Składniki (4 porcje) : duża cukinia 400 g kurek ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 250 g fety łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy (lub łyżka masła) 2 łyżki octu z białego wina łyżka posiekanej natki sól Sposób przygotowania: 1. Cukinię umyj, pokrój(...)cienkie paski, potem na kawałki. Kurki dokładnie umyj i usmaż na łyżce oliwy. Przełóż na ręcznik papierowy, który wchłonie płyn. 2. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na połówki, czosnek posiekaj, fetę pokrój w kostkę, oprósz oregano. 3. Ocet wymieszaj z pozostałą oliwą, czosnkiem i natką, przypraw solą i pieprzem. 4. W misce połącz cukinię, grzyby i pomidorki koktajlowe, wlej sos, wymieszaj
The Slow Life Wifepapryki 100 g kaszy pęczak, bulgur, gryczanej nieprażonej 1 czerwona lub biała cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów kilka zielonych lub czarnych oliwek 120 g sra typu feta 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz, suszony tymianek, oregano do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu(...)ugotowaniu odcedzamy. 2. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, do czasu, aż się zarumieni. Dodajemy odcedzoną kaszę, drobno posiekane suszone pomidory i oliwki oraz pokruszony ser feta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. 3. Odcinamy wierzchołki papryki, wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy papryki farszem, przykrywamy “czapeczką” z ogonków. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
W kuchni Katieroli głównej, zarówno tej tradycyjnej jak sałatki, czy zupy. Jak i bardziej ekstrawaganckiej jak smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt zaiste niezwykły, zachwyci każdego fana buraków (jak i tart :)) Ilość porcji: 2 osoby Składniki: Na ciasto: 125g mąki pszennej 80g masła ½ łyżeczka soli 1 malutkie jajko(...)dużego (ja kupiłam gotowe buraki gotowane w folii, jeśli stawiacie na świeże wystarczy je przez godzinę gotować w osolonej wodzie lub upiec) 80g sera sałatkowo-kanapkowego a’la feta 2 łyżki gęstej śmietany 50g wędzonego łososia Jajko Dodatki: Pesto np. klasyczne z bazylii lub jarmużowe , możecie też użyć gotowego ze słoika * Przygotowana tarta to porcja na dwie
Kolizje Smakówminut. SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor 1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek(...)kładziemy rybę, smarujemy ją odrobiną oliwy, Na rybie rozcieramy po łyżce ajwaru (można dodać odrobinę płatków chili), kładziemy plasterki cukinii i pomidora-przyprawiamy sola, pieprzem, dodajemy kosteczki sera feta oraz posypujemy świeżą bazylią. Całość szczelnie zawijamy w papiloty i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
Kopystką po garachSKŁADNIKI (dla 2 osób (porcje raczej damskie :)) - 1 porcja - 556 kcal) 150 g m akaronu razowego penne 3 ząbki czosnku 3 garście szpinaku (75 g) 100 g fety 4 plastry suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju z zalewy z pomidorów 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika sól, pieprz, suszone oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy(...)paski pomidory. Smażymy chwilę, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy makaron i mieszamy całość. Rozkładamy na talerze, skrapiamy drugą łyżką oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posypujemy dynią i słonecznikiem. Smacznego! 1 porcja - 556 kcal:- - białko - 24 g - tłuszcze - 27 g - węglowodany - 53 g - błonnik - 10 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku
Moje Kuchenne RewelacjeProsta sałatka, której głównymi składnikami okazała się kasza jaglana oraz ser feta. Całość "doprawiona" różnymi warzywami, w tym oczywiście nieodzowne liście sałaty. Lekko, odżywczo i bardzo smacznie. Smak(...)dodatkowo wzbogaca aminos kokosowy , który aktualnie jest moim ulubionym dodatkiem do sałatek. Składniki (1 porcja): 2 garście mixu sałat 45 g kaszy jaglanej (Misiontek) ok. 70 g sera feta 1/3 awokado 1 pomidor 1/4 ogórka 1 łyżka aminosu kokosowego (Misiontek) 1 łyżeczka oleju lnianego Przygotowanie: Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą i ugotuj
Zdrowie na języku :Ppieprz do smaku. Chwilkę duszę do odparowania. Odstawiam. Piersi z kurczaka kroję w większą kostkę doprawiam czosnkiem mielonym, solą i czerwona papryką, smażę na odrobinie oleju do zrumienienia. Ser feta kroję w kostkę. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, ale nie do końca na dnie garnka zostawiam troszkę wody z gotowania. Do makaronu(...)dodaję szpinak, mięso i fetę. Mieszam i gotuję jeszcze kilka minut, aż danie się podgrzeje, a smaki się połączą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPIECZONYMI WARZYWAMI Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus 2 duże garści (ok. 50 g) jarmużu 1/2 granatu 2 mandarynki 2 plastry (ok 50 g) sera feta garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję(...)Dodać przygotowaną kaszę kuskus, wymieszać, zdjąć z ognia i przełożyć na talerze. 4) Na kaszy z jarmużem ułożyć kawałki mandarynki i posypać ziarnami granatu. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta oraz lekko podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. 6) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z musztardą miodową oraz octem balasamicznym (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę
Fitsweet.memałych, lub dużych przekrojonych na pół lub w ćwiartki) 1 mały granat pęczek świeżej mięty 250 g mieszanki ugotowanych zbóż (Jamiego - mozna je dostać np. na FRISCO ) 40 g fety Marchewki myjemy. Jeśli są duże obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, jeśli mamy młode wystarczy je oskrobać. Skrapiamy je oliwa, oprószamy sola i pieprzem i pieczemy w 200 st.C(...)wrzucamy zawartość opakowania ze zbożami. Podgrzewamy minutę a następnie przekładamy do miski z marchewkami. Mieszamy i nakładamy na talerze. Sałatkę posypujemy ziarnami granatu z jego drugiej połówki oraz pokruszona feta i listkami mięty
Dzieje kuchennej Wiewiórypasta z buraków i fety. Wystarczy niewiele dobrze dobranych składników, by powstała pyszna i zdrowa pasta na kanapki. Pieczone buraki cudownie komponują się z cytryną oraz słoną fetą. Jeśli lubisz szybkie i zdrowe przekąski z burakiem w roli głównej, to polecam Ci także mój przepis na sałatkę z pieczonych buraków i fety
AniaGotuje.plSkładniki: 100g mieszanki ulubionych sałat ( użyłam sałaty lodowej i rukoli) 10 sztuk pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych) 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1/2 opakowania sera typu Feta 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czarnych oliwek 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka(...)soku z cytryny opcjonalnie pieprz czarny mielony *** Na dużym talerzu lub w misce wykładamy sałaty *** *** Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie *** *** Obrane ogórki oraz ser Feta kroimy w kostkę i wykładamy na sałatce *** *** Cebulę i oliwki kroimy w krążki i układamy na wierzchu sałatki *** *** Sałatkę polewamy oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny oraz
Blog z Apetytemdodawałam składniki i próbowałam, czy smakowo mi odpowiada. Polecam Wam bardzo i życzę miłego i słonecznego dzionka :-) Składniki na 4 porcje: 4 średnie buraki 1 opakowanie sera fety opakowanie rukoli 4 garście słonecznika Sos: oliwa z oliwek miód sok z cytryny kilka kropel sosu balsamicznego 1. Buraki dobrze myjemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, buraczki kroimy na pół(...)upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. 2. Pokrojone w cienkie plasterki buraki układamy na większym płaskim talerzu. na buraczki dajemy umytą rukolę, pokrojoną w kostkę fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy i posypujemy po naszej sałatce. 3. Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny (ja dałam około 1 łyżkę), miód (łyżki), kilka kropel sosu
kruche babeczkiSkładniki: 250 g makaronu świderki 200 g pomidorów suszonych w oleju 1 czerwona papryka 1 cebula 15 zielonych oliwek 15 czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 100 g sera typu feta 3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju z pomidorów i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę(...)szklista dodajemy do poszatkowany czosnek, oliwki oraz pokrojone w paski pomidory suszone i paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Dodajemy makaron, mieszamy. Przed podaniem posypujemy danie pokruszonym serem feta
Qchnia po prostumieszanki orzechów włoskich, pekan, laskowych i pestek dyni 200 g suszonych owoców, rodzynki, daktyle,żurawina sok z 2 cytryn pęczek pietruszki i szczypiorku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta sól i pieprz do smaku 6 łyżek oliwy extra vergine Przygotowanie: Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie należy ją ostudzić. Suszone owoce namocz w soku z cytryny(...)Składniki przekładamy do miski i dodajemy kaszę, orzechy namoczone suszone owoce, sprasowany czosnek oraz posiekaną pietruszkę i szczypiorek, sałatkę należy delikatnie pomieszać i dodać na sam koniec pokruszony ser feta. Wszystko polewamy oliwą i doprawiamy do smaku. Smacznego
Niezły MłynekPolecam to danie na kolacyjkę lub jako imprezowe przystawki. Jak nie lubicie sera feta można zamienić na inny. Przepis na thermomix na dole. Ciasto drożdżowe – do garnuszka pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, olej, jajko, letnią wodę i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać(...)thermomix wszystkie składniki dodać do naczynia miksującego, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, 3 minuty zostawić ciasto do wyrośnięcia reszta jak przy normalnym wyrabianiu Formowanie chaczapury – pokruszyć ser feta, zetrzeć na tarce drugi ser. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 5 równych części. Każdą porcję ciasta rozwałkować, tworząc owalne kształty. Każdy płat ciasta rozciągnąć tworząc łódki
Kuchnia Pokoleń