szafran indyjski, turemerik), roślina podobna do imbiru, która rośnie w rejonach tropikalnych. Korzenie jej zawierają żółtą substancję - kurkumę - które zawierają kurkuminę i inne kurkumidoidy. Kurkuma jest używana od 5000 lat w medycynie ajurwedyjskiej. To najbardziej wartościowa, ogólnodostępna przyprawa. Nie brak dowodów naukowych na zbawienne działanie kurkumy na nasze zdrowie. Dlatego warto zrobić dla niej miejsce w naszej kuchni. Właściwości zdrowotne(...)szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Kurkumę lepiej jednak kupować odzielnie, gdyż w mieszance curry jest jej mało - około 20%. Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania. W kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, szczegolnie fasoli oraz do domowych wypieków. Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach. Wystarczy 1/8 łyżeczki kurkumy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprzedaje się go u nas, a szkoda. W zasadzie są dwa rodzaje tych orzechów różniące się wyglądem i smakiem. Te z upraw brazylijskich - duże i słodkie, oraz z upraw indyjskich - mniejsze ale za to bardziej chrupiące. Są jedynym produktem roślinnym zawierającym tak duże ilości żelaza oraz cynku. Mają jasnokremową barwę. Są słodkie i delikatne. W smaku przypominają nieco migdały. Niektórzy(...)uważają je za najsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów zawiera: 44 g tłuszczu 15 g białka 660 mg potasu 292 mg magnezu 6,7 mg żelaza 5,8 g cynku 553 kcal
Wiem co jemDahl , दाल , dhal, dal – w kuchni indyjskiej: ogólne określenie na produkty strączkowe (grochy, fasole, soczewice) oraz potrawy z nich przyrządzane. Istnieje wiele odmian, niektóre zupełnie nieznane w Europie. Dal spożywa się w postaci curry lub mieli na mąkę i w tej postaci stanowi składnik dodawany do różnych potraw. Jako że zawiera wiele białka, często zwłaszcza(...)samodzielne danie, w postaci zestawu: dal-bhat-tarkari (dal-ryż-warzywa). Na południu jest podstawowym składnikiem sambaru, idli i innych potraw. (źródło: Wikipedia) To danie zawładnęło mną i moją kuchnią. Przynajmniej raz w tygodniu gotuję kilkulitrowy gar tej doskonałej potrawy. Za każdym razem jest to inna wersja. Raz z przewagą cukinii i fasolki szparagowej, innym razem jest w nim mnóstwo
Naturalna Kuchniawyobrażałam sobie dnia bez nich. Być może mi się przejadły, bo ostatnio prawie wcale po nie nie sięgam. Jednak ostatnio kupiłam sporą kiść i przypomniał mi się przepis kuchni indyjskiej, który już dawno chciałam wypróbować. Czytaj więcej
Kasia Sarnażeby curry było dietetyczne, nie używając mleczka kokosowego, bo ono niestety należy do składników kalorycznych? Odpowiedź jest bardzo prosta, wystarczy użyć jogurtu. Jogurt w połączeniu z przyprawami typowymi dla kuchni indyjskiej stworzy idealne, pyszne curry, do tego dużo warzyw i mamy zdrowy, dietety czny obiad. Przepis od naszej pani dietetyk dla córki , w ramach diety bez glutenu przy Hashimoto. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikKurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie(...)kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Zapraszam do gotowania!Butter chicken or Murgh makhani - classic dish of Indian cuisine. Dish was supposedly invented by Kundan Lal Gujral in 1920, the founder of restaurant chain Moti Mahal Delux. The chicken is marinated overnight or at least for a few hours
Tajskie smakiwtorek Dziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine, czyli(...)która jak wiadomo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy i długiego gotowania. Udusiłam ja z marchewka z dodatkiem śliwek i migdałów oraz aromatycznych przypraw tak charakterystycznych dla tej kuchni. Danie jest proste w przygotowaniu, choć dość długo się gotuje, to jest jego cecha charakterystyczna. Wołowina okazała się być bardzo smaczna, miękka, krucha, rozpływająca się w ustach. Polecam wypróbować takie
Codzienne GotowanieKurczak tikka masala to bardzo popularne w UK danie, zaczerpnięte z kuchni indyjskiej. I chociaż nie do końca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ... Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka(...)przyprawy garam masala? Niestety nie wszystkie przyprawy są zawsze pod ręką, a i nie wszystkie lubię, dlatego często oryginalne przepisy dostosowuję zarówno do tego co mam w kuchni, jak i do tego co lubią moje kubki smakowe :)Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie
Walijskie Pichcenieświeżość. Jestem wygodna i nie lubię się przemęczać. Dlatego choć posiadam moździerz to anyż czy goździki nie są przyprawami, z którymi miałabym cierpliwość walczyć za jego pomocą. Jeśli lubicie kuchnie indyjską, koniecznie kupcie młynek do kawy, w którym zmielicie nasiona kolendry i kminu rzymskiego. Szybko uporacie się z cynamonem, goździkami czy kardamonem. Z jego pomocą garam masala, mieszanka curry, mieszanki(...)lubię też psikną na nią odrobiną dobrej oliwy z oliwek. Podobnie, czasem używam dozownika, żeby dodać trochę tłuszczu do sałatki. A Wy? Bez czego nie może się obyć w kuchni
W kuchni wieczoremPostanowiłam że będę proponowała Wam filmy z domieszką kulinarną w tle. Specjalna zakładka na górze strony usprawni poszukiwania ulubionego filmu. Zakładka "Kuchnia i film". Dziś proponuję hinduski film "Smak curry" ( The Lunchbox) w reżyserii Ritesh Batra. Życie w Indiach jest jak hinduskie jedzenie - bogate w aromaty, smaki i kolory. Gdy wskutek kulinarnej pomyłki losy dwojga obcych sobie ludzi niespodziewanie(...)lubi. Ponieważ film budzi wiele kontrowersji warto go obejrzeć aby wyrobić sobie swoje zdanie. W tle przewijają się dania: Paneer do pyaza, wiosenne jabłka, Pasanda curry czy chlebek indyjski Paratha. Życzę miłych i smakowitych wrażeń. Motto: "I zły pociąg może dowieść na właściwą stację
Moje Małe Czarowaniepóźniej prażonych. Orzechowa i zdecydowana w smaku. Wysokobiałkowa – 100g mąki z ciecierzycy to aż 28g łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Do zagęszczania zup i sosów jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Jako dodatek do mąki pszennej i żytniej warto jej używać przy wypieku pieczywa. Z powodu mocnego smaku i – polecana do mieszania z innymi mąkami. Mąka grochowa – powstaje po zmieleniu(...)odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania deserów i ciast, najlepiej kruchych, ale sprawdzi się też do naleśników-pancakes i jako zagęstnik w indyjskim curry. Mocno pochłania wilgoć. Można sobie sypnąć łyżeczkę czy dwie do owsianki, jaglanki lub porannej miski płatków aby zwiększyć ilość nierozpuszczalnego błonnika w diecie. Mąka z orzechów włoskich
Karo in the Kitchengatunków drzewa cynamonowego, uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej. Cynamon ma przyjemny, słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach. Jest to jedna z najstarszych przypraw, wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i chińskiej." (Opis: Skworcu),Cynamon Cejloński:"Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera onzdecydowanie niższą zawartość kumaryny(...)cynamon mielony oraz Gorącą Czekoladę, Korzeń Lukrecji i Kawę Marcepanową kupisz tutaj: Kliknij. Znajdziesz tu też sporo innych produktów, które ułatwią Ci pieczenie, gotowanie i czarowanie w kuchni. Kawy, herbaty, przyprawy, bakalie. Polecamy.Pieprz kolorowy:"Ze względu na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego -wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, różnią się jedynie sposobem "obróbki"):- pieprz czarny
Wypisz WymalujChutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić dosyć tanio, można z nich przygotować wytrawny chutney z ananasa z dodatkiem pikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem(...)Możemy pasteryzować słoiczki na sucho w piekarniku ok. 15 minut w 100 stopniach C. Smacznego! The post Chutney z ananasa i chili appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChutney, czatnej- to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Bazą tego polskiego odpowiednika było wino zagęszczone ugotowaną i przetartą bułką, jabłkiem i cebulą, doprawiony był ostrymi przyprawami: pieprzem, imbirem, szafranem i kardamonem, oraz wzbogacony o słodycz cukru(...)wkładamy słoiczki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy gorącą wodę, pasteryzujemy na małym ogniu 15 minut. The post Chutney z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępachną jeszcze lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie – nie są , są w sam raz. Szczególnie przypadną do gustu tym, co lubią kuchnię indyjską- są w jej klimacie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do tego najważniejsze , te śledzie po paru
Ogrodnik w podróżyŻe kocham kuchnię orientalną , to wszyscy o tym doskonale wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry , pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego
Ostra na SłodkoChutney (czyt. czatnej) to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej , używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. Sporządzany jest z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą i octem. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego, wszystko w zależności
To co kochamDanie trochę podchodzące pod kuchnię indyjską ze względu na przyprawę – garam masala. Polecam ją do używania wielu dań np. jednogarnkowych, zup, mięs czy nawet ryb. Można ją kupić w supermarketach na dziale z żywnością orientalną lub zrobić samemu w domu. Przyprawy makro takie jak: kmin rzymski, kolendra, pieprz, kardamon i mikro: liść laurowy, cynamon, goździki, pieprz cayenne, gałka muszkatałowa
JaglusiaPlacuszki cebulowe w azjatyckich smakach wprost z Indii. Są chrupiące, aromatyczne i znakomicie nadają się na przystawkę albo na samodzielny posiłek. Robi się je szybko i
Moje Małe CzarowanieKurczak z warzywami pachnący ziołami i aromatycznym curry w sosie z serka mascarpone. Curry wywodzi się z kuchni indyjskiej - to niezwykle aromatyczne danie z warzywami, mięsem lub rybą w sosie. U nas w domu przygotowujemy je raz na jakiś czas, za każdym razem zmieniając proporcję, warzywa i dodatki. Zawsze wychodzi pyszne. Fajny pomysł na syty obiad. Danie obiadowe, które
Zasmakuj KuchniRyba w sosie jogurtowym jest to specjał kuchni indyjskiej. Danie bardzo aromatyczne, wyraziste i pikantne. Wielbicielem ryb nigdy nie byłam, ale ta zdecydowanie przypadła mi do gustu. Czytaj więcej
Biały fartuszekblacie skończyło się przepysznym dżemem z wanilią , tym razem postanowiłam iść ze smakiem w zupełnie inną stronę. I tak powstał niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego smaku chutney mirabelkowy, inspirowany kuchnią indyjską. Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy. Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne. Do białego twarogu też
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest bardzo wdzięcznym daniem ze względu na to, że można w nim wykorzystać różne warzywa i różne rodzaje mięsa. Przygotowując curry stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Curry w Indiach, trochę tak jak u nas bigos, każdy dom ma swój
Kuchcik gotujeChutney to rodzaj gęstego słodko-kwaśnego pikantnego sosu używany w kuchni indyjskiej, popularny również w krajach europejskich. Dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegeteriańskich. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam! Skladniki: 200 g aronii 450 g śliwek 2 duże gruszki 200 ml soku z jabłek 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos śliwkowy tzw. chutney. Jest to sos używany w kuchni indyjskiej. Przyrządzamy go z rożnych owoców i warzyw na bazie rożnych przypraw, rodzynek, czosnku. Mnie oczarował smakiem imbiru, goździków, curry. Sos można komponować wg. własnego upodobania.Jeśli lubimy wyraźny smak przypraw orientalnych
W kuchennym oknie EwyJego korzeń jest dodatkiem do większości potraw kuchni indyjskiej, tajskiej czy koreańskiej. Świeży imbir ma jednak znacznie więcej zastosowań. Artykuł ŚWIEŻY IMBIR – JAK GO UŻYWAĆ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEtakich Nutellach , Snickersach i innych czekoladowych kremach, ale o takim prawdziwym maśle orzechowym! Zjadam je na kanapki, dodaję do zupy dyniowej , do wegetariańskich burgerów a nawet dań inspirowanych kuchnią indyjską . Zawsze smakuje rewelacyjnie i świetnie się komponuje! Dziś mam dla Was przepis na to ulubione! Koniecznie spróbujcie zrobić w domu takie masło orzechowe! SKŁADNIKI : * orzeszki ziemne – 500 g * olej
Ostra na SłodkoDziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego kupiłam przyprawę tandoori masala, a potem o niej zapomniałam. Dzisiaj wpadła mi w oko i stwierdziłam, że trzeba spróbować coś z nią ugotować. W drugiej szafce stała jeszcze puszka mleczka kokosowego, więc pomyślałam
kuchnia doskicytryny lub limonki natka pietruszki Raita: 1 duża główka czosnku 5 łyżek jogurtu greckiego Najpierw zrobiłam raitę *: * Raita jest to przysmak kuchni indyjskiej. Powstaje z połączenia gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku, soli, oliwy... Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg) Odcięłam górną część główki czosnku. Zawinęłam w srebrną folię i włożyłam do piekarnika
Kuchnia u KrysiWspaniałe danie kuchni angielskiej inspirowane kuchnią indyjską.Kurczak jest wyjątkowo chrupiący,przyprawa sprawia ,że czujemy w nim kumin i garammasala,to takie dwie dominujące w tym daniu przyprawy.Choć możemy taką przyprawę kupić gotową ,zdecydowanie jednak swoją jest najlepsza, ja decydowałam się na zrobienie własnej mieszanki.Przepis tutaj klik .Z zapraszam. 1 kg.skrzydełek Pasta tikka sól morska *********************************** Dzień wcześniej zamarynować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzed nami jeszcze długa zima, ja co prawda dopiero wróciłam z tropików, ale trzeba czasami zaaplikować sobie coś słonecznego na zapas. Uwielbiam kuchnię indyjską i mango lassi jest jednym z moich ulubionych koktajli, nie byłabym sobą gdybym nie przetestowała wersji z quinoą ;) spróbujcie jak wyszło :D Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 1 szklanka obranego
Quinoa Raz!jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na śniadanie z twarożkiem i szczypiorkiem, jako kanapka na uczelnię, albo dodatek do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Długo szukałam bezglutenowej receptury, która by się sprawdziła, za zwyczaj wychodziły mi twarde suchary. Te w końcu udały się perfekcyjnie i zaryzykuję opinię, że są smaczniejsze od tradycyjnych pszennych. Polecam
Quinoa Raz!Pasta TIKKA jest to rodzaj marynaty do kurczaka w kuchni indyjskie ,ale bardzo ulubiona przez Anglików.Zazwyczaj się podaje kurczaka w kawałkach otulonego w pachnących przyprawach na które składa się ta Marynata.Polecam ogromnie ten przepis. Tak wygląda kocowa faza zrobienia pasty TIKKA. 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepis dla fanów indyjskiej kuchni i niecodziennych smaków. Chlebek naan i kokosowy ryż powstał dzięki inspiracji przepisami Nigelli Lawson. :) Buszując po Internecie znalazłam tysiące różnych przepisów na tego kurczaka, w końcu postanowiłam, że, jak zwykle zresztą, zrobię go po swojemu. Wyszedł delikatny, soczysty i bardzo ciekawy w smaku. Dzieła dopełnił aromatyczny kokosowy ryż basmati i cudowny chlebek naan. Mniam! :) Marynata
Cooking MonsterMoja inwencja twórcza - przepis idealny, gdy macie ochotę na kurczaka z ryżem lub kus-kusem - szybki, smaczny i prosty! :) Curry to nazwa sposobu przyrządzania dań typowych dla kuchni indyjskiej, w Polsce kojarzy nam się raczej tylko z mieszanką przypraw. To świetny sposób przyrządzenia kurczaka, którego możecie podać z ryżem, kus-kusem ulubioną kaszą lub pieczywem. Szybko się przyrządza, a mieszanka
Cooking Monstergatunek rośliny zielnej z rodziny bobowatych, łacińska nazwa oznacza "greckie siano". Kozieradka pospolita o gorzko - ostrym smaku należy do najstarszych roślin przyprawowych. Ważną rolę odgrywa głównie w kuchni indyjskiej, w której jej rozgniecione nasiona stanowią m. in. istotny składnik przypraw curry i garam masala. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSobota na ostro? Rewelacja! 28 maja w klubie Cud nad... Artykuł 28 MAJA – CUD HOT FOOD DAYS & NIGHTS – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEDziś zapraszam na danie kuchni indyjskiej. Jest zdecydowane w smaku, bardzo aromatyczne. Z tego względu lubimy zjeść je jedynie raz na jakiś czas. :-) Najlepiej pasuje do ryżu. 500g filetów z kurczaka 2 czerwone papryki 1 duży por 1 cebula 2 marchewki przyprawa curry (do smaku, około 2 łyżeczki) sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra olej natka pietruszki 1. Filety, paprykę
Szefowa kuchnipomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej
Markowy smakChutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze. Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu) publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z ananasem, gruszkami (przepis tu ) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów
Tradycyjna Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to danie brytyjskie, które opiera się na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki. Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cyna
Di gotujeSmażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z dwoma rodzajami farszu. Podałam z dwoma wiosennymi dipami ( pikantnym i łagodnym). Składniki ciasto … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Jogurt granatowo truskawkowy. Składniki: - owoc granatu - truskawki - jogurt naturalny - nektar z agawy Owoc granatu obieramy. Odcinamy
mojewypiekiinietylkoGaram masala jest bazą wielu potraw kuchni indyjskiej. Nie jest łatwo dostać ją w sklepie dlatego postanowiłam przygotować jej domową wersję. Nie jest to przepis oryginalny - bardziej moja jego interpretacja bazująca na składnikach łatwo dostępnych w Polsce. Jeżeli jesteście dobrze zaopatrzeni w przyprawy być może nie będzie nawet potrzeby wychodzić do sklepu. Przygotowanie jest banalnie proste. Gotową mieszankę przechowujemy
Milion SmakówKuchnia indyjska oferuje bogactwo smaku i aromatu. Taki ryż stanowi wspaniały dodatek do obiadu, ale może też być podawany samodzielnie. Składniki: - 1 szklanka ryżu białego, - 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego, - 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego), - 1 łyżeczka nasion gorczycy, - kilka liści curry (liści, nie mieszanki przypraw), - 2 łyżki oleju, - garść orzechów nerkowca, - sól, - ew. szczypta asafetydy, - woda. Wykonanie
Co na wege obiad?chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon. Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”. Składniki na około 500 ml: 2 średnie mango (łącznie około 500g) 1 łyżka soli 300 ml wody 200 g cukru 225 ml octu 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego
Trzeci talerzbyło, żeby się zmarnowała - więc postanowiłam znaleźć jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu
Świat Domowej Kuchniprostu uwielbiam, jak całą kuchnię hinduską. Cenię ją za zróżnicowane przyprawy, wyrazistość potraw i ich nieziemski smak. Jeśli wychodzimy z rodziną do restauracji, to bardzo często jest to właśnie kuchnia indyjska. Przepis na to curry nie jest może do końca związany z Indiami, ale gwarantuje, że smak was zachwyci! Curry jest delikatne, dzięki gruszce lekko słodkie i rozpływające się
Calzonella.compomogą usunąć pikantne oleje. Najszybciej ulgę przyniesie łyżeczka cukru. Mleko - zawierające kazeinę, białko które dosłownie wychwytuje kapsaicynę - również pomoże ugasić ogień. Raita, danie z jogurtu i ogórka, popularne w kuchni indyjskiej, spełni tę samą funkcję. źródło: tutaj i tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!I znów pędzimy do Indii, a dokładnie do Pendżabu. Pendżab (Pandźab, Pięciorzecze) jest krainą historyczną w południowej Azji, rozciągająca się wzdłuż granicy indyjsko-pakistańskiej. Nazwa Pendżab
Ostra na Słodkopożywienia. Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem, nie zawiera kazeiny i laktozy. Jest dobrze tolerowane przez osoby uczulone na laktozę mleka (białko już raczej nie... ) Bardzo popularne w kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Coraz bardziej popularne także i u nas. Kiedyś trudno dostępne, teraz do kupienia chyba w każdym sklepie spożywczym. Do klarowania kupujemy dobre jakościowo masło (ja tradycyjnie
Smaczne Zdroweogródkom działkowym udaje mi się kupować nienaszpikowane nawozami warzywa i zioła, a co za tym idzie przy minimalnym nakładzie sił i środków zapewnić nam zdrową żywność. A ponieważ lubimy kuchnię indyjską, to dopracowaliśmy też recepturę na mieszankę tandoori masala. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje Składniki - proporcje na słoiczek o pojemności 220-250 gramów 3-6 strąków chili
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić
potrawyregionalneMango jest owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone mango czyli amchur to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw. Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom. Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKiedy słyszymy nazwę „curry”, na myśl przychodzi nam gotowa mieszanka określonych przypraw w formie proszku czy pasty, które determinują smak tej potrawy, tymczasem w kuchni indyjskiej pod tym pojęciem kryje się coś więcej – jest to określony sposób przygotowania uwzględniający przy tym wszystkie główne składniki zanurzone w sosie. Istnieje ogromna różnorodność curry, a poniższa wersja, znaleziona w jednej z wegańskich
Roślinna - blog wegańskijesień. Wiem, że ma być lekko, smacznie, sezonowo i aromatycznie. A co z tego wyniknie? Na przykład taki aromatyczny, całkiem łatwy w przygotowaniu dal. Postanowiłam trochę zaprzyjaźnić się z kuchnią indyjską – jej przyprawami, smakami i aromatami. Myślę, że ten kuchenny romans sprawdzi się idealnie w trakcie jesiennych, dżdżystych, chłodnych i wietrznych miesięcy. Dajcie znać jak Wy rozgrzewacie się
Szybko Tanio SmaczniePrzepis poniżej to nieco egzotyczny miks smaków, który może nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie zwłaszcza imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nada tak przyrządzonemu kurczakowi oryginalnego wyrazu. Uzupełnimy to słodką czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami oraz migdałami. Podajmy z ryżem, najlepiej basmati. Efekt końcowy jest tyleż oryginalny smakowo, co i całkiem dobrze wygląda. Z jednej strony
Kulinarna PokusaKurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw. Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze) 2 łyż oliwy 1 czerwona
Smaki Przyprawy i KoloryNiewątpliwie jest to deser dla dorosłych a dzieciom można zrobić podobny na bazie soków, będzie pysznie. Tapioka jak już pisałam wcześniej to produkt skrobiowy uzyskiwany z
Moje Małe Czarowanieformując pierożki. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z chutneyem albo bez ;) Oryginalny przepis pochodzi z książki: "Encyklopedia sztuki kulinarnej. Kuchnia indyjska." Marka Łebkowskiego Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakutelewizji, jak kucharze przygotowują tikka masala i zawsze byłam bliska obślinienia ekranu ;). W końcu wykonałam swój plan i przyrządziłam własnego kurczaka tikka masala. Jest to brytyjskie danie, oparte na kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Nie istnieje jedyny słuszny przepis na tikka masala, zawsze jednak znajdziemy tam kurczaka, a najczęściej przyprawiony jest gotową mieszanką garam masala ( w dosłownym tłumaczeniu "gorąca mieszanka
Corner With RecipesPołączenie kuchni indyjskiej, tajskiej i makaronu wyszło pysznie! Spaghetti z dalem z czerwonej soczewicy i pastą curry powstało specjalnie na konkurs na durszlaku. Dobrze, że postanowiłam pokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :) Składniki: - 400 g makaronu spaghetti
Corner With RecipesPyszne, szybkie danie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól
Rozpustne gotowaniePropozycja na danie z kuchni indyjskiej. To danie ma wiele wersji, ja proponuję taką, być może przypadnie do gustu. Składniki Marynata : 250 g jogurtu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka garam masala Sos masala : 2 łyżki masła 1 łyżeczka imbiru szalotka 1 duża
R'n'G KitchenDawno nie było nic z mojej ulubionej kuchni indyjskiej, oczywiście, nie znaczy to, że nic nie gotowałam, po prostu jakoś tak się składało, że nic nie pojawiało się na blogu. Nadal jednak sa to moje ulubione smaki i nadal chętnie się nimi z wami dzielę. 1 kg mięsa kurczaka ( piersi, udka
Polska ZupaKolejne pyszne i aromatyczne danie z kuchni indyjskiej. Moje danie różni się od tradycyjnego, bo zamiast pomidorów użyłam przecieru pomidorowego z konieczności opróżnienia lodówki z różnych resztek. Tradycyjnie kurczaka tikka masala podaje się z chlebkami naan lub ryżem. U mnie dodatkiem jest komosa ryżowa. Składniki (na dwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam
Weekendy w domu i ogrodzieDziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka
DefinicjaSmakuPrzyprawy garam masala używam w kuchni od dawna, uwielbiam jej korzenny aromat. Jest to tradycyjna azjatycka mieszanka przypraw, popularna m. in. w kuchni indyjskiej w jej skład wchodza: cynamon, gałka muszkatałowa, pieprz, chilli, kardamon, anyż lub koper włoski, kolendra, kozieradka. Zawsze kiedy ktoś z domowników pomylił pudełeczka i otworzył to zawierające mieszankę garam masala słyszłam "po co Ci tyle przyprawy
DefinicjaSmakuChutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami,czosnkiem, owocami, czosnkiem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W zależności od upodobań można przyrządzić łagodny lub pikantny. Składniki: 1 puszka ananasa ( 250 gram) 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 5 dag rodzynek 2 szklanki cukru ¾ szklanki octu 1 łyżeczka soli szczypta
Tradycyjna KuchniaJeśli znudziły się już Wam standardowe połączenia smakowe i macie ochotę na trochę szaleństwa polecam dania kuchni indyjskiej. Nietypowe połączenia smaków - jak kurczak z mlekiem kokosowym - zaskoczą niejednego
Milion SmakówMasala to mieszanka przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. To dość szerokie pojęcie opisujące wiele różnych gotowych mieszanek takich jak curry, garam masala, czy tikka masala. Właśnie z tą ostatnią przyprawą została w tym daniu uduszona czerwona soczewica w towarzystwie pomidorów, czosnku i cebuli. Całość została uzupełniona dodatkiem świeżego imbiru, kurkumy i orzechami nerkowca
Milion SmakówKontynuując przygodę z uwielbianym przeze mnie mango chutney, ponownie połączyłam go z oscypkami, ale już w towarzystwie ciasta francuskiego. Cudowna słodycz mango chutney wraz ostrością i
Zofianasię doskonale. 9 lokali mieszczących się w różnych miastach Polski, różniących się diametralnie wystrojem (każdy z nich mimo, że inny to niezwykle bajkowy). To co je łączy to świetna, indyjska kuchnia. Cudowne jedzenie, świetna atmosfera i otwarte blogerki- to spotkanie nie mogło się nie udać. Swoją obecnością zaszczycił nas właściciel, który jest niezwykle sympatycznym i towarzyskim człowiekiem. Czas umilił
Wielki apetytinnego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało być. Zapraszam, gdyż eksperyment okazał się strzałem w 10. Tarta wyszła pikantna, z nutką słodyczy, chrupiącym spodem i lekko wilgotnym nadzieniem. Spokojnie możemy
Wielki apetytaromatami wiśni, śliwki oraz pieprzu. Wino jest krągłe z łagodnymi taninami. Z bardzo długim finiszem. Wyczuwamy w nim nuty czekolady i rodzynek. Polecane do surowego tuńczyka, sushi i dań kuchni indyjskiej, tajskiej i wietnamskiej. Ale chyba „ go szkoda”, idealne do powolnego sączenia. Po otwarciu przelać do karafki celem napowietrzenia. Wspaniałe wino. Generalnie wina Monte del Fra odznaczają się bardzo
królestwo garówDania z kuchni indyjskiej przygotowuję sporadycznie, dlatego też raczej trzymam się przepisów, tylko minimalnie je zmieniając. 800 g piersi z kurczaka, 1 łyżka kolendry w ziarnach, 1 łyżka kuminu w nasionach, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrego chilli w płatkach, 2 łyżki masła klarowanego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka startego świeżego imbiru
królestwo garówpuszki) ryba (ja użyłam mrożonego mintaja) pierś kurczaka - akurat była w lodówce kilka krewetek (głównie ze względu na mojego męża:)) szafran kurkuma/curry (wiem, wiem to nie kuchnia indyjska, ale zobaczycie, jakiego fajnego smaku nabierze danie) chilli (ja użyłam suszonych płatków) ząbek czosnku sól, pieprz, oliwa z oliwek ok. pół litra rosołu z kury 1 cytryna Przygotowanie Ja wszystko
Kulinarne Inspiracjeświeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir (patrz niżej) Czosnek - liście Młode liście czosnku są bardzo często używane w kuchni indyjskiej do pieczonych mięs i sałatek Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką Dzięgiel Można zastąpić: lubczykiem estragonem Galangal świeży i suszony Zastępujemy go samym imbirem (świeżym lub suszonym) lub imbirem z dodatkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam mango i jem je dość często, ale zdecydowanie najbardziej smakuje mi zmiksowane z jogurtem i wzbogacone delikatnym smakiem wody różanej. Jeżeli macie ochotę na wypróbowanie
Przepisy AleksandryPikantne curry jagnięce z pomidorami Mam nadzieję, że już niedługo zacznie się prawdziwa, odczuwalna wiosna. Zanim to jednak nastąpi rozgrzewam się miseczką konkretnego i zniewalającego curry
Pełny talerzDzisiaj wpis o ciężkim treningu, pocie i łzach. Z tymi łzami na treningu to może przesada, chociaż jak się zaczynają pojawiać zakwasy po, to rzeczywiście do
slodkokwasnaplprzepyszne, idealne na kanapkę i do złudzenia przypominają jajeczny smak. Taki efekt uzyskasz dzięki kala namak, czyli czarnej soli (wbrew nazwie jest koloru szaro-różowego) wywodzącej się z kuchni indyjskiej. Jest to specjalny rodzaj soli przyprawowej, charakteryzującej się intensywnym jajecznym zapachem - to dzięki zawartości siarczku sodu. Bez problemu kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Jest nieco
Roślinna - blog wegańskiDzień dobry wszystkim :) Dzisiaj coś z cyklu kuchnia hinduska z domieszką europejskości. Chleb Naan to fajny dodatek do wszelkich dań kuchni indyjskiej. My postanowiliśmy pokazać Wam nieco zmodyfikowaną jego wersję. Dlaczego ma być dodatkiem, jeżeli może być fajnym daniem. Nie chcieliśmy zrobić z Naan tosta :) tylko coś lepszego, innego. Można powiedzieć, że udało się i wyszła fajna zapiekana kanapka
vegetaniezupa pasternakowo-ziemniaczana, sambal, gulasz z seitanem i lassi. Masala dosa - placek ziemniaczany z ziemniaczanym nadzieniem i sosem z orzechów ziemnych. Niebo w gębie. Momo bar serwuje kuchnię indyjską - ul. Dietla 49. Pyszna kawa i genialny wystrój - Les Coloreurs Cafe , ul. Estery 10. Kładka Ojca Bernadka Miejsce, gdzie można kupić babeczki przygotowane z organicznych składników. Red Velvet - smaczna
Qlinarnie i Qlinarniesię go przygotowuje jak w przepisie poniżej nabiera zupełnie odmiennego kwaskowatego posmaku, który sprawia że danie jest tak ciekawie inne i smaczne. Przepis ten wywodzi się z kuchni indyjskiej. Składniki : 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę 2 łyżki klarowanego masła 60 g suszonego tamaryndowca 500 ml wrzącej wody 2 cebule łyżeczka świeżo startego imbiru 3 ząbki czosnku
W kuchennej krainieprawie nic wspólnego. Powiedziałabym, że to film o miłości (ale nie typowa komedia romantyczna) i jedzeniu: kolorowym, smakowitym i pięknie podanym. Aż nabrałam ochotę na książkę kulinarną o kuchni indyjskiej… A to chyba najlepsza recenzja filmu:). Vegan winter dinner I, Lunchbox It’s healthy, colourful and quick to prepare. In the photo: millet, red cabbage raw salad, curry carrots
Qlinarnie i QlinarnieWitajcie :) Dzisiejsza propozycja to mieszanka stylów: postanowiliśmy włoskie klimaty połączyć z Indiami. Specyficzny i pyszny makaron gnocchi połączyliśmy z soczewicą typową dla kuchni indyjskiej. Wyszło przepysznie, zobaczcie sami i wypróbujcie ten przepis. Makaron gnocchi z soczewicą i warzywami. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu gnocchi 1 puszka soczewicy brązowej 1 duża marchewka 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów
vegetanieDzisiaj piątek, więc szybkie i łatwe danie, aby nie zaprzątać sobie czasu i mieć jak najwięcej czasu dla siebie w ten najbardziej oczekiwany dzień tygodnia :) Jak wiecie jesteśmy zwolennikami kuchni indyjskiej i często namawiamy Was do wypróbowania ciekawych pomysłów w stylu indyjskim. Dzisiejsza propozycja to curry z gulaszem sojowym i warzywami. Szybkie i łatwe danie, które nie zajmie Wam więcej
vegetaniepłatkami migdałów. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Podajemy ciepłe lub na zimno. Ciasteczka są przepyszne, ponieważ nie są zbyt słodkie i mają nutę kuchni indyjskiej. Polecamy je na wieczór sylwestrowy. Życzymy smacznego
vegetanieminutach - dlatego świetnie nadaje się do przygotowania szybkich dań. Swoje patisony udusiłem w pomidorach z puszki. Dodałem paprykę mieloną i curry, dzięki czemu potrawa nabrała nieco charakteru kuchni indyjskiej. Składniki (dla 2 osób): 2 średniej wielkości patisony 1 puszka siekanych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka cukru
W SMAKChlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej, myślę, że na stałe zagoszczą w naszym domu. Zasmakowały wszystkim od małych po dużych, trochę eksperymentowałam i część przyprawiłam czosnkiem, inne ziołami, a niektóre zostały takie zwyczajne. Dzieciom najbardziej smakowały takie bez dodatków
dom-agi.plpasty tikka masala. Obiad łatwy w przygotowaniu, ze składników które często są w domu pod ręką. Danie to możecie spokojnie przygotować na walentynkową kolacje, zaskoczyć nim ukochaną osobę znajomością indyjskiej kuchni, niecodziennym smakiem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJuż dawno obiecałam Wam przepis na te chlebki, wiec dziś dotrzymuję słowa. Dla mniej wtajemniczonych - chlebki te pochodzą z kuchni indyjskiej. Są dodatkiem do potraw, a nawet często służą jako sztućce. Prawidłowo chlebki w indyjskich restauracjach są wypiekane w piecu typu tandoor. My oczywiście też możemy w zwykłym piekarniku wyczarować takie cuda! Jeszcze lepiej jak ktoś posiada płytę kamienna
Zainspiruj się kuchniąPotrawa bardzo aromatyczna przeróżne zapachy można kroić w powietrzu, ostry smak miesza się z kwaśnym i słodkim. Kuchnia indyjska- mimo, że rzadko się pojawia, za to znika w mgnieniu oka :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaChlebki naan (tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor) pokochałam tego samego dnia co kurczaka tikka masala . Dodatkowo świeżo zrobione, jeszcze gorące są cudowne z masłem czosnkowym lub pesto. W domowych warunkach można go jednak przygotować w zwykłym piekarnik. Aby były bardziej wilgotne (po wystudzeniu tak nie twardnieją) można wstawić do piekarnika brytfankę z wodą. Nowy post
Wypieki i Rumieńceminione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro-kwaśnego kurczaka. Aromat indyjskich przypraw jak zwykle powalił mnie na kolana, towarzyszył mi od pierwszej minuty przygotowań, a później przez cały dzień <3 Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 4 duże podudzia kurczaka
Tajskie smakiW ramach ulepszania tego, co i tak jest dobre, wpadłam na pomysł, aby dopieścić chyba wszystkim znaną fasolkę po bretońsku kukurydzą i przyprawą garam masala. Garam
ZofianaKurczak tandoori masala to indyjsko-arabsko-pakistańskie danie z mnóstwem aromatycznych (jak większość w kuchni indyjskiej) przypraw. Przyprawę tandoori masala używa się głównie do dań z kurczaka, który dzięki przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :( Warunkiem, aby potrawa była pyszna oprócz przypraw jest jogurt naturalny, w którym marynuje się kurczaka
Walijskie Pichceniepracy mam zamiar przyłożyć się rzetelnie.W miesiącach zimowych zacznę od dwóch kuchni, które już trochę poznałam i które uwielbiam. Mogę zdradzić już dziś, że w styczniu startujemy z kuchnią indyjską. Niezmiernie bogatą. Myślę, że to dobry wybór na zimowe chłody, bo dania są treściwe i pokrzepiające. Więcej o niej napiszę w czwartek.Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać
W kuchni wieczoremKurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw.Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze)2 łyż oliwy1 czerwona cebula pokrojona
Kulinarna rozmowaChana Masala ( lub Chola Masala) to tradycyjne danie kuchni poludniowo-azjatyckiej,w szczegolnosci zas kuchni indyjskiej i pakistanskiej.Popularne danie uliczne,chociaz w restauracjach tez mozna je spotkac.W Indiach serwowane z frytowanym chlebkiem,w Pakistanie podawane z dodatkiem ziemniakow.Glownym skladnikiem dania jest ciecierzyca z dodatkiem cebuli,czosnku,imbiru , pomidorow,mango i indyjskich przypraw,w tym garam masala.Garam masala to przyprawa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!curry1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszkuok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka solikawałek świeżego imbiru wielkości kciukaświeża kolendra lub pietruszka do posypaniaTym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu
Świat Domowej KuchniObiad złożony z 4 częsci, w trakcie robienia zorientowałam się, że każda część jest.. żółta ;)Idąc po kolei mamy tu:Kurczaka po indyjsku - w
Z butelką mleczka w tleużywam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami!Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący ze środkowej Azji i szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je w piecu tandoori, ale można przygotować je również w domowym piekarniku (przepisów nie brakuje w internecie) lub po prostu kupić w sklepie z żywnością indyjską
Food Squareorientu, często królują, bo są zdrowe, pyszne i co najważniejsze, można je przyrządzać z togo co aktualnie mamy pod ręką i bezkarnie używać swojej wyobraźni kulinarnej. Ja jestem fanką kuchni indyjskiej, i tajskiej, reszta gawiedzi stawia na chińszczyznę. Czy to będzie mięso, ryba, czy danie...Przepis na dobrą chińszczyznę, i tyle w temacie… is a post from
Nie Bo PiekłoWiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori). Moja wczorajsza kolacja pachniała już dwie godziny przed podaniem, a w jej skład wchodziła pręga wołowa, jogurt naturalny (naturalnie! ;)), czosnek, imbir i oczywiście papryczka chilli ;) Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie
Tajskie smakiLubicie orientalne smaki? Ja bardzo...kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna. Odpowiadają mi takie smaki. Kolendra, garam masala, kurkuma, imbir, kardamon, cynamon są moimi ulubionymi przyprawami. Dlatego często po nie sięgam. Dziś zrobiłam sałatkę curry. Prosta, szybka, robiona przeze mnie w dwóch wariantach. Składniki: 1 paczka ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka lub 10 plasterków szynki 2-3 ząbki czosnku
Olikowa kuchniaDziś postanowiłam przygotować kurczaka tandoori. Zanim przejdę do przepisu, chcę Wam przekazać kilka podstawowych faktów o tej potrawie :) Tandoori - kolorowe i aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej przygotowywane w specjalnym glinianym piecu tandoor. Przed włożeniem do pieca mięso marynuje się w jogurcie oraz intestywnych przyprawach. Tandoori masala - mieszanka przypraw, w której skład wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
Tajskie smakiramach przygotowania się do lata postanowiłam poszperać w mojej książce kucharskiej za jakimiś fajnymi przepisami. Natrafiłam na dział poświęcony kuchni indyjskiej a tam czekał na mnie przepis na lassi. Jest to rodzaj napoju, którzy hindusi spożywają w gorące dni. W sumie patrząc na prognozę pogody i nadchodzące upały napój na pewno się przyda. Zapomniałam dodać, że oryginalne lassi jest słone
ciastkarnia na kruchym spodziePopularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu.Składniki:4 pałki lub podudzia z kurczaka1 łyżeczka startego imbiru2 ząbki czosnku1-2 małe suszone chilli1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka garam masala1/2 łyżeczki roztartych nasion kuminu1/2 łyżeczki solisok
wyzwania kuchennespowodowanym dodatkiem soku z pomarańczy, ugotowanej marchewki i natki pietruszki (według nas jest to lekko polski akcent). Smaki drugiej części natomiast są ukierunkowane dość standardowo, bo zainspirowałyśmy się kuchnią indyjską i dodałyśmy do niej nieodłączne mleczko kokosowe, uprażone ziarna sezamu i małą ilość oleju z tego cudownego surowca. Efekt końcowy z pewnością i dla Was będzie zaskakujący, a więc
Symfonia Smaków