feta - 6903 przepisów (strona:118/461)

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 168

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie zajmuje nam tak wiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka „pod wódeczkę”;) 1903

trzeba lubić i pomidory suszone i czosnek marynowany i czarne oliwki i fetę;) Wg mnie to sałatka dla odważnych:) No to…. kto się skusi?;) 200 g sera feta 1 kulka mozzarelli xl 1 szkl. czarnych oliwek 1 mały słoik marynowanych pieczarek 5-6 korniszonów kilka suszonych pomidorów 3/4 małego słoiczka czosnku marynowanego z ziołami 75 g płatków migdałowych(...)oraz miód. Dokładnie mieszamy. Cienkim strumieniem wlewamy oliwę i dalej mieszamy aż do uzyskania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Schładzamy. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki, jeśli kupiliśmy w całości, kroimy na plasterki. Czosnek również możemy pokroić na mniejsze

Smaki Na Talerzu
Muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą 190

Dzisiaj jedna z moich ulubionych wersji - muffiny ze szpinakiem, fetą i papryką :)  Pyszności :)  SKŁADNIKI (na 9 sztuk - 1 szt. ok. 60 kcal) 4 jajka 100 g fety(...)czerwonej papryki 1 szklanka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz, granulowany czosnek PRZYGOTOWANIE Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy szczypiorek, szpinak i pokrojoną w kosteczkę fetę oraz paprykę. Formę do muffinek (9 otworów) - smarujemy tłuszczem (możemy też wykorzystać foremki silikonowe - bez natłuszczania). Wlewamy masę i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z kuskus, selerem i szynką 340

Zazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka na ciepło z kaszą bulgur, kabanosem, pieczoną dynią, fetą i rozmarynem 155

soku z cytryny 😊 Polecam! 😋 2-3 porcje: * koncentrat bulionu warzywnego Krakus - 150 ml * woda- 250 ml * kasza bulgur- 100 g (1 woreczek) * dynia hokkaido- 500 g * kabanos- 80 g * feta- 50 g * olej rzepakowy- 5 łyżek * sól- 1/2 łyżeczki * rozmaryn- 2 dorodne gałązki * cytryna- 1 łyżeczka * miód- 1 łyżeczka * szczypta pieprzu Dynię (wraz ze skórką- o ile użyjecie dyni(...)oraz koncentrat bulionu warzywnego i zagotować. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodać kaszę bulgur i gotować według wskazówek na opakowaniu. Do miski przesypać kaszę, dodać dynię, pokrojonego kabanosa wraz z fetą i skropić sosem powstałym z wymieszania oleju z pieczenia dyni z cytryną i miodem i lekko przemieszać. Na koniec doprawić szczyptą pieprzu. Podawać od razu. Smacznego! 😋 #krakus, #smacznieiszybko

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka ze szpinakiem, ogórkiem i fetą 269

więc można ją wykonać jako awaryjna kiedy goście już za drzwiami. Wyrazisty smak i świeżość produktów nie zdradzi, że została ona wykonana tak szybko. Składniki: * 1 ogórek szklarniowy * 200g fety * 200g świeżego szpinaku * 2 łyżki sezamu * 1 łyżka ziaren słonecznika(...)łyżki oleju rzepakowego lub oliwy * 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziarna sezamu i słonecznika uprażyć na patelni, ostudzić. Ogórka kroimy na pół wzdłuż a następnie na plasterki. Ser feta rozdrabniamy pomiędzy palcami. Wszystkie składniki łączymy

Mohiella
Muffiny z pomidorami i fetą 155

mąki 150 g cukru brązowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 100 ml śmietany 18% 7 łyżek oleju szczypta soli, pieprzu  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g fety (można zastąpić też np. Lazurem) kilka pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jajka roztrzepujemy dodając śmietanę(...)papilotek do muffinów (nie więcej ponieważ ciasto rosnąc w piekarniku może wypłynąć poza foremkę). Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki lub ćwiartki oraz kilka kawałków sera feta i czerwonej cebuli, pokrojonej w pióra.  Formę z muffinami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 20-25 minut

Bon appetit mon amie
Pyszna sałatka grecka z makaronem 231

makaronu grubego ja użyłam świderki 1 papryka czerwona 1 duży ogórek sałatkowy 1 cebula czerwona około 400 g pomidorów mięsistych około 20 oliwek czarnych lub zielonych 1 kostka sera feta na sos: 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu(...)cienkie półplasterki i dodaję do sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Umyte pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Ser feta możemy pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę i dodać do sałatki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie sosu: Do oregano dodaję czosnek, ocet, oliwę, doprawiam solą (dwie szczypty), pieprzem (trzy szczypty

Uwaga Babcia Gotuje
Zielona fasolka szparagowa z pomidorkami, fetą i komosą ryżową 145

Składniki (na 1 porcję) - 2 łyżki komosy ryżowej (ok. 28 g), - 2 garście zielonej fasolki szparagowej (ok. 100 g), - 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz, - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób(...)Fasolkę przycinamy na końcach, wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 min. (aż będzie miękka). 3. Pomidorki przekrawamy na pół. 4. Warzywa łączymy z ugotowaną komosą ryżową i pokruszoną fetą. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika. Sałatka jest bogata

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
ALZACKA TARTA Z DYNIĄ I FETĄ 143

wody Składniki na farsz: ● 350 g dyni zważonej po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej) ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 3 duże jajka ● 250 ml śmietany kremówki 30% ● 100 g fety ● 40 g startego żółtego sera typu Ementaler ● 30 g pestek dyni ● 3 szczypty gałki muszkatołowej ● sól, pieprz Przygotowanie : Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj(...)pokrojoną dynię na patelni z dodatkiem oliwy przez około 10-15 min, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. W misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę, dodaj rozkruszoną fetę i starty ser, trzy szczypty gałki muszkatołowej, posól (odrobinę, ponieważ feta jest już słona), popierz,   a następnie przelej otrzymaną mieszaninę do miski miksera (lub blendera), i zmiksuj całość

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Papryka z nadzieniem serowym. 245

danie przygotowałam z myślą o sobie! Bardzo lubię wszelkie serowe nadzienia. Słona feta plus kremowy serek i świeży tymianek to był strzał w dziesiątkę. Pewnie ciężko "zarzucić" mi w tej sytuacji obiektywizm skoro od początku kierowały mną pobudki wyłącznie egoistyczne ;) Myślę jednak, że tak przyrządzone papryki posmakują wielu. Dobrze wypadną w roli przystawki na spotkaniu z przyjaciółmi. To moja(...)ostatnia propozycja w tym tygodniu. Następny będzie wypełniony obowiązkami po brzegi. Mam jednak nadzieję, że znajdzie się chwila na gotowanie i blogowanie :) Składniki: 2 papryki czerwone podłużne 150 g fety 150 g serka kremowego (np. Philadelphia) świeżo zmielony pieprz kolorowy 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne. Następnie

zadanie-gotowanie
Jajecznica w papryce. 145

czasu do czasu jajeczne nadzienie. Dzięki temu zabiegowi unikniemy zbyt spieczonego wierzchu i skróci się czas przygotowania. Składniki: 3 nieduże papryki w dowolnym kolorze 4 jajka 50 g fety(...)kawałków suszonych pomidorów z zalewy pieprz Wykonanie: Paprykę umyć, ściąć wierzch, wydrążyć gniazda nasienne i zapiekać w temperaturze 190 °C przez 15 minut. Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać. Fetę i pomidory z zalewy pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek, wymieszać i doprawić pieprzem. Przygotowaną masę jajeczną przelać do podpieczonych papryk i zapiekać ponownie w temperaturze

zadanie-gotowanie
Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 176

mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru -3 jajka -3 łyżki oleju -60 dag mrożonego szpinaku -łyżka masła -30 dag sera feta -zmiażdżony ząbek czosnku -sól, pieprz Przygotowanie Z drożdży, cukru, 3 łyżek mleka i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn, olej, 2 jajka, resztę mleka i szczyptę soli wymieszać(...)mąką, odstawić. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić wg uznania. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Smacznego

Zielona Kuchnia
Papryka faszerowana kaszą 143

zielona lub czerwona 60-70 g kaszy gryczanej * ulubione warzywa do kaszy (np. marchew, cebula) 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  1/4 kostki sera feta półtłustego  ulubione przyprawy (np.  natka pietruszki pomidorki koktajlowe  olej rzepakowy  Przygotowanie:  Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Doprawiamy wg własnego uznania. Ja polecam(...)kaszę w bardziej pikantnej wersji;) Do ugotowanej kaszy prócz przypraw i warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie mąkę, która pozwoli ją bardziej zagęścić. Na koniec mieszamy wraz z serem feta. Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i solimy. Obie połówki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pieczemy w temp. 180-200 stopni C w piekarniku z funkcją góra-dół. Papryki

Kuchnia Ellie
Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej 164

mięty pół małego arbuza – obranego i pokrojonego na kawałki, z wyjętymi pestkami, lekko posolony duży ogórek – obrany i pokrojony na paski obieraczką do warzyw, lekko posolony opakowanie fety pokrojone na kawałki garść kiełków np. fasoli mung garść groszku cukrowego (opcjonalnie) Przepis na arbuzową sałatkę z komosy ryżowej Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu(...)cytryny, sosu sojowego, harrisy i oliwy. Mieszamy z natką lub miętą. Dzielimy na 4 części i wkładamy każdą część do miseczki. Na komosie układamy kawałki arbuza, ogórka i fety. Dekorujemy kiełkami i groszkiem cukrowym, jeśli go mamy. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane