masę makaronu w szafce ☺ Zobaczcie co nam z tego wyszło ☺ 25 minut składniki: 300 g makaronu (u nas makaron w kształcie prostokącików) 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta szczypiorek 1 pomidor malinowy przyprawy (suszona bazylia, sól, pieprz, słodka papryka) wykonanie: Kurczaka umyć, doprawić solą, pieprzem i bazylią, ugotować na parze. Przestudzić i pokroić w drobną kostkę Makaron(...)ugotować – ostudzić. Szczypiorek (ilość wg uznania) pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, posypując rozdrobionym palcami serem feta. Na wierzch dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Posypać suszoną bazylią, pieprzem i słodką papryką. Smacznego
Ania i Marcin gotująstrach przed nim przełamać i przekonać się do tych zielonych listków. Odpowiednio przygotowany ma wspaniały smak, poza tym jest bardzo dobry dla naszego zdrowia. Składniki: 100g szpinaku kawałek seru feta cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany makaron pieprz Cebulkę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy, najlepiej na maśle(...)się zarumienią, potem dodajemy szpinak i chwikę podsmażamy. W między czasie gotujemy makaron. Do gotowego szpinaku wkruszamy fetę i dodajemy śmietanę, doprawiamy, mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem. Na gotowe można jeszcze dodać kosteczki fety
Idę coś wszamaćsię do grillowanych potraw oraz sprawdzi się doskonale jako syta przekąska. Może zastąpić nawet i obiad. 500g ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki (duży) 150-200g wędzonego boczku 120g sera feta 1/2 pęczka koperku Dodatkowo: majonez jogurt naturalny czarnuszka (zamiast pieprzu) Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony(...)boczek podsmażyć na patelni, a następnie dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, fetę w kostkę, a koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i majonezem (proporcje i ilość wg uznania). Sałatkę doprawić do smaku. (Sól jest zbędna ze względu na smak fety i wędzonego boczku
Di gotujehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: na 4-5 porcji 2-3 średnie ćwikłowe buraki 100 g sera feta 100 g serka kanapkowego np. śmietankowego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany rukola do posypania: pestki dyni, słonecznika, sezam, żurawina lub kiełki np. rzodkiewki krem z octu balsamicznego Przygotowanie(...)się lekko miękkie (takie są najlepsze i nie warto trzymać ich w piekarniki zbyt długo). Wyjmujemy z piekarnika i obieramy ze skóry, ostudzone kroimy w grube plastry. Ser feta rozgniatamy w miseczce za pomocą widelca razem z serkiem śmietankowym i jogurtem naturalnym (lub śmietaną). Na umytej i osuszonej rukoli układamy plastry buraka, smarujemy go warstwą serka, przekładamy drugim
bistro mamakompozycję smaków :-) Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim SKŁADNIKI : około 300-400 g kapusty pekińskiej 200 g szynki konserwowej 1 opakowanie sera feta 1/2-1(...)puszki mieszkanki meksykańskiej 1 8 0 g oliwek z papryką 6-8 łyżek sosu greckiego na oliwie PRZYGOTOWANIE : Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski. Szynkę oraz ser feta kroimy w większą kostkę i wraz z odsączoną meksykańską mieszanką z puszki przekładamy do miski. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do pozostałych składników. Całość polewamy sosem greckim, mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna śniadaniowa propozycja -pełnoziarnista bagietka z pastą pomidorową z fetą i bazylią. Aromatyczne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI 1 pełnoziarnista bagietka 180 g sera feta 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być też świeże pomidory, ale o tej porze roku preferuję jeszcze te z puszki) 1/2 pęczka bazylii pieprz oliwa(...)oliwek suszone oregano PRZYGOTOWANIE Bagietkę kroimy w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy oregano i zapiekamy przez 10 minut (w 180 stopniach). Pomidory odsączamy z zalewy i miksujemy z fetą i bazylią (cześć możemy zostawić do ozdobienia). Doprawiamy pieprzem. Smarujemy kromeczki pastą i kładziemy listki bazylii. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeczosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny 1 niepełna łyżka soku z cytryny ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania'; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Orzechy krótko podprażamy na suchej patelni. Odkładamy kilka orzechów włoskich do dekoracji. Ugotowane/upieczone buraki (obrane(...)pesto. Stawiamy na chwilę na ogień i mieszamy, aż cały makaron się połączy z pesto i jednocześnie się podgrzeje. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekanymi, odłożonymi orzechami oraz rozkruszoną fetą lub kozim serem. Pesto buraczane można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce (ok. 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku). Post Makaron z pesto z buraków pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuMielone z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami. Zapraszam Was więc na kolejny pyszny obiad z mielonego . Uwielbiam mielone z kurczaka , bo szybko się je przyrządza. Jak już robię mielone z kurczaka to koniecznie z pomidorowym sosem i makaronem. Tak lubią moje dzieci. Wcinają aż im się trzęsą uszy! Nie znam chyba dziecka, które by nie lubiło mielonych. Specjalne danie(...)niejadków. Moje dzieci tak lubią mielone, że nawet przymykają oko na dodatek fety i suszonych pomidorów do farszu. Mielone z kurczaka Składniki: na 16 kotletów, średniej wielkości 1 kg mielonego z kurczaka 1 jajko 100 ml śmietanki 100 g feta, oryginalnej 2 dymki ze szczypiorem 6 suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki kajeńskiego
codojedzeniaMiąższ skrapiamy sokiem z cytryny i ugniatamy widelcem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i mieszamy z awokado. Doprawiamy solą. Rzodkiewka z fetą Kilka rzodkiewek kroimy bardzo drobno – siekamy. Ser feta ugniatamy widelcem i dodajemy rzodkiewkę, nie musimy(...)dodawać soli, bo ser sam w sobie jest już wystarczająco słony. Tuńczyk z pomidorem Tuńczyka w zalewie odcedzamy dokładnie. Pomidora kroimy bardzo drobno – siekamy. Mieszamy składniki. Tuńczyk, jak feta – jest wystarczająco słony, by nie było potrzeby dosalania. Makrela z żółtkiem Klasycznie. Żółtko wyciągamy do miseczki, dodajemy makrelę, trochę jogurtu naturalnego i ugniatamy widelcem na pastę. Także
Kucharzycasól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 cukinie 2 łyżki oleju słonecznikowego 8-10 łyżek dobrze odsączonego labnehu (tutaj przepis) lub innego sera np. koziego lub mozzarelli lub fety lub sera pleśniowego *** 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 papryczki chili pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie paski lub kilka suszonych pomidorów również pokrojonych w paski(...)Almette) wymieszany z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą lub ze szczypiorkiem, papryka, ulubione przyprawy - mozarella, ulubione pesto, suszone pomidory w oliwie - wędzony łosoś, gęsty kremowy biały ser lub feta, suszone pomidory w oliwie, - grillowane paski z piersi kurczaka, cienkie paski papryczki chili, ketchup - kremowy biały ser wieszany z drobno pokrojoną rzodkiewką, sól i pieprz do smaku Wariantów jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFilet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie wrzucić na gorącą patelnię i smażyć, aż kurczak będzie złocisty. Wystudzić. Ser feta pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidory pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki i włożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować kilka minut, nie za długo(...)czosnkowy: śmietanę wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać dokładnie, w razie potrzeby doprawić szczyptą soli. W salaterce układać: usmażony kurczak (na samym dole) ser feta kukurydza pomidory brokuł sos czosnkowy (na górze) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) ser żółty jogurt naturalny natka pietruszki(...)paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na maśle i oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa wraz ze szpinakiem. Zalać szklanką wody i passatą pomidorową. Zagotować, dodać pokruszony ser feta i przemieszać. Doprawić do smaku. Trzymać kilka minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Gdy farsz już zgęstnieje i nieco ostygnie, można zacząć nadziewać nim naleśniki. Ja do mojej porcji
Kuchnia Elliepomidor - mały 2 plastry szynki kawałek sera feta 2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego bazylia, oregano, sól, pieprz czarny - do smaku 1 łyżeczka oliwy - do smażenia Szynkę i ser feta pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. Pomidora pokroić w mniejsze kawałki. W garnuszku roztrzepać widelcem jajka, dolać wodę, dodać przyprawy i rozmieszać. Na rozgrzaną na patelni oliwę wlać(...)podsmażyć na średnim ogniu, mieszając lekko widelcem od dna patelni - aby omlet napowietrzyć . Gdy masa jajeczna zacznie się lekko ścinać, przestać mieszać i zmniejszyć ogień. Wrzucić szynkę, ser feta, pomidora i część szczypiorku. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jaj - osobiście preferuję omlety mocno ścięte, stąd zawsze pomagam sobie pokrywką, aby od góry
Grunt to przepis!Bardzo ostatnio zasmakowała mi FETA z owocami i warzywami z chlebem żytnim.Bardzo często sobie robię kanapki z tym SEREM.Świetnie słodycz owoców i warzyw się ze sobą łączy i smakuje niebiańsko.Jedynie mankamentem jest ,że chce się po nim bardzo pić.Ale to dobrze bo musimy wypić 3 litry dziennie wody mineralnej. Danie(...)kcal. 0.5 szkl.muesli z suszonymi owocami 40 g. 1 pojemnik jogurtu naturalnego 150 g. 1 duże jabłko 200 g. śr.wielkości kromka chleba razowego 30 g. 1 plasterek sera FETA 20 g. 1 pomidor 50 g. ******************************************** Muesli wymieszać z JOGURTEM naturalnym.Jabłuszko umyć i przekroic na pół.Chleb posmarować SEREM FETA a pomidory umyć i pokroić w ósemki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwyczarować lekkie zdrowe śniadanie. Moja propozycja jest ze szpinakiem, dymką serem feta i zielonymi oliwkami. Polecam jest smaczny! Składniki: Na jedną osobę: 2 jajka wiejskie 50 g serka feta 2 małe cebule dymki ze szczypiorem 3 zielone oliwki z zalewy 1 łyżka masła garść świeżego szpinaku szczypta pieprzu świeżo mielonego do smaku Sposób wykonania: Szpinak płuczemy pod bieżącą(...)patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulkę bez szczypioru ze szpinakiem, dusimy 2 minuty, jajka roztrzepujemy w miseczce z niewielką ilościa pieprzu, wlewamy na podduszoną zieleninę , posypujemy pokrojonym serem feta, oraz oliwkami i częścią szczypioru, trzymamy na patelni na wolnym ogniu aż masa całkowicie się zetnie. Zsuwamy omlet delikatnie na talerz. Przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku. Smacznego
Wanilia i Kardamon