szczypiorkiem 120g sera feta kilkanaście czarnych oliwek świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i osuszamy. Papryki kroimy w cienkie, krótkie paseczki. Dymkę siekamy. Fetę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki, dorzucamy oliwki i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy oliwą Schładzamy w lodówce. Smacznego :) Świetnie smakuje z grillowaną piersią kurczaka
Moje Kuchenne Rewelacjetrzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody farsz: brokuł (bądź paczka mrożonych) feta mozzarella 180g śmietanki 30% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)międzyczasie możemy przygotować farsz. Gotujemy brokuły tak aby były al dente. Po ugotowaniu rozdzielamy na mniejsze różyczki lub rozdziabujemy widelcem. Układamy na upieczonym cieście. Rozkładamy również fetę pokrojoną w nieduże kostki. Do miski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy brokuły z fetą
Brzuszki Łakomczuszkinać z selera 2 łyżki oliwy i trochę do skropienia sól i pieprz do smaku szczypta chili pół łyżeczki cukru gałązka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie Do podania: świeże pieczywo feta do posypania Zaczynamy od przygotowania warzyw – marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także drobno(...)odłożone wcześniej listki oregano. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy je gorące, ze świeżym chlebem i posypany fetą – jest to fajny słony kontrast dla słodkawej fasolki. Powrót na górę
Smaczna Stronaprzepisów na makarony warzywne – tu znajdziesz 5 niecodziennych dań Składniki: 250 g warzywnego makaronu, np. z soczewicy 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula Garść oliwek 100 g fety Kilka łyżek natki pietruszki lub bazylii Dresing 2 łyżki octu winnego Sok z połowy cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju Szczypta soli Przygotowanie: Krok(...)Ugotuj makaron, odcedź, przelej zimną wodą. Krok 2 Umyj warzywa. Z papryki wykrój gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kostkę. W dużą kostkę pokrój fetę (lub porwij na kawałki), a cebulę w drobną kosteczkę. Ogórka pokrój w plastry, tak samo oliwki. Przełóż warzywa do misy. Dodaj do nich makaron. Krok 3 Przygotuj dresing: wlej do małego, wysokiego słoiczka 2 łyżki
Niedzielny kucharzplus kasza lub ziemniaki. Smacznego! Print Burger z soczewicy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zdrowe niskokaloryczne i pyszne burgery. Course Obiad Cuisine Polska Keyword feta, soczewica Prep Time 25 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 25 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients(...)czarnej soczewicy 1 łyżka pasty tahini 1 średnia cebula 1 średnie jajko 7 łyżek tartej bułki 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 100 g sera feta 50 g sera Gruyere 1 garść siekanej natki pietruszki pieprz do smaku olej do smażenia do odtoczenia kotletów odrobina mąki ryżowej lub pszennej Instructions Soczewicę namoczyć, a następnie ugotować
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Domowe burgery z buraka z dodatkiem płatków owsianych, fety oraz świeżych ziół. Soczyste i aromatyczne kotleciki idealne do przygotowania wegetariańskiej wersji popularnej kanapki znanej głównie z fast foodów. Jeśli macie uczulenie na gluten i nie wchodzi w grę jedzenie bułek , możecie przygotować na bazie kotlecików klasyczny obiad z kaszą lub ziemniakami oraz zestawem surówek(...)minutes Total Time 30 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składnik na burgery 300 g buraków 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę 160 g płatków owsianych 150 g fety 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżka siekanej bazylii olej do smażenia pieprz, sól 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku Dodatkowo bułki hamburgerowe pomidor ogórki kiszone musztarda, ketchup, majonez
SprawdzonaKuchnia.plprawdziwa poranna uczta :) 2 porcje: 4 jajka łyżka masła klarowanego pół pęczka rzodkiewek papryczka jalapeno pół pęczka szczypiorku sól, pieprz dodatkowo: pieczywo Sonko lekkie razowe awokado 2 łyżki sera feta Jajka roztrzepujemy i podprawiamy solą i pieprzem. Na rozpuszczonym maśle, na najmniejszym ogniu, powoli smażymy jajecznicę, często ją mieszając. Posypujemy ją szczypiorkiem, pokrojonymi rzodkiewkami i posiekaną papryczką. Podajemy(...)awokado, fetą i pieczywem Sonko lekkie razowe. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Wiosenna jajecznica z pieczywem lekkim pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdutch baby, czyli pieczony naleśnik w wersji wytrawnej. Po spróbowaniu wersji słodkiej stwierdziłam, że koniecznie muszę przygotować go na słono. Zestaw dodatków jakoś tak sam narzucił - suszone pomidory, feta, szpinak. I powiem Wam, że to jest mega pyszne! Wbrew pozorom porcja nie jest taka mała, nie dałam rady zjeść całego, ćwiartka została na później, ale na zimno również smakował(...)wycieczkę). Pieczony naleśnik na słono Składniki: 2 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mąki szczypta soli 1 łyżeczka klarowanego masła szczypta ulubionych ziół dodatki: ser feta (ok 30g), suszone pomidory (3-4 sztuki), szpinak (nieduża garść), szczypiorek (kilka pędów) Wszystkie składniki zmiksować. Odstawić póki nagrzeje się piekarnik. Piekarnik rozgrzać do 200stC (termoobieg albo góra+dół). Fetę
Obiad gotowyłyżek lub trochę z filecików anchois) 1/2 papryczki chili lub pieprzu cayenne sól do smaku oregano i bazylia suszona do smaku 1/2 kostki sera feta ( prawdziwa grecka feta) świeże oregano Fasolkę obgotuj kilka minut w osolonej wodzie (ok. 5 minut) Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekane fileciki anchios i posiekany czosnek. Podsmaż krótko. Dodaj pomidory i chili. Kilka(...)minut pogotuj. Odcedź fasolkę. Pomidory przelej do brytfanny lub naczynia z możliwością zapiekania, rozłóż na sosie fasolkę, całoś posyp pokruszoną fetą a wierzch posyp suszonymi ziołami. Zapiekałam pod gillem ok 5 minut. Można zapiec w 180 stopniach C. przez 15 minut. Posypać świeżym oregano lub bazylią
AZgotuj!serowych z ciasta francuskiego ** Cukinii faszerowanej mięsem ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Szaszłyków drobiowych z ananasem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mały jogurt naturalny (ok. 180-200 g) 100 g fety 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny Najprościej jest wrzucić wszystkie składniki sosu do malaksera i zmiksować na gładką jednolitą
Kulinarny S.O.S., słodkie pomidorki cherry, a do tego pyszna dojrzewająca włoska szynka parmeńska. 20 pomidorków cherry 20 dużych zielonych oliwek 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 200 g prawdziwego sera feta Ponad to 20 wykałaczek. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Fetę pokroić na 20 kawałeczków. Plastry szynki podzielić na 20 kawałków. Na wykałaczki nabić połówkę pomidora, Ser owinąć szynką
Krylowa Kuchniaostrej papryki - 200g szpinaku - 8-10 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej, gdy lubimy) - 6 łyżek oliwy z zalewy od pomidorów (lub oliwy z oliwek) - sól, świeżo mielony pieprz - 160g fety (u mnie z zalewy, ze słoika) Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać pokrojoną cebulę i ewentualnie trochę oliwy (gdy boczek jest bardzo chudy), co jakiś czas(...)odrywam ogonki) i mieszając smażymy aż liście staną się miękkie. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy kawałkami sera feta. Smacznego
Smaczne Zdroweprzepisem przychodzę 💪 Składniki : Makaron dla 3 osób (300-400g) 1 duży, ugotowany burak 2 ząbki czosnku 1 garść orzechów, np. migdałów 50 g parmezanu 3 łyżki oliwy Ser feta i rukola do podania Przygotowanie : Makaron gotujemy(...)dente w osolonej wodzie. Buraka kroimy na kilka kawałków. Wrzucamy do miski. Dodajemy czosnek, orzechy, oliwę i parmezan. Blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy ser feta i rukolę. Więcej przepisów na makarony znajdziesz
Czarnawisienkamałe brzuszki łososia - 1/5 kostki sera feta - serek śmietankowy light (można też użyć grani lub twarogowy, ale z takim kremowym smakuje mi najbardziej) - pieprz ( nie dodajemy soli, feta załatwi nam sprawę) - 1/2 łyżeczki chrzanu lub musztardy wykonanie: Jajka kroimy w kostkę. Łososia rozdrabniam widelcem wraz z serkiem i fetą. Ogórki kiszone kroję w kostkę i mocno odciskam
SMYKWKUCHNI