kolację, a nawet jako przekąska do lunchboxa do pracy i leniwy dzień, kiedy mówimy głośne NIE naszym garom, które zerkają z kuchni. SOCZYSTA ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ARBUZA – Z FETĄ, LISTKAMI MIĘTY I CUDOWNYM DRESSINGIEM SAŁATKA Z ARBUZA Czas przygotowania – 5 minut ! Składniki na orzeźwiającą sałatkę z arbuza: ćwiartka arbuza ser feta listki mięty /dowolność, opcjonalnie(...)Dressing do sałatki z arbuza 1/2 cytryny majeranek / około 3 łyżeczki/ oliwa z oliwek /około 3 łyżki stołowe/ cukier /2 łyżeczki/ Przygotowanie orzeźwiającej sałatki z arbuza: Arbuz i fetę kroimy w kostkę. Oliwki w całości lub na pół. Listki mięty drobniutko kroimy. Mieszamy składniki na dressing do sałatki z arbuza . Wszystkie składniki mieszamy, polewamy sosem. I na koniec
W Kawiarencesera fety i orzechów włoskich urozmaici śniadania, podwieczorki lub kolacje. Podana z ciemnym chlebem posmarowanym masłem, pomidorem i rukolą. Składniki: 80 g orzechów włoskich 1/2 opakowania sera fety (około 135 g) pęczek szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz papryka słodka Dodatkowo: chleb razowy margaryna Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła pomidor rukola Orzechy włoskie(...)zmielić. Ser feta rozetrzeć widelcem, dodać zmielone orzechy i posiekany szczypiorek. Przyprawić pieprzem i papryką, a także dolać oliwę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Chleb posmarować margaryną, a następnie pastą. Ułożyć rukolę, pomidora i śniadanie gotowe. Życzę Smacznego! Będzie mi miło jeśli polubisz moją stronę
talerz przyjemnościłyżki pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni 1/4 papryczki chili sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 opakowania fety (135 g) SOS TZATZIKI 2 ogórki gruntowe 2 łyżki posiekanej mięty , tylko listki 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu(...)smaku. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Na półmisek lub duży talerz wykładamy kaszę kuskus z groszkiem i posiekane warzywa. Zgrubnie mieszamy widelcem. Posypujemy pestkami słonecznika i pokruszoną fetą. Oprószamy suszonym oregano. Podajemy ze schłodzonym sosem tzatztiki
cool and mintyBrokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu zawrzenia. Przekładamy do zimnej wody najlepiej z lodem, następnie odcedzamy. Ogórka kroimy w drobne paseczki. Słonecznik uprażyć. Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy. W salaterce umieszczamy brokuł. Polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem( trochę zostawiamy do dekoracji) Następnie układamy pokrojony ogórek zielony. Posypujemy uprażonym słonecznikiem. Na górze(...)układamy pokrojoną fetę
Andzia Pichcidoskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku 100 g sera feta 1/2 łyżeczki soli Olej do nasmarowania formy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj i osusz papryki, przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika i piecz(...)misy z paprykami wbij 8 jajek. Dodaj posiekany szczypiorek. Posól. Dobrze wymieszaj. Wylej do formy do pieczenia, w której są ziemniaki. Na wierzch wykładaj kawałki szparagów. Dodaj pokruszony ser feta. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut, aż masa stężeje, wierzch zrumieni się. Wyjmij tortillę z piekarnika , wbij w środek wykałaczkę – jeśli po wyjęciu
Niedzielny kucharzmiękkie w środku. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 opakowania mieszanki sałat 1/2 pęczka zielonych szparagów (najlepiej cienkich) garść pomidorków cherry (120 g) garść oliwek bez pestek 100 g sera feta listki bazylii 1/4 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli / opcjonalnie PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w proszku lub płatkach SOS WINEGRET 1 łyżka(...)talerz, szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Umytą i osuszoną sałatę wykładamy na półmisek. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki, listki bazylii oraz pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy suszonym oregano. Układamy grillowane pomidorki i szparagi. Polewamy przygotowanym dressingiem. Można posypać pokrojoną w piórka czerwoną cebulą
cool and mintysmaczna i sycąca. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 400 g makaronu (muszelki, świderki, kokardki) 1 puszka 400 g cieciorki 250 g pomidorków koktajlowych 1 kostka sera feta (użyłam Favita 270 g) około 30 oliwek około 120 g czerwonej cebuli 1 awokado na sos: około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego 2 łyżki soku z cytryny(...)przygotowany sos odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki, pomidorki kroję w ćwiartki, cebulę cienko kroję w półplasterki, awokado w drobną kostkę, ser feta możemy pokruszyć lub pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodaję do ugotowanego i wystudzonego makaronu. Dodaję wypłukaną i odsączoną cieciorkę, sos i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba
Uwaga Babcia Gotujesposób odrobinę „napowietrzyć” – zabieg ten ma na celu lepsze wyrośnięcie naszej frittaty. Następnie jajka należy doprawić dosłownie odrobiną soli. Pamiętajcie że jeśli używacie sera fety on sam w sobie jest już dość słony i łatwo jest tu z solą przesadzić. Paprykę i ser pokroić w kosteczkę, pomidora w plastry. Drobno posiekać także szczypiorek. Jego połowę wsypać(...)ułatwiają dokładne zamknięcie patelni. I jeszcze jedno – używać jej możecie na kuchenkach gazowych, elektrycznych oraz na płytach ceramicznych. A ponadto myć w zmywarce. Artykuł Frittata z pomidorami, serkiem fetą i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
Arbuziakikilka prostych składników i niezliczone możliwości zabawy smakami ;) Tosty zazieleniły się za sprawką szpinaku i zielonego groszku. Część groszku zostawiłam w całości, dzięki czemu tosty mają ciekawą strukturę. Dodatek fety i zioła nadają zdecydowanego smaku i charakteru. A jeśli macie ochotę na inną wersję smakową tostów to na blogu znajdziecie także tosty(...)cukinii. ZIELONE TOSTY BEZ CHLEBA Z podanych składników wyszło 5 tostów (pojedynczych trójkątów) 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 garści szpinaku 100 g zielonego groszku (mrożony) Kawałek sera feta Jajko Oregano, bazylia, sól, pieprz Groszek zalać wrzątkiem i doprowadzić do ponownego zagotowania, odcedzić Szpinak zbendować z jajkiem, serem feta i połową groszku Dołożyć resztę groszku, mąkę, przyprawy
HealthyCreationskońcówek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 minut. Odcedzamy. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy jogurt grecki i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Fetę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Przelewamy do formy. Na wierzchu układamy szparagi i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni i pieczemy 30-35 minut. Omlet ze szparagami, fetą i papryką podajemy na gorąco z ulubionym sosem i pieczywem
My Chcemy Jeść1 łyżka majonezy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz listki rukoli koperek do posypania Wykonanie: Jajka delikatnie kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Do blendera wkładamy pokruszony ser feta, majonez, koncentrat i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Połówki jajek faszerujemy masą i układamy na listkach rukoli. Posypujemy koperkiem
Kulinarne przygody Gatityząbki czosnku 1 mała cebula 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 120 g słonego serka śmietankowego, np. Almette sól, pieprz, oregano Dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 100 g sera feta 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto: Odważyć wszystkie składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Wlać całe ciepłe mleko, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Wsypać(...)spodem szklanki o mniejszej średnicy niż średnica bułeczek zrobić wgłębienia prawie do samej blaszki. Do środka bułeczek nałożyć po łyżce szpinakowego nadzienia. Na szpinak wyłożyć pokrojony lub rozdrobiony ser feta i orzechy włoskie. Obręcze bułeczek wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pozostawić na 10 minut, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Bułki przez 20-25 minut
Nastoletnie Wypiekaniebrokułową z serem feta, sosem czosnkowym oraz prażonymi płatkami migdałowymi od Helio. Sałatka pięknie się prezentuję na stole i super smakuje. Polecam Składniki: 1 brokuł 200 g sera feta (w kostkach) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku suszonego garść płatków migdałowych od Helio Przygotowanie: Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe, odstawiamy(...)minuty). Zaraz po ugotowaniu wyjmujemy brokuły i przelewamy je zimną wodą. Sos: mieszamy razem jogurt, majonez i przyprawy. Brokuły układamy na talerzu lub półmisku, posypujemy serem feta, polewamy sosem. Górę posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi
słodkie i nie tylko historie kulinarneciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy FARSZ 250 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 25 g masła 270 g fety lub twarogu (lub mieszanki obu serów) 1 szklanka tartego żółtego sera lub rozdrobnionej mozzarelli sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suche. Dodajemy cukier(...)Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu, wykładamy na deskę i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy fetę lub twaróg oraz tarty żółty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej. Solimy do smaku (ostrożnie, bo feta jest już słona). Mieszamy do połączenia składników
cool and minty