podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy na bok na ok.30(...)posiekane w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, chili, cynamonem i odrobiną soli, przykrywamy patelnię i dusimy sos ok. 15 – 20 min. kontrolując, aby zbytnio nie odparowała z niego woda. Ser feta ucieramy na średnich oczkach tarki, dodajemy resztę posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany opłukujemy
Markowy smakmiejsce zajmują na wielkanocnym stole. Dziś jedne z moich ulubionych - z fetą i suszonymi pomidorami. składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 4-5 suszonych pomidorów 50 g sera typu feta 2 łyżki majonezu wykonanie: Ugotowane jajka obieram(...)skorupek i każde z nich przekrawam na pół. Żółtka przekładam do miseczki. Pomidory odsączam z oleju, drobno kroję i dodaję do żółtek zostawiając nieco do dekoracji. Dodaję ser typu feta, doprawiam majonezem. Całość mieszam widelcem, rozgniatam aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty. Farszem wypełniam białka, dekoruję kawałkami pomidorów
babka w formiezjem na kolację :) Składniki na jednego wrapa: * 1 saszetka (90 g) tapioki nawodnionej (użyłam Koala ) * kilka liści sałaty lub mixu sałat * 5-6 pomidorków koktajlowych * kilka kostek sera fety * 1 plaster czerwonej cebuli Wykonanie: Patelnię średnio rozgrzać. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypać tapiokę, wyrównać powierzchnię i brzegi na kształt koła. Podgrzewać około 2 minut, następnie odwrócić na drugą(...)około 2 minut na średnio rozgrzanej patelni. Wrapa wyłożyć na talerz. Pomidorki przekroić na pół. Na połowie wrapa poukładać sałatę, połówki pomidorków koktajlowych, plasterki czerwonej cebuli i kostki sera fety, wrapa złożyć na pół
Zrób to smacznietakiego zestawienia idealnie pasuje sos jogurtowo- czosnkowy. Oczywiście najlepszy w domowym wykonaniu. Wystarczy kilka składników i zdrowy, pyszny sos gotowy! Składniki: 2 sztuki tortilli pełnoziarnistej 2/3 opakowania sera feta 1 opakowanie szpinaku mrożonego ok 400 gram 2 ząbki czosnku sól, pieprz + 8 plasterków sera mozarella Sos czosnkowy: 1 mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano(...)sól do smaku Wykonanie potrawy: Szpinak rozmrozić na patelni. W między czasie zetrzeć lub zmiażdżyć czosnek oraz pokroić ser feta. Dodać do szpinaku, doprawić wedle uznania i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie odkryć i odparować nadmiar wody. Odłożyć do wystudzenia. Chłodniejszy farsz wygodniej będzie się rozprowadzał po serze. Na tortilli ułożyć 4 plasterki sera, farsz
Tradycyjna Kuchniamnie orkiszowa) 1 jajko 100 g zimnego masła Sól Zimna woda Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki jogurtu Kostka sera feta (sałatkowo-kanapkowego, najlepiej półtłustego) Pieprz Vegeta Natur Pikantna z chilli Przygotowanie : Zagniatamy krótko ciasto dolewając tyle wody, aby było zwarte. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy(...)wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. Na podpieczony spód przekładamy szpinak z fetą. Wkładamy ponownie do piekarnika
Czarnawisienkaszynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka(...)koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub wrzucamy do wody z lodem). Kroimy ser feta, pomidory i razem z kukurydzą dodajemy do brokuł. Przyprawiamy, pamiętając, że ser feta jest słony. Mmm pycha
Na moim talerzupomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy extra virgine 1 czerwona cebula 100 g fety Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy. Masło posiekać nożem. Wyrobić ciasto powoli. Jak ciasto będzie gładkie owinąć w folię i wstawić do lodówki na 15 minut(...)łyżeczką Vegeta Natur do sałatki greckiej . Wymieszać ze sobą, wyłożyć do blachy i piec 10 minut w temperaturze 210 st C. Cebulę pokroić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ser feta, pomidorki koktajlowe, cebulę oraz upieczoną cukinię. Wszystko posypać pozostałą przyprawą Vegeta Natur do sałatki greckiej . Tartę piec do zarumienia się ciasta, ok 20 minut. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Kuchnia w oparachjest zdecydowanie sezon. Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem fety i ziół ( dla 4 osób ) 1 kg pomidorów lima 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku pieprz 4 plasterki fety garść drobnego makaronu kilka listków ziół (u mnie wprost z grządki bazylia, majeranek, rozmaryn) 2 łyżki suszonych warzyw 2 łyżki oliwy Pomidory i paprykę myjemy pod zimną wodą(...)jeszcze raz zagotować. Zupę doprawiłam pieprzem i przelałam do słoika. W czasie, gdy pomidory się piekły, ugotowałam drobny makaron, potem go przełożyłam do miseczki, na to położyłam kawałki fety i zioła. Makaron zabrałam osobno, gdybym go od razu dodała do zupy, zrobiłaby się breja, ponieważ makaron wciągnąłby w siebie cały płyn. W pracy do miski na zupę przełożyłam makaron
Kuchnia na wzgórzuOmlet na śniadanie? Tak, ale pieczona wersja, czyli włoska fritata doskonale smakuje na zimno. Wystarczy upiec fritatę w piekarniku, by otrzymać nietuzinkową przystawkę. Jako dodatki użyłam papryki, szynki i fety, ale oczywiście możemy wykorzystać dowolne warzywa. Blachę (23×23) wykładamy papierem i smarujemy/spyskujemy oliwą. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Wlewamy do formy. Posypujemy posiekanymi w kostkę paprykami(...)oraz pokrojoną szynką (jeśli używamy). Na wierzchu rozkruszamy fetę. Zapiekamy w 200°C przez ok. 20 minut. Po wystygnięciu delikatnie odrywamy od papieru i kroimy na kwadraty lub prostokąty. Naleśniki na patyku: usmażone naleśniki wg ulubionego przepisu (ciut grubsze niż standardowo), dwa słoiczki pasty Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, szpinak lub rukola. Zwykłe naleśniki posmarowane smacznym farszem mogą być
Poezja smakuSałatka z cukinii Składniki 2 cukinie 1 cebula czerwona 1 buraczek czerwony 1 ząbek czosnku 100 gr ser feta 100 gr szynka szwarcwaldzka 1 łyżeczka miodu 30 ml olej rzepakowy extra virgin 10 ml ocet jabłkowy 1/2 chilli sól pieprz Sposób przygotowania Cukinię kroimy wzdłuż we wstążki (najlepiej na mandolinie lub obieraczką do warzyw) o grubości(...)miseczki wlewamy oliwę, ocet jabłkowy, wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy drobno pokrojone chilli, miód, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem. Wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym serem feta(tylko grecka feta daje się pokruszyć) i wykładamy dojrzewającą szynkę szwarcwaldzką lub prosciutto. Artykuł Sałatka z cukinii pochodzi z serwisu lysygotuje.pl | Blog łysego, co lubi gotować
lysygotuje.pltruskawkami, którą przygotujemy w dosłownie 5 minut, łącznie z dokładnym umyciem składników. Wystarczy kupić dowolny miks sałat, który dostaniemy praktycznie w każdym markecie, polskie, świeże truskawki oraz ser feta. Ja użyłem(...)miksu sałat, w którym znajduje się sałata lodowa, frisse, escarola, radicchio. Oczywiście możecie wybrać inny. Gorąco polecam spróbowanie tej sałatki, póki trwa sezon na truskawki. Składniki 40 g sera feta w kosteczkach Garść sałat (najlepiej gotowy mix) 5-7 truskawek Pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki. Na koniec delikatnie posypujemy pieprzem
Programista w kuchniświeża a przy tym bardzo aromatyczna i chrupiąca – chrupią liście szpinaku i rukoli, pestki dyni i granatu, do tego są soczyste mandarynki i delikatny łosoś z odrobiną pokruszonej fety. Wszystko polane sosem musztardowo-miodowym, który stuningowałam sokiem z granatu i odrobiną sosu sojowego (możecie dać szczyptę soli). Całość tworzy prawdziwą fuzję smaków – miesza się słony ze słodkawym(...)osusz liście szpinaku i rukoli. Wyłóż je na duży, a raczej bardzo duży talerz zostawiając wolny środek. Łososia pokrój dość drobno i rozłóż na liściach szpinaku i rukoli. Fetę pokrusz dość drobno i posyp nią łososia. Nad miseczką przekrój granat na pół, wydrąż z niego pestki, oczyść je z błonek. Sok zachowaj. Rozsyp ziarna na sałatce. Obierz mandarynki, oczyść
Eat me! Fit me!chrupiącego słonecznika, polana aromatycznym octem balsamicznym to świetna propozycja drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Składniki: 50g szpinaku 50g roszponki 1 awokado 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka ananasów 100g sera fety 30g łuskanego słonecznika ocet balsamiczny sól pieprz Wykonanie: 1. Szpinak(...)roszponkę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. 3. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ananasy w kostkę. 4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, a ser feta drobno pokruszyć. 5. Szpinak i roszponkę ułożyć na dużym płaskim talerzu. Następnie ułożyć awokado, pomidorki, ananasy, posypać pokruszonym serem feta i uprażonym słonecznikiem. Na końcu całą sałatkę oprószyć
Szalona Kuchnia Ewelinybazie miodu i octu winnego. Polecam ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią składniki: 1/2 dyni piżmowej 2 duże garści szpinaku typu baby 100 g sera feta 1 łyżka siemienia lnianego 1 mała szalotka lub 1/2 większej mały ząbek czosnku 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu(...)trochę więcej oleju aż do momentu aż smak będzie odpowiedni. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną i przestudzoną dynię kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy szpinak i pokruszony ser feta. Polewamy dressingiem, nie cały od razu, należy ocenić ile potrzeba. Posypujemy siemieniem lnianym. Resztę sosu sałatkowego można przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych sałatek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trine