łyżki majonezu 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie (u mnie z młynka) sól, pieprz Oczyszczoną sałatkę dzielimy na mniejsze kawałki (można posiekać nożem). Ser feta kroimy w kostkę. Migdały zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie wodę odlewamy, a migdały pozbawiamy skórki. Następnie prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Odstawiamy. Majonez łączymy(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Na dno szklanej salaterki wykładamy część sałaty lodowej. Rozprowadzamy na niej połowę sosu. Posypujemy połową pokrojonej fety oraz połową żurawiny. Wykładamy kolejną porcję sałaty. Rozprowadzamy resztę sosu. Rozkładamy pozostały ser, żurawinę oraz migdały. W wersji „codziennej” składniki można wrzucić do miski i wymieszać wszystko
Smaki Na Talerzuzamrażarki. Zamiast koperku możesz dodać świeżą miętę lub pietruszkę. Składniki na 1 blaszkę rożków: 350 g ciasta francuskiego (1 duże opakowanie) 300 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 3 łyżki ricotty 2 ząbki czosnku 1 garść koperku 1 garść posiekanej cebuli dymki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy Sól, pieprz 1 jajko(...)posiekany koperek, cebulę dymkę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy przez 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Szpinak mieszamy z pokruszonym serem feta i ricottą/mascarpone/serkiem białym. Próbujemy farsz i ewentualnie doprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nakładamy farsz na cały trójkąt, pozostawiając wolne boki. Na wierzchu układamy drugi trójkąt i przyciskamy
Czarnawisienkaburaków się skuszą. Na 2 duże porcje. SKŁADNIKI 1 opakowanie miksu sałat 1 duży pomidor 1 duży ugotowany burak 1 średnia czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 100 g sera feta 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka mieszanki ziół sałatkowych WYKONANIE Do garnuszka wlać oliwę, dodać ocet balsamiczny, mieszankę ziół i wymieszać(...)Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę, pomidor i buraka pokroić na mniejsze kawałki. Na dwa duże talerze nałożyć najpierw miks sałat, następnie cebulę, paprykę, pomidor, buraka i ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę polać dipem i podawać od razu
Passions hobbies lifemożesz ją też zastąpić kaszą jaglaną) Garść rukoli lub ziół Porcja fety (plaster) Nasiona słonecznika (łyżka) Tę kolację przygotujesz w mniej niż 10 minut. Połączenie arbuz, prosciutto i feta jest genialne, ale jeśli chcesz żeby danie było mniej kaloryczne – zrezygnuj z fety. Przepłucz komosę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj aż będzie(...)miękka. Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój na połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami. Jeśli zamiast komosy wybierzesz kaszę jaglaną – podpowiadamy jak ją ugotować. Smacznego! Artykuł Menu na dzień 1638 kcal pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzawokado, rukolą i moim ulubionym serem feta. Do tego jest idealna do zabrania ze sobą do pracy. Wystarczy sałatkę z ... Czytaj dalej Sałatka z truskawkami i serem feta Artykuł Sałatka z truskawkami i serem feta pochodzi z serwisu Pink Envelope - Proste przepisy
Pink Envelopeuwielbiam proste, lekkie i zdrowe rzeczy - ta sałatka taka właśnie jest! Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 1 pomidor Garść pomidorków koktajlowych 1 papryka 1/2 ogórka 1/2 kostki sera feta Garść winogron Garść świeżej bazylii Garść świeżej mięty Garść świeżej natki pietruszki 1/2 opakowania Vegeta Natur do sałatek i dipów 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Paprykę, ogórka(...)feta, winogrona, pomidora i pomidorki koktajlowe kroimy w kostkę/plastry. Ocet, oliwę i Vegetę Natur do sałatek i dipów mieszamy w szklance. Wszystkie składniki mieszamy. (wpis konkursowy
Czarnawisienkamiski. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę a ogórka szklarniowego obieramy i kroimy na 4. Pokrojone warzywa dodajemy do roszponki. 2. Następnie kroimy ogórka kwaszonego, pomidory suszone, ser feta i przekładamy do miski. Dodajemy całe oliwki. 3. Do salaterki wlewamy 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych (wykorzystuje olej po pomidorach suszonych z żurawiną) dodaję musztardę, miód i najważniejszy składnik(...)dostępny w sklepach Makro, Selgros, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum). Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki. Sałatkę najlepiej wymieszać przed podaniem. Gotowe… Smacznego!!! Artykuł Sałatka z roszponki, fety i pomidorów suszonych. Idealna na grilla. pochodzi z serwisu
karolgotujetruskawkami i szparagami Sałatka z truskawkami i szparagami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów ok 10 truskawek 2 garści listków szpinaku 2 pomidory malinowe pokruszony ser feta oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól pieprz kolendra lub inne świeże zioła Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, szparagi gotujemy na parze al dente. Od razu przelewamy zimna wodą(...)Pomidory kroimy w plastry, truskawki na ćwiartki. W misce układamy listki szpinaku, pomidory, truskawki i szparagi. Posypujemy serem feta. W szklance mieszamy ocet, oliwę i przyprawy, gotowym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ziołami. Podajemy od razu
Kulinarne przygody Gatityświeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese 2-3 tablespoons Greek yogurt pepper, herbs Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, osusz, urwij co grubsze łodyżki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij(...)dorzuć szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty “sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp
Martyna Cookspokrojone w drobną kostkę pomidory i całość pieprzymy i dodajemy Vegetę, dusimy pod przykryciem z 10-15 minut podlewając woda z pod gotowania makaronu. 3. Następnie wkruszamy większą połowę fety, dodajemy kwaśną śmietanę i szczyptę gałki. Smażymy jeszcze chwilkę i próbujemy ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku. Podajemy makaron z wymieszany z sosem lub z sosem na wierzchu i kawałkami(...)fety. Smacznego ! Przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl
Gotowanie...to proste !SKŁADNIKI 110 g makaronu kokardki 1 miks sałat 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 1/2 zielonego ogórka 6 oliwek zielonych 6 oliwek czarnych 100 g sera feta oliwa z oliwek extra vergine 1 łyżka soku z cytryny 1/2 opakowania przyprawy Vegeta Natur do greckiej sałatki 1 płaska łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów WYKONANIE(...)nałożyć miks sałat, dodać makaron i lekko wymieszać. Następnie dodać paprykę i ogórek pokrojone w kostkę, pomidorki koktajlowe i oliwki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w piórka i ser feta pokrojony w kostkę. Tak przygotowaną sałatkę polać przygotowanym dipem. Podawać od razu. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Passions hobbies lifepraktyczne i idealne do kruchych wypieków. Do greckiej tarty dodałam oryginalny grecki ser owczy typu feta. Ten ser nie rozpuszcza się pod wpływem temperatury jak to robi zwykła feta. No i zioła… Oregano i tymianek podkreśliły smak tarty. Lubię piec wytrawne tarty zwłaszcza te bezmięsne jak tarta brokułowa z pieczarkami czy tarta z burakami i botwiną(...)łyżka wody, zimnej Nadzienie do tarty 200 g zielonej cukinii 15 oliwek kalamata 15 zielonych oliwek 8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy 100 g greckiego owczego sera typu feta 30 g żółtego sera 3 jajka 250 śmietany lub mleka ½ łyżeczki suszonego oregano 3 gałązki świeżego tymianku Z mąki i masła zrób kruszonkę, najlepiej za pomocą malaksera. Kiedy masło
codojedzeniaDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia(...)wówczas nie ma znaczenia jaki szpinak kupimy. Ja robiłam z podwójnej porcji, czyli upiekłam dwa warkocze, wykorzystałam przy tym całe opakowanie szpinaku oraz całe 250 gr opakowanie ricotty. Sos feta: 200 gr jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 3 gałązki świeżej mięty (około 10-15 cm długości) jak nie ma mięty można dać koperek lub pietruszkę 100 gr sera feta
moj przepis na