kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:18/79)

Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 147

Staramy się spopularyzować na tym blogu kuchnię krajów Zatoki Perskiej, a w szczególności bardzo mało znane i niedoceniane w Polsce przepisy z  Arabii  Saudyjskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis 164

Lubicie kuchnie francuską, pełną aromatycznych ziół i doskonałej jakości serów ? Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem. Verrine  to przystawka lub deser ze składników

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 223

cytryny i eukaliptusa. W kuchni używa się kardamonu w różnych postaciach: całych strąków, strąków rozgniecionych i podprażonych lub też samych nasionek – całych lub utartych. Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale często dodaje się go też do przeróżnych deserów w innych stronach świata. KIEŁKI FASOLI-  Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań(...)kawałka środkowej części. Jest on powszechnie stosowany w kuchni jawajskiej w kuchni kambodżańskiej i znany w kuchni tajskiej. Smak korzenny z wyraźną nutką lawendy L LIŚCIE BANANOWCA- Dodatek z kuchni indyjskiej. Stosuje się je głównie do zawijania dań i grillowania. Są one też wykorzystywane jako naczynia „jednorazowego użytku”. LIŚCIE LIMONKI czyli kaffiru-  To liście drzewa limonki

ClauditteMissCooking
Tahini - pasta sezamowa 157

Tahini a właściwie tahina jest produktem niezastąpionym w kuchni każdej arabskiej gospodyni (chociaż w Arabii Saudyjskiej , zwłaszcza w miastach, kuchnia to raczej królestwo maidy :D ) Tahini

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze 219

Pierożki jiaozi znane są w Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Farsz na pierogi i uszka 220

Dziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów . Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Japońskie jedzenie Madame Wu 134

Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Guacamole - pasta z awokado rodem z Meksyku 182

Zachciało mi się w Arabii Saudyjskiej spróbować kuchni meksykańskiej. Zacząłem od chili con carne, ale Małżonka ma Aleksandra oprotestowała to danie jako zbyt pikantne. Wpadłem więc

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos staropolski 160

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 149

poda rękę, podsunie pomysł, albo po prostu samym swym istnieniem sprawi, że budzi się w nas nadzieja. Ładne przesłanie i egzotyczna podróż ze smakami curry w tle.Z czym serwować?Kuchnia indyjska - wielbię! Chicken tikka masala, butter chicken, korma jagnięca. Zanurzyć w nich chlebek naan i ogladać. Jakim cudem nie ma na tym blogu jeszcze żadnego przepisu kuchni indyjskiej? A przecież

W kuchni wieczorem
Nutka orientu. 143

soczewicą, później doszedł dip ogórkowy i chlebki chapati. Wszystko za sprawą niedawno odbytych na uczelni warsztatów kulinarnych, które mnie zainspirowały. Mój obiad oczywiście nie oddaje w 100% smaku kuchni indyjskiej, ale myślę, że jest dobrą jego namiastką. W składnikach, które podałam, wymieniony jest kminek. Pamiętajmy, że kminek to nie to samo co kmin rzymski (kumin). Są one w Polsce często(...)mylone i używane wymiennie, jednak to ten drugi jest głównie używany w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Przypomina smakiem pieprz z nutką cytrusów. Ja użyłam kminku, ponieważ akurat miałam go pod ręką i uznałam, że (mimo innego smaku) też nieźle pasuje:) A i jeszcze ciekawostka – Hindusi uwielbiają ostre przyprawy. Dlaczego? Bo one, paradoksalnie, wychładzają organizm., co jest niezwykle pomocne w gorącym klimacie

Powiedz dietom nie
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem 135

Zdjęcie ze strony producenta Ponieważ niedawno nasza kuchnia wzbogaciła sie o kolejne urządzenie - tym razem parowar, więc przyszedł czas na eksperymenty. Na pierwszy ogień (a właściwie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy 173

Lubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 188

Kabsa lub kepsa jest potraw ą bardzo popularn ą i lubianą w Arabii Saudyjskiej, ale poniższy przepis dostaliśmy od Polki mieszkającej na stałe w Jordani i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 147

Składniki 5 - 6 niewielkich cytryn + sok z  trzech - czterech cytryn 1/4 do 1/2 szklanki  gruboziarnistej soli morskiej (w przybliżeniu - 1 łyżka stołowa soli na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania