. Krótką serię wrocławską zakończy Restauracja Spiż, do której wpadniemy na piwo
Right Behind The KitchenButter chicken, czyli kurczak w maśle. W smaku jest to danie dość podobne do chicken tikka masala, ale robi się je szybciej i w jednym garnku
W kuchni wieczoremZupę poleciła mi moja koleżanka, która zachwytami nad jej smakiem zmotywowała mnie do natychmiastowej wycieczki do sklepu w celu zaopatrzenia się w soczewicę. Nigdy wcześniej
Mania Gotowaniacałym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy w XV i XVI wieku wraz z wyprawami do Nowego Świata. Początkowo były niezwykle luksusowymi towarem, droższym niż złoto, czy srebro(...)Zachodnich Indiach. Ma owalny kształt, ok 25 mm długości, lekko pomarszczona i na zewnątrz ciemnobrązowa zaś wewnątrz jasnobrązowa. Sprzedawana jest w całości lub mielona i określana jako "wschodnio indyjska". W smaku wyczuwa się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników
Ciastka - domowe słodkości...tak się akurat składa moi Kochani, że „dzień dobry” to-to nie jest dzisiaj. Za oknem szaro, zimno , a do tego wiatr..porywisty wiatr. Brak energii
Z Kuchni Do Kuchnirzeczy niemożliwych!) lub drogie - np. 2 kg małżów w Bieszczadach;) Hiszpańska paella, chiński omlet, satay z kurczaka z sałatką azjatycką, grillowane ćwiartki ananasa, egipska szakszuka czy jajecznica po indyjsku to tylko niektóre "światowe" przykłady :)Potrawy prezentowane w książce są przystosowane do warunków "biwakowych", czyli możliwe do przyrządzenia na grillu lub jednopalnikowej kuchence, a co za tym idzie nie generują też(...)wygospodaruję miejsce w przyczepie na "Kempingową książkę kucharską" - zwłaszcza, że format jest do tego przystosowany! Od czasu do czasu będę czerpać z niej inspiracje, które będą świetnym urozmaiceniem kempingowej kuchni! Autorzy: Tiff i Jim Easton Tytuł: "Kempingowa książka kucharska. Smakowite przepisy dla całej rodziny" Cena: 29.90 zł (na stronie Wydawnictwa) Książkę zrecenzowałam dzięki uprzejmości Wydawnictwa
Kraina Tysiąca SmakówMacie na pewno już kupione świąteczne prezenty – to ostatni moment. Kurierzy i poczta uwijają się jak w ukropie, sklepy pełne są ludzi. Zaraz na honorowym miejscu
Karo in the Kitchenktóre tym razem wybrało się z Kolbuszowej do Rzeszowa z masą gryki w różnej postaci. Do spróbowania był pieróg gryczany z żurawiną. Smak był zdecydowanie "mój" gdyż uwielbiam kuchnię z mojego ukochanego regionu czyli południowo-wchodniej Polski. W składzie oprócz gryki znaleźć można było m.in ziemniaki, śmietanę i słoninę. Osłuchałam się na temat mojej ukochanej kaszy gryczanej(...)liście), która była lekko kwaśna przez agrest, ale nadal można było wyczuć smak konopi. Nowa zdobyta wiedza i poprawiony humor za sprawą czekolady z konopią siewną (nie, nie indyjską) pobudziły mnie do poszukiwania kolejnych, innych smaków. Opuściłam stoisko i poszłam dalej za zapachem docierającym do mnie z drugiej strony.. a był to zapach świeżego chleba. Chleby z Piekarni
CzarnawisienkaPięknie optymistyczna w kolorze – bo ugotowana marchewka wcale nie traci swojej werwy. Ta prosta zupa to naprawdę tylko kilka składników. Świetnie posłuży jako baza do rozbudowy
Karo in the KitchenOstatnio dostałam od firmy Richmont do przetestowania paczuczkę, w ktorej znajdowała się herbata w różnych smakach. herbatki, która by mi nie smakowała. Każda ma coś
Aga w kuchniWitajcie!, chciałem poruszyć temat produktu dość powszedniego i bez którego wiele śniadań straciło by urok a więc herbaty. Mowa tu o ekspresowych wersjach które są szerzej
Kuchnia PROzdrowotna