feta - 6903 przepisów (strona:83/461)

NADZIEWANY BAKŁAŻAN 207

Składniki: bakłażan 1 pomidor 0,5 opakowania sera feta 1 mała cebula 4 łyżki kukurydzy z puszki 20 dag mięsa mielonego wołowego sól pieprz ziołowy tymianek 10 dag sera żółtego wędzonego Sposób wykonania: Przekroić bakłażana na pół, następnie wydrążyć łyżeczką miękki miąższ, zostawiając(...)skórki. Miąższ posiekać.Usmażyć Usmażyć mięso mielone na patelni. Pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju.  Do cebulki dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Podsmażyć. Ser feta pokoroić w kostkę.  Do pomidora i cebulki dodać ser feta, kukurydzę i usmażone mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do połówek bakłażana dodać przygotowane nadzienie

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sałatka z tuńczykiem i makaronem 157

warzywa, posypujemy pokruszoną fetą. Prosto i bardzo smacznie! makaron mini rurki z warzywami  Lubella sałata lodowa pęczek szczypiorku 20 oliwek bez pestek puszka tuńczyka w kawałku kawałek sera feta sos pomidorowy : 2 pomidory kilka listków bazylii 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotować al dente. Odcedzić i ostudzić(...)słoika wsypać ugotowany makaron (do 1/3 lub 1/2 wysokości). Zalać go sosem pomidorowym i delikatnie zamieszać. Następnie włożyć warstwę sałaty, szczypiorek, tuńczyk, oliwki, sałata, szczypiorek. Wierzch posypać pokruszoną fetą. * Dla alergików - zamiast fety można użyć uprażonych ziaren słonecznika. * Do przygotowania sałatki użyłam słoików półlitrowych takich jak TE-KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Aromatyczne roladki drobiowe 171

Aromatyczne roladki drobiowe z serem feta i słodką kukurydzą Bonduelle są po prostu pyszne.  Danie doskonałe na niedzielny obiad.  Przy okazji dzisiejszego przepisu kolejna ciekawostka Bonduelle. Ich Agronomowie selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe(...)firmy są tak smaczne. AROMATYCZNE ROLADKI  DROBIOWE SEROWO-KUKURYDZIANE Składniki: 4 udka bez kości 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu do posypania udek farsz: 1/2 opakowania sera feta półtłustego 2 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka masła skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki oregano Przygotowanie: farsz: Ser feta kruszymy, dodajemy do niego otartą skórkę cytrynową

Bon appetit mon amie
Tarta francuska z grillowanym bakłażanem 191

Kolorowa, wytrawna i bezmięsna tarta na cieście francuskim z grillowanym bakłażanem, czerwonym pesto oraz serem feta. Rewelacja! Składniki: ciasto francuskie gotowe bakłażan pesto czerwone lub zielone ser feta sól, suszone oregano bazylia lub mięta Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do  pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Na cieście również położyć kawałek papieru(...)patelni grillowej z każdej strony, aż będzie miękki. Wyjąć podpieczone ciasto, rozsmarować na nim pesto zostawiając brzegi (jak w pizzy), na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, a następnie pokruszony ser feta. Wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut, aby całość się podgrzała. Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub mięty, pokroić i podawać

wyzwania kuchenne
O fretce, która nie jest fretką, czyli poznajcie Mortena. I różowy, letni chłodnik 150

maślanki 500 g creme fraiche (18%) 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki 1 kalarepka 500 g młodych ziemniaków 4 dymki 6-8 jajek koperek natka pietruszki 100 g fety Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Botwinkę umyć, osuszyć, posiekać. Wrzucić na lekko osolony, doprawiony cukrem i sokiem z 1/2 cytryny wrzątek. Gotować 5 minut, odcedzić, ostudzić. Maślankę dokładnie wymieszać(...)wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze schłodzić. Jajka ugotować na pół twardo.  Nalać chłodnik do miseczek. Podawać z połówkami jajek i pokruszoną fetą, posypany szczypiorem, koperkiem i natką. Smacznego! Ja tymczasem codziennie smaruję mój łaciaty nos grubą warstwą kremu, ale chyba nawet to już mu nie pomoże

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa tortilla z miodowym kurczakiem i warzywami 175

natką pietruszki. Smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut aż miód wchłonie w mięso. Pomidory, czerwoną paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską siekamy w piórka, cebulę kroimy w półplastry, ogórka w plastry. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy placek(...)tortilli smarujemy sosem. Następnie układamy kapustę pekińską, pomidory i paprykę. Delikatnie oblewamy sosem. Na końcu wykładamy piórka cebuli, ogórka, kurczaka i ser feta. Wierzch oblewamy ponownie sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie
Sos czosnkowy na bazie jogurtu i fety 156

nawet jako sos sałatkowy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 250 gr sera feta (opakowanie) 400 gr jogurtu naturalnego (2 kubeczki) 4 ząbki czosnku Wszystkie składniki włożyć do miski i bardzo dokładnie zblendować na jednolitą masę. Przed serwowaniem schłodzić w lodówce. Smacznego! Nie dodajmy(...)sosu dodatkowej soli, gdyż ser feta jest wystarczająco słony i nada on sosowi leko słony smak.. Jeśli ktoś lubi czosnek można go dodać zdecydowanie więcej niż cztery ząbki Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT = ""; jQuery(document).ready(function($){var widget = new SGMBWidget();widget.show({"id":"1","title":"Social share","options":{"currentUrl

mecooks
Omlet ze szparagami na bogato 169

można przygotować na obiad. Oto przepis na omlet ze szparagami na bogato. Składniki 6 jajek 1 pęczek szparagów 3 średnie ziemniaki 8 pomidorków koktajlowych na gałązce 1 opakowanie sera feta 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka szczypt bazylii kilka szczypt oregano sól świeżo mielony pieprz garść listków świeżej bazylii Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry(...)dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Szparagi płuczemy i łamiemy w 1/3 długości, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Parzymy wrzątkiem i odstawiamy, aby odciekły. Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. W okrągłej formie układamy ziemniaki i szparagi. Posypujemy

My Chcemy Jeść
Makaron ze szparagowym pesto, pomidorami i fetą 199

wahajcie się ich użyć! :) SKŁADNIKI (4-6 porcji) 2 łyżki szparagowego pesto z tego przepisu 1 pomidor malinowy 1 żółty lub pomarańczowy pomidor garść pomidorków koktajlowych 150 g sera feta świeża bazylia oliwa z oliwek sól pieprz ulubiony makaron (polecam penne bądź fusilli) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe(...)połówki i dodajemy do ugotowanego makaronu. Fetę kruszymy, dodajemy pesto i całość delikatnie mieszamy. Jeżeli pesto jest zbyt gęste dodajemy trochę oliwy z oliwek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy posiekaną bazylią (ja dodatkowo posypałam ziarnami czarnuszki). Świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło (wystarczy wrzucić na patelnię i  podgrzać kilka minut). Smacznego

DefinicjaSmaku
Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety 229

niego zrezygnowałam. Sałatka jest pyszna, świeża, 3-składnikowa, której najlepszym elementem są podprażone, chrupiące ziarna słonecznika;) 1 długi ogórek zielony, tzw wąż 1 op. sera feta (polecam oryginalną fetę) ziarna słonecznika (ilość wg uznania, u mnie 3-4 garści) 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki (lub jeszcze drobniej, jeśli(...)ogórek jest duży). Usuwamy część z ziarenkami, po czym kroimy w drobną kostkę. Ser feta kroimy w kostkę (najlepiej podobnej wielkości co ogórek). Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni ( do czasu aż lekko się przyrumienią). Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy wymieszany z kwaśną śmietaną majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli

Smaki Na Talerzu
RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 145

mąki pszennej razowej 1 żółtko 100 g masła 50 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie : 1 średnia cukinia 1/2 op. pasty warzywnej czosnkiem niedźwiedzim Rolnik 1/2 op. sera feta 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Ciasto:   Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, a następnie  żółtko oraz wodę.  Zagniatamy(...)układamy na zakładkę, na środku ciasta plasterki cukinii, zostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca na brzegach. Cukinie skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy, a wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Podajemy na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i serem feta 155

gorącej wody + 3 łyżeczki domowej wegety   (lub 1 l wywaru warzywnego) 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania ser feta pokrojony w kostkę Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło. Dodać ziemniaki. Całość smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie czosnek obrać i pokroić(...)ognia. Na sam koniec wlać śmietanę zahartowaną w niewielkiej ilości gorącej zupy. Wymieszać. Zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Gotową zupę przelać do misek/talerzy i z wierzchu posypać serem feta. Od razu podawać.  Etapy przygotowywania zupy szparagowo-ziemniaczanej - od lewej strony: podsmażanie ziemniaków wraz z czosnkiem, gotowanie wywaru i pokrojonych szparagów, a na sam koniec zabielanie śmietaną   Pomysł

Ugotować
Pieczeń z pastą warzywną (na kanapki, do obiadu) 157

nadają mięsu wyrazistego smaku. 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sól Pieprz 150 g pasty warzywnej o smaku grillowanego kurczaka  Rolnik Do miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, natkę pietruszki oraz kawałki sera feta. Wsypujemy bułkę tartą oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę pasty. Mięso pieczemy w 200*C przez 60 minut (bez termo obiegu

VioletoweKucharzenie
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i fetą 151

pokrojone na ósemki dojrzały pomidor pokrojony na ósemki pół pęczka ugotowanych szparagów z odciętymi końcówkami jajko na twardo przekrojone na pół pół czerwonej cebuli drobno posiekanej pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki garść oliwek zielonych lub czarnych po szczypcie suszonego oregano i pieprzu 2 łyżki sosu beszamelowego (może być(...)kupny)   Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami   Na talerzu ułożyć pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidora, szparagi, oliwki i jajko. Szparagi polać sosem. Całość posypać pieprzem, oregano i serem feta.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka ziemniaczana ze szparagami i fetą pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z roszponką, papryką, serem feta, oliwkami i pomidorkami 186

będzie drogie. Niestety te przymrozki nic dobrego nie zrobiły :-(. No cóż, miejmy nadzieję, że już będzie ciepło i ładnie :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie roszponki 1 opakowanie sera feta 1 czerwona papryka kilkanaście oliwek u nas zielone kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek extra virgin 1. Roszponkę, pomidorki i paprykę dokładnie myjemy. Paprykę i pomidorki kroimy. Tak samo(...)feta. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, skraplamy oliwą i delikatnie mieszamy :-) Sałatka idealnie smakuje z bagietką czosnkową (ja kroje bagietkę na kromki, masło mieszam ze świeżym czosnkiem i takie bagietki zapiekam w piekarniku - mnia :)). Smacznego

kruche babeczki