liści botwinki 1/2 czerwonej cebuli 4-5 ząbków czosnku ( miałam młody) 150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek 125 g mozzarelli 100 g fety 1 jajko 2 łyżki kefiru lub jogurtu sól, pieprz +opcjonalnie parę plasterków chorizo przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia ułożyć spodem do góry na środkowej półce. Ciasto - wszystkie składniki(...)odparują i lekko się zrumienią. Gotowe dołożyć do miski z botwinką. Zrumienić chorizo i również dodać do miski. Wymieszać jajko z 2 łyżkami jogurtu, dodać do farszu. Dosypać pokruszoną fetę, wszystko delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować na koło o średnicy ok 25 - 30cm. Na ciasto
Stare Garybyło "PYSZNE". PAMPUCHY 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki cukru szczypta soli DODATKI: 1 op. sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 1 sos ziołowy Winiary rukola Przygotowujemy pampuchy: Drożdże wraz z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżkami mąki rozetrzeć razem. Przykrywamy i zostawiamy(...)kromkę smarujemy sosem ziołowym Winiary . Grillujemy z obu stron przez ok 1-2 minuty. (do momentu aż wierzch będzie delikatnie podgrillowany). Podgrillowane kromki podajemy z rukolą, pomidorkami, pokruszonym serm feta oraz sosem ziołowym Winiary Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachniewielkich moich zmian. Polecam na ciepłe dni. składniki 2 łyżki orzeszków piniowych - zastąpiłam prażonym słonecznikiem 400 g arbuza 200 g rzodkiewek 10 - 15 listków mięty ( lub więcej) 50 g fety 1 łyżka oliwy 2 łyżki czerwonego octu winnego sól, pieprz przygotowanie Orzeszki piniowe prażyć na suchej nieprzywierającej patelni ok 1 minuty aż się lekko zrumienią. Często mieszać. Odstawić(...)pokroić w cieniutkie plasterki. W misce delikatnie wymieszać plastry arbuza i rzodkiewki z octem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek, posypać listkami mięty, orzeszkami, pokruszoną fetą i odrobiną pieprzu. Podawać schłodzone, Smacznego
Stare Garyodcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni. Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, sól, pieprz, pokrojoną bazylie, połowę fety i mieszam. Farsz wylewam na spód tarty podpieczony. Układam plastry cukinii zaczynając od brzegu, w środku układam różyczki brokuła, i pomidorki pokrojone na pół, oraz resztę(...)fety. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni góra dół na 30-35 minut aż warstwa jogurtowa zetnie się. Podaję ze szczypiorkiem
wesoła kuchniasałatka, można ją robić w zwykły dzień, ale również pasuje na święta. Składniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka mix sałat 3 pomidory 2 ogórki zielone 20 dkg sera feta pestki słonecznika oliwa z oliwek Marynata do fileta : oliwa z oliwek przyprawa do kurczaka sól pieprz papryka słodka papryka ostra Robimy marynatę: do miseczki dajemy przyprawy w dowolnych ilościach(...)oliwę z oliwek , mieszamy i nacieramy fileta z piersi kurczaka, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie grillujemy mięsko i kroimy na małe kawałki. Ogórki, pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy mix sałat, na sałacie rozkładamy ogórki, pomidory i ser feta, rozkładamy kawałki kurczaka i posypujemy pestkami słonecznika, całą sałatkę polewamy oliwą z oliwek
Kuchnia u Bietkiformie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki. Składniki: 500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku 200 g sera feta 5 płatów ciasta filo cebula 2 ząbki czosnku 100 g masła oliwa sól, pieprz sezam biały Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić i odłożyć(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i całość przesmażyć kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać pokruszony ser feta. Na blacie kuchennym rozłożyć płat ciasta filo i posmarować go masłem, na jednym dłuższym boku ułożyć wałek z masy szpinakowo-serowej. Zwinąć ciasto w wałek, a następnie zwinąć w "ślimaka
wyzwania kuchennepiknik, spotkanie z przyjaciółmi albo lunch do pracy. Składniki: Spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g sera feta pęczek botwinki (buraczki, łodygi, liście) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 20 g tartego parmezanu 4 jajka 100 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki(...)przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Jajka mieszamy ze śmietaną, parmezanem, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszaninę przelewamy na dno tarty, na niej układamy botwinkę i ser feta pokrojony w kostkę. Tartę pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog KulinarnyPołączenie jeżyn z serem feta i arbuzem ? Dlaczego nie. Zapewniamy, sprawdza się. Składniki 1/4 niedużego arbuza 1 szklanka jeżyn sałata lodowa 100 g sera feta listki szczawiu 1 łyżeczka oliwy extra vergine Sos : 2 łyżki miodu 2 łyzeczki startego imbiru 1 łyżeczka soku z limonki szczypta soli świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie Arbuza obrałem, pokroiłem w kostkę usuwając(...)talerzach rozłożyłem opłukaną i porwaną na kawałki sałatę lodową, doprawiłem ją solą, pieprzem i skropiłem 1 łyżeczką oliwy, delikatnie wymieszałem. Wyłożyłem arbuza z sosem, jeżyny i pokruszony ser feta oraz listki szczawiu
R'n'G Kitchenpokroić. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Papryczkę jalapeno umyć, osuszyć, odciąć ogonek i pokroić w cienkie plastry. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w cienkie plastry. Ser feta odsączyć z zalewy, drobno pokruszyć. DROBIOWE TACO Z PATELNI: Czerwoną fasolę konserwową odsączyć z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą. Nachos pokruszyć na drobne kawałki. Papryczkę chipotle odsączyć(...)kolejne 5 minut. Na sam koniec dodać pokruszone nachos. Przyprawić solą i pierzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Taco z patelni podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, posypane pokruszoną fetą, kawałkami pomidora i awokado, plastrami rzodkiewek i jalapeno, oprószone świeżą kolendrą z salsą i kleksem kwaśnej śmietany. Taco z patelni można podać z ryżem (np. limonkowym z kolendrą
Gospodyni Miejskafeta można zastąpić oscypkiem. Składniki ćwiartka małego kalafiora 20 pomidorków truskawkowych pół małej czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa extra virgin sok z cytryny 4 łyżki pokruszonego sera feta 250 g makaronu farfalle al limone sól pieprz Przygotowanie Kalafior blanszowałem. Pomidorki przepołowiłem, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekałem. Lekko rozgrzałem 3 łyżki oliwy na patelni, dodałem pomidorki, podsmażyłem(...)czosnek i cebulę, podsmażałem jeszcze 3 minuty., doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszałem z ugotowanym makaronem. Wyłożyłem na głębokie talerze, na wierzch rozłożyłem kalafior, posypałem pokruszonym serem feta
R'n'G Kitchenszklanki wody lub bulionu olej do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy *** *** Na każdym rozbitym płacie mięsa układamy łyżkę pokruszonego sera Fety, delikatnie pieprzymy i oprószamy papryką *** *** Następnie na mięsie układamy garść szpinaku i ponownie łyżkę pokruszonego sera *** *** Mięso dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy(...)PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytembazylią lub octem jabłkowym, będzie pysznie! Składniki: kilka liści sałaty masłowej spora garść pestek dyni Helio 1 żółty pomidor 1 duży ogórek małosolny pokrojony w talarki spora garść pokruszonej fety kilka koktajlowych pomidorków sól, pieprz, zioła prowansalskie kilka kropel oliwy z oliwek kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Na talerzach, półmisku układam porwane liście sałaty, na to układam pokrojonego(...)półksiężyce żółtego pomidora oraz połówki koktajlowych pomidorków, talarki małosolnego. Posypuję fetą oraz pestkami dyni Helio . Skrapiam oliwą z sokiem z cytryny, doprawiam do smaku. Moja sałatka lekka, kolorowa, zdrowa gotowa. Smacznego;) Do lekkiej, zdrowej i pożywnej sałatki wykorzystałam pestki dyni firmy Helio , pestki dyni jedne z najzdrowszych bakalii polecają się do sałatek i dań wszelakich w kuchni
Zasmakuj Kuchnibalsamicznego, sól i pieprz do smaku , szczypta cukru np. brązowego PRZYGOTOWANIE: 1.Warzywa myjemy. Ogórka obieram i kroję w kostkę, paprykę również kroję w kostkę. 2. Ser feta kroję w kostkę. 3. Tuńczyka odcedzam i za pomocą widelca rozdrabniam. 4. Składniki dresingu łączę ze sobą. 5. Do miski przekładam kolejno: sałatę z botwinką, ogórka(...)paprykę, tuńczyka, fetę , posypuję solą i pieprzem , polewam dresingiem. JEM ODRAZU :) SMACZNEGO
Gotowanie Patkiroladkę owinęłam paskiem ciasta francuskiego. Wyszło mi coś fajnego i pysznego. składniki: 900 g karkówki 1 sucha bułka kajzerka namoczona w mleku sól,pieprz oregano ok 200 g sera feta w kawałku 1 opakowanie ciasta fracuskiego białko do posmarowania czarny sezam Karkówkę zmielić. Do mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę i całość dobrze wyrobić. Doprawić do smaku solą, pieprzem(...)oregano. Ser feta pokroić w paski o grubości ok 1 cm i długości ok 5-6 cm, u mnie wyszło 9 pasków. Mięsną masę także podzielić na 9 w miarę równych części. Każdy pasek sera oblepić dokładnie mięsną masą formując podłużną roladkę. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 1,5 -2 cm, pozostałe ciasto
Monia miesza i gotujedodatki dobrałam szpinak, suszone pomidory i ser feta. Smak podkreśliłam lekkim dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Ta propozycja będzie także świetnym lunchboxem na zimno. W wersji wegańskiej fetę możesz zamienić na cieciorkę. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka nieugotowanego makaronu (u mnie pełnoziarnisty orzo) 1 pęczek zielonych szparagów 2 garście świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów (użyłam bez zalewy(...)suszonymi pomidorami. W małym słoiczku przygotować dressing. Ja po prostu dodaję wszystkie składniki i nim potrząsam. Sos wymieszać w salaterce z pozostałymi składnikami. Następnie pokruszyć po wierzchu delikatnie fetę. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów