Kaszę jaglaną zawsze stawiam na pierwszym miejscu spośród wszystkich kasz, które dane mi było spróbować. Można ją przygotować w 25 minut, uwzględniając dodatki. A wśród nich feta, cukinia i suszone pomidory. Składniki: ok. 200 g kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 bardzo młoda cukinia łyżeczka ziół do pizzy 100 g fety ok. 8 pomidorów(...)zgrillować na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z pomidorów, dodając pod koniec zmiażdżony czosnek. Pomidory posiekać w paseczki, a fetę w kostkę Gorącą kaszę odcedzić, wyłożyć na talerze, na kaszę rozłożyć plastry cukinii, paski pomidorów i kawałkami fety. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i posypać zieleniną (np. szczypiorkiem
Czerwień i błękitsera feta przekonałam się po wyjeździe do Grecji. Oczywiście nasza feta nie jest tak dobra jak grecka ale też smakuje Często robię tą sałatkę. Jest znakomita jako drugie śniadanie do pracy. Najlepsza jest świeża i schłodzona. Składniki: - 1 opakowanie sera feta - 5 mniejszych pomidorów - 1 ogórek świeży - 1 papryka świeża – kolor dowolny - 1 opakowanie oliwek zielonych(...)wiemy pomidory posiadają w sobie dużo wody co może powodować że sałatka może nam pływać. Po dodaniu pomidorów do sałatki delikatnie mieszkamy. Na samym końcu dodajemy oliwki i ser fetę pokrojony w kostkę i bardzo delikatnie mieszamy oraz przyprawiamy. My soli nie używam w ogóle ze względu na ser który sam w sobie jest już słony. Sałatkę najczęściej jadamy
Kuchenne Wariacjepolecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego szpinaku, czosnku i fety. Moim zdaniem to połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze je zna i tym przepisem Ameryki nie odkryłam, :)... ale mimo to chciałam podzielić się moim sposobem na te naleśniki(...)czosnek. Wyłożyć na patelnię szpinak i podsmażać kilka minut na dużym ogniu do czasu, aż jego liście zaczną więdnąć. W razie potrzeby podlać wodą. Na koniec dodać pokruszony ser feta, masło i przyprawy. Mój farsz wyszedł dość płynny przez roztopiony ser, dlatego dodałam łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Do podania : jogurt naturalny pomidorki koktajlowe świeży szpinak Gotowe
Kuchnia ElliePrzepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok. Składniki 1 opakowanie rukoli 1 opakowanie sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 1 duży pomidor 250 g piersi z kurczaka 1 opakowanie(...)jogurtu greckiego light 1 łyżeczka słodkiej papryki Pierś z kurczaka myjemy, nacieramy papryką i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Ser feta, kurczaka i pomidora (po sparzeniu można zdjąć skórę) kroimy w kostkę. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy kurczaka, pomidora, fetę, a następnie jogurt grecki i wszystko
My Chcemy Jeśćmakaronu penne świetnie pasuje feta i pomidorki koktajlowe, doprawione ziołowo-czosnkowym sosem vinaigrette. Świeżo, smacznie i wygodnie. Składniki: 300 g makaronu penne 15 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie serka feta Arla Apetina (polecam szczególnie, ponieważ ta akurat feta jest już pokrojona i nie kruszy się po połączeniu z pozostałymi składnikami) 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu(...)posiekaną bazylię i oregano. Do miski z sosem dodać makaron i wymieszać dokładnie. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na 2 lub 4 części i dodać do makaronu. Dodać również fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :) Piknikowemu penne służą niskie temperatury, ale nie traci również w cieple. Dzięki oliwie z oliwek, będącej bazą sosu vinaigrette, sałatka pozostaje świeża nawet w letnim słońcu. Czas
Trzeci talerzostatniej sałatce , mam ciągłą ochotę na bakłażana, ciecierzycę, fetę i zatar! Jeśli jeszcze tej sałatki nie jedliście, koniecznie spróbujcie - jest boska! My w ciągu dwóch tygodni ją jedliśmy kilka razy, albo na kolację, albo do obiadu, albo zamiast obiadu ;) Jak o niej myślę, aż ślinianki zaczynają mi mocniej pracować ;) I kiedy tak sobie pomyślałam o ciecierzycy natychmiast zajrzałam(...)buteleczkami, puszkami. Wyjęłam w końcu torebkę mąki z cieciorki! Chciałam placków, placuszków! Zatem zapraszam Was na placki z mąki z cieciorki, z dodatkiem jogurtu naturalnego, grillowanego bakłażana, pomidorków i fety! Składniki: (ok. 7-9 sztuk) 110 g mąki z cieciorki, 1 jajko, 115 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego lub kefiru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, sól
Plate of Joywykwintną kolację. ;) Gwarantuję, że zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie! Składniki (na 2 porcje) : - ulubiony makaron (u mnie graham, ok. 100 g) - 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej - ok. 50 g sera feta - kilka pomidorków koktajlowych - kilka czarnych oliwek - 1/2 cukinii - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy - łyżka serka kremowego/śmietany - odrobina mleka do podlania - sól (opcjonalnie, bo ser i szynka(...)naczynia (u mnie - mała miseczka). Zmniejszyć ogień, dodać serek kremowy i makaron, dokładnie ze sobą połączyć. Wrzucić wcześniej podsmażone składniki, a następnie pokrojone w ćwiartkę pomidorki i pokruszony ser feta. Doprawić do smaku. Ozdobić np. natką pietruszki. Smacznego. :) * najpierw wzdłuż na pół, a potem każdą z nich jeszcze raz na pół i w cienkie plasterki
Kuchnia EllieCzekałam na niego całą zimę w końcu jest! Dawno temu w jakieś restauracji zamówiłam sałatkę z arbuza i fety. Było to dla mnie dość kontrowersyje połączenie ale skusiłam się aby poznać nowe smaki... Dla mnie strzał w 10... Pycha, zimny słodki arbuz do tego słona, wyraźna w smaku feta i świeży smak mięty. Ostatnio przeglądając(...)książkę Nigelli, widziałam sałatkę ale ona dodała jeszcze do niej czarne oliwki. Takiej kombinacji składników jeszcze nie próbowałam, ale lato przed nami więc może któregoś dnia... Potrzebujemy: arbuz ser feta listki mięty Ilość składników zależy od tego ile sałatki potrzebujemy. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki, układamy w misce lub na talerzu. Kruszymy na niego fetę i posypujemy drobniutko posiekaną
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/czarnej fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 - 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka cynamonu 1 awokado ½ opakowania sera feta świeże liście kolendry oliwa Wykonanie: Fasolę moczyć przez noc a następnie gotować aż będzie miękka(...)łyżeczką cukru i soli. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone chilli, kumin, cynamon i fasolę. Wymieszać i dusić do miękkości . Awokado i ser feta pokroić w kostkę, kolendrę posiekać. Fasolę podawać posypaną awokado, serem feta oraz posiekanymi liśćmi kolendry. Fasola ta świetnie się komponuje z domowymi nachos
Mama Gotujedodatkiem sera feta, ale pierogi z samym szpinakiem też są rewelacyjne. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 1 cebula 4 ząbki czosnku pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem(...)szpinak się rozmrozi dodać gałkę i pieprz. Gotować aż nadmiar wody odparuje. Szpinak ostudzić. Jeśli w szpinaku nadal jest dużo wody, wodę odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać ser feta i dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej
Mama Gotujeśmietana 2 ząbki czosnku ser żółty 2 jajka słonecznik lub płatki migdałowe sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Podgotować na parze. Ser feta, schab i pomidor kroimy w kostkę. Następnie zrobić sos ze śmietany, czosnku i przypraw. Dokładnie mieszamy. Na suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie zarumieni(...)garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu jego ścięcia. Pyszności na początek tygodnia
MarciochaKucharzyotarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki płatków chili 400 g pomidorów z puszki, posiekanych 700 ml bulionu warzywnego 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka nasion kminku 300 g sera feta, pokruszonego na dwu-centymetrowe kawałki świeże listki kolendry sól Przygotowanie: Pęczak płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy (resztę(...)kiedy pęczotto się gotuje, na suchej patelni prażymy przez kilka minut kminek. Następnie rozcieramy go w moździerzu, tak by niektóre ziarna pozostały całe. Dodajemy je z pozostałą oliwą do fety i delikatnie mieszamy. Gotowe pęczotto dzielimy na 4 porcje. Na każdą nakładamy marynowaną fetę razem z oliwą i posypujemy listkami kolendry
Smakowity Blog KulinarnyLekko i smacznie. Z powodzeniem może zastąpić obiad :) SKŁADNIKI 1 mała podwójna pierś z kurczaka 5 liści sałaty lodowej 5 dużych pomidorków cherry 1/2 żółtej papryki 120g fety kilkanaście czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula sól, pieprz przyprawa gyros/kebab oregano oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na cienkie filety, następnie tniemy(...)kawałki. Układamy w misce. Na sałatę kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w kostkę. Cebulę kroimy w półkrążki i kładziemy na warzywach. Następnie dodajemy kurczaka, pokrojoną w kostkę fetę i oliwki. Polewamy dresingiem przygotowanym z dwóch łyżek oliwy, łyżki soku z cytryny, połowy łyżeczki oregano, soli i pieprzu. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjechili garść listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ( użyłam tego w którym leżakuje feta) Dodatkowo: ser feta z zalewy ( może być zwykła feta) oliwki czarne i zielone Sposób przygotowania: Jajka wbić do miseczki, rozmieszać, dodać mleko i przyprawy. Wszystko połączyć w całosć. Kromki bułki zanurzyć(...)cieniutkie plasterki, czosnek wyciśnięty przez praskę. Na końcu dodać olej i przyprawy. Wszysko ze sobą połączyć. Na środek każdego tosta nakładać łyżką salsę, na nia ułożyć pokruszona fetę, oliwki i listki bazylii. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Tosty sa wtedy chrupiące i rozpływaja się w ustach. Smacznego życzę
Gosia gotuje