wtedy ładniej się prezentuje. Można też po prostu wszystko razem wymieszać. składniki: 2 nieduże brokuły 250 g tortellini, u mnie kolorowe z szynką 300 g pomidorków koktajlowych 250 g fety solidna garść słonecznika sos czosnkowy 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 2 nieduże ząbki czosnku zioła prowansalskie sól do smaku Przygotować sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać(...)Gotowy sos odstawić aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na małe rożyczki i ugotowac al'dente. Dobrze osączyć i wystudzić. Tortellini ugotować. Przelać zimną wodą, dobrze osączyć i wystudzić. Fetę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół a jak są duże to na ćwiartki. Brokuły, pomidorki, tortellini i fetę układać na przemian w dużej szklanej misce. Każdą warstwę składników
Monia miesza i gotujetego jeszcze lekko ostra rukola oraz słony smak fety.. Wszystkie składniki tej pięknej i bardzo zdrowej sałatki pasują do siebie idealnie. Sałatka z pieczonych buraków z fetą i rukolą to najlepszy wybór na każde przyjęcie! Jeśli lubisz granaty, to gorąco polecam Ci również mój przepis na sałatkę z granatem, fetą i awokado
AniaGotuje.plidealna do mięsa, lub jako zagryzka do pieczywa, sprawdzi się też dobrze w sezonie grillowym. Polecam Wam! Przepis na pomidory pod pierzynką: - 3-4 pomidory malinowe - 1/4 kostki sera feta pokrojonego w kosteczkę - starty parmezan - około 3 łyżek - listki bazylii sos: - 100 ml śmietany 30% - 3 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy miodowej - 1/2 łyżeczki miodu - 1-2 ząbki przeciśniętego(...)przez praskę czosnku - sól, pieprz Całość mieszamy zalewamy pomidory z fetą, posypujemy parmezanem i bazylią, odstawimy na godzinę do lodówki. Gotowe
SMYKWKUCHNImała cukinia czerwona papryka zielona papryka mała czerwona cebula łyżka oleju rzepakowego z chili łyżka soku z cytryny łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz do smaku ok. 80 g fety Kaszę gotujemy na sypko zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie cukinię i paprykę kroimy w małą kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażamy je na oleju(...)cytryny, bazylią, solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy bardzo drobno i wraz z pestkami dynii dodajemy do kaszy. Mieszamy i podajemy z warzywami. Na wierzchu dodajemy pokruszony ser feta. Smacznego :) Artykuł Kasza gryczana z warzywami i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSkładniki: Kilka listków sałaty lodowej 1 opakowanie "Mix sałat" 1 ogórek 1 pomidor Pół opakowania Sera feta 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Pęczek koperku 3 łyżki oliwy(...)Kilka kropli octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Na półmisek wykładamy mix sałat oraz pokrojoną sałatkę lodową. Kroimy w kostkę ogórka i pomidora i wykładamy na sałatę. Następnie posypujemy serem fetą pokrojonym w kostkę (tutaj przyda się mój sposób na krojenie sera feta, który zamieściłam na blogu). Na wszystko równomiernie wykładamy tuńczyka. W szklance mieszamy oliwę z octem balsamicznym oraz
Olga Piecze i Gotujemasła sól i pieprz do przyprawienia Surówka z marchewki 3 duże marchewki 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól i czarny pieprz młotkowany do smaku 50 g feta Frytki z brukwi 1-2 duże brukwie olej do smażenia Śledzie oczyść i złóż na pół. Posyp solę i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło i smaż(...)ogniu z każdej strony przez 3 minuty na złoty kolor. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i pokruszoną fetą. Obierz i pokrój brukiew w słupki. Włóż do garnka, wlej wodę, lekko posól i gotuj przez 6 minut. Odcedź i ostudź. Rozgrzej olej i smaż frytki z brukwi na złoty
codojedzeniaSkładniki: makaron penne świeży, lub mrożony szpinak 2 filety z kurczaka 1 kostka sera feta 400 ml śmietany 18% parmezan sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła olej Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oleju smażymy pokrojonego fileta z kurczaka. Solimy(...)kurczaka, pieprzymy, wykładamy go na talerz. Na tą samą patelnię wkładamy 1 łyżkę masła, dodajemy szpinak, chwilę dusimy (aż świeży szpinak zmięknie, lub mrożony całkowicie się rozpuści, podsmaży). Dodajmey fetę, mieszamy. Dodajmey śmietanę, doprawiamy solą i piperzem. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i opruszony parmezanem. Artykuł Penne z kurczakiem, szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.ploleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek Wielkopolski sól, pieprz szczypta kurkumy szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki większa szczypta oregano 1/2 pieczonego buraka 1/4 op. sera feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny(...)ostrej papryki, szczyptą kurkumy, oregano, solą oraz niewielką ilością pieprzu. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, posypujemy po sałatce. Do jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem
Smaki Na Talerzuzdrowe i lekkie przekąski z jej udziałem. SKŁADNIKI : quinola 100 g 1 sztuka kaki 1 łyżka miodu 1 mała, papryka czerwona 1 łodyga selera naciowego 50 g sera fety sól, pieprz do smaku 1 karambola do ozdoby(...)PRZYGOTOWANIE : Komosę ryżową gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Kaki, paprykę, ser fetę i seler naciowy drobno kroimy. Do miseczki dodajemy ryż, pokrojone warzywa z serem feta oraz płynny miód i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje do małych salaterek. Dekorujemy plastrem karamboli. Przekąski podajemy od razu lub schłodzone
Kulinarne Fantazje Mariolimnie zamiast makaronu, dynia, której miąższ przypomina niteczki. Tradycyjne danie w zupełnie nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;) 100% olej rzepakowy Wielkopolski 1 dynia makaronowa 100 g sera typu feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2- 4 łyżki tartego parmezanu oregano bazylia(...)więcej inspiracji ;) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: dynia , feta , parmezan , pomidory , sos sojowy
https:KKuchniaMniamposypujemy je z wierzchu tartą bułką i całość wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180⁰C na środkowej półce przez 15 minut. Wysuwamy blachę do pieczenia, kalafiora posypujemy pokruszonym serem feta. Przestawiamy formę poziom lub dwa wyżej, pod górną grzałkę piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200-210⁰C i zapiekamy jeszcze przez 8-10 minut do zrumienienia kalafiora z wierchu – pilnujcie(...)kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy 1 pełna
Karo in the Kitchenhity, które nie zawiodą Waszych gości. Wszystkie sałatki w zestawieniu się “testowane na żywym organizmie” i testy przebiegły pomyślnie Największym zainteresowaniem cieszy się sałatka brokułami i serem feta, sałatki z ryżem czy carpaccio z buraczków. Częstujcie się Kochani przepisami Mam nadzieję, że znajdziecie swojego faworyta i dacie znać, jak smakowało. Korzystajcie z przepisów i bawcie się świetnie(...)Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka grecka Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Sałatka makaronowa z bazylią i suszonymi pomidorami Sałatka z brokułami i serem feta. Palce
Kuchnia Bazyliiprzepisów, a potem na kucharzenie :D. Przedstawiam przepis na sałatkę warstwową z brokułem , kurczakiem , papryką , fetą oraz kukurydzą i pomidorem , po prostu pycha ^^ i pięknie wygląda :) Składniki: -brokuł -ser feta -2 pomidory -puszka kukurydzy -podwójna pierś z kurczaka -papryka czerwona -ok 2,5 garści słonecznika -sól, pieprz -przyprawa gyros sos: -majonez -jogurt naturalny (gęsty) -2-3 ząbki czosnku -sól(...)oleju z przyprawą gyros. Ser, paprykę kroimy w kostkę, a pomidora na cząstki. Na spodzie naczynia układamy 1/2 brokuła(brokuła i pomidora lekko przyprawiamy solą i pieprzem), potem ser fetę, pomidory, połowę sosu, drugą część brokuła, kukurydzę, kurczaka, paprykę, sos oraz słonecznik
Gotuj z Agnesprzygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 brokuł 1 strąk zielonej papryki 1 średniej wielkości ogórek sałatkowy (około 300 g) 1 pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (około 270 g) na sos: 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka(...)kawałki, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę. Ogórek obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki, szczypiorek drobno siekam. Ser feta możemy pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przekładam do salaterki. Sos: Czosnek drobniutko kroję i dodaję do majonezu z jogurtem, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam
Uwaga Babcia Gotujedoskonały. To co lecimy do przepisu. Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 6 pieczarek 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 10 dkg mięsa mielonego ( u mnie mielona karkówka) pasek fety ( nieduży ) pęczek pietruszki 1 łyżeczka oleju 3 łyżki wody pieprz, chili do smaku Pieczarki myjemy, usuwamy im nóżki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, nóżki też kroimy. Natkę pietruszki(...)mięso mielone, całość dusimy. przez około 5-7 minut, doprawiamy do smaku pieprzem i chili. Wyłączamy gaz, odstawiamy farsz do ostygnięcia, gdy farsz ostygnie mieszamy go z pietruszką i fetą. Nakładamy farsz łyżeczką do pieczarek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pieczarki i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego
Kuchnia na wzgórzu