kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:58/79)

Sos hinduski 177

Przepis na ten sos przywiozła kiedyś z praktyk siostra nr 3. Od tamtej pory robimy go co roku dla całej rodziny. Pasuje do wielu potraw - jako

sierotka maRysia w kuchni
Mleko rozgrzewające z szafranem 270

Hej! Dziś coś w sam raz na jesienne chłody!. Ciepłe mleko... w orientalnym klimacie. Idealne po powrocie do domu gdy jesteście wyziębieni! Dzięki zawartości orzechów nerkowca

Kuchnia PROzdrowotna
Egzotyczny ryż 180

gościł na naszym stole.  Mam zatem nadzieję że i Wy odważycie się podążyć moimi śladami i wypróbujecie ten przepis u siebie.  Będzie smakował szczególnie fanom kuchni chińskiej, wietnamskiej czy indyjskiej.  Zapraszam.  Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula

Garniec Magalie
Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną 130

wspaniały różowy kolor, a dzięki pływającym w nim różanym płatkom, wygląda po prostu pięknie! :) Wywodzi się z kuchni perskiej i nazywany jest sharbatem. Sharbat to popularny w kuchni arabskiej, tureckiej i indyjskiej schłodzony słodki napój przygotowywany na bazie owoców i płatków kwiatów. Mogą się w nim znaleźć aromaty cytryny, pomarańczy, mango, ananasa, hibiskusa, drzewa sandałowego czy właśnie wody różanej. Napój

Chilli Czosnek i Oliwa
Ogórkowa jak u babci :) 185

raczej namowa do klasycznej polskiej kuchni. Często spotykamy się z tym, że tendencje są bardzo pro egzotyczne. Modne są wszelkiego rodzaju kombinacje włoskie, meksykańskie czy indyjskie i inne. Wiele rożnych kuchni, co nie jest złe, bo sami lubimy eksperymentować i super, że możemy nabyć składniki potrzebne do dań egzotycznych i gotować rożne cudeńka z zagranicy. Przypomnijcie sobie jednak ile fajnych

vegetanie
Kurczak po jamajsku 295

niesamowitą energię :) a smak pozostanie w pamięci na długo . Jako ciekawostka- czy wiecie że kuchnia jamajska, która  wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy:  Składniki:3 piersi z kurczak1 cebula2 ząbki czosnku1,5 łyżeczka curry1 łyżeczka kminka0,5 łyżeczka tymianku4 marchewki1 puszka mleka kokosowego180 gr fasolki szparagowej100

Smaki Edyty
amla-agrest indyjski-jak pomaga schudnąć 177

Indyjski agrest lub "amla" jest dobrze znany jako owoc przeciwzapalny, przeciw-wirusowy, antybakteryjny i przeciwbakteryjny. Oprócz bycia doskonałym źródłem witaminy C (więcej niż 2 pomarańcze), może

w mojej kuchni
Prażony aromatyczny kokos- aromat Azji 241

Ten prażony kokos z cebulką,czosnkiem i wieloma aromatycznymi przyprawami wywodzi się z kuchni azjatyckiej a dokładniej mówiąc z kuchni Indonezji choć chętnie dodawany jest też

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kuchnia Świata - kulinarna podróż dookoła świata - recenzja 107

album trafił do mojej kulinarnej biblioteczki, bo nie raz, ani nie dwa - będzie dla mnie wielką inspiracją . Zresztą kilka potraw obowiązkowo zaprezentuję tu - na blogu. Jesteście miłośnikami kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej, meksykańskiej, rosyjskiej, indyjskie, a może jesteście tradycjonalistami i uwielbiacie - polską? W każdym bądź razie każdy w tej książce znajdzie coś dla siebie! Dane o książce: Autor: opracowanie zbiorowe Liczba tron

Di gotuje
Cieciorka z kalafiorem po indyjsku+ brązowy ryź 157

Cieciorka z kalafiorem po indyjsku+  brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego              

Wegańska kuchnia orientalna
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 232

jednym zdaniem, to śmiało można by było powiedzieć, iż została ukształtowana przez otaczające Tajlandię Chiny oraz Indie. I chociaż znacznie bliżej jej jednak do kuchni chińskiej, to w wielu daniach czujemy akcenty indyjskie, takie jakie mleko kokosowe, liście kafiru czy trawę cytrynową. I to właśnie dzięki temu połączeniu jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata. Duży wpływ na jej obecny

Jacob Tastes
Kremowa wątróbka na sposób wschodni czyli z chili 222

Wątróbka w takim azjatyckim wydaniu jest po prostu obłędnie pyszna. Jest kremowa w środku jak paté. Bywało, że częstowano mnie wątróbką w sosie i zawsze była

Sztuka gotowania w/g Samiry
Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana 122

Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej              

Wegańska kuchnia orientalna
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 189

rodzaju pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach.  W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa na naszych

Food Square
Curry z białym serem na serwatce- Mattar Paneer 183

To curry jest wyjątkowe i wyjątkowo zdrowe bo nie na bulionie lecz na serwatce,która wiadomo jest bardzo zdrowa.Smakuje wyjątkowo lekko i podana do miseczki ryżu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Curry z kurczaka 197

wszystkim, ale wielu osobom na pewno. A przecież kuchnia azjatycka jest bardzo bogata i nie kończy się na samych Chinach. Dla mnie jeszcze większą inspiracją jest kuchnia hinduska. W Łodzi odwiedzałam czasami indyjską restaurację. W Tomaszowie takich brak. Nie żebym często jadała na mieście, ale jednak mi tego brakuje. Tej różnorodności. Aż ciężko się było zdecydować, gdzie pójść. Ja bardzo

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania