chrupiącego słonecznika, polana aromatycznym octem balsamicznym to świetna propozycja drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Składniki: 50g szpinaku 50g roszponki 1 awokado 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka ananasów 100g sera fety 30g łuskanego słonecznika ocet balsamiczny sól pieprz Wykonanie: 1. Szpinak(...)roszponkę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić w grubsze plastry. 3. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ananasy w kostkę. 4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, a ser feta drobno pokruszyć. 5. Szpinak i roszponkę ułożyć na dużym płaskim talerzu. Następnie ułożyć awokado, pomidorki, ananasy, posypać pokruszonym serem feta i uprażonym słonecznikiem. Na końcu całą sałatkę oprószyć
Szalona Kuchnia Ewelinybazie miodu i octu winnego. Polecam ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią składniki: 1/2 dyni piżmowej 2 duże garści szpinaku typu baby 100 g sera feta 1 łyżka siemienia lnianego 1 mała szalotka lub 1/2 większej mały ząbek czosnku 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu(...)trochę więcej oleju aż do momentu aż smak będzie odpowiedni. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną i przestudzoną dynię kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy szpinak i pokruszony ser feta. Polewamy dressingiem, nie cały od razu, należy ocenić ile potrzeba. Posypujemy siemieniem lnianym. Resztę sosu sałatkowego można przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych sałatek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinejest dodanie fety. Fajnie podkręci smak delikatnej dyni. Polecam! Składniki: 500 g obranej dyni, starkowanej na dużych oczkach 2 jajka szklanka mąki sól, pieprz, imbir 150 g sera fety Wykonanie: Do starkowanej dyni dodajemy mąkę, jajka, pokruszony ser feta, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcję masy dyniowej, smażymy na rumiano
Z Majeczką w kuchniCebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy odparowany jarmuż i chwilkę podsmażamy. Dodajemy 1/2 cz. sera feta, mieszamy. Dodajemy wymieszane jajka z kremówką. Pozostały ser mieszamy ze śmietaną 18 % i odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Wykładamy masę szpinakową(...)niem wymieszany ser feta ze śmietaną. Oprószamy tymiankiem. Układamy warstwę ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy przez
Domowy Smak Jedzeniawww.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ Sałatka 300 g dowolnych pierożków tortellini 20 dag szynki np. drobiowej 1 papryka czerwona 150 g sera feta 1 łyżka drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Pierożki tortellini gotuję w osolonej wodzie(...)według instrukcji. Szynkę kroję w kostkę. Ser feta odcedzamy i kroję drobno. Sałatę lodową kroję drobno. Paprykę myję i kroję drobno. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję jogurt,majonez i ketchup. Przed podaniem pozostawiam w lodówce przez ok 30 minut. Smacznego
Gotowanie Patkipomidorów suszonych w paskach 135 g sera feta 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 4 ząbki czosnku Szpinak dokładnie umyć. Kurczaka obrać z mięsa. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie te składniki przełożyć do większej miski. Dodać suszone pomidory. W kubeczku wymieszać sos: majonez, śmietana i czosnek pokrojony w drobną kostkę. Sos dodać do miski(...)wszystko dokładnie wymieszać. Do sałatki nie dodajemy soli, bo ser feta i kurczak są dosyć słone. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiharissa – 1 łyżka * mielony kumin – 1 łyżeczka * czosnek – 4 ząbki * pomidory w puszce – 400 g * pomidory świeże miękkie – 2 szt * sól * pieprz * natka pietruszki * feta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, pokroje w piórka papryki oraz pastę harrisa. Wrzucamy posiekany drobno czosnek, doprawiamy kuminem i smażymy mieszając ( aż papryka zmięknie ). Wlewamy(...)wbijamy jaja, dusimy, aż białka się zetną ( żółtka mogą być mniej lub bardziej płynne ), przykrywamy na chwilę. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby, podajemy ze świeżą pietruszka i odrobiną fety ( feta nie jest konieczna, ale fajnie się komponuje! ). Podajemy z chrupiącą świeżą bagietką. Ps. w moich kulinarnych poczynaniach mam ostatnio nowych pomocników. Nóż Santoku Swiss Modern marki Victorinox
Ostra na Słodkoząbki czosnku łyżka masła klarowanego bulion warzywny (około 1 l) spora szczypta soli i pieprzu łyżeczka kurkumy szczypta gałki muszkatołowej 0/5 łyżeczki mielonej papryki pikantnej łyżka jogurtu ser feta natka pietruszki Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Obraną dynię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy na klarowanym maśle. Dodajemy(...)dynię, pomidory, przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem i na małym ogniu gotujemy, aż dynia zmięknie (około 35 minut). Miksujemy na gładki krem. Podajemy z jogurtem, fetą i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Krem dyniowo-pomidorowy z fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjest zdecydowanie sezon. Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem fety i ziół ( dla 4 osób ) 1 kg pomidorów lima 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku pieprz 4 plasterki fety garść drobnego makaronu kilka listków ziół ( u mnie wprost z grządki bazylia, majeranek, rozmaryn) 2 łyżki suszonych warzyw 2 łyżki oliwy Pomidory i paprykę myjemy pod zimną wodą(...)wtedy zupę jeszcze raz. Zupę doprawiłam pieprzem i przelałam do słoika. Gdy pomidory się piekły ja ugotowałam drobny makaron, potem go przełożyłam do miseczki, na to położyłam kawałki fety i zioła. Makaron zabrałam osobno, gdybym go od razu dodała do zupy, zrobiłaby się breja, ponieważ makaron wciągnąłby w siebie cały płyn. W pracy do miski na zupę przełożyłam
Kuchnia na wzgórzudanie było sycące i mogło stanowić samodzielny obiad dodaję kasze, ryż lub makaron. Poza tym lubię dorzucić jakiś dodatek o zdecydowanym smaku, żeby podkręcić całość. Najczęściej jest to ser (feta, pleśniowy czy mozzarella) lub płatki drożdżowe dodane do sosu, którym zalewam zapiekankę. No i oczywiście nie brakuje mnóstwa ziół i przypraw. Tym razem wymyśliłam sobie, że zapiekanka będzie(...)moim blogu znajdziecie też inne zapiekankowe inspiracje jak zapiekanka warzywna z ziemniakami czy frittata z cukinii i marchewki . ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, KASZĄ JAGLANĄ I SEREM FETA Czas przygotowania 45 minut Z podanych składników przygotowałam dwie porcje Cukinia Pół papryki zielonej i pół czerwonej Kilka zielonych oliwek Pomidor Pół czerwonej cebuli Ser feta Około szklanka ugotowanej
HealthyCreationsjeszcze wśród Was ktoś, kto nie zna śniadań szakszukowych, czas to nadrobić. Opcji może być tysiące, w zależności od Waszych upodobań. U nas tym razem stanęło na szpinaku i fecie. Składniki: 4 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory pół czerwonej papryki 2 garści świeżego szpinaku 100 g sera feta 1/4 łyżeczki mielonego kuminu(...)miejscach na patelni robimy wgłębienia, do których wbijamy jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dodajemy kostki fety. Przed podaniem całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem
Kardamonovypracy. Soczyste pomidorki i młode cukinie oraz mój ulubiony ostatnio ser feta to całkiem niezły pomysł na tartinki i pożegnanie wakacji! Tartinki z ciasta francuskiego z cukinią fetą i pomidorkami / 8 tartinek Składniki: szeroki pasek ciasta francuskiego 1 malutka cukinia kilka pomidorków koktajlowych plaster sera feta 1/2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie(...)ciasta wykrawamy małe kółeczka. Cukinię i pomidorki kroimy na plasterki. Warzywa układamy na cieście francuskim. Wierzch każdej tartinki posypujemy fetą oraz suszonym oregano. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy w odstępach tartinki. Pieczemy w 200 st. przez 10-15 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe
Moja smaczna kuchniafont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ok ¼ arbuza ok 80g greckiego sera Feta 1 limonka Kilka czarnych oliwek Drobne listki mięty Ocet balsamiczny lub sos winegret do podania Sposób przygotowania: Schłodzonego arbuza dzielimy na plastry, a następnie wycinamy jednakowej wielkości kwadraciki. Łączymy(...)kostkami fety, kawałkami oliwek i miętą. Limonkę wyparzamy i dokładnie myjemy skórkę. Ścieramy zieloną część na tarle i posypujemy po wierzchu. Przed podaniem skrapiamy sosem winegret lub octem balsamicznyn
Kuchnia w czekoladziepestki z niego zmiksować z malinami, octem, chrzanem, szklanką zimnej wody, oraz połową posiekanej cebuli, papryki i rzodkiewek. Chłodnik malinowy rozlać do 4 miseczek i udekorować rzodkiewkami, cebulą, koperkiem, fetą, kiełkami i makaronem. 5. Chłodnik okroszka z kwasu chlebowego Lubicie okroszkę? Dlaczego by nie zrobić jej samemu w domu. Składniki na 4 osoby: pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce(...)używasz) i pestkami z ogórka. Przed podaniem schłodzić. Na talerz wylać chłodnik i udekorować pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, rzodkiewką, truskawkami pokrojonymi w plasterki, posiekaną drobno kolendrą i fetą. Na koniec kilka kropli oliwy i odrobina groszku ptysiowego. Wpis powstał we współpracy z Kuchnie Świata. Artykuł Przepis na najlepszy chłodnik na lato – top 8 pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneprezentuje z pewnością zrobi furorę wśród Waszych gości. Ponadto carpaccio arbuzowe to idealna przekąska na letnie upały. Zdecydowanie polecam! Carpaccio z arbuza Składniki: ćwiartka arbuza kawałek sera feta ulubiona zielenina (np. rukola) sos balsamiczny Przygotowanie: Ćwiartkę arbuza pokroić na cienkie plasterki grubości około 0,5cm. Plastry arbuza układać na talerzu, tak aby na siebie nachodziły(...)arbuza pokruszyć fetę, położyć nieco zieleniny i skropić sosem balsamicznym. Smacznego
Codzienne Gotowanie