No i znów przenosimy się do palących słońcem Indii.Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken
Ostra na SłodkoDwa dni myślałam, co przygotować jako ostatnią moją propozycję w konkursie z marką Arla Apetina. Pomysł długo się rodził w głowie, potem dojrzewał, dobierałam składniki, przyprawy
SMYKWKUCHNIPo raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series. Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma
karmelowyZapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody(...)minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary ArtKurczak Balti 2016-05-13 22:15:49 Ilość porcji: 6 Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat - kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Samo słowo ''balti'' w wolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko. Danie przygotowywane i podawane jest w naczyniu(...)Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati. Notatki * w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki by Małgorzata Hert Inspiracja BBC Inspiracja BBC Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniSos orzechowy Sos orzechowy poznałem dzięki mamie. Kilka lat wstecz przywiozła z Holandii sos, który był w proszku (do rozrobienia z wodą). Okazało się, że to
BlendmanDahl z czerwonej soczewicy Wczoraj pojawił się przepis na chlebki naan , więc dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na dahl z czerwonej soczewicy ! Jest to danie rodem
BlendmanPyszne i niecodzienne danie, czyli kalafior zapiekany z ananasem i cieciorką, podany z dressingiem z mango, jogurtu i świeżej kolendry. Ja uwielbiam takie smaki, jednak nie
My Culinary ArtDo mięs zazwyczaj podajemy ziemniaki i kasze na różne sposoby. Dziś proponuje ziemniaki z marchewką po bombajsku. Smakują nawet same bez dodatków. Wypróbujcie! A do przygotowania
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś przedstawiam rozgrzewające danie, idealne na szybki obiad w te chłodne dni. Dawno, dawno temu publikowałam już przepis na te pyszności autorstwa Jamiego Olivera , jednak tym
karmelowyKurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doskiDyni w moim domu pojawiło się ostatnio sporo a to za sprawą jednej, miłej starszej pani, a było to tak. Jadąc z pracy do domu mijamy
Moje Małe CzarowanieFajny obiad trafił na mój stół. Lubicie takie indyjskie wariacje z mięsem? Tutaj użyłam podudzi z kurczaka bez kości, ale z kostkami też będzie ok. Aromat
Moje Małe CzarowanieJak wiecie już pewnie lassi to indyjski napój z jogurtu z owocami, wodą i cukrem. Najbardziej popularne jest mango lassi ale każde inne też jest znakomite
Moje Małe CzarowanieIndyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) Moja kuchenka, pomimo kilku prób naprawienia, w dalszym ciągu nie współpracuje. W związku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu
Pełny talerz