oliwki, do tego oliwa z oliwek i świeże zioła. Tyle wystarczy by nieco orzeźwić się! Sałatka z arbuzem to hit lata, a to połączenie jest doskonałe! Sałatka z arbuzem, feta i czarnymi oliwkami / 1 porcja Składniki: kawałek arbuza bez pestek 1 gruby plaster fety 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka(...)oliwy z oliwek kilka listków mięty kilka listków suszonego tymianku Przygotowanie: Miąższ arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na talerz. Pokruszoną fetę rozkładamy na kawałkach arbuza. 1 łyżkę oliwek kroimy na plasterki, 1 łyżkę oliwek pozostawiamy w całości. Dodajemy do pozostałych składników. Sałatkę posypujemy posiekaną natką z pietruszki, świeżą miętą i tymiankiem. Skrapiamy oliwą
Moja smaczna kuchniadymki. Wszystko zapieczone w delikatnym, puszystym cieście jajecznym. Składniki (na 1 omlet): 2 duże jaja pół szklanki ugotowanego bobu 2 cebulki dymki – pokrojone w krążki 50g twartego sera feta pieprz do smaku odrobina tartego parmezanu łyżka masła Osobno do dużej miski wbijamy białka jaja, żółtka na moment odkładamy. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na puszystą, sztywną pianę(...)się pienić wrzucamy bób oraz dymkę – smażymy mieszając około 2-3 minuty aż warzywa lekko się zrumienią. Następnie, zmniejszamy ogień na mały, dodajemy równomiernie odrobinę rozkruszonej w placach fety oraz doprawiamy odrobiną pieprzu – smażymy minutę nie mieszając. W międzyczasie do białek dodajemy odłożone żółtka oraz pieprz i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę jajeczną wylewamy
Smaczna Stronarzepakowego Oregano W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. Szpinak odstawiamy do przestudzenia. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem (jak na kotlety).Każdy płat mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie rozkładamy szpinak z serem(...)feta wymieszane z pokrojonymi oliwkami, na nim starty na bardzo małych oczkach ser żółty. Całość zwijamy w ciasną roladkę i owijamy dokładnie szynką szwarcwaldzką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy krojone pomidory i dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Pomidory z cebulką blend ujemy
VioletoweKucharzeniemixu sałat, u mnie gotowy umyty mix sałat feat & easy Intense mix sałatkowy 160 g spora garść, nawet dwie bezpestkowych jasnych winogron przekrojonych na pół 150 g pokruszonej fety opcjonalnie: 4 łyżki kukurydzy, u mnie brak opcjonalnie: kilka posiekanych włoskich orzechów 6 koktajlowych pomidorków dressing: 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego łyżeczka miodu świeżo zmielony pieprz, zioła(...)prowansalskie, suszona natka pietruszki – do smaku Przygotowanie: Umyte sałaty wrzucam do miski (u mnie gotowe, umyte już do spożycia), dodaję fetę, winogrona, pokrojone w plasterki pomidorki i (opcja) kukurydzę oraz orzechy. Przygotowuję dressing: w miseczce mieszam łyżeczką oliwę, ocet i miód, przyprawiam, mieszam z sałatką. Odstawiam na kilka minut. Podaję z kanapkami, serowym lub ziołowymi grzankami. Nawet samą
Zasmakuj Kuchniszkl. mleka 1 łyżeczka masła 400-500 g świeżego, młodego bobu 2 cukinie 250 g świeżego szpinaku baby pęczek dymki 2 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano ser feta opcjonalnie ser kozi sól, pieprz Do garnka z grubym dnem wlewamy półtorej szklanki mleka oraz półtorej szklanki wody. Stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy około 1 łyżeczki soli(...)Smażymy razem przez około 2-3 minuty. Na koniec na patelnię dodajemy ugotowany bób, posiekany szczypiorek z dymki oraz szpinak. Smażymy do czasu aż szpinak „zwiędnie”. Ser feta kroimy w kostkę. Podajemy z kaszą. Opcjonalnie można dodać również ser kozi do smarowania i polać całość oliwą. Źródło
Smaki Na Talerzubogatymi w białko...💪 Aby wspomóc trawienie białek i zneutralizować alkalizujące działanie tłuszczy proponuje dodatkowo sowicie skropić cytrynką... 😀 Składniki: sałata lodowa rzodkiewka pomidor cebula czerwona słonecznik ser feta oliwa pieprz sól czarnuszka opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie: Sałatę pokroić lub porwać palcami na małe kawałki. Rzodkiewkę, pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka(...)sałatę, następnie rzodkiewkę, pomidora i cebulę. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny (jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowy smak, jeśli nie to sok pominąć), delikatnie solimy (nie dużo bo feta jest słona) i pieprzymy. Na samą górę dajemy pokrojoną fetę, posypujemy słonecznikiem i czarnuszką. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA Za Subskrybuj
Dieta Rozdzielna i Zdrowietygodnie ;) plony już trzeba będzie jakieś zebrać więc szykują się już nowe pomysły w głowie. Tym czasem pomysł na szybką tartę z botwiny i sera feta. Fetę możecie zastąpić równie dobrze innymi serami, ale ja właśnie taki miałam w lodówce. Tartę robi się bardzo szybko i w zasadzie najdłużej to schładzamy ciasto :) Składniki: 250 g mąki(...)ponakłuwać ciasto widelcem wstawić do rozgrzanego piekarnika (ok 200 st) i zapiec tab aby się zarumieniło - ok 15 minut botwinę umyć i pokroić w mniejsze kawałki ułożyć na cieście fetę rozkruszyć i poukładać pomiędzy botwiną jajko wymieszać ze śmietaną/jogurtem doprawić do smaku i wylać na tartę piec kolejne (około) 30 min - do stężenia zawartości :) Smakuje bardzo dobrze zarówno
Gotowanie z pasjąPrzygotowując posiłki lubię łączyć składniki, które pozornie nie do końca do siebie pasują. Sałatka z arbuza i fety jest idealnym tego przykładem. Słodki smak arbuza, słona feta, aromatyczny koperek i czarny pieprz to idealne połączenie na upalne dni, Sałatka jest orzeźwiająca, lekka i świetnie smakuje. Na lato w sam raz! Składniki: ćwiartka niewielkiego arbuza pół opakowania sera feta łyżka posiekanego koperku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Arbuza kroimy w kostkę i pozbawiamy pestek. Przekładamy go do miseczki. Fetę kroimy w kostkę i układamy na arbuzie. Całość posypujemy posiekanym koperkiem oraz oprószamy czarnym pieprzem. Smacznego
Życie ze smakiemfrancuskie rozwijamy, dzielimy na dwie części. Dłuższe części ciast nacinamy tak by powstały paski, środek pozostawiamy nienacięty *** *** Na nienaciętych środkach ciasta układamy warstwę szpinaku *** *** Na szpinaku układamy plasterki sera feta *** *** Na serze układamy porcje ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy(...)TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemwpadłabym na pomysł, aby połączyć ser feta z jogurtem naturalnym, a okazuje się, że warto. Genialna propozycja. Polecam jako dodatek do obiadu lub kolację. Składniki na sałatkę z fetą, warzywami i jogurtem naturalnym (4-5 porcji): kilka liści sałaty lodowej (dałam koło 5-6) trzy duże rzodkiewki garść lub dwie pomidorków koktajlowych dwa duże ogórki gruntowe puszka kukurydzy pół(...)pokroić w plasterki, a większe z nich przekroić jeszcze na pół. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Ogórki umyć, odciąć końcówki i pokroić w plasterki (razem ze skórką). Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę. Połączyć wszystkie składniki w misce oprócz sera. Odcedzić i wsypać kukurydzę. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Wrzucić ser i jeszcze raz delikatnie przemieszać całość
Karola gotujepodoba mi się, jak pod wpływem wysokiej temperatury blednie ich intensywny róż. W smaku są również delikatniejsze od surowych. Niezwykle apetycznym elementem tego przepisu jest także serek zmiksowany z fetą, skórką cytrynową i odrobiną mleka. Możecie go wykorzystać jako pasta na kanapki albo dip do warzyw. Tarta, choć składa się z kilku elementów, jest do zrobienia w 40 minut(...)piekarnika na środkową półkę. Blaszkę z ciastem umieść na górnej półce piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie złote a warzywa miękkie. Do miski pokrusz fetę, dodaj kremowy serek, skórkę z cytryny i mleko. Zblenderuj do uzyskania gładkiej masy. Do przygotowania salsy potrzebujesz po 50 g naci marchewki i rzodkiewki. Umyj je dokładnie z resztek piasku
Chilli Czosnek i Oliwatrzeba wykorzystać do ostatniego szparaga! ;) * SKŁADNIKI dla 2-4 osób 1 pęczek szparagów garść ulubionej sałaty. np. roszponki garść listków kolendry garść listków oregano garść rzeżuchy 100 g sera feta kilka bratków do dekoracji (opcjonalnie) kilka łyżek sosu chimichurri ( z tego przepisu ) sól * PRZYGOTOWANIE Zagotowuj wodę z odrobiną soli. Szparagom odetnij końcówki. Jeśli są grubsze (powyżej 1 cm), przetnij(...)natychmiast wrzuć do lodowatej wody, czekając, aż ostygną (pozwoli im to zachować intensywny zielony kolor). Szparagi ułóż na talerzu wraz z sałatą i ziołami. Posyp całość pokruszonym serem feta i udekoruj bratkami. Sałatkę polej sosem chimichurri z tego przepisu
Food Squarepieczystego z grilla mięsa w podobnej nucie smakowej lub do pieczystego z grilla. Składniki (na 3-4 porcje): 200g makaronu orzo 1 średni ogórek szklarniowy 1 opakowanie fety puszka odsączonej ciecierzycy 2 łyżki siekanego koperku 2/3 szklanki czarnych oliwek sól i pieprz do smaku Na dressing: 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki musztardy(...)smaku. Zakręcamy słoik dokładnie i dobrze wstrząsamy kilka razy, aby dressing się wymieszał i nabrał konsystencji emulsji. Wlewamy dressing do sałatki i dokładnie mieszamy. Na sam koniec odsączamy fetę z opakowania i część kroimy w kostkę, a drugą rozkruszamy bezpośrednio do sałatki – ja lubię jak są i małe drobinki łączące się z dressingiem jak i kawałki fety
Smaczna StronaGrillowana cukinia z fetą / 1 porcja Składniki: 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek plus 1 łyżeczka 1 średnia cukinia lub 1/2 dużej 1 ząbek czosnku gruby plaster sera feta 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki Przygotowanie: Cukinię myjemy. Osuszamy. Odkrawamy końcówki. Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki (większą można podzielić na ósemki) Ćwiartki dzielimy na pół. Powstaną(...)przepyszny. Na patelni układamy kawałki cukinii i obsmażamy z każdej strony. Gdy nabierze złotego koloru jest gotowa. Cukinię przekładamy na talerz. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki i pokruszoną fetą. Do smaku możemy dodać soli, ale feta jest już wystarczająco słona. Całość skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek. Podajemy solo lub z pieczywem. Idealny dodatek do grillowanego mięsa lub składnik
Moja smaczna kuchniapomidorków koktajlowych 1 nieduża marchewka 1 ogórek gruntowy 1/2 czerwonej papryki (tej, co została po sałatce z poniedziałku) 40 g zielonych oliwek bez pestek 1/2 opakowania (100 g) sera feta (resztę sera dodaj do spanakorizo) Przygotowanie: Makaron razowy ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Następnie go odcedź i jeszcze ciepły wymieszaj z sosem salsa verde(...)Pomidorki przekrój na pół, marchewkę pokrój we wstążki przy pomocy obieraczki. Ogórek i paprykę pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do makaronu, dorzuć jeszcze oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszaj i przełóż do lunchboxów. Środa - Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową Uwielbiam warzywne placuszki, dlatego na blogu znajdziecie kilka propozycji na ten przysmak. Tym razem proponuję
Chilli Czosnek i Oliwa