feta - 6903 przepisów (strona:93/461)

Sobotni omlet po omacku 185

pomidor - mały 2 plastry szynki kawałek sera feta 2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego bazylia, oregano, sól, pieprz czarny - do smaku 1 łyżeczka oliwy - do smażenia Szynkę i ser feta pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. Pomidora pokroić w mniejsze kawałki. W garnuszku roztrzepać widelcem jajka, dolać wodę, dodać przyprawy i rozmieszać.  Na rozgrzaną na patelni oliwę wlać(...)podsmażyć na średnim ogniu, mieszając lekko widelcem od dna patelni - aby omlet napowietrzyć .  Gdy masa jajeczna zacznie się lekko ścinać, przestać mieszać i zmniejszyć ogień. Wrzucić szynkę, ser feta, pomidora i część szczypiorku. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jaj - osobiście preferuję omlety mocno ścięte, stąd zawsze pomagam sobie pokrywką, aby od góry

Grunt to przepis!
MUESLI Z JOGURTEM I KANAPKA Z SEREM FETA - PIERWSZE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 143

Bardzo ostatnio zasmakowała mi FETA z owocami i warzywami z chlebem żytnim.Bardzo często sobie robię kanapki z tym SEREM.Świetnie słodycz owoców i warzyw się ze sobą łączy i smakuje niebiańsko.Jedynie mankamentem jest ,że chce się po nim bardzo pić.Ale to dobrze bo musimy wypić 3 litry dziennie wody mineralnej. Danie(...)kcal. 0.5 szkl.muesli z suszonymi owocami 40 g. 1 pojemnik jogurtu naturalnego 150 g. 1 duże jabłko 200 g. śr.wielkości kromka chleba razowego 30 g. 1 plasterek sera FETA 20 g. 1 pomidor 50 g. ******************************************** Muesli wymieszać z JOGURTEM naturalnym.Jabłuszko umyć i przekroic na pół.Chleb posmarować SEREM FETA a pomidory umyć i pokroić w ósemki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wiosenny omlet 174

wyczarować lekkie zdrowe śniadanie. Moja propozycja jest ze szpinakiem, dymką serem feta i zielonymi oliwkami. Polecam jest smaczny! Składniki: Na jedną osobę: 2 jajka wiejskie 50 g serka feta 2 małe cebule dymki ze szczypiorem 3 zielone oliwki z zalewy 1 łyżka masła garść świeżego szpinaku szczypta pieprzu świeżo mielonego do smaku Sposób wykonania: Szpinak płuczemy pod bieżącą(...)patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulkę bez szczypioru ze szpinakiem, dusimy 2 minuty, jajka roztrzepujemy w miseczce z niewielką ilościa pieprzu, wlewamy  na podduszoną zieleninę , posypujemy pokrojonym serem feta, oraz oliwkami i częścią szczypioru, trzymamy na patelni na wolnym ogniu aż masa całkowicie się zetnie. Zsuwamy omlet delikatnie na talerz.  Przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Prosta pizza warzywna. 128

staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu lepszy rydz niż nic. Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka, 200 g fety. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik w temperaturze 220 °C. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Rozprowadzamy na nim sos pomidorowy. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie kroimy fetę  w kosteczkę(...)pokrojoną w kosteczkę fetę. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 7 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie. Beata Z mojego Instagramu :   Pizza bardzo warzywna z serem feta. #healthy #healthyfood #followall #fit #fitness #instafood #instafollow #crochet #l4l #like4like #foodporn #foodphotography #yummy #pizza Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared) le 20 Févr. 2016 à 5h26

MODA NA BIO
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 216

arabskimi przy okazji większych zakupów, o których opowiem Wam w ramach cyklu "Moje #kuchenneskarby" , na który zapraszam już w najbliższą niedzielę. Sałatka z moghrabieh (izraelskiego kuskusu) z brokułami, burakami, fetą i kuminowym jogurtem Składniki (na 4 porcje): 400 g moghrabieh (izraelskiego kuskusu) - możecie zamienić na makaron orzo (w kształcie ryżu) lub muszelki 200 g brokułu podzielonego na różyczki 2 duże(...)jogurtowy: 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego), 300 g jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, pęczek świeżego koperku, sól do smaku 200 g fety Przygotowanie: Zagotuj garnek osolonej wody i wrzuć do niej moghrabieh. Po 5 minutach do garnka dorzuć brokuła i gotuj razem z izraelskim kuskusem przez kolejne 5-7 minut, aż oba produkty ugotują

Chilli Czosnek i Oliwa
sałatka z fetą i migdałami 1022

zbyt dużo soku. Pamiętajcie, że ser feta jest dość słony, dlatego kurczaka i sos czosnkowy solimy delikatnie.   Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta 1/2 główki kapusty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu ząbek czosnku kilka gałązek koperku 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz 2 łyżki(...)oleju Kurczaka pokroić w kostkę, lekko posolić, doprawić pieprzem i usmażyć. Jogurt wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Fetę delikatnie pokroić w kostkę.  Sałatę lodową pokroić, cebulę posiekać. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić. Migdały uprażyć na suchej patelni. W misce układać warstwami: najpierw pomidory, następnie cebulę, fetę, sałatę, kurczaka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa krem brokułowa z fetą 161

łyżki posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 1 marchewka 1 pasternak 1 l warzywnego bulionu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Do podania 100 g sera feta 1 chili 2 dymki pokrojone w piórka czarny pieprz, grubo mielony Podziel brokuła na różyczki. Marchewkę i pasternak pokrój w kostkę. Wsyp warzywa do garnka, dodaj natkę i zalej(...)minut. Zdejmij garnek z kuchni, zmiksuj zupę na krem. Postaw z powrotem na kuchni. Dopraw krem solą, pieprzem, dodaj masło i zagotuj. Napełnij miseczki gorącą zupą. Posyp serem feta, dymką i cienko pokrojoną chili. Ja jeszcze doprawiłam krem pieprzem. Podaj zupę z chlebem. The post Zupa krem brokułowa z fetą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Buraczane naleśniki z tuńczykiem, szpinakiem i groszkiem 216

szklanki mąki pszennej szczypta soli i pieprzu odrobina oleju do natłuszczenia patelni   puszka tuńczyka w kawałkach 300 g mrożonego szpinaku 80 g mrożonmego zielonego groszku 120 g sera feta pół czerwonej cebuli łyżka masła klarowanego ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu   Upieczonego buraka obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z jajkami, mlekiem i wodą gazowaną(...)smażymy naleśniki (10 sztuk). Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i groszek i dusimy aż rozmrożą się i zmiekną. Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka oraz rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia. Za pomocą małej foremki (np. w kształcie serduszka lub gwiazdki

Mienta blog
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 192

zimy ten hummus to miła odmiana od –jakby nie było –ubogiej oferty polskich sezonowych warzyw i miłe wspomnienie letnich smaków. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy (270g po odcieku) 130g sera feta 50g młodego szpinaku 10-15 oliwek – wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty sezamowej lub łyżka jasnego podprażonego sezamu 2 łyżki

Karo in the Kitchen
Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarella 268

znudzenia. ;) Składniki: 150 g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody ok. 100 g mrożonego szpinaku 1/2 cukinii  2 ząbki czosnku łyżka oleju 100 g sera feta sól, pieprz, czosnek w proszku, chilli/ostra papryka, bazylia suszona dodatkowo: dwa średniej wielkości pomidory dwie garście startej mozzarelli  Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Ja ją zazwyczaj prażę przez(...)niewielką kostkę lub półplasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekany/zmiażdżony czosnek, posolić, dodać szpinak, a następnie podlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Zawartość patelni przemieszać, dodać cukinię i fetę, zmniejszając moc palnika. Gotować kilka minut pod przykryciem do czasu aż szpinak się rozmrozi. Doprawić do smaku - solą, pieprzem, czosnkiem, chilli i bazylią. W większej misce wymieszać ugotowaną kaszę z przygotowanym

Kuchnia Ellie
paella z chorizo 112

kiełbasy chorizo 200 g ryżu cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów 100 g sera feta pęczek koperku sól, pieprz do smaku (ostrożnie: kiełbasa jest ostra, feta słona!) Kiełbasę pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię, wrzucić kiełbasę, smażyć po kilka minut mieszając. Część plasterków wyjąć i odłożyć do dekoracji. Na patelnię wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną(...)podobną jej ilość, wrzucić pomidory. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż ryż zmięknie i całość zgęstnieje. Doprawić do smaku. Danie rozłożyć na talerze, na każdą porcję ułożyć kosteczki fety i odłożone plasterki chorizo. Posypać siekanym koperkiem

6niebo
Chrupiące grzanki z fetą, chili i tymiankiem 107

stałego menu. Sam przepis pozostał bez zmian, ponieważ ideału się nie zmienia ;) 4 grzanki: * chleb- 4 kromki * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 1 sztuka * feta- 4 plastry * tymianek- 10-12 gałązek * szczypiorek- pół pęczka * oliwa z oliwek- 1 łyżka(...)sól i pieprz- do smaku Pokrojony chleb wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 4-5 minut (chleb powinien być chrupiący, ale nie spieczony). Fetę pokroić w plastry o grubości ok 10 mm, ułożyć na ciepłym chlebie i ponownie wstawić do piekarnika na około 2 minuty.  W międzyczasie przygotować salsę: na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojona cebulę, c hwilkę

Kraina Miodem Płynąca
Tarta drożdżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 146

szklanki wody (ok. 60 ml), - ½ łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek (20g). Nadzienie: - 500 g świeżego szpinaku - 10 suszpnych pomidorów z zalewy (ok. 200g) - ¼ opakowania sera Feta (ok. 50g), - opakowanie jogurtu greckiego light (ok.200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), - łyżka oleju rzepakowego (10g) - 2 ząbki czosnku, -  słodka papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy(...)odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min. 4. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 5. Ser Feta kroimy w kostkę. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami. 7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem. 8. Na ciasto nakładamy warzywa, ser Feta i zalewamy masą jajeczno-jogurtową

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczone warzywa z feta 169

zrobię jeszcze kilka.  Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety.  Wspaniałe połączenie smaków. Pieczone warzywa z fetą 3 pomarańczowe marchewki 1 fioletowa marchewka 2 ziemniaki 3 buraki kawałek kozio-owczej fety 2 łyzki oliwy sól, pieprz rozmaryn, tymianek Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Wkładamy do miski. Posypujemy wg uznania przyprawami i mieszamy(...)łyżka oliwy. Pieczemy w 200 st.C ok 30 minut. Powinny być miękkie i lekko złote (głównie ziemniaki). Po lekkim przestygnięciu wkładamy warzywa do miski, wkruszamy fetę, ilość zależy od upodobań. Całość skrapiamy pozostałą oliwą. To przekąska  świetna na ciepło ale i na zimno. Ciekawie prezentuje się w szkolnej śniadaniówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Poniedziałkowy "fit" - Brokułowa sałatka z pieczoną ciecierzycą i sezamem 168

mnie mrożony) 1 opakowanie sera feta  1 puszka upieczonej ciecierzycy na ostro 2-3 łyżki ziarna sezamu PRZYGOTOWANIE : Różyczki brokuła gotujemy al dente na parze. Ser feta kroimy w kostkę. Ciecierzycę pieczemy (przepis znajdziecie tu). W szklanej misce warstwami układamy połowę; brokuła, fety i ciecierzycy, w ten sam sposób nakładamy drugie warstwy. Całość oprószamy sezamem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania