W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJakiś czas temu podawałam Wam przepis na pikantną hiszpańską zupę pomidorową ( klik po przepis ) Przygotowywaliśmy ją wielokrotnie (ostatnio w ubiegłym tygodniu) i nadal zachwyca nas smakiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataO tym, że wiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataA teraz spójrzcie na zegarki :) Jeśli do godziny 5 po południu pozostało jeszcze trochę czasu, to możemy zabrać się do pracy i przygotować cudownie czekoladowe i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe. Składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRazem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWiem, że sezon na kwiaty czarnego bzu już minął, ale pewnie przepis przyda się Wam w przyszłym roku, tym bardziej, że nalewka jest rewelacyjna. Wiele osób
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOd czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChicken Tikka Masala to danie kuchni brytyjskiej, które jest inspirowane kuchnią indyjską. Jest to kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, w tym kuminu oraz garam masala. Następnie smażony z dodatkiem sosu pomidorowego, mleka kokosowego i podawany z pitą lub ryżem. Polecam wszystkim tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki! Składniki (na 2 porcje): 250-300 gram piersi kurczaka
Mango PapajaChyba już nawet pisałam, że kuchnia indyjska bardzo miło łechta moje podniebienie. A dziś w ramach dalszego eksperymentowania ze smakami Azji postanowiłam urozmaicić danie o sos mango-chutney. Efekt smakowy - zniewalający i niedościgniony! Sos idealnie skomponował się z mleczkiem kokosowym oraz mieszanką przypraw curry, czosnkiem i kurkumą. Mango-chutney to taka forma słodko-pikantnej konfitury przeznaczona głównie do podkreślania smaku
upichconaZakwas na żurek 1 szklanka mąki żytniej razowej pół szklanki otrąb owsianych 1 litr ciepłej przegotowanej wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGarnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :) Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem. Pod moją nieobecność wypróbowała
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki Ciasto i masa serowa: 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata