kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:37/79)

Tajine z wołowiny 150

wtorek Dziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine, czyli(...)która jak wiadomo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy i długiego gotowania. Udusiłam ja z marchewka z dodatkiem śliwek i migdałów oraz aromatycznych przypraw tak charakterystycznych dla tej kuchni. Danie jest proste w przygotowaniu, choć dość długo się gotuje, to jest jego cecha charakterystyczna. Wołowina okazała się być bardzo smaczna, miękka, krucha, rozpływająca się w ustach. Polecam wypróbować takie

Codzienne Gotowanie
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 165

Kurczak tikka masala to bardzo popularne w UK danie, zaczerpnięte z kuchni indyjskiej. I chociaż nie do końca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ... Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka(...)przyprawy garam masala? Niestety nie wszystkie przyprawy są zawsze pod ręką, a i nie wszystkie lubię, dlatego często oryginalne przepisy dostosowuję zarówno do tego co mam w kuchni, jak i do tego co lubią moje kubki smakowe :)Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie

Walijskie Pichcenie
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 254

świeżość. Jestem wygodna i nie lubię się przemęczać. Dlatego choć posiadam moździerz to anyż czy goździki nie są przyprawami, z którymi miałabym cierpliwość walczyć za jego pomocą. Jeśli lubicie kuchnie indyjską, koniecznie kupcie młynek do kawy, w którym zmielicie nasiona kolendry i kminu rzymskiego. Szybko uporacie się z cynamonem, goździkami czy kardamonem. Z jego pomocą garam masala, mieszanka curry, mieszanki(...)lubię też psikną na nią odrobiną dobrej oliwy z oliwek. Podobnie, czasem używam dozownika, żeby dodać trochę tłuszczu do sałatki. A Wy? Bez czego nie może się obyć w kuchni

W kuchni wieczorem
"Smak curry" zaproszenie 147

Postanowiłam że będę proponowała Wam filmy z domieszką kulinarną w tle. Specjalna zakładka na górze strony usprawni poszukiwania ulubionego filmu. Zakładka "Kuchnia i film". Dziś proponuję hinduski film "Smak curry" ( The Lunchbox) w reżyserii Ritesh Batra. Życie w Indiach jest jak hinduskie jedzenie - bogate w aromaty, smaki i kolory.  Gdy wskutek kulinarnej pomyłki losy dwojga obcych sobie ludzi niespodziewanie(...)lubi. Ponieważ film budzi wiele kontrowersji warto go obejrzeć aby wyrobić sobie swoje zdanie. W tle przewijają się dania: Paneer do pyaza, wiosenne jabłka, Pasanda curry czy chlebek indyjski Paratha. Życzę miłych i smakowitych wrażeń.  Motto: "I zły pociąg może dowieść na właściwą stację

Moje Małe Czarowanie
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 201

później prażonych. Orzechowa i zdecydowana w smaku. Wysokobiałkowa – 100g mąki z ciecierzycy to aż 28g łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Do zagęszczania zup i sosów jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Jako dodatek do mąki pszennej i żytniej warto jej używać przy wypieku pieczywa. Z powodu mocnego smaku i – polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka grochowa – powstaje po zmieleniu(...)odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania deserów i ciast, najlepiej kruchych, ale sprawdzi się też do naleśników-pancakes i jako zagęstnik w indyjskim curry. Mocno pochłania wilgoć. Można sobie sypnąć łyżeczkę czy dwie do owsianki, jaglanki lub porannej miski płatków aby zwiększyć ilość nierozpuszczalnego błonnika w diecie.   Mąka z orzechów włoskich

Karo in the Kitchen
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 270

gatunków drzewa cynamonowego, uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej. Cynamon ma przyjemny, słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach. Jest to jedna z najstarszych przypraw, wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i chińskiej." (Opis: Skworcu),Cynamon Cejloński:"Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera onzdecydowanie niższą zawartość kumaryny(...)cynamon mielony oraz Gorącą Czekoladę, Korzeń Lukrecji i Kawę Marcepanową kupisz tutaj:  Kliknij. Znajdziesz tu też sporo innych produktów, które ułatwią Ci pieczenie, gotowanie i czarowanie w kuchni. Kawy, herbaty, przyprawy, bakalie. Polecamy.Pieprz kolorowy:"Ze względu na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego -wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, różnią się jedynie sposobem "obróbki"):- pieprz czarny

Wypisz Wymaluj
Chutney z ananasa i chili 207

Chutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić dosyć tanio, można z nich przygotować wytrawny chutney z ananasa z dodatkiem pikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem(...)Możemy pasteryzować słoiczki na sucho w piekarniku ok. 15 minut w 100 stopniach C. Smacznego! The post Chutney z ananasa i chili appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chutney z czerwonych porzeczek 218

Chutney, czatnej-  to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą  gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Bazą tego polskiego odpowiednika było wino zagęszczone ugotowaną i przetartą bułką, jabłkiem i cebulą, doprawiony był ostrymi przyprawami: pieprzem, imbirem, szafranem i kardamonem, oraz wzbogacony o słodycz cukru(...)wkładamy słoiczki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy gorącą wodę, pasteryzujemy na małym ogniu 15 minut. The post Chutney z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 214

pachną jeszcze lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie – nie są , są w sam raz. Szczególnie przypadną do gustu tym, co lubią kuchnię indyjską- są w jej klimacie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do tego najważniejsze , te śledzie po paru

Ogrodnik w podróży
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii ) 181

Że kocham kuchnię orientalną , to wszyscy o tym doskonale wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry , pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego

Ostra na Słodko
Chutney z rabarbaru, moreli i śliwek suszonych 151

Chutney (czyt. czatnej) to gęsty sos wywodzący się z  kuchni indyjskiej , używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. Sporządzany jest z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą i octem. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego, wszystko w zależności

To co kocham
Komosa ryżowa z indykiem i brokułem 216

Danie trochę podchodzące pod kuchnię indyjską ze względu na przyprawę – garam masala. Polecam ją do używania wielu dań np. jednogarnkowych, zup, mięs czy nawet ryb. Można ją kupić w supermarketach na dziale z żywnością orientalną lub zrobić samemu w domu. Przyprawy makro takie jak: kmin rzymski, kolendra, pieprz, kardamon i mikro: liść laurowy, cynamon, goździki, pieprz cayenne, gałka muszkatałowa

Jaglusia
Chrupiąca cebulka onion bhaji 187

Placuszki cebulowe w azjatyckich smakach wprost z Indii. Są chrupiące, aromatyczne i znakomicie nadają się na przystawkę albo na samodzielny posiłek. Robi się je szybko i

Moje Małe Czarowanie
Ryba w sosie jogurtowym 167

Ryba w sosie jogurtowym jest to specjał kuchni indyjskiej. Danie bardzo aromatyczne, wyraziste i pikantne. Wielbicielem ryb nigdy nie byłam, ale ta zdecydowanie przypadła mi do gustu. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Złoty chutney z mirabelek i kawałek historii mojej dzielnicy 195

blacie skończyło się przepysznym dżemem z wanilią , tym razem postanowiłam iść ze smakiem w zupełnie inną stronę. I tak powstał niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego smaku chutney mirabelkowy, inspirowany kuchnią indyjską. Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy. Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne. Do białego twarogu też

Kuchnia w Słońcu Skąpana