cukinia 1 bakłażan 1 papryka 4 łyżki oliwy 3 łyżki winnego octu 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 4 bułki ciabaty lub 1 duża ciabata garść zielonej sałaty 200 g feta Pesto pomidorowe z papryką 1 grillowana czerwona papryka 6 suszonych pomidorów w zalewie 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 2 łyżki twardego sera, u mnie bursztyn(...)kanapki. Przekrój bułki na pół. Bułki można lekko podpiec. Posmaruj każdą połówkę sosem. Na dolnej połówce bułki ułóż lekko podgrzane lub zimne marynowane warzywa , pokrojone w cienkie paski ser feta. Na wierzchu połóż sałatę i przykryj drugą połówką bułki. Przekrój bułki na pół. Smacznego! The post Marynowane warzywa z feta i pesto appeared first on Blog
codojedzeniaróżnych smaków, bardzo wakacyjnych zresztą! Sałatka z kaszy bulgur to mój kolejny przepis i z pewnością będzie to jeden z hitów lata 2018! Sałatka z kaszy bulgur z jajkiem, fetą i czarnymi oliwkami / 2 porcje Składniki: 100 g ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko na twardo (gotowałam około 6 minut) 1 gruby plaster sera feta 6 czarnych oliwek bez pestek(...)pietruszki kilka listeczków świeżego tymianku 1 łyżeczka oliwy z oliwek Przygotowanie: Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Jajko na twardo obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Fetę kruszmy i dodajemy do miski z kaszą i jajkiem. Połowę oliwek kroimy na plasterki, drugą połowę pozostawiamy w całości. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy z posiekaną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniasię konkretnym przepisem, robiłam wszystko na "czuja" i wyszło przepyszne! Arbuz z fetą to idealne połączenie - naprawdę! Składniki na 2 porcje: 1 szeroki plaster arbuza 1/4 kostki sera feta półtłustego 4 garście rukoli 1/3 cebuli 1 łyżeczka cukru Sos : 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej/francuskiej Kilka(...)kropel soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie : Arbuza kroimy w kostkę lub trójkąciki. Cebulę kroimy w piórka i namaczamy w zimnej wodzie z cukrem. Wyjmujemy. Ser feta kruszymy. Składniki na sos mieszamy. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy
Czarnawisienkamiks sałat lub sałata lodowa arbuz ser feta 2/3 szkl. oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu jabłkowego sól, pieprz Sałatę przekładamy do miski. Ser feta kroimy w kostkę. Arbuz również kroimy w kostkę, starając się na bieżąco usuwać z niego pestki. W szklance mieszamy oliwę, miód i ocet, dodajemy odrobinę wrzątku, doprawiamy solą oraz
Smaki Na Talerzuopróżnienie lodówki. W mojej wersji dodałem do nich paprykę, pomidory, cebulkę czerwoną, bazylię i mozzarellę. Doskonale będą jednak smakowały także wzbogacone np. o podpieczony boczek, nieco kurczaka czy ser feta. Rewelacja! [foodiepress] [hide] Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami to coś, co z pewnością odmieni Wasze klasyczne śniadanie i ciekawie urozmaici np. klasyczną jajecznicę. Składniki(...)mnie czerwona pomiodry - 1 niewielki bazylia - kilka listków mozzarella - 125g, porwanej na mniejsze kawałki jajka - 4 sztuki mleko - 3-4 łyżki sól, pieprz Dodatki opcjonalne (podpieczony boczek, kurczak, ser feta,...) Wykonanie: Cebulkę, paprykę i pomidor kroimy w bardzo małą kostkę. Mieszamy razem i doprawiamy solidną szczyptą soli oraz pieprzu. Mozzarellę i bazylię porywamy na mniejsze części. Jajka mieszamy
Pogotujmy.plcukinii w środę. Środa - Placki z cukinii i fety i sos tzatziki Przepyszne, sprawdzone wielokrotnie przeze mnie i Czytelników. Placuszki z cukinii z dodatkiem ziół i sera feta. Najbardziej lubię je podawać z greckim sosem tzatziki. Razem stanowią lekki i taki letni posiłek. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i fety Czwartek - Prosta paella z fasolką szparagową
Chilli Czosnek i Oliwapapryka i mnóstwo oregano. Moja wersja, która się przyjęła jest troszkę inna. Składniki: 1 sałata lodowa lub lollo (karbowana) 1 ogórek 1 mała czerwona cebula 1 opakowanie sera typu feta pęczek rzodkiewek kilka pomidorków koktajlowych sos winegret Przygotowanie: Pokrój pomidory w ćwiartki, ogórek w plastry (ja zawszę obieram go ze skórki) i cebulę w piórka. Fetę podziel na większe(...)większe? Podczas mieszania często zmniejszają swoją objętość , więc dobrze, żeby coś z niej zostało. Sałatę podziel rękoma na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Wsyp resztę warzyw i fetę. Przygotuj sos winegret i polej sałatkę. Jeśli lubisz – wymieszaj, a jeśli nie – zostaw ją tak zrobioną, będzie robić większe wrażenie. Sałatka z kurczakiem Jadłam taką sałatkę w restauracji
Rozdomowionaróżyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia. Ser feta kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy mlekiem, często mieszamy. Sos gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia(...)końcu wsypujemy koperek oraz szczypiorek. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut
VioletoweKucharzeniealbo zastąpicie ją kuskusem, danie będzie gotowe w kilka minut. Do stworzenia tego przepisu zainspirowały nas pomysły Marka Bittmana , mistrza prostych form kulinarnych. Składniki: Kawałek dojrzałego arbuza Kostka sera feta 250 g pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów(...)laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Krok 2 Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój na połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami
Niedzielny kucharz, młode listki sałaty masłowej, pomidorki i bazylia! Jestem przekonana, że jeszcze nie jedliście takiej sałatki! Całość skropiona oliwą z oliwek i koniecznie suszonym oregano! Sałatka z czereśniami i fetą / 1 porcja Składniki: wewnętrzne, jasne liście sałaty masłowej 2 garście czereśni, słodkich i soczystych 100 g fety dobrej jakości kilka pomidorków koktajlowych 5 listków świeżej bazylii 2 łyżeczki oliwy(...)oliwek 2 szczypty suszonego oregano Przygotowanie: Liście sałaty masłowej myjemy i osuszamy. Rozrywamy na mniejsze części układamy na dnie miseczki. Z umytych czereśni usuwamy pestki. Owoce układamy na sałacie. Fetę dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie z czereśniami. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Listki bazylii kroimy w paski. Pomidorki i bazylię rozkładamy na pozostałych składnikach. Całość skrapiamy oliwą
Moja smaczna kuchniaśniadanie. Jak zrobić jajka sadzone z serem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na jajka sadzone z serem. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki pokruszonego sera feta ( prawdziwego, twardego) młode listki botwinki (większe porwać na kawałki) 1 łyżka masła posiekany koperek sól do smaku Przepis na jajka sadzone z serem. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jajka umyć(...)botwinkę, mieszać. Trzymać na niewielkim ogniu przez kilkanaście sekund. Krok 3. Na miękkie listki wybić po kolei jajka, uważać, aby nie wpadły skorupki, a żółtko nie pękło. Posypać pokruszoną fetą, wokół żółtka. Jajka oprószyć solą i posiekanym koperkiem - smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż białko na zewnątrz zetnie się delikatnie, ale żółtko będzie jeszcze płynne w środku
Moja Książka KucharskaDodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku. 3 ziemniaki 1 pęczek szparagów białych 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta sól, pieprz, pieprz czerwony 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane 2 litry bulionu warzywnego Na maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki w paski(...)Zupę gotuję około 10 minut. W tym czasie listki bazylii miksuję ze śmietaną blenderem. Pod koniec gotowania dodaję główki szparagów. Dodaje sól, pieprz. Na końcu wlewam bazylię, dodaję ser feta pokrojony
wesoła kuchniaOtóż połączenie tych składników jest pyszne i zapewniam że pasuje. Omlet jest aromatyczny i syty. 5 jajek wielkość M sól, pieprz 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta 5 pomidorków koktajlowych 5 truskawek 15 oliwek czarnych 1 łyżka masła klarowanego Jajka, liście bazylii przekładam do kielicha od blendera i miksuję razem, dodaję sól, pieprz. Na patelni rozpuszczam(...)dodaję kawałki sera, oliwki, pokrojone pomidorki i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 30 minut aż się zetnie.. Podaję z pokrojonymi truskawkami, kawałkami sera feta które odłożyłam i listkami bazylii
wesoła kuchnialiści botwinki 1/2 czerwonej cebuli 4-5 ząbków czosnku ( miałam młody) 150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek 125 g mozzarelli 100 g fety 1 jajko 2 łyżki kefiru lub jogurtu sól, pieprz +opcjonalnie parę plasterków chorizo przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia ułożyć spodem do góry na środkowej półce. Ciasto - wszystkie składniki(...)odparują i lekko się zrumienią. Gotowe dołożyć do miski z botwinką. Zrumienić chorizo i również dodać do miski. Wymieszać jajko z 2 łyżkami jogurtu, dodać do farszu. Dosypać pokruszoną fetę, wszystko delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować na koło o średnicy ok 25 - 30cm. Na ciasto
Stare Garybyło "PYSZNE". PAMPUCHY 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki cukru szczypta soli DODATKI: 1 op. sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 1 sos ziołowy Winiary rukola Przygotowujemy pampuchy: Drożdże wraz z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżkami mąki rozetrzeć razem. Przykrywamy i zostawiamy(...)kromkę smarujemy sosem ziołowym Winiary . Grillujemy z obu stron przez ok 1-2 minuty. (do momentu aż wierzch będzie delikatnie podgrillowany). Podgrillowane kromki podajemy z rukolą, pomidorkami, pokruszonym serm feta oraz sosem ziołowym Winiary Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparach