Dzisiejszy omlet, na który zapraszam Was, jest inny. Puszysty, dość zwarty i wytrawny. Jarmuż i marchewka dodają mu koloru i ciekawego smaku, który dość zdecydowanie zaostrza ser feta. Takim omletem na pewno naje się ktoś bardzo głodny, gwarantuję :) Składniki na 1 duży omlet: 2 spore garście jarmużu , 1 średnia szalotka(...)ostrej papryczki chili , 1 średni ząbek czosnku , 1 mała marchewka , 2 łyżki oliwy , 50 ml mleka , 1 płaska łyżka mąki pszennej , 2 jajka , 1/4 opakowania seta feta , mała szczypta cukru , sól do smaku. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki, usuwając zgrubiałe łodyżki. Marchew obrać, opłukać i nożem do obierania warzyw ściąć cienkie paski - wstążki. Czosnek
Codzienna kuchnia niecodziennakolację. Sprawdza się również na grilla i imprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek(...)łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę. Tak samo zrobić z cebulą. Ser feta również pokroić w kosteczkę. Koperek posiekać dość drobno. Wszystkie warzywa oraz ser feta przełożyć do większego naczynia, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać
VioletoweKucharzeniesłonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy(...)oregano, sól, pieprz i smażymy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy kurczaka, pokrojone szparagi, pomidorki i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Całość posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego
Oryginalny smakDzisiaj przepis na pyszną tartę na jaglanym spodzie ze szpinakiem, pomidorami i serem feta, który w wersji wegańskiej można z powodzeniem zastąpić tofu, zamiast jajek można użyć siemienia lnianego, naprawdę szczerzę polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :) Składniki : Na ciasto: - 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej) - 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia(...)łyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej) Masa szpinakowa : - duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego - 6-7 suszonych pomidorów - 1 duży pomidor - paczka sera fety lub tofu - 1 jajko ( lub siemię lniane) - 1 pęczek szczypiorku - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę zmielić w młynku do kawy ( lub ugotować normalną a później zmielić blenderem
zdrowa vege kuchniapieczone niż smażone i właściwie tylko w takiej wersji je jadamy. :-) Nadmiar tłuszczu wycieka i zostaje na papierze do pieczenia a kotlety mimo to są miękkie i soczyste. Ser feta i szpinak to dobrze znane, klasyczne połączenie, którym(...)postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-) 500g mięsa mielonego 1/2 kostki sera feta garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco 1. Ser feta kroimy w kostkę. Szpinak
Szefowa kuchnicebula 1 łyżeczka suszonej bazylii olej S&P Surówka 2 duże gałązki świeżej mięty 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili 1/2 cytryny 200g młodej cukinii 1/2 kostki sera typu feta (w oryginalnym przepisie kulki mozzarelli) oliwa z oliwek S&P Dodatkowo Ryż Proporcje podane w oryginalnym przepisie trochę pozmieniałam. Podudzia myjemy, suszymy. Solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoty(...)pieprz, skórkę z połówki cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Mieszamy i smakujemy. Obieraczką do warzyw kroimy cukinię we wstążki prosto do przygotowanego sosu. Do całości dodałam ser typu feta a nie kulki mozzarelli. Feta moim zdaniem dodaje bardziej wyrazistego smaku. Całość mieszamy dopiero 3 minuty przed podaniem całego obiadu, aby cukinia była leciutko chrupiąca. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/woreczku) 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 0,5 szklanki suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 100 g sera feta 3 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, dodając sól do smaku. Gotową pozostaw do ostudzenia(...)Następnie dodaj suszone pomidory posiekane w paski i pokrojoną w większe kawałki szynkę, a także kolendrę lub pietruszkę oraz pieprz. Podsmaż całość chwilę. Dodaj teraz szybko pokruszoną fetę, zamieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyoraz czosnkiem. Do tego podpieczony ser feta i oliwki Składniki (2 porcje, dla lubiących zjeść więcej 1 ) 1 bakłażan 1 cebula 5 - 7 pieczarek 1/2 sera feta 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe oliwki ostra sproszkowana papryka sól Przygotowanie ( 5 minut + czas pieczenia) bakłażana przekroić na pół, ponacinać głęboko(...)kratkę', posmarować oliwą, mocno posolić i włożyć do piekarnika na 20 minut pokroić cebulę i pieczarki na talarki oraz czosnek na bardzo cienkie plasterki ser feta pokroić w kostkę dołożyć pieczarki, cebulę, czosnek polać oliwą, posolić i doprawić papryką ser położyć na bakłażana piec kolejne 30 minut po wyjęciu wkroić oliwki i pomidorki SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorarzodkiewki to już mariaż kolorów tak apetyczny, że trzeba oczy nacieszyć i podniebienia nie zaniedbać, warto ją przyrządzić, gdyż wiosna już z nami!! Składniki: 1 brokuł 1 op. sera feta 3 pomidory 4 ugotowane na twardo jajka 1 pęczek rzodkiewki Sos : 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku 200 ml jogurtu typu greckiego(...)smaku sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Składniki na sos łączymy dokładnie ze sobą. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. W kostkę kroimy pomidory, ser feta natomiast jajka oraz rzodkiewkę kroimy w plasterki. Układamy warstwowo w salaterce brokuły, pomidory, ser feta, jajka polewamy całość sosem, na wierzch układamy rzodkiewkę. Sałatka w wykonaniu Ireny Smacznego
kgwjanczewoplasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki: (nie podaję proporcji, zależą one od naszych upodobań) pierś z kurczaka (równie dobrze możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu, bez skóry) pomidorki koktajlowe ser feta ziemniak majonez jogurt grecki czosnek świeżo zmielony pieprz bulion warzywny do ugotowania piersi Wykonanie: Pierś gotujemy w bulionie warzywnym. Studzimy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy(...)dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachowały swój ładny zielony kolor. Ziemniaki gotujemy, studzimy, kroimy na plastry. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy na kawałki. Jogurt mieszamy z odrobiną majonezu. Dodajemy roztarty czosnek. Mieszamy. W salaterce układamy wszystko w dowolnej kolejności, na wierzchu robimy kleksy z sosu czosnkowego
Walijskie Pichceniepokroić w drobniutką kostkę, wrzucić do miski. Dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną bazylię. Skropić wszystko odrobiną balsamino i oliwy z oliwek, dodać szczyptę soli (ale ostrożnie – trzeba pamiętać, że feta, którą za chwilkę dodamy jest słona) i dobrze wymieszać. Ciabatę pokroić pod skosem na ok. 2 cm kromki. Każdą z nich skropić oliwą czosnkową i wstawić do piekarnika(...)nastawionego na 200 ° C na 5-7 minut. Na ciepłym pieczywie ułożyć przygotowane wcześniej pomidory. Na wierzch rozkruszyć fetę i skropić oliwą z oliwek
Kulinarne Inspiracjetego oryginalna grecka Feta - bardzo ważne, żeby byla oryginalna, wszelkie polskie substytuty w tym daniu się nie sprawdzają. Składniki: Dojrzały melon Opakowanie Fety Przygotowanie: Melona i Fetę pokroić w dość grubą kostkę, nadziewać na patyczki do szaszłyków, lub po prostu wymieszać w misce w formie sałaty
Kulinarne Inspiracjebardzo prosta, bardzo smaczna i zazwyczaj traktuję ją jako samodzielne danie obiadowe, gdyż jest sycąca (ale nie 'ciężka'!). Sałatka: * pierś z indyka- 200 g * pomidory koktajlowe- 200 g * ser feta- 100 g * mix sałat- pół opakowania * oliwki- 100 g * szczypior- pęczek * przyprawy: słodka papryka- 1 lekko czubata łyżeczka, sól, pieprz * oliwa z oliwek- 6 łyżek Dressing: * woda- 2 łyżki(...)pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso odłożyć, a tłuszcz odlać do szklanki. W międzyczasie pokroić umyte pomidory koktajlowe oraz fetę. Na spód miski ułożyć sałatę, pomidorki, podsmażone mięso, fetę oraz oliwki i posypać szczypiorem. Dressing: Do szklanki z odłożonym tłuszczem wlać wodę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, suszone
Kraina Miodem PłynącaPyszna i szybka sałatka na różnego rodzaju przyjęcia z brokułów i fety polana sosem czosnkowym i pospana prażonymi płatkami migdałów. Składniki: 1 brokuł, 1/2 sera feta, 100 g naturalnego jogurtu, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 garść płatków migdałowch. Przygotowanie: Różyczki brokuła gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Ser feta kroimy w kostkę i układamy z brokułem na półmisku. W miseczce przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt z wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze jak sos wcześniej schłodzimy i trochę się
Aga w kuchnisłyszał?) jest czystą profanacją. Ale Ci, którzy lubią zupy, na pewno polubią tę prostą i szybką do przygotowania zupę marchewkową. Potrzebne nam będą: 5 marchewek, 2 cebule, 100 g fety, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Przepis: Obrać marchewkę i pokroić na grubsze kawałki. Umyć i drobno pokroić cebulkę. Zostawić sobie jej niewielką część do posypania już gotowej zupy(...)szklanki wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 10 minut (a jeżeli trzeba, to dłużej aż marchewka zmięknie). Zmiksować zupę dorzucając do niej fetę. Można zostawić sobie odrobinę fety do posypania zupy z wierzchu bezpośrednio przed podaniem. Przelać zupę do małych szklaneczek lub tradycyjnie na talerze. Udekorować z wierzchu pokruszoną fetą, pieprzem, polać odrobiną oliwy
MODA NA BIO