feta - 6903 przepisów (strona:62/461)

Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 189

Przepis na 2 porcje. Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – składniki: 2 szklanki dowolnego makaronu ( my wykorzystaliśmy makaron kokardki) 1 puszka tuńczyka 8 suszonych pomidorów 1/2 kostki sera feta Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – przepis: Makaron gotujemy al dente. Na patelni przesmażamy pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory. Pomidory możemy podlać 2-3 łyżeczkami oliwy(...)pomidorów. Następnie dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy i całość smażymy przez ok. 2 minuty. Dodajemy na patelnię ugotowany makaron, pokrojony w kostkę ser feta i całość mieszamy. Przekładamy na talerze i podajemy. Smacznego! Post Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 158

Filet z kurczaka,szpinak i ser feta to główni bohaterowie mojego dania. 2 podwójne filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą(...)Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie. W garnku roztopić 1 łyżkę masła,dodać rozgnieciony czosnek i szpinak. Dusić kilka minut. Na każdym płacie mięsa rozłożyć porcję szpinaku,ułożyć kawałek fety,zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,ułożyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie podlać mięso 2-3 łyżkami wody,patelnię nakryć pokrywką

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki makaronowe z farszem 145

żeby nie było nudnie na talerzu, postanowiłam, że zrobię oto takie roladki z makaronu lasagne.  Przepis:  Składniki: (16 roladek) 450 g mrożonego szpinaku 400 g sera feta 2 ząbki czosnku 16 płatów makaronu lasagne  1 puszka pomidorów 30 g żółtego sera  1 łyżka oliwy z oliwek  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, czosnek granulowany(...)świeża bazylia Wykonanie: 1. Szpinak rozmrażamy i zagotowujemy doprawiając solą, 2 ząbkami czosnku i  gałką muszkatołową.  2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony ser feta, całość mieszamy razem.  3. Nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę z dodatkiem oleju  do gotującej się wody wkładamy partiami płaty lasagne  (ja gotowałam po 4 sztuki) gotujemy około

Mój pomysł na
Rigatoni faszerowany szpinakiem z mozzarella i sosem pomidorowym 143

się z przepisem na pyszny posiłek.  Przepis: Składniki:  250 g makaronu rigatoni lub jak chcecie możecie zrobić z makaronem muszle.  400 g szpinaku 400 g sera feta 2 ząbki czosnku  200 g sera mozzarella 100 g przecier pomidorowy 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak żeby był al dente  2. Szpinak rozmrażamy, gotujemy przyprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku solą i pieprzem do smaku  3. Ser feta rozgniatamy widelcem w misce dodajemy do niego przygotowany szpinak i mieszamy wszystko razem próbując i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.  4. Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnuszku wsypujemy 2 łyżki

Mój pomysł na
Roladki z indyka z fetą, suszonym pomidorem i bazylią 186

suszone pomidory (3 sztuki) 1/2 opakowania sera feta około 10 listków świeżej bazylii sól pieprz Sznycle z indyka jeszcze trochę rozbiłam, oprószyłam solą i pieprzem. Pomidory i ser feta pokroiłam w paski. Na jednym końcu sznycla układałam pomidory, na nich feta i na ser listki bazylii, zawijałam i spinałam wykałaczką. Roladki przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam

kruche babeczki
Wiosenna lasagne 189

małe naczynie, 4-5 porcji. 9 płatów lasagne 1 por 200 ml śmietanki 30% pękczek rzodkiewek 1 pomidor 6 plastrów salami 100 ml passaty pomidorowej 150 gram sera feta 3 plastry sera żółtego pieprz, sól \ Rozgrzać piekarnik do 200C.Pora umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, włożyć pora i podsmażyć do miękkości. Nie przyrumienić. Rzodkiewki(...)pokroić w drobną kostkę, dodać do miękkiego pora i chwilę poddusić. Zalać całość śmietanką i dusić 5-8 minut. Doprawić. Ser feta pokroić w grubą kostkę. Gaz pod patelnią wyłączyć, dodać ser i wymieszać. Pomidora pokroić w plastry. W dużym garnku zagotować wodę. Podgotować płaty lasagne według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj 5-8 minut). Płaty najlepiej podgotowywać na bieżąco

Czerwony Gupik
Omlet z papryką i oliwkami 159

polecam, szczególnie teraz, gdy jest pod dostatkiem pysznej papryki. Składniki :  1 czerwona cebula  1 ząbek czosnku  1 czerwona papryka  1 czerwona papryczka 100-120g feta 12 czarnych oliwek  duża garść natki pietruszki duża garść mięty 6 jajek pieprz oliwa i masło do smażenia Przygotowanie :  Cebulę drobno posiekać i przesmażyć z czosnkiem wyciśniętym(...)przez praskę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Gdy papryka zmięknie dodać pokruszony ser feta, oliwki, posiekaną natkę pietruszki i miętę. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, delikatnie, ale  dokładnie wymieszać i rozprowadzić na patelni. Jajka wbić do miseczki, lekko roztrzepać i wlać na patelnię, przechylając patelnię na boki rozprowadzić jajka równomiernie, aby pokryły warzywa

Codzienne Gotowanie
Filet z kurczaka ze szpinakiem i serem feta 129

powiecie na filety z kurczaka nadziane szpinakiem i dla przełamania smaku z dodatkiem sera fety? Dla mnie bomba. Jeśli podamy na ciepło jest to bardzo ciekawe i smaczne rozwiązanie na danie obiadowe. Można również podać na zimno na półmisku na elegancką kolację             Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego(...)Cebulę pokroiłam w kosteczkę. Czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, zeszkliłam cebulę i dodałam czosnek. Dołożyłam szpinak. Wszystko wymieszałam i smażyłam około 5 minut. Dodałam rozkruszony ser feta. Doprawiłam pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam.   Filety umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. W każdym filecie ostrym nożem zrobiłam kieszonkę. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć mięsa na wylot, żeby

Kuchnia u Krysi
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 138

filety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta płatków chili opcjonalnie sól do smaku Dodatkowo: 1 fenkuł (koper włoski) 10 pomidorów koktajlowych 1 opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack garść listków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę oraz olej i zagnieć ciasto (najlepiej skorzystać(...)posmaruj odrobiną oliwy i grilluj przez kilka minut z obu stron. Podpłomyki posmaruj tapenadą. Ułóż nań grillowany koper włoski, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekaną grubo bazylię i ser feta

Food Square
Sałatka z kaszą orkiszową 139

Jest pysznie i kolorowo ! Sałatka z kaszą orkiszową Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100 g kaszy orkiszowej 1 pęczek rzodkiewek 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 50 g sera feta świeże oregano oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeży majeranek Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. Rzodkiewki(...)kroimy w plasterki,  fetę w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy kaszę, obrany bób. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, przyprawy i listki majeranku. Gotowym sosem polewamy sałatkę, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą  279

bobu z buraczkiem i fetą, z  dodatkiem sezonowej zieleniny i kwaskowego dressingu. Stanowi ona idealny dodatek do mięs czy ryb, ale także wspaniale sprawdzi się w roli samodzielnego dania np. jako lunch do pracy/szkoły. Polecam! Składniki:  500g ugotowanego i obranego bobu 3 ugotowane buraki pokrojone w małą kostkę 150g fety pokrojonej w kostkę lub pokruszonej opakowanie(...)dressingiem przygotowanym z 4-5 łyżek oliwy, 2-3 łyżek soku z cytryny, czosnku wyciśniętego przez praskę, kilku listków rozmarynu, soli i pieprzu. Sałatę ułożyć na półmisku przybrać buraczkiem, fetą i bobem i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
SAŁATKA Z POMIDORAMI 177

Pomidory....jeść je mogę na okrągło. I na okrągło, w koło talerza przygotowałam taką sałatkę. Mozzarella, feta, pomidor...wszystko pasuje doskonale Składniki: 1 duży pomidor malinowy 30 dag pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych 1 kulka mozzarelli kilka kostek fety sos: 1/3 szkl oliwy z oliwek ocet winny JAMAR  ok łyżki- dwóch odrobina suszonej bazylii, oregano, słodkiej papryki(...)połówki. Mozzarellę kroimy w plastry, a fetę kruszymy. Na około talerza układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Na pusty środek talerza układamy połówki pomidorków. Całość posypujemy pokruszona feta. Olej łączymy z octem, dodajemy zioła, polewamy sałatkę. Na wierzch układamy świeże listki bazylii

Z Majeczką w kuchni
Pierogi ruskie z fetą 198

Miałam w końcu więcej czasu na gotowanie z racji długiego weekendu. A tak bardzo chciało mi się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać fetę i rozgnieść. Wymieszać z ziemniakami razem z usmażoną cebulą. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu

Czerwień i błękit
Makaron z pesto ze szpinaku (Pasta con pesto di spinaci) 187

porcje 400 gr makaronu 200 gr szpinaku typu baby 3-4 listki bazylii 4 łyżki startego parmezanu 2 ząbki czosnku 100 gr sera feta olej extravergine s ó l, pieprz  PRZYGOTOWANIE Na patelni na rozgrzanym oleju szklimy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak i podsmażamy ok. 1 min. Doprawiamy(...)przegryzienia się smaków. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pesto mieszamy z 2-3 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron mieszamy z pesto i dekorujemy kawałkami sera feta. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
filet z kurczaka faszerowany fetą 168

delikatną piersią kurczaka to propozycja na szybki i smaczny posiłek.  składniki dla czterech osób 2 piersi kurczaka (ok 0,8-0,9 kg) 1/2 opakowania fety (ok 125 g) 2-3 gałazki bazylii 6-7 łyżek oliwy sól, pieprz sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą i  pieprzem, smarujemy oliwą(...)dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Fetę kroimy na dość grube plastry, bazylię siekamy, mieszamy z oliwą i smarujemy nią ser. Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń  (uważając aby nie rozciąć mięsa). Teraz do wnętrza naszej kieszeni wkładamy kawałki fety obtoczone  bazylią. Tak przygotowane mięso układamy

Miód i pieprz