feta - 6903 przepisów (strona:73/461)

Orzeźwiająca sałatka z arbuza w 5 minut – idealna na upały 125

kolację, a nawet jako przekąska do lunchboxa do pracy i leniwy dzień, kiedy mówimy głośne NIE naszym garom, które zerkają z kuchni. SOCZYSTA ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ARBUZA – Z FETĄ, LISTKAMI MIĘTY I CUDOWNYM DRESSINGIEM SAŁATKA Z ARBUZA Czas przygotowania – 5 minut ! Składniki na orzeźwiającą sałatkę z arbuza: ćwiartka arbuza ser feta listki mięty /dowolność, opcjonalnie(...)Dressing do sałatki z arbuza 1/2 cytryny majeranek / około 3 łyżeczki/ oliwa z oliwek /około 3 łyżki stołowe/ cukier /2 łyżeczki/ Przygotowanie orzeźwiającej sałatki z arbuza: Arbuz i fetę kroimy w kostkę. Oliwki w całości lub na pół. Listki mięty drobniutko kroimy. Mieszamy składniki na dressing do sałatki z arbuza . Wszystkie składniki mieszamy, polewamy sosem. I na koniec

W Kawiarence
Pasta z fety i orzechów włoskich 157

sera fety i orzechów włoskich urozmaici śniadania, podwieczorki lub kolacje. Podana z ciemnym chlebem posmarowanym masłem, pomidorem i rukolą.  Składniki: 80 g orzechów włoskich 1/2 opakowania sera fety (około 135 g) pęczek szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz papryka słodka Dodatkowo:  chleb razowy  margaryna Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła pomidor rukola Orzechy włoskie(...)zmielić. Ser feta rozetrzeć widelcem, dodać zmielone orzechy i posiekany szczypiorek. Przyprawić pieprzem i papryką, a także dolać oliwę. Wszystko razem dobrze wymieszać.  Chleb posmarować margaryną, a następnie pastą. Ułożyć rukolę, pomidora i śniadanie gotowe. Życzę Smacznego! Będzie mi miło jeśli polubisz moją stronę

talerz przyjemności
SAŁATKA GRECKA Z KUSKUSEM 144

łyżki pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni 1/4 papryczki chili sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 opakowania fety (135 g) SOS TZATZIKI 2 ogórki gruntowe 2 łyżki posiekanej mięty , tylko listki 2 małe ząbki czosnku 2  łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu(...)smaku. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Na półmisek lub duży talerz wykładamy kaszę kuskus z groszkiem i posiekane warzywa. Zgrubnie mieszamy widelcem. Posypujemy pestkami słonecznika i pokruszoną fetą. Oprószamy suszonym oregano.  Podajemy ze schłodzonym sosem tzatztiki

cool and minty
Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem 160

Brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu zawrzenia. Przekładamy do zimnej wody najlepiej z lodem, następnie odcedzamy. Ogórka kroimy w drobne paseczki. Słonecznik uprażyć. Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy. W salaterce umieszczamy brokuł. Polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem( trochę zostawiamy do dekoracji) Następnie układamy pokrojony ogórek zielony. Posypujemy uprażonym słonecznikiem. Na górze(...)układamy pokrojoną fetę

Andzia Pichci
Poniedziałek: Tortilla ze szparagami 154

doskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku 100 g sera feta 1/2 łyżeczki soli Olej do nasmarowania formy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj i osusz papryki, przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika i piecz(...)misy z paprykami wbij 8 jajek. Dodaj posiekany szczypiorek. Posól. Dobrze wymieszaj. Wylej do formy do pieczenia, w której są ziemniaki. Na wierzch wykładaj kawałki szparagów. Dodaj pokruszony ser feta. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut, aż masa stężeje, wierzch zrumieni się. Wyjmij tortillę z piekarnika , wbij w środek wykałaczkę – jeśli po wyjęciu

Niedzielny kucharz
SAŁATKA Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI, POMIDORKAMI I FETĄ 130

miękkie w środku.  SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 opakowania mieszanki sałat 1/2 pęczka zielonych szparagów (najlepiej cienkich) garść pomidorków cherry (120 g) garść oliwek bez pestek 100 g sera feta listki bazylii 1/4 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli / opcjonalnie PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w proszku lub płatkach SOS WINEGRET 1 łyżka(...)talerz, szparagi kroimy na mniejsze kawałki.  Umytą i osuszoną sałatę wykładamy na  półmisek. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki, listki bazylii oraz pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy suszonym oregano. Układamy grillowane pomidorki i szparagi. Polewamy przygotowanym dressingiem. Można posypać pokrojoną w piórka czerwoną cebulą

cool and minty
Sałatka z makaronem i awokado – pyszna i prosta 163

smaczna i sycąca. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 400 g makaronu (muszelki, świderki, kokardki) 1 puszka 400 g cieciorki 250 g pomidorków koktajlowych 1 kostka sera feta (użyłam Favita 270 g) około 30 oliwek około 120 g czerwonej cebuli 1 awokado na sos: około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego 2 łyżki soku z cytryny(...)przygotowany sos odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki, pomidorki kroję w ćwiartki, cebulę cienko kroję w półplasterki, awokado w drobną kostkę, ser feta możemy pokruszyć lub pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodaję do ugotowanego i wystudzonego makaronu. Dodaję wypłukaną i odsączoną cieciorkę, sos i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba

Uwaga Babcia Gotuje
Frittata z pomidorami, serkiem fetą i szczypiorkiem 160

sposób odrobinę „napowietrzyć” – zabieg ten ma na celu lepsze wyrośnięcie naszej frittaty. Następnie jajka należy doprawić dosłownie odrobiną soli. Pamiętajcie że jeśli używacie sera fety on sam w sobie jest już dość słony i łatwo jest tu z solą przesadzić. Paprykę i ser pokroić w kosteczkę, pomidora w plastry. Drobno posiekać także szczypiorek. Jego połowę wsypać(...)ułatwiają dokładne zamknięcie patelni. I jeszcze jedno – używać jej możecie na kuchenkach gazowych, elektrycznych oraz na płytach ceramicznych. A ponadto myć w zmywarce. Artykuł Frittata z pomidorami, serkiem fetą i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl

Arbuziaki
Zielone tosty bez chleba 139

kilka prostych składników i niezliczone możliwości zabawy smakami ;) Tosty zazieleniły się za sprawką szpinaku i zielonego groszku. Część groszku zostawiłam w całości, dzięki czemu tosty mają ciekawą strukturę. Dodatek fety i zioła nadają zdecydowanego smaku i charakteru.  A jeśli macie ochotę na inną wersję smakową tostów to na blogu znajdziecie także  tosty(...)cukinii. ZIELONE TOSTY BEZ CHLEBA Z podanych składników wyszło 5 tostów (pojedynczych trójkątów) 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 garści szpinaku 100 g zielonego groszku (mrożony) Kawałek sera feta Jajko Oregano, bazylia, sól, pieprz Groszek zalać wrzątkiem i doprowadzić do ponownego zagotowania, odcedzić Szpinak zbendować z jajkiem, serem feta i połową groszku Dołożyć resztę groszku, mąkę, przyprawy

HealthyCreations
Pieczony omlet ze szparagami, fetą i papryką 175

końcówek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 minut. Odcedzamy. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy jogurt grecki i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Fetę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Przelewamy do formy. Na wierzchu układamy szparagi i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni i pieczemy 30-35 minut. Omlet ze szparagami, fetą i papryką podajemy na gorąco z ulubionym sosem i pieczywem

My Chcemy Jeść
Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym 210

1 łyżka majonezy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz listki rukoli koperek do posypania Wykonanie: Jajka delikatnie kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Do blendera wkładamy pokruszony ser feta, majonez, koncentrat i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę.  Połówki jajek faszerujemy masą i układamy na listkach rukoli. Posypujemy koperkiem

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi 124

ząbki czosnku 1 mała cebula 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 120 g słonego serka śmietankowego, np. Almette sól, pieprz, oregano Dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 100 g sera feta 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie:   Ciasto:  Odważyć wszystkie składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Wlać całe ciepłe mleko, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Wsypać(...)spodem szklanki o mniejszej średnicy niż średnica bułeczek zrobić wgłębienia prawie do samej blaszki. Do środka bułeczek nałożyć po łyżce szpinakowego nadzienia. Na szpinak wyłożyć pokrojony lub rozdrobiony ser feta i orzechy włoskie. Obręcze bułeczek wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pozostawić na 10 minut, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Bułki przez 20-25 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka brokułowa 214

brokułową z serem feta, sosem czosnkowym oraz prażonymi płatkami migdałowymi od Helio. Sałatka pięknie się prezentuję na stole i super smakuje. Polecam Składniki: 1 brokuł 200 g sera feta (w kostkach) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku suszonego garść płatków migdałowych od Helio Przygotowanie: Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe, odstawiamy(...)minuty). Zaraz po ugotowaniu wyjmujemy brokuły i przelewamy je zimną wodą. Sos: mieszamy razem jogurt, majonez i przyprawy. Brokuły układamy na talerzu lub półmisku, posypujemy serem feta, polewamy sosem. Górę posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi

słodkie i nie tylko historie kulinarne
CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 174

ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy FARSZ 250 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 25 g masła 270 g fety lub twarogu (lub mieszanki obu serów) 1 szklanka tartego żółtego sera lub rozdrobnionej mozzarelli sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suche. Dodajemy cukier(...)Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu, wykładamy na deskę i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy fetę lub twaróg oraz tarty żółty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej. Solimy do smaku (ostrożnie, bo feta jest już słona). Mieszamy do połączenia składników

cool and minty