Jeżeli znudziła nam się tradycyjna mizeria z zielonych ogórków, polecam ogórki z serem feta i ziołami :-) Prosta, szybka do wykonania. Składniki : 2 duże ogórki szklarniowe 1/3 opakowania sera feta Odrobina świeżego lub suszonego koperku Sposób wykonania: Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ser feta pokruszyć drobno i wymieszać z ogórkami. Dodać koperek. Surówkę najlepiej jest zrobić
Na słodko lub wytrawnieUwielbiam suszone pomidory. Oliwę, którą są zalane wykorzystuję do przygotowywania dań z makaronów. Dzisiaj jednak pokusiłam się o przygotowanie fety w zalewie. Bardzo prosta sprawa, a niezwykle aromatyczne małe co nieco. SKŁADNIKI: zalewa (oliwa) po suszonych pomidorach feta pokrojona w kostkę(...)pokrojone suszone pomidory 1 przekrojony na pół ząbek czosnku suszone oregano i tymianek po 1/3 łyżeczki A jak to zrobić: Zalewę (oliwę) wymieszać z ziołami. Dodać czosnek, fetę i pomidory. Całość delikatnie zamieszać, aby nie uszkodzić zbytnio sera. Odstawić na 2-3 dni do lodówki, aby feta nabrała aromatu
Kuchnia w opałachszynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka(...)koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub wrzucamy do wody z lodem). Kroimy ser feta, pomidory i razem z kukurydzą dodajemy do brokuł. Przyprawiamy, pamiętając, że ser feta jest słony. Mmm pycha
NA MOIM TALERZUratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą Młode ziemniaki w zielonym sosie Francuska zupa szczawiowa Jajka zapiekane z botwinką Najprostsze grillowane szparagi(...)atarem Cygara z filo z fetą i ziołami Makaron z suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz warzywny po hiszpańsku Pasta z fasoli i fety Minestrone z młodych warzyw Omlet ze szparagami
Chilli Czosnek i Oliwamleko – 350 ml * jajko L – 1 szt * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 szczypta * szpinak ( może być mrożony ) – 100 g * czosnek – 2 ząbki * olej – 50 ml DODATKOWO: * ser feta – 200 g * suszone pomidory – 5 szt * pieprz – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju . Dodajemy drobno posiekany czosnek , chwilę przesmażamy. Dodajemy oczyszczony wcześniej(...)przestudzony szpinak. Wlewamy resztę oleju i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy ( miksujemy ). Smażymy duże naleśniki na natłuszczonej patelni. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy ser feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. CAŁOŚC: Serowy farszem smarujemy nasze naleśniki po całości , zwijamy rulony. Każdy rozcinamy na 3 kawałki tworząc roladki. Zajadamy
Ostra na Słodkoktóre goszczą u mnie najczęściej. Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety. Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety. To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : * mąka – 1 szkl **proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mleko – ok. 2 szkl(...)jajko – 2 szt **sól – 1 szczypta **olej – 70 ml DODATKOWO : * szpinak – 500 g * feta – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek – 2 ząbki DODATKOWO : * jajko do panierowania * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej
Ostra na Słodkobriami. U mnie: 3 małe cukinie, pokrojone w dość cienkie plastry ok. 10 ziemniaków (objętościowo tyle co cukini), również pokrojone w cienkie plastry kilka łyżek oleju sól, pieprz, zioła feta Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni. Do brytfanki wrzuciłam wszystkie składniki oprócz fety i wymieszałam. Podczas pieczenia nie należy potrawy za często mieszać, żeby nie utworzyła się breja(...)Zapiekłam jeszcze ok 15 minut. Pieczona cukinia ma słodki smak miodu, rozpływa się w ustach, natomiast ziemniaki nabrały aromatu jak z ogniska, zrobiły się chrupkie. Całość dopełnia słona przypieczona feta. Niebo w gębie po prostu
Z butelką mleczka w tlekolorowa, szybka do zrobienia i przede wszystkim smaczna. Moja rodzina i przyjaciele ją uwielbiają. Przekonajcie się sami dlaczego! Składniki: Średniej wielkości brokuł o wadze ok. 500 g; Opakowanie sera feta; Puszka kukurydzy; 100 g łuskanego słonecznika; Majonez Jogurt grecki 2 łyżeczki czosnku(...)granulowanego lub 2 ząbki świeżego czosnku; Sól; Pieprz; Szczypta cukru. Sposób przygotowania: Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Pilnować przed rozgotowaniem. Ostudzić. Fetę odsączyć z zalewy, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w miarę równą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Słonecznik wsypać na suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) i mocno rozgrzaną patelnię. Prażyć
Gospodyni Miejskabędzie za mocno gęsty dolejemy) gałka muszkatałowa sól, i świeżo zmielony pieprz do smaku DODATKI: szparagi młode listki groszku cukrowego(można zastąpić naszymi ulubionymi np. rukolą itd) feta 1 kostkę SPOSÓB WYKONANIA : - do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę letnią i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy odstawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować(...)można ciasto wyłożyć na blachę dużą od piekarnika) - nakładamy nasz sos nie musi być od idealnie wszędzie rozprowadzony (takie jej urok :)) - nakładamy nasze szparagi i pocięte w kostkę ser feta - wkładamy do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieczemy ok 15 minut (zależy to od naszych piekarników) - po upieczeniu dodajemy listki groszku i posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem Gotowe
Basia w kuchnijest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki: 2 małe pojedyncze filety z kurczaka kawałek dyni (około 12 cm x 12 cm) 60 g rukoli (1 duża garść) 130 g sera feta 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego(...)dynię i smażymy przez kilka minut (przewracając kosteczki) do uzyskania złotego koloru. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone filety z kurczaka, usmażoną dynię i pokruszony ser feta. Wszystko delikatnie mieszamy i polewamy przygotowanym dressingiem. Smacznego
Oryginalny smakłyżek oliwy extra vergine • 3 łyżeczki suszonego oregano • 1 główka sałaty lodowej • 4 dojrzałe pomidory • 4 ogórki najlepiej gruntowe • 2 czerwone cebule • 1 szklanki czarnych oliwek • 300 g sera feta • sól morska Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając oliwę z 3 łyżeczkami suszonego oregano, oraz dużą szczyptą soli, odstawiamy. Dno misek skrapiamy 1/3 sosu. Sałatę lodową płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym(...)czarnych oliwek mieszamy i dodajemy do obu misek z sałatą, doprawiamy delikatnie solą, gdyż oliwki są same w sobie słone. Posypujemy wierzch sałatki dosyć grubo pokrojonym w kostkę serem feta, resztą czarnych oliwek i polewamy resztą sosu z oliwy wymieszanej z oregano. Smacznego! The post Sałatka grecka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięukładamy warstwy cebuli, kiełbasy i papryki, ziemniaków pokrojonych w talarki, brokułu, na który możemy dodać rozdrobnione oliwki. I kolejna warstwa zeszklonej cebuli z kiełbasą i papryką, posypujemy je serem feta pokrojonym w kostkę, następnie warstwa ziemniaków. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego oliwki, odrobinę rozdrobnionego brokułu, przyprawy, śmietanę (lub majonez, jednak to wersja bardzo tłusta(...)więc by unikać pustych, zbędnych kalorii polecam śmietanę :)), jajko, ser feta, odrobinę mleka i chilli, jeśli lubicie pikantną kuchnię. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy nimi warzywa. Pieczemy ok godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Taste Of My DayŁatwa i szybka w wykonaniu, a jednocześnie pyszna sałatka z brokuła, fety i ziaren słonecznika, które możecie zastąpić płatkami migdałów. Składniki: opakowanie mrożonych brokułów 0,5 kg 1/3 kostki sera feta(...)spora garść pestek słonecznika łyżka oleju Wykonanie: Brokuł gotujemy tak by był delikatnie chrupiący, po ostygnięciu różyczki kroimy na mniejsze części "na jeden gryz" :) Układamy w naczyniu. Ser feta kroimy w grubą kostkę ok 1,5 x 1,5 cm. Rozkładamy ją na różyczkach brokułu. Pestki słonecznika lub płatki migdałów wsypujemy na patelnie dodajemy łyżkę oleju
Taste Of My Dayprzypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną(...)część wody jaką zawierają, odparowujemy ją z patelni. Następnie wbijamy jajka. Przy wykorzystaniu wymienionych składników nie należy już doprawiać jajecznicy solą oraz pieprzem, bo te smaki znajdziemy w serze feta i papryczce chilli. Gdy jajka stężeją, postępujemy analogicznie jak w przypadku jajecznicy ze szczypiorkiem, czyli dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i wykładamy na talerz, lub smażymy jeszcze chwilę, jeśli lubicie
Taste Of My Dayogromny kawał łososia wędzonego), jednak mogę stwierdzić, iż było to ok. 6 dużych plastrów 1 x szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki jogurtu greckiego opakowanie sera FETA Przygotowanie: Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. I farsz : Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy będzie już miękka, dodajemy mięso. Po chwili dorzucamy 1 puszkę(...)przypalić!), dodajemy mrożony szpinak, 2-3 łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem łososia i fety. W temperaturze ok. 180'C zostawiamy je na ok. 20min. Można posypać koperkiem. O dziwo, mięsożerca bardziej zajadał
Kitchens Alphabet