smażymy z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Szpinak - jeżeli jest mrożony smażymy osobno w garnku i doprawiamy solą i czosnkiem. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę. Do miski wrzucamy kurczak, doprawiony szpinak, kukurydzę - mieszamy nasz farsz. Z podanych składników poniżej robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Obracamy naleśnika podczas smażenia usmażoną(...)stroną do góry i kładziemy żółty ser, farsz i kawałki sera feta. Zwijamy w rulonik i gotowe :) Dodatkowo można smarować ulubionym sosem i cieszyć się sytym jedzeniem :) bo zjedzenie takich dwóch naleśników sprawia ,że człowiek jest pełny
W Moim Magicznym Domuświeżymi ziołami idealna na śniadanie, kolację lub danie imprezowe. Koniecznie wypróbujcie to pyszne połączenie, a jestem pewna że nie pożałujecie. Potrzebne składniki: 6 podłużnych papryczek 1 ser feta 100 g sera białego oliwa świeże zioła: bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, mięta papryczka chilli sól ziołowa, pieprz(...)wzdłuż wycinamy gniazda nasienne układam na blasze, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem i solą ziołową. Wstawiam do nagrzanego o 200*C piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Fetę mieszamy z serem białym delikatnie solimy (nie za dużo bo feta jest słona, dodajemy pieprz, papryczkę chilli i posiekane świeże zioła - wszystko dokładnie mieszamy. Serek wykładamy na przestudzone papryczki
Łycha smaków150ml of hot water ) 1 jajko ( 1 egg ) szczypta soli ( a pinch of salt ) Farsz ( Filling ) 500g świeżego szpinaku ( 500g of fresh spinach ) 100g sera feta ( 100g of feta cheese ) 1 cebula (1 onion ) 1 ząbek czosnku ( 1 clove of garlic ) 2 łyżki oliwy ( 1tbs of olive oil ) Przygotowanie ( Recipe ) Przesianą mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Robimy(...)leave for a moment. Posiekany drobno czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie i doprawiamy solą. Dodajemy pokrojony szpinak i podduszamy, aż woda całkowicie odparuje. Pod koniec dodajemy pokruszony ser feta i doprawiamy do smaku pieprzem. Chopped garlic and onion fry on olive oil and season it with a pinch of salt. Then add chopped spinach and simmer it till
Jacob TastesSKŁADNIKI (dokładna ilość poniżej w opisie) miks sałat (u mnie sałata lodowa + miks sałat ze szpinakiem) czerwona cebula papryka (u mnie pomarańczowa) pomidor czarne oliwki zielone oliwki ser feta lub ser sałatkowy słony oliwa zioła sałatkowe +sól lub gotowa mieszanka z Knorr'a WYKONANIE Ilość składników jest zależna od tego czy sałatkę robicie tylko dla siebie(...)dodać nieco ziół sałatkowych +sól lub 1/3 opakowania gotowej mieszanki Knorr (polecam włoską i francuską). Sałatkę polać sosem winegret i delikatnie wymieszać. Na koniec sałatkę posypać serem feta (można kupić w kostkach, ale osobiście korzystam z całego kawałka i wrzucam do sałatki odcięte kawałki). Sałatkę można serwować z ciepłą bagietką, ale równie smaczna jest z bułką
Passions hobbies lifeDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia(...)wówczas nie ma znaczenia jaki szpinak kupimy. Ja robiłam z podwójnej porcji, czyli upiekłam dwa warkocze, wykorzystałam przy tym całe opakowanie szpinaku oraz całe 250 gr opakowanie ricotty. Sos feta: 200 gr jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 3 gałązki świeżej mięty (około 10-15 cm długości) jak nie ma mięty można dać koperek lub pietruszkę 100 gr sera feta
moj przepis naNiezbędne są świeże szparagi, prawdziwe pomidory, ser typu feta i przyprawy. Dodatkowo można jeszcze zrobić prosty sos musztardowy. Szparagi z sosem musztardowym, fetą i pomidorami Składniki: - pęczek zielonych szparagów - 2 pomidory - 100 g fety - ulubione zioła i przyprawy do posypania Sos musztardowy: - 6 łyżek oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka ulubionej musztardy - 1 łyżka wody - 0,5 łyżeczki(...)czasie pokrój pomidory w kostkę. Wszystkie składniki na sos, dokładnie ze sobą wymieszaj. Ugotowane szparagi połóż na talerz, polej sosem. Na to połóż kawałki pomidorów i posyp pokruszoną fetą. Na koniec dopraw ulubionymi przyprawami ( u mnie suszona bazylia, papryka słodka i ostra). * Czytałam, że powinno się jeszcze odcinać łuski, ale ja tego nigdy nie robię... Informuję o zasadach, wybór należy
Corner With RecipesProsta sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli. Podawana z bazylią i dipem z fety, jogurtu naturalnego, oliwy i octu winnego. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do obiadu. Polecam wypróbować ją teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze:) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula kilka(...)listków bazylii sól, pieprz Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki, dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos: 100 g fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią
Moja Galeria Smakufilet z piersi kurczaka 1/3 dużej cukinii cebula ząbek czosnku dwie garście młodego szpinaku baby 1/2 białej papryki po 1/2 szklanki mleka i wody 2 łyżki oleju ser feta sól, pieprz pomidor pestki dyni Przygotowanie : Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ . Cukinię pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę i mięso w kostkę. Lekko posolić(...)niewielką ilością wody, zagotować. Zmniejszyć ogień i trzymać przez kilka minut pod przykryciem. Następnie wrzucić szpinak, wymieszać. Doprawić wg uznania. Na koniec gotowe danie posypać pokruszonym serem feta. Podawać np. z pomidorem i pestkami dyni. Smacznego
Kuchnia ElliePyszne danie bezmięsne, które można przygotować w 15 minut. Połączenie słonej fety, aromatycznych ziół, cukinii i chrupiących ziarenek sezamu tworzy ciekawe doznanie smakowe ;) Składniki: (3 porcje) 300 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (świderki) 1 duża cukinia 150 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki suszonych(...)bazylia, pietruszka sól, pieprz 2 łyżki sezamu 2 łyżki posiekanej pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W między czasie fetę kroimy w kostkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni prażymy sezam i przekładamy go do miski. Na tej samej patelni obsmażamy cukinię z sokiem
Symfonia smakowaosób: 2 łyżki oliwy z oliwek +odrobina 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 pomidory, drobno posiekane 2 opakowania świeżego szpinaku 50 ml śmietanki 30% 1 opakowanie sera feta, pokruszonego szczypta soli świeżo mielony pieprz 400 g makaronu spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. 2. Na dużej głębokiej(...)Wlewamy śmietankę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Na talerze wykładamy makaron, a na niego duszony szpinak. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego
My Culinary Artkwas szczawiowy, który działa odwapniająco na organizm, dlatego też warto spożywać go wraz z produktami bogatymi w wapń, jak np. ser feta. Składniki: - makaron żytni - mrożony szpinak - ser feta Przygotowanie: Na poczatek rozmrażam szpinak na patelni. Następnie kroję ser feta w kostkę i dodaję do szpinaku. Podsmażam aż ser trochę się stopi. W międzyczasie gotuję makaron. Smacznego
Kuchenne innowacjePropozycja na pyszne i zdrowe śniadanie, które doda nam energii na cały poranek. Delikatny omlet z mnóstwem dobroci w środku - pomidorami, serem feta, czosnkiem, chilli i świeżymi ziołami, a do tego trochę zieleninki z pyszną oliwa truflową. Mniaam! :) SKŁADNIKI (1 omlet) omlet 2 jaja 1/2 pomidora 1 plaster fety o obniżonej zawartości tłuszczu kilka gałązek świeżego tymianku(...)miseczki i rozstrzpejumey widelcem (trzeba je trochę napowietrzyć, aby omlet był puszysty). Dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i dalej mieszamy. Do masy jajecznej dodjaemy pokrojone w kostkę : pomidora, ser feta oraz cebulę. Mieszamy delikatnie. Dodajemy posiekane zioła,chilli, przecisnięty przez praske czosnek oraz pieprz. Na patelni rozgrzewamy łyżeczke masła, gdy się roztopi wylewamy na patelnię masę jajeczną z warzywami. Rozprowadzamy
DefinicjaSmakuWspaniała, soczysta rolada z kurczaka z cudownym nadzieniem łączącym w sobie smaki aromatycznych suszonych pomidorów, słonej i wyrazistej fety oraz słodkiej czerwonej cebuli. Do tego prosty makaron z czosnkiem, pomidorami oraz parmezanem i pyszny obiad gotowy :) SKŁADNIKI (4 porcje) rolada 2 duże pojedyńcze piersi z kurczaka świeżozmielony pieprz sól morska pieprz cayenne nadzienie 1/2 kostki sera feta(...)stron. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aby wydobyć z niej słodycz. Pomidory i czerwoną cebulę łączymy z serem feta i całość rozgniatamy widelcem. Gotową pastę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy roladki
DefinicjaSmakuKoniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (2 roladki) 1 podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera feta 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu kilka plasterków ulubionej szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży(...)dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą truflową z obu stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą, na koniec doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Gotową masę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, na masie układamy plasterki
DefinicjaSmakufeta to biorę w ciemno :) Jeśli macie w lodówce kilka dużych pieczarek koniecznie je nafaszerujcie! SKŁADNIKI (4 szt.) 4 duże pieczarki 4 suszone pomidory 4 łyżki sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 gałązki oregano 2 łyżki tartego parmezanu pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy ogonki. Suszone pomidory i ogonki pieczarek kroimy w dość drobną(...)kostkę. Łączymy z posiekanym szczypiorkiem, oregano i serem feta. Doprawiamy pieprzem do smaku. Pieczarkowe kapelusze napełniamy farszem i posypujemy parmezanem. Ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15-18 min. Świetnie smakują ze świeżą rukolą i grzanką. Smacznego
DefinicjaSmaku