Pieczone młode warzywa Pieczona dynia z jarmużem i fetą Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 mała dynia Hokkaido lub piżmowa 1/2 opakowania jarmużu 50 g sera feta garść pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku suszony tymianek sól pieprz szczypior do posypania sok z cytryny Wykonanie: Dynię kroimy(...)minut, powinna być la dente. W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w piórka, pomidorki kroimy na pół. Wszystko wraz z jarmużem dodajemy do dyni i dokładnie mieszamy. Posypujemy pokruszona fetą. Pieczemy przez około 5-10 minut, żeby jarmuż nieco zmiękł. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem i skrapiany sokiem z cytryny
Kulinarne przygody Gatitytrakcie dnia. O tej porze roku u mnie w domu królują właśnie takie proste, kolorowe dania . Zachęcam do wypróbowania przepisu. Sałatka grecka sałata feta lub ser sałatkowy typu feta oliwki pomidory czerwona cebula ogórek Sos vinegret 100 ml oliwy 2 łyżeczki musztardy ( u mnie francuska ) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu sól, pieprz W misce ukłożyć
Pieguskowa Kuchniaskładników, które połączone razem dają niesamowity smak i, powiedziałabym, nawet wykwintnie prezentują się na talerzu. I jak zwykle przy sałatkach bywa - można kombinować se składnikami, zamieniając np. ser feta na wędzony twaróg, ser pleśniowy typu gorgonzola, a pestki słonecznika na orzechy włoskie. Pasuje do niej świeże pieczywo typu bagietka lub ciabatta(...)kieliszek białego wina;) Sałatka z rukolą, burakiem i serem Składniki (na 2 porcje): 2 spore garści rukoli 2 ugotowane czerwone buraki (ok 300g) 100g wędzonego twarogu lub sera feta 4 łyżki pestek słonecznika dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej Rukole opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Buraki obrać, pokroić
Obiad gotowyamatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej pół kostki sera feta 4 kromki ulubionego pieczywa sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Brukselki myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. W garnku(...)powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zagotowujemy. Chleb kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni, na oleju, z wszystkich stron. Zupę podajemy z grzankami i pokruszoną fetą
KardamonovyPrzepis z serii cztery składniki i 5 minut. Potrzebujemy tylko ciasto filo, ser feta, miód i odrobinę oliwy z oliwek. Do dzieła! Składniki (4 porcje): - kostka sera feta - 4 płaty ciasta filo Można dostać na przykład tutaj - oliwa z oliwek - miód - opcjonalnie oregano, jeżyny Przygotowanie: 1) Ciasto filo wyjmujemy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania
Roślinożerni urlopowiczesosem czosnkowym Składniki na placki: 3 duże cukinie 1/2 szklanki mąki (tu pełnoziarnista) 7 małych lub 4 duże jaja pęczek "cienkiego" szczypioru sól świeżo mielony pieprz opakowanie sera feta olej do smażenia Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego przeciśnięte 3 ząbki czosnku pęczek posiekanego kopru szczypta soli pieprz świeżo mielony Placki z cukinii - sposób przygotowania: Cukinię(...)Dodaj jaja, mąkę, pieprz, posiekany szczypior i sól do smaku. Wymieszaj wszystko i wyreguluj konsystencję dodając jajko lub dosypując jeszcze trochę mąki. Na koniec dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę fetę i delikatnie wymieszaj. Smaż (na ten temat poczytaj niżej) placki na małym tłuszczu wymieniając go po usmażeniu każdej partii placków. Po usmażeniu odkładaj na papierowy ręcznik. Sos czosnkowy - sposób
Gary Bez dnazdrowa. I idealna do pracy na drugie śniadanie. Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 2 pieczone papryki (ja użyłam z zalewy) 10 czarnych oliwek pół czerwonej cebuli pół kostki sera feta duża garść rukoli 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Kaszę dokładnie płuczemy na sicie(...)gotujemy al dente, przecedzamy i wrzucamy do miski, studzimy. Dodajemy do niej umytą rukolę, oliwki, pokrojone w mniejsze kawałki papryki i fetę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, siemię. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dolewamy oliwę i sok z cytryny, mieszamy
KardamonovySkładniki: 1 szklanka kaszy pęczak 16 plasterków pomidorów suszonych 100 g świeżego szpinaku (baby) 4 ząbki czosnku 120 g sera typu feta garść orzechów nerkowca 2 łyżki oleju roślinnego (np. oleju z pomidorów suszonych) 1 łyżka oregano 1 łyża papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy sól Sposób wykonania: Kaszę wsypujemy do litra wrzącej, osolonej(...)oraz pokrojone pomidory. Smażymy całość do momenty aż szpinak zmięknie. Na oddzielnej, suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Danie przekładamy na talerze. Posypujemy prażonymi orzechami oraz pokrojonym w kostkę serem feta
Qchnia po prostuwypełnienie: – 1 mała dynia Hokkaido – 200ml śmietanki 30% – 3 jajka – szczypta gałki muszkatołowej – szczypta imbiru mielonego – sól, pieprz Dodatkowo: świeży tymianek, 30g sera Feta lub sera koziego SPÓD: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i sól. Ciasto wyrabiamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 2h. WYPEŁNIENIE: Dynię(...)upieczonym spodzie układamy odłożone plastry dyni i wylewamy na nie przygotowane wcześniej wypełnienie. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut, aż masa całkowicie się zetnie. Upieczoną tartę posypujemy rozdrobnioną Fetą lub serem kozim, dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! Artykuł Tarta z pieczoną dynią, fetą i świeżym tymiankiem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongpyszna przekąska, przystawka, antipasti. Ser feta z dodatkiem czosnku doskonale komponuje się ze świeżym … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Papryczki nadziewane</span> fetą z czosnkiem pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerproste w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie. U nas na obiad były tylko one, bo są naprawdę syte. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 3 średnie bataty 100 g sera feta rukola 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli oliwa z oliwek orzeszki nerkowca starty ser garna padano sok z połowy cytryny sól pieprz płatki migdałów 1. Bataty dobrze myjemy(...)przygotowujemy pesto: do misy blendera wrzucamy umytą rukolę, dodajemy oliwę, starty ser, orzeszki, chilli i sok z cytryny. Miksujemy za pomocą blendera. Płatki migdałów możemy podprażyć na suchej patelni. Fetę kroimy w kostkę. 3. Na gorące, upieczone bataty nakładamy porcje pesto, na nie rozgniatamy kostki fety i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkiszybka w przygotowaniu. Jeśli lubicie brokuły to na pewno ten przepis trafi w Wasz gust. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 500 g brokuła, 120 g sera feta, 3 jajka, 100 ml śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, gotować na parze przez około 15 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli (można pominąć sól – feta jest słona) i pieprzem. Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuła i pokrojoną w kostkę fetę, Zalać masą jajeczno-śmietanową. Wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut. Smacznego
Moja kraina smakówpotrzeba: 1/4 średniej kapusty pekińskiej, 250 g serka feta, 1 duży pomidor, 1/2 dużej, czerwonej papryki, 4 duże rzodkiewki, sos winegret zrobiony według TEGO przepisu. Wykonanie: Robimy sos winegret według TEGO(...)przepisu, odstawiamy. W między czasie do miski kroimy drobno kapustę pekińską, pomidora w drobną kostkę, paprykę kroimy drobno, rzodkiewkę kroimy w bardzo drobną kostkę, wlewamy sos winegret, mieszamy. Dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę, delikatnie mieszamy. Smacznego :)) kapusta pekińska, ser feta, czerwona papryka, rzodkiewka, pomidory
Bułka z ChlebemLiście czosnku są doskonałym dodatkiem do sałatek Co potrzeba: 200 g serka feta, 1 duży pomidor, 1/4 dużej(...)czerwonej, mięsistej papryki, 10 szt. sałaty roszponki, 1 czubata łyżka pokrojonych bardzo drobno liści czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego, Pieprz mielony do smaku Wykonanie: Do miski dajemy pokrojoną drobno fetę, pomidora pokrojonego na drobne kawałki, paprykę pokrojoną bardzo drobno, różyczki sałaty roszponki, pokrojone liście czosnku, pieprz, dokładnie mieszamy. Dolewamy olej, odstawiamy na 10 minut, ponownie mieszamy przed jedzeniem. Smacznego
Bułka z Chlebem