odruch Pawłowa, utrwalony życiem zawodowym i codzienną pobudką do pracy) i od razu zaczęłam grzebać w lodówce w poszukiwaniu śniadaniowej inspiracji. Pomidor, papryka, resztka szczypiorku z cebulki dymki, ser feta i jajka - może być! Omlet za mną "chodził" już od dawna! Składniki na porcję(...)osobową: 2 jaja - całe 2 łyżki mleka 1 łyżka szczypiorku - posiekany 1 łyżka papryki czerwonej - pokrojona w drobną kosteczkę 2 łyżki pomidora - pokrojony w kostkę 1 łyżka sera feta - pokruszony na mniejsze kawałki sól, pieprz, bazylia suszona - do smaku 2 łyżeczki oliwy - do smażenia Pokroiłam w kostkę paprykę oraz część pomidora - z pomidora zdejmuję zwykle skórkę, taki nawyk
Grunt to przepis!feta, jadana na całym świecie. Bardzo smaczny dodatek do dań z grilla. Składniki na 2 duże porcje: ogórek zielony 2 pomidory papryka żółta cebula czerwona 200 g sera feta 2 garście czarnych oliwek 6 łyżek oliwy z oliwek łyżka suszonego oregano pieprz, sól Ogórka obrać i pokroić w plastry, pomidory w grubszą kostkę, cebulę w talarki, a paprykę(...)paski. Tak przygotowane warzywa ułożyć w głębokim talerzu, posypać pieprzem i solą. Następnie dodać oliwki i ser feta. Oliwę wymieszać z oregano i skropić nią sałatkę. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneszklanki mąki pszennej przegotowana woda (u mnie na oko) 1 jajko szczypta soli paczka kaszy gryczanej opakowanie sera feta pieprz, natka pietruszki *** Kaszę ugotowałam i wystudziłam. Fetę odsączyłam z wody, pokruszoną dodałam do zimnej kaszy. Doprawiłam pieprzem i dodałam natkę pietruszki ( nie soliłam, bo feta była dość słona ). Całość wymieszałam ręką. Mąkę przesiałam, wbiłam jajko, posoliłam i wlałam
bastalenapowyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam(...)sobą fetę, jajka i podsmażone warzywa. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Wymieszałam i gotowy farsz wyłożyłam na podpieczone ciasto. Całość zapiekłam jeszcze przez 20min. w 180st. Szybki grill... ... i szybka prezentacja
bastalenaobiad jak i imprezę. Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami Składniki: 1 paczki szpinaku świeżego baby lub mrożonego 1 pierś z kurczaka ½ opakowania sera fety 7-8 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz ½ łyżeczki czosnku granulowanego ząbek czosnku 3-4 łyżki tartego parmezanu około 60 g sera gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej(...)mieszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser feta oraz gorgonzolę kroimy w kosteczkę. Na ciasto francuskie nakładamy szpinak, kurczaka i pomidorki koktajlowe. Zalewamy śmietaną. Na wierzch rozsypujemy ser feta i gorgonzolę. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (termoobieg
Mania Gotowaniamomentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w paski. Ser feta kroimy w kosteczkę. Szynkę podsmażamy z obu stron (bez tłuszczu) na patelni do momentu aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni smażymy pomidory suszone. Dodajemy fetę. Smażymy(...)Piersi z kurczaka panierujemy w bułce wymieszanej z ziarnami sezamu. Smażymy na rozgrzanej oliwie, kiedy będą już gotowe, na każdym kotlecie układamy 2 plastry szynki oraz warstwę szpinaku z fetą. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Mania GotowaniaKochani dzisiaj zapraszam Was na ostatni przepis w cyklu Czas na Dynię, mianowicie pikantną zupę dyniową z orzechami włoskimi i chrupkim oscypkiem z dodatkiem sera feta. Uwielbiam zupę dyniową w każdej postaci, ze względu(...)niecodzienny smak jedyny w swoim rodzaju jak i jedwabistą konsystencję. Chrupiące orzechy włoskie uprażone w piekarniku, aromatyczny jedyny w swoim rodzaju oscypek przywieziony prosto z Tatr i kosteczki sera feta dopełniają to cudne danie. Pyszne! Zapraszam! ;-) Składniki na zupę dyniową: - 1kg dyni - 1 cebula mała - 3 łyżki masła solonego - papryczka chili lub pepperoni - imbir korzeń około
SMYKWKUCHNIktóry zawsze mnie rozbawia, gdy znienacka z całej siły uderza w czosnek robiąc z niego miazgę. :) Składniki: 3 duże czerwone papryki 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego pół kostki fety (Favita) 1 torebka ugotowanego ryżu cebula 150 g śmietany 18% pół słoiczka oliwek (w oryginalnym przepisie były zielone, ja jednak pod ręką miałam czarne) 4 ząbki czosnku 1 łyżka(...)cebulę, pokruszony ser feta, ugotowany ryż, 1 łyżkę oregano, drobno pokrojoną natkę pietruszki (w zależności od upodobań, ja dodałam pół niedużego pęczka), sól i pieprz do smaku (uwaga! feta sprawia, że potrawa staje się słona). Mieszam wszystko dokładnie. Paprykę myję i odkrawam jej górną część (ok 2cm) i wyjmuję gniazdo nasienne. Doprawiam środek papryki solą, pieprzem i oregano
Brzuszki Łakomczuszkizwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde(...)patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę
OstryKęsrównie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki na 2 duże porcje: 400 g szpinaku w liściach (może być mrożony) 150 g sera feta (podróbka też może być ;)) 4 płaty ciasta filo 2 ząbki czosnku oliwa Sposób przygotowania: Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem i odrobiną soli(...)pamiętając, że feta jest słona. Dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać. Arkusz ciasta filo posmarować cienko oliwą i złożyć na pół (stroną naoliwioną do środka), ponownie posmarować oliwą. Nałożyć 1/4 farszu i zwinąć jak naleśnika. Tak samo postąpić z 3 pozostałymi arkuszami. Zwinięte porcje ciasta ułożyć spiralnie w tortownicy o średnicy 22 cm, tworząc "ślimaka". Całość posmarować cienko oliwą
Obiad za dychęjajka garść posiekanej mięty (opcjonalnie) garść posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 6 płatów ciasta philo ok. 50 g roztopionego masła Sposób przygotowania: Twaróg i ser feta rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać jajka miętę i pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszy płat(...)posmarować pozostałym masłem. Piec przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, aż do zrumienienia wierzchu. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Wyliczenia: twaróg 5 zł feta 2 zł jajka 2,10 zł mięta 2 zł pietruszka 1 zł ciasto philo 10 zł masło 1 zł Koszt całego dania: 23,10 zł Porcja
Obiad za dychęszklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła szczypta soli FARSZ: ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę(można(...)prostu widelcem (nie ma potrzeby rozdrabniać jej blenderem, gdyż jest bardzo miękka). Tak rozdrobnioną dynię i przesmażone na patelni składniki odstawiamy aż do ostudzenia. W tym czasie ser feta rozdrabniamy widelcem – jak najdrobniej. Na koniec, po ostudzeniu, wszystkie składniki łączymy ze sobą – zlewając przy tym również uzyskany z boczku tłuszcz. Po dokładnym wymieszaniu możemy zabrać się do wałkowania ciasta
Symfonia Smakówświetne surowce. Do farszu została dodana skórka z limonki i odrobina cukru - co bardzo fajnie wkomponowało się w pikantny smak, który stał się nieco orzeźwiający. Dodatek czosnku,fety i jogurtu sprawił, że farsz nie był wcale suchy. We wszystkie smaki idealnie wkomponowała się świeża natka pietruszki i świeży cząber. Ziemniaczki upiekłyśmy w formie obranej oraz w mundurach(...)ostudzoną ciecierzycę rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, do uzyskania konsystencji pasty. Ostudzone ziemniaczki przekrawamy na połówki, wydrążamy z nich upieczony miąższ i dodajemy go do rozdrobnionej ciecierzycy. Ser feta rozdrabniamy na mniejsze części, i dodajemy do farszu wraz z jogurtem lub śmietaną. Czosnek, natkę pietruszki oraz ulubione świeże zioła kroimy na bardzo drobno, wsypujemy do farszu. Wszystkie surowce
Symfonia SmakówZapraszamy Was serdecznie! Składniki: 500g drobnej, białej fasoli pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy (można zastąpić oliwkami) 1 opakowanie sera feta 2 jaja 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pół natki świeżej pietruszki garść listków świeżej kolendry garść obłuskanego słonecznika szczypta chili i kurkumy(...)pierwsze 20minut bez przykrywki, kolejno pod przykryciem). Kolejnio fasolę wraz z wrzącą wodą wylewamy na durszlak i hartujemy zimną wodą. W tym czasie suszone pomidory i ser feta kroimy w kostkę, kapary na pół, a czosnek siekamy na bardzo drobno. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Ostudzoną i ugotowaną fasolę rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera
Symfonia Smakówskładniki: 2 średnie cukinie 500 g pomidora 1 kostka fety 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki świeżej bazylii 1 żółtko sól Cukinie przekroić na pół, wydrążyć miąższ, posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną częścią aby puściły sok. Przygotować(...)farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Fetę też drobno pokroić albo rozkruszyć. Wymieszać dokładnie pokrojone pomidory i fetę, dodać żółtko i zmiażdżony czosnek. Farsz odstawić na pół godzinki aby się przegryzł. Połówki cukinii nadziewać farszem z fety i pomidorów. Na wierzchu posypać posiekaną bazylią. Grillować ok 40 minut, można ostatnie 15 minut pod przykryciem wtedy cukinie
Monia miesza i gotuje