nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!! Pieczone placuszki z jabłkiem (Frittelle di mele al forno) Placki z cukinią i fetą (Frittelle di zucchine e feta) Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Migdałowe ciasto z borówkami (Torta(...)sosie musztardowym (Insalata di patate con pancetta e salsa di senape) Pieczone frytki z cukinii (Bastoncini di zucchine al forno) Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine, peperoni e feta) Zapiekanka makaronowa ratatouille (Pasta al forno ratatouille) Gnocchi zapiekane z groszkiem, szynką speck i beszamelem (Gratin di gnocchi con piselli, speck
La grande e la piccola cuocapatelnie nalej kilka łyżek oleju a następnie włóż mrożony bądź świeży szpinak. Na patelnie nalej mleko i poczekaj, aż szpinak zmieni się w jednolitą pastę. Do szpinaku dodaj ser feta i gotuj jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę bądź pokrój na bardzo drobne kawałki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Sól można(...)pominąć, gdyż ser feta sam w sobie jest słony. Przełóż masę do pojemnika i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Jeśli używasz ciasta mrożonego wyciągnij je wcześniej z lodówki, jeśli surowe to składniki możesz nakładać zaraz po wyciągnięciu go z lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na ciasto nałóż cienką warstwę szpinaku. Całość zacznij zwijać bardzo ściśle w rulon
To Musisz Wiedziećskusi się na tę kolorową sałatkę i jeszcze poprosi Cię o przepis! W tej sałatce każdy produkt jest głównym bohaterem, a razem tworzą niezłą opowieść – słony śledź, kremowa feta, słodka żurawina, ostra musztarda, aromatyczne, suszone pomidory oraz chrupiące orzechy włoskie i orzeźwiająca rukola. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie(...)umyj i osusz. Rozłóż na dnie talerza. Filety rozłóż na ręczniku papierowym, żeby zdjąć z nich nadmiar oleju. Pokrój je w dość drobną kostkę i rozsyp na rukoli. Pokrusz fetę i dodaj do sałatki. Pomidory suszone pokrój na dość małe kawałeczki, rozłóż równomiernie na talerzu. Rozsyp na talerzu żurawinę i lekko pokruszone orzechy włoskie. Całość polej sosem tuż przed podaniem
Eat me! Fit me!250g kaszy gryczanej – 120ml białego, wytrawnego wina – 1 cebula – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka suszonego rozmarynu – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 50g ser Feta – 40g pestek dyni – sól, pieprz Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami. Następnie układamy ją na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)łyżce oliwy, na osobnej patelni na złoty kolor. Mięso i kawałki upieczonej dyni dodajemy do kaszy, mieszamy. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gotowe danie posypujemy pokruszonym serem Feta i pestkami dyni. Smacznego! Artykuł Kaszotto z dynią, indykiem i fetą pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongzabrać ze sobą do pracy, na piknik i grilla. Wyśmienite do czerwonego barszczyku. Przepis starcza na ok. 16 szt. Co potrzeba: 1 duża mięsista czerwona papryka, 1 opakowanie sera feta (200 g), 400 g maki tortowej typ 450, 125 g masła, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka(...)piekarnika, przykrywamy ściereczką, aż do chwili, kiedy papryka wystygnie. W ten sposób będzie nam łatwo ściągnąć skórkę. Ściągamy skórę, kroimy paprykę w dość drobną kostkę. Dodajemy do niej fetę pokrojoną również drobno. Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Do miski dajemy jajka, mleko, wystudzone masło, mieszamy rózgą do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, mieszamy drewnianą łyżką
Bułka z Chlebembrzegi ciast do środka. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Następnie wyciąg chleb, nałóż w środek Baba Ghanoush, posyp przypieczoną brukselką, orzechami, pokruszoną fetą i dopraw płatkami chili. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-25 minut. Kiedy orzechy i ser będę podpieczone, Twój płaski chleb jest gotowy, posyp go tylko świeżą miętą(...)zjadaj. Smacznego 🇵🇱 Artykuł Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush pochodzi z serwisu Mozesz nie miec nic...ale jesli masz pasje...to tak jakbys mial wszystko
RafalCookpomidorki koktajlowe - czyli moja propozycja na #zdrowyobiad 😍😋 Kto się skusi? Składniki : 200-250 g makaronu pełnoziarnistego 1/2 opakowania szpinaku baby lub kilka bryłek mrożonego szpinaku 1/4 kostki sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Garść pomidorów koktajlowych Sól, pieprz, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek przeciskamy(...)patelni aż się zezłoci. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu aż się skurczy. Dodajemy sól, pieprz, oregano, chilli i bazylię. Pomidorki kroimy na pół. Makaron łączymy ze szpinakiem i pomidorkami. Fetę kruszymy w ręce i posypujemy gotowy makaron. Całość dodatkowo możemy polać oliwą (super sprawdzi się smakowa np. z czosnkiem lub chilli
Czarnawisienkapomidorki koktajlowe - czyli moja propozycja na #zdrowyobiad 😍😋 Kto się skusi? Składniki : 200-250 g makaronu pełnoziarnistego 1/2 opakowania szpinaku baby lub kilka bryłek mrożonego szpinaku 1/4 kostki sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Garść pomidorów koktajlowych Sól, pieprz, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek przeciskamy(...)patelni aż się zezłoci. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu aż się skurczy. Dodajemy sól, pieprz, oregano, chilli i bazylię. Pomidorki kroimy na pół. Makaron łączymy ze szpinakiem i pomidorkami. Fetę kruszymy w ręce i posypujemy gotowy makaron. Całość dodatkowo możemy polać oliwą (super sprawdzi się smakowa np. z czosnkiem lub chilli
Czarnawisienkafetą i pozostałymi składnikami. Składniki na 2 porcje: 2 -3 buraki (pieczone lub gotowane na parze, tylko taki rodzaj przyrządzania buraka zachowa jego słodki i aromatyczny smak) 50g fety 2 garści rukoli 4 łyżki prażonych pestek dyni lub słonecznika oliwa i cytryna do skropienia sałatki przyprawy: sól, pieprz, oregano(...)Przepis: Buraki ugotować na parze lub upiec w piekarniku w folii (czas przygotowania około 60 minut) Ostudzone buraki pokroić na cienkie plastry lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, Fetę pokroić w kosteczkę, rukolę umyć, Pestki słonecznika lub dyni uprażyć na suchej patelni, Na talerzu rozłożyć: buraki, rukolę, fetę. Sałatkę posypać pestkami dyni lub słonecznika, spryskać oliwą i cytryną, przyprawić
tyfranboxjest również przepyszna Parmigiana di melanzane lub znana i lubiana Moussaka (musaka) . Polecam! Składniki: 3 średnie bakłażany 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 180 g fety 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chili sól(...)Wlać bulion i dodać pokrojony miąższ bakłażanów, oregano, rozmaryn, tymianek, cynamon, chili, pieprz i sól. Wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodać kaszę kuskus i pokruszony ser feta. Wymieszać. Gotowym farszem wypełnić połówki bakłażana, posypać startym parmezanem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Smacznego
Oryginalny smakpapryki. Na patelni podsmaż krótko czosnek na oliwie, dodaj szpinak i podgrzewaj do czasu aż zmięknie (liście powinny tylko lekko zwiędnąć). Wtedy wlej na patelnię masę jajeczną, dodaj pokruszoną fetę i lekko wymieszaj tak, aby składniki rozłożyły się na całej przestrzeni w miarę równomiernie. Podsmażaj na kuchence przez 4-5 minut, a następnie wstaw patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika(...)cebulę i chilli jeśli używasz. Dopraw do smaku. Po wyjęciu frittaty wyłóż na nią pomidory, posyp listkami świeżej bazylii i podawaj od razu. Smacznego! Artykuł Frittata ze szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plprzykryciem przez ok 15 minut, aż kasza będzie miękka, spulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia. Pomidorki pokroić w drobną kostkę.Cebulki drobno pokroić, zioła posiekać. Z granatu wyjąć pestki. Fetę pokruszyć lub pokroić w kosteczkę. Przestudzoną kaszę wymieszać z pomidorami, ziołami, granatem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem ( w razie potrzeby dodać też więcej soku(...)cytryny). Na koniec dodać pokruszoną fetę i delikatnie wszystko wymieszać
Smaczny zeszytopakowanie mieszanki węgierskiej HORTEX 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 200 g hummusu ( ja miałam z dodatkiem pomidorów suszonych ale może być klasyczny) 150 g sera feta Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać czosnek, chwilę przesmażyć i dodać warzywa. Smażyć warzywa około 15 minut. W tym czasie puszczą dużo wody, więc trzeba się(...)mokre - ja robiłam to za pomocą ręcznika kuchennego. Warzywa doprawić solą i pieprzem, dodać oregano. Lekko przestudzić Tortille smarować hummusem, na to wyłożyć warzywa i pokrojoną w kostkę fetę. Zawijać w rulony ( z uprzednio zawiniętymi bokami do wewnątrz, żeby warzywa nie wypadły. Następnie zwinięte tortille podsmażyć na suchej patelni albo z odrobiną oleju
Smaczny zeszytWykonanie: Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki, dajemy do miski, posypujemy solą i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy pomidory pokrojone w kawałki, posiekaną grubo rukolę, posiekaną natkę pietruszki, ser feta pokrojony w kostkę, olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy, zostawiamy do przegryzienia na 15 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy, próbujemy, czy jest wystarczająca ilość soli. Smacznego :)) kapusta pekińska, rukola(...)pomidory, ser feta, sok z cytryny, natka pietruszki
Bułka z Chlebemodsączenia. Robimy sos winegret według tego przepisu. Do miski dajemy pokrojoną drobno kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w bardzo cieniutkie półplasterki, ogórka pokrojonego ze skórą w cieniutkie półplasterki, serek feta pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy odsączoną fasolę, mieszamy delikatnie, ale dokładnie, wlewamy sos winegret i ponownie mieszamy. Zostawiamy na 15 minut do przegryzienia się smaków. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy(...)Smacznego :)) kapusta pekińska, czarna fasola, ser feta, czerwona cebula, ogórek
Bułka z Chlebem