kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:65/79)

Irańska ryba smażona 199

rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na oleju. Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.Naukowcy dostrzegli niedawno związek między stosowaniem kurkumy przez Hindusów, a niższą, w porównaniu(...)krajów, zachorowalnością na Alzhaimera. Zdaniem naukowców to właśnie składnik kurkumy- kurkumonoida, odpowiada za pobudzanie systemu immunologicznego do niszczenia białka, które utrudnia przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera.Zastosowanie w kuchni:•    Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.•    Kurkumy używa się do przyprawiania sosów

Moje domowe kucharzenie
Curry z kurczaka pieczonego z fasolka 162

Jeśli zostały wam z obiadu kawałki pieczonego kurczaka to można je łatwo spożytkować, niż ponownie je odgrzewać i dojadać. Wystarczy mięso oderwać od kości, porwać na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak tikka masala, czyli angielski orient 192

Pierwszy przepis na kurczaka tikka masala dostałam od mojej ulubionej Pani Profesor. Niestety, zawierał on w sobie gotową już pastę tikka masala, a ja lubię robić

Życie zamknięte w smaku
Pesto z natki pietruszki 180

Zielono nam! Uwielbiamy to przepyszne pesto, bo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań (na pizzy smakuje re-we-la-cyj-nie), ale idealnie sprawdza się

Bananowe Pole
Kurczak po indyjsku z warzywami w sosie masala 219

Dziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała.  Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2(...)cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)4 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki chillisól, pieprznatka pietruszki lub kolendraPRZYGOTOWANIE:Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Dodajemy kawałki kurczaka i wszystko razem smażymy. Dodajemy paprykę

kulinarnyJa
Herbata Sir Williams 133

  Ostatnio dostałam do testowania wspaniałe herbatki. Herbata Sir Williams cechuje się wspaniałym aromatem, zapachem i kompozycją wielu smaków. Ceylon Gold-Ekskluzywna mieszanka złotych pąków i

Aga w kuchni
Pasztet z czerwonej soczewicy 159

Pasztet? Ja osobiście bardzo go lubię, pod warunkiem, że jest domowy, bo wtedy wiem z czego się składa i nie znajdę w nim różnych niespodzianek :) Naprawdę

Aga w kuchni
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 264

***** W nawiązaniu do ostatniego postu, gdzie zaprezentowałam wam chutney z białej cebuli i chlebki chapati, dziś obiecany placek cebulowy z kminem. Jest to bardzo przyjemne danie

W kuchni Karmel-itki
Współpraca z firmą Skworcu 212

zwykłym garnku. Jego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem. 2. Curry to przyprawa rodem z Indii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium(...)pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA: kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Zestaw takich przypraw możemy użyć do grillowanego kurczaka.   5. BIRYANI MASALA jest indyjską mieszanką selekcjonowanych przypraw korzennych, której celem jest podkreślenie walorów smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju, gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna

Słodkości i nie tylko
Pałki w marynacie z warzywami 208

firmy Kamis otrzymałam paczkę  z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis.  Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie(...)ząbki czosnku w łupinach 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Kamis 1,5 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej w młynku Kamis 1 szczypta curry indyjskie Kamis Do smaku sól morska prowansalska w  młynku Kamis przyprawa do ziemniaków olej do posmarowania Przygotowanie: Pałki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Marynata: w misce wymieszać jogurt

Ala piecze i gotuje
Wszystko w nim jest poezją. Shrikhand - jogurt, szafran, kardamon, pistacje.. 168

północny zachód ołtarzyk, na którym leżą zawsze ofiary z ryżu, kadzidełka i płatki kwiatów, kilim w oknie, haftowany złotymi nićmi w słonie i postacie bóstw, ubożuchne, pokryte kurzem indyjskie wyroby rzemieślnicze, które przez wszystkie te lata nie znalazły amatora.  Ta prezentacja proszków, liści, kawałków kory i nasion, te flaszeczki z tajemniczymi płynami, skrzynie ze żmijami oraz obecność milczącej rodziny(...)powędrowałam do hotelu, tuląc ten skarb w ramionach.  Połowa rozsypała się  w walizce, perfumując na zawsze moje ubrania, a reszta do dziś dzień leży nienaruszona w szufladzie kuchni, w owych oryginalnych opakowaniach. Nie jestem w stanie rozróżnić, co jest czym, i nie mam odwagi dodawać ich do potraw. Przechowuję je jednak na wypadek, gdyby kiedyś zawitał do mojego

KUCHARNIA
Kurczak pieczony z czterdziestoma ząbkami czosnku 151

Czosnek. Dawniej uwielbiany, potem niechętnie stosowany, dzisiaj znowu w kuchni stanowi bazę wielu potraw. W średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał jego zapachu za co najmniej niestosowny. Podobno król Francji, Henryk IV, miał "oddech, który powaliłby wołu z odległości dwudziestu kroków". Niestety już kilkadziesiąt lat później czosnek zaczęto postrzegać jako pożywienie biedoty i wieśniaków, niegodne(...)prawdziwa zdrowotna bomba. Żadne chyba warzywo nie ma tak dobroczynnego wpływu na nasz organizm jak właśnie czosnek. W celach leczniczych wykorzystywany na całym świecie od stuleci. Znany był w indyjskim systemie medycznym Ajurweda, arabskiej medycynie Unani czy w wielu innych medycynach tradycyjnych. Nie było zakątka na świecie, gdzie czosnek nie byłby znany i poważany. A współczesne badania naukowe tylko potwierdzają

Marder&Marder Manufacture
Curry krem z dyni z lubczykiem. Z domowego ogródka i wcale nie na Halloween 225

Oto powracam po kolejnych dwóch tygodniach "ciszy w eterze" ;) A oto moja wersja kremu z dyni. Powstała z połączenia dwóch przepisów: mojej Mamy oraz koleżanki z

Kuchnia po mojemu
Zrób to sam! Ghee - masło klarowane 144

Ghee,czyli indyjskie "płynne złoto"masło klarowane - genialny tłuszcz znany od tysięcy lat.Klarowane masło bez utraty swoich właściwosci może być przechowywane przez 100 lat.CUDOWNE WŁAŚCIWOSCI MASŁA GHEE :W czasie klarowania masło pozbawia się mlecznego białka,laktozy a także różnych osadów i szumowin.Ghee w czasie podgrzewania zmienia swą tłuszczową strukturę z nasyconej w jednonasycona,taką jaka pierwotnie występuje w oliwie(...)interferonu. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi.Stymuluje pracę wątroby i poprawia pracę enzymów.Ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia,aż 252 stopnie C.Dlatego świetnie nadaje się do głębokiego smażenia.W kuchni ma wszechstronne zastosowanie.Ghee ma niebiański orzechowy zapach i wspaniały smak,którym dzieli się ze smażonymi na nim potrawami.Ghee nie jełczeje.Bez dostępu powietrza i suchym pomieszczeniu może być przechowywane przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chwila relaksu- BLACK CHILI CHOCOLATE 130

Kiedy słońce dzielone na raty To potrzebuję niezwykłej herbaty.. Promienie ostatnio dzielone łyżeczką I rzadkim gościem cieplutkie słoneczko ! ...ale w końcu pojawiło się słońce! Po

Z Kuchni Do Kuchni