pomidor 1 ogórek gruntowy 1 ugotowany burak 3 małe papryczki różnokolorowe lub pół zwykłej 1 mała cebula czerwona garstka zielonych oliwek 75 g sera feta 1 łyżka szczypiorku kilka listków świeżej bazylii pół opakowania sosu sałatkowego greckiego Knorr Sposób przygotowania: Pomidora, paprykę, ogórka i buraka pokrój w preferowane kształty. Cebulę(...)posiekaj w piórka. Do naczynia wyłóż miks sałat, dodaj pokrojone warzywa, oliwki oraz pokruszoną fetę. Posyp szczypiorkiem, dodaj liście bazylii. Przygotuj sos według instrukcji podanej na opakowaniu (ja zmniejszyłam ilość proponowanego oleju) o polej nim całą sałatkę
Zdrowie na języku :Podkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cukinię dokładnie myjemy i w skórce kroimy w plastry, natomiast czosnek obieramy i również kroimy w plastry. Fetę kroimy w kostkę, a pomidorki kroimy na pół. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową z 1 łyżką oleju. Smażymy plasterki cukinii, kilka minut z każdej strony. Usmażone ściągamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć(...)czosnek na złoty kolor i dodajemy do tego pomidorki. Ściągamy z patelni. Do miski dodajemy jajka oraz śmietanę i rozbijamy trzepaczką. Następnie do tego dodajemy połowę pomidorków z czosnkiem, fetę, połowę cukinii i doprawiamy solą, tymiankiem i bazylią. Delikatnie mieszamy wszystko. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dziurawimy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Obciążamy ciasto fasolą, grochem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneCoś szybkiego i łatwego, co można zrobić w ciągu 5 minut. Mamy coś dla ciebie - sałatka z brokułem i serem feta! The post Sałatka z brokułem i serem feta appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeytakże się smacznie wkomponuje. 6 sztuk jednakowej wielkości ziemniaków 1 żółta cukinia ząbek czosnku cząber i/lub rozmaryn trochę skórki z cytryny kilka listków mięty olej rzepakowy 2 łyżki ser feta lub polski biały ser wędzony 1/3 opakowania sól i pieprz do smaku Ziemniaki wyszorować, umyć i przeciąć w plasterki o równej wielkości ok. 0,5 cm (można je lekko(...)miękkie wycisnąć czosnek, dodać cukinię i smażyć jeszcze chwilkę. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki cząbru, posolić i popieprzyć, dodać posiekanej mięty, doprawić skórką z cytryny a na talerzach wkruszyć fetę lub inny
AZgotuj!Grillujecie w weekend? Super. Nie? Też dobrze. Tę sałatkę możecie wchłonąć w każdej chwili, pod warunkiem, że jest sezon na pomidory. I pamiętajcie o dobrej jakości, fecie. I oczywiście o świeżo mielonym pieprzu! Wtedy będziecie mieli pewność, że sałatka smakuje tak jak powinna. Składniki: 20 pomidorków koktajlowych 150-200 g sera feta 2 ząbki czosnku(...)parę liści bazylii sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Pomidory myjemy i kroimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę fetę, bazylię i rozdrobniony czosnek. Zalewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy na jakieś 30 minut do lodówki
Kardamonovyarbuza. Chodź i przekonaj się, jak łatwo jest przygotować sałatkę z arbuza z serem feta i jak wyśmienicie ona smakuje! The post Sałatka z arbuza z serem feta appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyprzekąski nie zajmie więcej niż kilka minut, a jednocześnie ciasteczka apetycznie wyglądają i są miłą odmianą dla np. słonych paluszków. Składniki: c iasto francuskie, p ół opakowania sera feta, 1 pomidor, b azylia (garść świeżej lub łyżka(...)suszonej), c zosnek (użyłam granulowanego), 1 jajko. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, pomidora w półplasterki (jeśli pomidor jest duży to każdy plasterek pokroić na 4 części), fetę w kostkę. Na każdym kwadracie ułożyć 2 kawałki pomidora i 2-3 kostki fety. Posypać bazylią, czosnkiem, brzegi posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
Moja kraina smakówpodstawa sukcesu w przygotowaniu sałatki greckiej. Składniki: 2 dojrzałe, słodkie pomidory (ja używam malinowych), 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy, 1/2 czerwonej cebuli, 80-100 g sera feta, 10 czarnych oliwek, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz do smaku(...)Pomidory pokroić w dość duże kawałki, ogórki obrać i pokroić w grubsze półplasterki, cebulę w piórka. Warzywa umieścić w salaterce, popieprzyć, lekko wymieszać. Na wierzchu ułożyć oliwki oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę bądź w plastry. Sałatkę polać oliwą z oliwek, posypać oregano i gotowe. Smacznego
Moja kraina smakówczosnkowym albo bez niego, ponieważ sprawdzi się w każdej wersji. Grzanki polecam dodać przed samym podaniem, żeby nie nasiąknęły . Lekka sałatka z grzankami Sałatka 1/2 sałaty lodowej 1/2 sera feta 1/4 puszki kukurydzy konserwowej 2 ogórki gruntowe 10 pomidorków koktajlowych 40 g grzanek z czosnkiem niedźwiedzim lub pszennych Przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem oraz łyżka(...)torebki Sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 80 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Sałatka Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrój w kostkę, a sałatę na drobne kawałki. Połącz składniki w misce: sałatę, fetę, kukurydzę, ogórki oraz pomidorki i sałatę. Dopraw przyprawami i wymieszaj. Przed samym podaniem posyp grzankami oraz
Przepisy na widelcubyło jej tak mało ;( Następnym razem robię dwie Francuska tarta z botwinką i serami Składniki: ciasto francuskie (275 g) 50 g sera lazur 125 g mozzarelli 50 g sera feta 1/2 sera camembert (60 g) łyżka masła oliwa z oliwek tymianek sól Najpierw delikatnie obieramy buraczki i kroimy w drobną kostkę. Na patelkę dodajemy łyżkę masła i dorzucamy buraczki(...)Robimy tak po to aby środek pozostał płaski, a boki ładnie wyrosły. Całość smarujemy oliwą z oliwek. Następnie na ciasto układamy podduszoną botwinkę. Później posypujemy pokrojonymi w kostkę serem feta, lazurem, camembertem i pokrojoną w plasterki mozzarellą. Posypujemy tymiankiem. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez 20 minut. Smacznego Artykuł Francuska tarta z botwinką i serami pochodzi z serwisu
PatiGotujeZnowu szpinak... Ale wcale nie mdły i nie nudny, bo z dodatkiem boćwiny i sera feta. Jako że mamy na wsi zwykłe buraki ćwikłowe, to wykorzystałam ich liście, można jednak dodać burak liściowy, który oprócz smaku ma także dużą zawartość minerałów i witamin. Najlepsze są ugotowane, choć po odsmażeniu następnego dnia(...)też były dobre. Bardzo nam posmakowały takie pierogi z boćwiną i szpinakiem:) Pierogi z boćwiną i szpinakiem Składniki (na ok 30sztuk): 200g szpinaku pęczek boćwiny (ok 200g) 100g sera feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju Ciasto
Obiad gotowyKomentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kuskusu. 15 dkg kuskusu 200 ml wrzącej wody 20 dkg sera feta 30 sztuk czarnych oliwek 2 duże garści sałaty rukoli 12 dużych pomidorków koktajlowych 2 zielone cebulki 15 listków melisy lekarskiej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku(...)albo na ćwiartki. Drobno pokroić zieloną cebulkę. Ser seta pokruszyć lub pokroić w średniej wielkości kostkę. Listki melisy pokroić drobno. W misce wymieszać kuskus, pomidorki, rukolę, pokrojoną cebulkę, ser feta, pokrojoną melisę oraz czarne oliwki. Oliwę połączyć z sokiem z limonki. Zalać składniki w misce. Bardzo delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Letnia sałatka z kuskusem Smacznego
mecookspodanych składników wyszły 2 porcje chłodnika 3 soczyste pomidory malinowe 500 g arbuza Pół żółtej papryki Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Bazylia, sól, pieprz Opcjonalnie do podania ser feta, zielony ogórek Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć kilka minut aż zacznie nabierać złotego koloru, mieszać często Pomidory, arbuza i cebulę pokroić w mniejsze(...)paprykę orz kilka listków bazylii przełożyć do blendera Zblendować na gładki krem lub tak żeby zostały drobne kawałki warzyw i arbuza Doprawić solą i pieprzem, podać z pokruszoną fetą i posiekanym drobno ogórkiem Przed podaniem warto dodatkowo schłodzić w lodówce
HealthyCreationsBaza sałatki zatem już była gotowa. Teraz kilka dodatków w ramach czyszczenia lodówki. Dałam to co miałam – suszone pomidory w oliwie, świeży ogórek, u mnie koniecznie ze skórką, feta i natka. Całość doprawiłam oliwą spod pomidorów, solą i pieprzem. U mnie w sałątce wylądowała całą gałązka mięty i powiem szczerze, że w buzi robi się naprawdę rzeźko. Dlatego(...)kuskusu perłowego 200 g truskawek 1 gałązka mięty 1 spory ogórek 6 połówek suszonych pomidorów 4 gałązki natki sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy spod pomidorów 1/3 opakowania fety Wykonanie Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Dodajemy posiekanego ogórka, pomidory i fetę. Siekamy natkę i miętę
Mieszam w GarnkuSkładniki: 2 nieduże cukinie 1 pęczek szparagów 5 jajek 1 cebula 90 g sera feta 120 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii Sposób wykonania: Cukinie (nieobraną) ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy(...)odkładamy). Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przelewamy do niego masę jajeczną. Na wierzchu układamy połówki pomidorków oraz główki szparagów. Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 40 minut (do momentu aż masa jajeczna będzie ścięta). Przed podaniem frittatę posypujemy listkami świeżej bazylii
Qchnia po prostu