feta - 6903 przepisów (strona:72/461)

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą, rukolą, pietruszką i pomidorem 94

Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki, dajemy do miski, posypujemy solą i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy pomidory pokrojone w kawałki, posiekaną grubo rukolę, posiekaną natkę pietruszki, ser feta pokrojony w kostkę, olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy, zostawiamy do przegryzienia na 15 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy, próbujemy, czy jest wystarczająca ilość soli. Smacznego :)) kapusta pekińska, rukola(...)pomidory, ser feta, sok z cytryny, natka pietruszki

Bułka z Chlebem
Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem, czerwoną cebulą, czarną fasolą, fetą i sosem winegret 130

odsączenia. Robimy sos winegret według tego przepisu. Do miski dajemy pokrojoną drobno kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w bardzo cieniutkie półplasterki, ogórka pokrojonego ze skórą w cieniutkie półplasterki, serek feta pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy odsączoną fasolę, mieszamy delikatnie, ale dokładnie, wlewamy sos winegret i ponownie mieszamy. Zostawiamy na 15 minut do przegryzienia się smaków. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy(...)Smacznego :)) kapusta pekińska, czarna fasola, ser feta, czerwona cebula, ogórek

Bułka z Chlebem
Sałatka z serem feta, pomidorem, oliwkami, szynką szwardzwaldzką i roszponką 90

feta, 1 duży pomidor, 8 oliwek nadziewanych papryką, 8 szt. roszponki, 6 plasterków szynki szwardzwaldzkiej, 1 łyżka oleju czosnkowego , pieprz Wykonanie: Do miski kroimy drobno w kostkę ser feta, dodajemy pomidora pokrojonego drobno, dodajemy pokrojone w grube plasterki oliwki, roszponkę porwaną razem z łodyżką, szynkę porwaną lub pokrojona na drobne kawałki. Całość posypujemy pieprzem do smaku, polewamy łyżką(...)oleju czosnkowego , mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Jeśli nie macie oleju czosnkowego, możecie dać zwykły, a sałatkę posypać dodatkowo odrobiną czosnku granulowanego. Smacznego :)) ser feta, pomidory, oliwki, roszponka, szynka szwardzwaldzka

Bułka z Chlebem
Sałatka z kapusty pekińskiej z pomidorem, fetą, papryką, czerwoną fasolą i kindziukiem 107

rzepakowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól Wykonanie: Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną w drobne paseczki, kropimy ją łyżeczką soku z cytryny. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, ser feta pokrojony w drobniejszą kostkę, fasolę przepłukaną zimną wodą i osączoną, kindziuk pokrojony w cienkie, drobne kawałki, paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy olej, czosnek granulowany(...)pół godziny do przegryzienia. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy, w razie konieczności dodajemy jeszcze odrobinę soli. Smacznego :)) kapusta pekińska, czerwona papryka, kindziuk, sok z cytryny, czerwona fasola, pomidory, ser feta

Bułka z Chlebem
Sałatka z sałaty lodowej z jajkiem, ogórkiem, fetą i koperkiem z sosem czosnkowym 170

według   TEGO  przepisu. Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy umyte ogórki pokrojone bez obierania w plasterki, posiekany koperek, pokrojony w kostkę serek feta, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki jajka, sos czosnkowy w takiej ilości, która jest dla Was odpowiednia i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Smacznego :)) sałata lodowa, ogórek, ogórki, jajka(...)czosnkowy, ser feta

Bułka z Chlebem
PROSTY KREM Z BURAKA 124

ugotowane i ubrane 3 łyżki oleju 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki tymianku 3 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz do smaku ser typu feta do podania Jak zrobić? Cebulę i czosnek obieram, kroję na kawałki i szklę na oleju. Ugotowane i obrane buraki kroję w kostkę. Wrzucam do garnka z cebulą i czosnkiem(...)Zalewam bulionem, dodaję tymianek i doprowadzam do wrzenia. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą, pieprzem i octem balsamicznym. Podaję z pokruszonym serem typu feta. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z brokułem, fetą i winogronem 73

Brokuł w połączeniu z sosem na bazie octu jabłkowego i z dodatkiem sera feta sprawdził się.  Składniki: 250 g brokułu 400 g pieczonych buraków 200 g sera feta 6 szt orzechów brazylijskich 200 g czerwonego winogrona 1 łyżka posiekanego szczypiorku Sos: 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego pieprz  Przygotowanie: Różyczki(...)brokułu blanszowałem , przelałem zimną wodą. Odcedziłem. Buraki upiekłem w piekarniku, pokroiłem na małe kawałki. Fetę pokruszyłem. Orzechy uprażyłem na suchej patelni. Winogrona pokroiłem na połówki. Szczypiorek posiekałem. Sos : ocet utarłem z musztardą powoli dodawałem oliwę. Przyprawiłem do smaku pieprzem. Na półmisku rozłożyłem kawałki buraków, na nich brokuły, winogrona, talarki szalotki, pokruszoną fetę, pokrojone orzechy. Całość polałem sosem i posypałem szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Sałatka obiadowa z fasoli Jaś z serem feta 161

smak. Oto przepis na sałatkę fasolową. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z fasoli Jaś: 1 kubek (250 ml) świeżej fasoli Jaś lub pół kubka suchych ziaren fasoli ½ opakowania sera feta 2 ogórki kiszone 2 - 3 ogórków kiszonych lub małosolnych 2 średnie pomidory Garść natki pietruszki 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny Sól i biały pieprz(...)osolonej wodzie do miękkości. Jeżeli sałatka będzie przygotowana z suchej fasoli, ziarna trzeba namoczyć przez 12 godz. i następnie ugotować. Do wystudzonej fasoli dodajemy pozostałe składniki: pokrojony ser feta, ogórki kiszone i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz olejem lnianym i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Sałatka najlepiej smakuje ok. pół godziny po przygotowaniu

Gotujemy i jemy
Sałatka obiadowa z fasoli Jaś z serem feta 134

smak. Oto przepis na sałatkę fasolową. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z fasoli Jaś: 1 kubek (250 ml) świeżej fasoli Jaś lub pół kubka suchych ziaren fasoli ½ opakowania sera feta 2 ogórki kiszone 2 - 3 ogórków kiszonych lub małosolnych 2 średnie pomidory Garść natki pietruszki 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny Sól i biały pieprz(...)osolonej wodzie do miękkości. Jeżeli sałatka będzie przygotowana z suchej fasoli, ziarna trzeba namoczyć przez 12 godz. i następnie ugotować. Do wystudzonej fasoli dodajemy pozostałe składniki: pokrojony ser feta, ogórki kiszone i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz olejem lnianym i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Sałatka najlepiej smakuje ok. pół godziny po przygotowaniu

Korniszonki
5 tradycyjnych sałatek do obiadu 84

sałaty. SAŁATKA GRECKA Przygotowanie : 15 minut Składniki: – 1-2 pomidory lub mniejsze pomidorki koktajlowe – pół długiego szklarniowego ogórka – pół szklanki oliwek kalamata – 100 g sera feta – 1/3 czerwonej cebuli – 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – pieprz Przygotowanie : Ogórka umyj dokładnie, nie obieraj ze skórki. Przekrój ogórka wzdłuż, a następnie jeszcze(...)połowę i krój na 4-5 mm plastry. Pomidory pokrój w kawałki podobnej wielkości do tych z ogórka. Cebulę przekrój na pół, a następnie krój cienkie półplasterki. Ser feta możesz pokroić w kostkę lub zostawić w postaci większych plastrów. Wymieszaj ze sobą składniki, polej je oliwą i dopraw pieprzem do smaku. Obecność fety powoduje, że nie musisz dodawać

nietylkopasta.pl
Czwartek: Sałatka z arbuza, sera i makaronu  95

jest to owoc jedzony solo, zazwyczaj dla ugaszenia pragnienia. Tymczasem arbuz doskonale sprawdza się w roli budulca sałatki, łatwo nawiązując relacje z innymi składnikami. Świetnie czuje się w towarzystwie fety, której słoność doskonale łączy się z soczystą słodkością arbuza. Gorąco polecamy Wam jednak inny ser: pecorino, również słony, a przy tym ostry w smaku, który idealnie komponuje się(...)chmurkami z koziego sera Sałatka z arbuza i sera pecorino Składniki: 1/4 arbuza (2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę) 1 szklanka makaronu świderki 1 mały ogórek 50 g fety lub pecorino Garść pomidorków koktajlowych Garść roszponki lub rukoli Dresing Sok z małej cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją

Niedzielny kucharz
Gyros w chlebku Pita z domowym sosem Tzatziki 91

przepisem na nie, tymczasem dziś przepis z wykorzystaniem sklepowych chlebków Pita. Przepis na 5 porcji. Do dzieła! Składniki: – 5 chlebków Pita – 400g sznycli wieprzowych – 120g sera Feta – 2 pomidory – 1 główka sałaty rzymskiej – 1 ogórek szklarniowy – 1 czerwona cebula – 1 łyżka oleju – 15g przyprawy gyros Składniki na sos Tzatziki(...)czasu do czasu mieszając. Chlebki pita delikatnie zwilżamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i podpiekamy 4-6 minut. Fetę kroimy w kostkę, pomidory i ogórka kroimy w plastry. Gorące chlebki nacinamy, wewnątrz na ściankach rozsmarowujemy sos Tzatziki, układamy liście sałaty, kostki sera Feta, plastry ogórka, pomidora, gorące mięso

Be Fit Be Strong
Koreczki na imprezę z oliwkami, serem feta i pomidorkami 83

Koreczki na imprezę to klasyka gatunku ;-) Pomysłów na nie są miliony. Poniżej wersja śródziemnomorska ;-) Składniki: kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych ser feta Wykonanie: Ser feta pokroić w kostkę. Na The post Koreczki na imprezę z oliwkami, serem feta i pomidorkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami 98

Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami – lekka i pyszna sałatka – na śniadanie, do obiadu, na kolację, do grilla, czy w pudełko do pracy – po prostu na każdą okazję :) Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami – Skład The post Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pieczona ,faszerowana makrela 118

wymaga filetowanie i usuwanie ości co przy odrobinie wprawy także nie jest trudne Polecam naprawdę miła odmiana na stole składniki na 3 osoby : 3 świeże makrele 1/2 kostki sera feta 2 młode cebule średniej wielkości 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku kilka gałązek trybuli lub natki pietruszki sól , pieprz cytrynowy do smaku olej do spryskania ryby masło do wysmarowania(...)Cebulę siekamy naprawdę bardzo drobno , dodajemy do niej wyciśnięty praską czosnek , miód i smażymy na patelni aż się zrumieni i całkiem zmięknie . Nie solimy gdyż dodamy ją do słonej fety . Po przestudzeniu łączymy smażoną cebulkę z fetą , trybulą , doprawiamy pieprzem i ugniatamy widelcem na pastę . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak przygotowane nadzienie wkładamy między dwa filety . Układamy na wysmarowanej masłem

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania