feta - 6903 przepisów (strona:81/461)

Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 94

łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można dać więcej) 1-2 łyżeczki tymianku (można dać więcej) ½ główki czosnku oliwa z oliwek spora szczypta soli ser feta (dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta) 15-20 dag wędzonego boczku kilka kromek chleba (ja akurat miałam bagietkę razową nie pierwszej świeżości, więc nadała się idealnie) Przygotowanie: Składniki(...)osobnym garnku umieściłam pieczone buraki wraz z pieczonym obranym czosnkiem, dodałam mniej więcej 1,5 litra bulionu i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Serwowałam z grzankami z boczkiem oraz fetą. Można jeść na ciepło i na zimno. Nie martwicie się o resztę bulionu – zostanie dobrze wykorzystany

Kate's Kitchen
Czas na burrito! 155

papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego. Uwaga: unikać przypraw zawierających glutaminian sodu. Składniki na sałatkę: - sałata lodowa; - 1/2 papryki; - 2 pomidory; - 1 średnia czerwona cebula; - puszka kukurydzy; - 150g sera feta; - 2 łyżki oleju lnianego; - 1 łyżka octu jabłkowego;  - 1 łyżeczka musztardy; - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, słodka papryka, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu - do woli i do smaku(...)rwiemy na mniejsze kawałki; - umyty pomidor i czerwoną cebulę kroimy - sałatę z pomidorem i cebulką posypujemy kukurydzą z puszki (pamiętajcie aby uprzednio wylać wodę z puszki z kukurydzą); - ser feta kroimy i również posypujemy nim równomiernie sałatkę ; -  przygotowujemy sos do sałatki -  albo wykorzystujemy gotowy sos włoski, który łączymy z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami oliwy

MintTaste
Pesto z czerwonych buraków 149

ząbek czosnku - 2 łyki oliwy z oliwek - sok z 1/3 cytryny - szczyptę granulowanego czosnku do smaku - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - porcję makaronu - garść słonecznika - odrobinę sera typu feta - prażoną ciecierzycę (przepis znajdziecie  tutaj ) 1. Buraka blendujemy na gładką masę. 2. Następnie dodajemy do niego parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość(...)mieszamy i otrzymujemy gotowe pesto. 3. Tak przygotowane pesto dodajemy do odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy. Dla urozmaicenia na moim talerzu znalazł się również ser feta, słonecznik oraz prażona ciecierzyca. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również pesto z suszonych pomidorów oraz pesto z cukinii i anchois

Bez Cebuli
Nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą 161

fasolka, opcjonalnie Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na maśle i dodaj szpinak. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź i wymieszaj z pokruszoną fetą. Filety z kurczaka przekrój po szerokości. Lekko rozbij, posól i posyp pieprzem. Nałóż nadzienie i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Owiń roladki boczkiem i smaż po obu stronach(...)można podać jak na zdjęciu lub dodatkowo z ziemniakami.   Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Tarta z dynią i szpinakiem 160

pszennej 125 g zimnego masła  1/2 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego jogurtu Na farsz: 1 opakowanie  szpinaku Poltino 2 jajka 200 ml śmietany 30% 50 g sera feta 5 plastrów  pieczonej dyni  Hokkaido 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto  szybko zagniatamy,  używam do tego malaksera(...)piekarniku przez około 15 minut. W międzyczasie zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Solimy i pieprzymy. Plastry dyni kroimy na pół, fetę kroimy w kostkę Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście układamy dynię, szpinak i fetę,  wylewamy masę jajeczną i pieczemy kolejne 20-25 minut

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym 158

suszonych pomidorów 1/2 liścia pory  curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta  Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek Wykonanie: Najpierw należy zabrać się za ciasto ponieważ trochę będzie nam musiało(...)drobno pokrojoną porę i suszone pomidory, odstawiamy z ognia , ścieramy żółty ser i gotowe Szpinak jeżeli jest mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Szpinak nie może mieć za dużo wody w sobie ponieważ ciasto będzie przemakać i zrobią nam się dziury Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze

W Moim Magicznym Domu
Sałatka z grillowanym kurczakiem 228

SALAD , bardzo polecam zatrzymać się i u nich, polubić, zainspirować się. I pamiętajcie ! Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki na 2 osoby : szpinak rukola pomidorki koktajlowe ser feta filet z piersi kurczaka (podwójny)  sezam do posypania Składniki na marynatę do mięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu teryiaki Łyżka(...)lodówki na kilka godzin. Składniki dressingu wlewamy do słoiczka, mieszamy potrząsając energicznie zakręconym słoiczkiem, również odstawiamy do lodówki. Sałatę, szpinak i pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrajamy na pół, fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Pierś grillujemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie układamy na talerzu składniki w kolejności od dołu : szpinak, pomidorki, rukola, ser feta

CynamonemPoOczach
Makaron gryczany z kurczakiem w pomidorach i serem feta 144

Specjalnie dla fanów makaronu gryczanego. Oto on! Z kurczakiem w pomidorach i serem feta. Uwaga! Uzależnia! 2 porcje: 120 g makaronu gryczanego 2 piersi kurczaka 1/2 kostki sera feta (100 g) 1 puszka pomidorów (400 g) Makaron gotujemy ok. 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Kurczaka kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy pomidory(...)dusimy ok. 20 minut, pod przykryciem. Doprawiamy solą i majerankiem. Dodajemy makaron i mieszamy. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 2-3 minut, dodajemy pokruszoną fetę. Można jeszcze podgrzać pod przykryciem lub zapiec w piekarniku z funkcją grilla – maksymalnie przez 5 minut. Smacznego

Kucharzyca
Papryki faszerowane masą jajeczną 132

taki pomysł wpadł Piotrek i postanowił przygotować papryki faszerowane masą jajeczną z serem feta, cebulką oraz szynką. Jak wyszło? Przede wszystkim pysznie. Pieczona, słodka papryka, słonawy ser feta, pieczona cebulka – może być cos lepszego na leniwe, weekendowe śniadanie? Składniki: 2 papryki 4 jajka kawałek sera feta 1 mała cebulka 3 plasterki szynki sól pieprz szczypiorek do posypania

Życie ze smakiem
Sałatka z fetą i ostrym sosem 154

bardzo prosta i klasyczna, jednak dzięki ostremu sosu nabiera fajnego smaku. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 – 8 Składniki: 150 g mix sałat 200 g sera feta 2 nieduże czerwone cebule 200 g pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia lub nektarynka kawałek ogórka kilka oliwek 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni Sos: 4 łyżeczki musztardy(...)Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie składniki na sos 2. Pokroić warzywa i ser 3. Wymieszać sałatkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z fetą i ostrym sosem Artykuł Sałatka z fetą i ostrym sosem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera) 146

kostkę 4 duże, dojrzałe pomidory (poza sezonem można zastąpić pomidorami z puszki) mały pęczek natki pietruszki, posiekany po szczypcie cukru, soli i pieprzu do podania: świeże pieczywo, ser feta Przygotowanie zielonej fasolki po grecku: Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebule i delikatnie smaż, aż zmiękną, ok. 7 minut. Dodaj(...)minut, aż zmięknie, a większość sosu wyparuje.  Fasolakia lathera możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, posypaną pozostałą natką, z dodatkiem świeżego pieczywa i sera feta, jeśli masz ochotę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta kanapkowa z cukinii i bakłażana 129

przygotować z cukinii z dodatkiem bakłażana, fety oraz czerwonego pieprzu. Jest przepyszna! Pożywna, delikatna i niezwykle kremowa. Do kanapek idealna! Składniki: mała żółta cukinia mały bakłażan kawałek sera feta czerwony pieprz (szczypta) sól masło Przygotowanie: Cukinię oraz bakłażan dokładnie myjemy i wycieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy warzywa. Doprawiamy solą(...)czerwonym pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dusimy do miękkości. Podajemy z pieczywem jeszcze ciepłą lub lekko schłodzoną. Smacznego

Życie ze smakiem
🌶 Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą 192

kurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę z pieczoną papryką Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut Składniki 3 papryki w różnych kolorach 150 g sera feta garść kolendry oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Przepis 1 Paprykę obieramy, kroimy na ćwiartki, a ćwiartki na połowy, aby z każdej papryki powstało 8 w miarę równych części(...)blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek oraz pieczemy około 20 minut do zrumienienia papryki - 180 stopni. 2 Kiedy papryka wystygnie, kroimy ją w kostkę i tak samo kroimy ser feta. Kolendrę siekamy. 3 Wszystkie składniki mieszamy, pieprzymy oraz polewamy oliwą. 4 Kolendrę do sałatki dodajcie przed samym podaniem, aby szybko nie zwiędła. Artykuł 🌶 Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą pochodzi

Kuchnia Bazylii
Sos pomidorowy z fetą i chili 184

Idealny do zapiekanek, pieczonych faszerowanych warzyw, np. bakłażanów, cukinii, papryk, pomidorów, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu smażoną lub pieczoną rybę i inne warzywa. Smakuje podany zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności(...)wody (gdy sos wydaje się zbyt gęsty) oliwa z oliwek Przygotowanie sosu: Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kosteczkę chili, cebulę i czosnek. W misce wymieszaj passatę z fetą, dodaj przesmażone z patelni i wystudzone cebulę, chili i czosnek. Dodaj resztę składników, dopraw do smaku. Gotowe, podawaj

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki z suszonymi pomidorami i fetą. 137

zawodzi nigdy. Polecam. Składniki: polędwiczka wieprzowa (raczej większa) 8 suszonych pomidorów z zalewy (+ kilka łyżek samej zalewy) ok. 15 listków świeżej bazylii 100 g fety (lub sera typu feta) sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż, ale nie dokrawając do końca i rozbić delikatnie tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem.  Ok. 3 cm od brzegu nałożyć na całej długości(...)suszone pomidory, listki bazylii oraz pokroją w kostkę fetę. Następnie skropić zalewą z pomidorów i zwinąć w rulon. Roladę przełożyć na arkusz folii aluminiowej, ponownie skropić zalewą z pomidorów i szczelnie owinąć folią.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić i piec dalej. Po upieczeniu odczekać

zadanie-gotowanie