słodkie i smaczne, a buraczki gotowane w wodzie pozbawione są już tych walorów smakowych. 2 buraczki upieczone do miękkości w piekarniku (około godziny) 50 g serka feta garść pestek dyni styryjskiej solonej lub zwykłej garść rukoli (opcjonalnie) sos 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 kopiasta łyżeczka miodu(...)kawałki. Na płaski talerz rozsypujemy rukolę, chociaż można pominąć ten składnik. Na to układamy buraczki pokrojone w bardzo cienkie plasterki, lekko je solimy i pieprzymy. Całość posypujemy rozkruszonym serem feta, pestkami dyni i polewamy sosem
Jadło i czytadłodzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Ser feta kroimy w kostkę. płatki migdałów podprażamy na suchej patelni. Przygotowujemy sos - mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem. W szklanej salaterce (oczywiście nie jest to konieczne(...)sałatka najlepiej się prezentuje) układamy kolejno połowę brokułów, pomidory, kukurydzę, kurczaka, znów brokuły i ser feta. Polewamy wszystko sosem i posypujemy płatkami migdałów. Smacznego
Cynamonowe szczęścieświeżej bazylii. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - 1 puszkę białej fasoli - 1 puszkę krojonych pomidorów - 1 czerwoną paprykę - 1 żółtą paprykę - pół opakowania sera typu feta - 3 ząbki czosnku - 1 szklankę wody - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku 1. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy posiekany czosnek(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę. 4. Po godzinie ściągamy folię aluminiową i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. 5. Upieczoną ciecierzycę podajemy z pokruszonym serem typu feta i świeżą bazylią. SMACZNEGO
Bez Cebuliminut w 180 stopniach. Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w mniejsze kawałki. Na tarte wyłożyć szpinak, następnie pokrojone pomidorki i pokruszony ser feta. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem. Gdy tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier i ułożyć plastry surowej szynki, następnie mięso(...)piec 20 minut w 180 stopniach 6. Wymieszać wszystkie składniki na sos i dopraci solą i przeprzem 7. Na tartę wyłożyć szpinak 8. Wyłożyć kolejno pokrojone pomidorki i ser feta 9. Całość zalać sosem i posypać startym serem 10. Piec kolejne 20 minut w 180 stopniach 11. Udekorować listkami bazylii Poprzedni 1 z 11 Następny Artykuł Tarta
KuchniaWeDwoje.plburgerów. Greckie kotlety cukiniowe Składniki: 12 sztuk 250 g zielonej cukinii 3 gałązki mięty 2 duże jajka 100 g mąki sól i pieprz do smaku 150 g greckiego sera feta sól i pieprz do smaku ghee do smażenia Do podania 200 ml greckiego jogurtu 1 czerwona cebula 1 lyżka przyprawy zaatar, tutaj przepis Cukinię zetrzyj na tarce o dużych(...)oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Feta zgnieć widelcem i dodaj do cukinii. Pokrój miętę. Wbij jajka, wsyp mąkę, posól i dopraw pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie. Rozgrzej ghee na patelni i smaż średniej wielkości kotlety po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Smaż w niezbyt wysokiej temperaturze, aby się równo zrumieniły. Ugotuj bulgur na sypko. Dopraw jogurt zaatar
codojedzeniajest smaczne. Ser feta idealnie pasuje do awokado, ale trzeba pamiętać, żeby nie solić już pasty. Pastę bardzo Wam polecam. Zapraszam :) Składniki: 1 dojrzałe awokado 10 dag sera feta tłustego 5 dag sera żółtego 2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika zioła prowansalskie według uznania kilka kropli soku z cytryny Wykonanie: 1. Umyte i osuszone awokado przekrawamy(...)pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę. 2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie razem z pestkami słonecznika dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie według uznania ( ja dałam szczyptę
Izabelawkuchniświeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 2 ząbki czosnku serek biały śmietankowy 1 łyżka masła Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak, czekam aż zmniejszy swoją objętość. Dodaję fetę, rozmiażdżony czosnek, smażę do czasu aż szpinak zupełnie zmięknie, a feta się rozpuści- oczywiście mieszam ciągle. Tortillę smaruję serkiem śmietanowym i nakładam na niego szpinak z patelni (odsączam
MojaQchnia.ploliwek. Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszle 2-3 liście sałaty lodowej 1 pojedyncza pierś kurczaka kawałek papryki 1/2 ogórka zielonego kilka pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania sera feta sól,pieprz przyprawa do gyrosa czosnek oraz oliwa z oliwek Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić przyprawą do gyrosa,odstawić na parę godzin(...)lodówki.Podsmażyć parę minut na patelni. Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pomidorki,paprykę,ogórka pokroić w kosteczkę,sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ser feta również pokroić na mniejsze kawałki. wszystkie składniki na sałatkę wymieszać,dodać niewielką ilość oliwy z oliwek,ząbek czosnku ,pieprz i ewentualnie niewielką ilość soli ( tutaj uważać bo ser feta
Niespełnione zdolności kulinarnezapytam, czy lubicie szpinak, bo ja uwielbiam i dość często gości w mojej kuchni. Zapraszam :) Składniki: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku około 20 dag sera feta ( półtłustego ) olej do smażenia 30 dag fileta z kurczaka pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie według uznania 2 łyżeczki czubrycy białej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy ser feta i mieszamy aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy. 2. Filet z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w paseczki i obtaczamy w przyprawie do kurczaka, następnie smażymy
Izabelawkuchni. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi jak i również szybko znika w wersji solo. Możecie ją posypać orzechami włoskimi. Pycha! 4 ugotowane/ upieczone buraki (średnie) (*) 1 opakowanie sera feta (270g) 3-4 łyżki oliwy 5-6 łyżek octu/soku z cytryny pieprz Buraki należy pokroić w kostkę lub tak jak ja - w plasterki, a następnie na kilka części(...)Lubię używać mojej szatkownicy .) Fetę pokroić w kostkę i dodać do buraków. Całość wymieszać z oliwą oraz octem i doprawić do smaku. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce. (*) Możecie użyć buraków marynowanych i wtedy zrezygnować z octu/soku z cytryny. Sałatka powinna być dość kwaśna. Ja uwielbiam buraki pieczone - klik , ponieważ takie lubię najbardziej
Di gotujeprzyrządzić ze świeżych pomidorów ale u mnie zimą królują krojone z puszki. Tortellini na obiad Składniki: na 4 porcje 1 kg gotowego tortellini, świeże 100 g owczego sera feta 20 zielonych oliwek 100 g szpinaku 2 puszki pokrojonych pomidorów, 2 x 400 g 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki utartego parmezanu sól i pieprz(...)tortellini w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ułóż na półmisku. Gorący sos wymieszaj ze szpinakiem i oliwkami. Polej makaron i lekko przemieszaj. Całość posyp płatkami parmezanu i pokruszonym serem feta. The post Tortellini na obiad w sosie pomidorowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniamożecie zrobić wg uznania:) Zamiennie można posypać ją albo podprażonym słonecznikiem albo płatkami migdałowymi – w obu wersjach smakuje fantastycznie. 1 duży brokuł lub 2 małe 1 op. sera feta 1-2 łyżki majonezu 4 łyżki gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku pieprz ziarna słonecznika/płatki migdałowe Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony(...)lekko ocukrzony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Większe różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy ziarna słonecznika lub płatki migdałowe. Prażymy. Odstawiamy do przestudzenia. Fetę kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz, mieszamy. Brokuły mieszamy z fetą oraz czosnkowym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę ziarnami słonecznika/płatkami migdałowymi
Smaki Na Talerzuwigilię i na co dzień na obiadek-mniam....... Składniki: ok 500 g fileta z łososia(bez skóry) op. ciasta francuskiego 25 dag pieczarek ok 25-30 dag sera typu feta 1 jajko sól ,pieprz łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła(do smażenia) Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle,delikatnie solimy.zostawiamy do wystygnięcia, Rybkę skrapiamy(...)sokiem z cytryny ,przyprawiamy solą i pierzem.Rozwijamy ciasto francuskie i na środek kładziemy pieczarki,na to pokrojony w ok 1cm plastry ser feta. na to układamy naszą rybkę i nacinamy ciasto z boków, zawijamy boczne paski ciasta do środka,żeby przykryły dokładnie rybę,wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy w 200 stopniach przez ok 30-35 min (ja po wyłączeniu
Swojskie jedzonkogrzyby razem z pozostałym w nich wywarem i gotujemy do momentu, aż soczewica i kasza wchłoną cały płyn. Ugotowane – odcedzamy, przekładamy do półmiska i pozostawiamy do przestudzenia. Pokruszoną fetę przekładamy do robota / malaksera, dodajemy grzyby z soczewicą, jajko, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Miksujemy na gładki farsz. Wszystkie składniki można także przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Teraz przygotowujemy(...)delikatnie zimną wodą i od razu wykładamy na talerze. Polewamy stopionym masłem i dekorujemy posiekana natką. Oprószamy kolorowym pieprzem. Smacznego! Artykuł Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia