feta - 6903 przepisów (strona:123/461)

Przystawka do alkoholu 165

CZAS: 1-30 min         -PORCJE: 1   Przystawka do alkoholu 2 pomidory 2 ogórki 1/2 opakowania sera feta półtłustego sałatka zielona Najpierw dokładnie czyścimy i pod kranem myjemy sałatkę. Wyciągamy(...)niej grube łodygi, a piękne zielone liście układamy na talerzu. Pomidory oraz ogórki myjemy obieramy ze skórki, kroimy na plastry średniej grubości i układamy na sałatce na przemian. Ser feta kroimy w kostkę i kładziemy na pomidorach i ogórkach. Świetna przystawka oraz ładnie prezentuje się na stole

Gotuję Testuję
Muszle faszerowane serem i szpinakiem 147

postaci posmakuje wszystkim. Idealna potrawa na kolację przy świecach. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2-3 Składniki: 18 szt. makaronu w kształcie muszli 150 g sera feta 40 g sera żółtego 40 g sera mozzarella kulka 250 g szpinaku mrożonego 5 ząbków czosnku ½ cebuli 1 łyżeczka masła 2 łyżki oleju lub oliwy z bazylią zioła(...)można wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Wszystko razem smażyć przez około 10 min.. Pod koniec smażenia doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Ser feta pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie połączyć za pomocą widelca ze szpinakiem. Makaron przepłukać zimną wodą i nafaszerować. Muszle ułożyć do żaroodpornego naczynia

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z pieca ze szpinakiem 102

fetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże(...)szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać

Bullio
Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem 114

niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula olej do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta soli 3 łyżeczki słodkiej papryki Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną(...)kosteczkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną fetę i smażyć na małym ogniu aż do jej rozpuszczenia. Kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż włókien formując kieszonki. Jeśli piersi są bardzo duże można przekroić je na dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać

Bullio
Sałatka z pieczonym indykiem 186

mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli Sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą(...)gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem

Bullio
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 85

wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut

Bullio
PRZYSTAWKA Z SALAMI, POMIDORÓW I FETY 89

mał e pomidory, około 220 g fety, około 350 g salami w kawałku, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 2 płaskie łyżeczki oregano. Przygotowanie: Salami, pomidora i fetę kroję w grubsze plastry.  Oliwę mieszam z posiekanym czosnkiem i oregano.  Składniki układam w następującej kolejności: salami, pomidor i feta, polewam smakową oliwą

JejKuchnia
SAŁATKA Z JAJKIEM, FETĄ I SOSEM MUSZTARDOWO-MIODOWYM 667

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo, 100 g fety + 1 łyżka do sosu, 3 większe garście roszpunki, pęczek rzodkiewek, 1/4 zielonego ogórka, łyżka posiekanej rzeżuchy, pęczek szczypiorku; 2 łyżki musztardy miodowej(...)łyżki majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: Roszpunkę opłukać, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, ogórka w półplasterki, a fetę w kostkę. Przygotować sos: dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, tj. musztardę, majonez, sok z cytryny, miód, oliwę i łyżkę fety. Warzywa, jajka i ser przełożyć do miski, doprawić nieco

JejKuchnia
Kasza jaglana z fetą i sokiem cytrynowym 177

suszonymi pomidorami oraz kaparami. Dzięki cytrynie ma orzeźwiający smak. Podaję ją na zimno jako dodatek do dań obiadowych. 100 g kaszy jaglanej 300 ml wody 150 g sera typu feta ok. 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 3 łyżeczki kaparów 1 łyżeczka soli Sos: mały ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta(...)zagotować 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Kaszę ostudzić. Pomidory oraz fetę pokroić w drobną kostkę. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, wyciśniętym czosnkiem, chilli, solą i pieprzem. Kaszę wymieszać z pomidorami, fetą, kaparami oraz sosem. Kaszę najlepiej podawać w małych miseczkach

Bullio
Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką 183

łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Sałatka   1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych  1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno sok z cytryny sól, pieprz   Przygotowanie: 1.  Kotlety -  bataty(...)Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy koperek, oliwki kroimy w plasterki, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kruszymy fetę 4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoto 5. Tuż przed podaniem do ryży dodajemy starte skórkę z cytryny i sok, mieszamy i natychmiast podajemy

Słodki Kompromis
Kąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem 181

Moja kolejna propozycja na przekąskę z ciasta francuskiego tym razem w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Razem(...)sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie 🙂 Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 14 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (300 g świeżego) 1 opakowanie sera feta (270 g) 3 ząbki czosnku ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta […] Artykuł Kąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 210

wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko(...)oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, do smaku sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia , następnie mieszamy z fetą. Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką, Na blasze wyłożonej papierem

Kolejny blog o gotowaniu
Carpaccio z buraka ze śledziem 241

pierzynką" - ten przepis jest właśnie dla was! Na porcję na czterech osób potrzebujemy: 2 puszki filetów ze śledzia w oleju firmy GRAAL 3 buraki por - pióra 150 g sera feta sok z 1 cytryny Umyte buraki kroimy na pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni , aż zmiękną. Ostudzamy. Następie obieramy je ze skóry i ostrym nożem(...)kroimy na cienkie plasterki.  Plasterki buraka układamy na półmisku lub gotowe porcje na talerzu, następnie posiekany por.  Filety śledziowe odsądzamy i umieszczamy na porze, posypujemy pokruszonym serem feta oraz skraplamy sokiem z cytryny

Kolejny blog o gotowaniu
Gniazdka ziemniaczane z masą serową 155

Gniazdka z grubo startych ziemniaków, które dobrze sprawdzają się jako przekąska. Środek wypełniony jest masą z sera twarogowego, fety i suszonych pomidorów. Z przepisu wychodzi 16 gniazdek. Piekłam je w foremce do muffinek. 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 200 g białego sera twarogowego 150 g sera typu feta(...)upieczeniu odstawić na ok. 10 minut do przestudzenia. Brzegi każdego gniazdka oddzielić od foremki nożem. Wyjmować przy pomocy dużej łyżki. Gniazdka są dość delikatne. Ser twarogowy ugnieść widelcem z fetą. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę serową nakładać łyżką do każdego gniazdka ziemniaczanego

Bullio
Naleśniki z cukinią i szpinakiem oraz domowym sosem paprykowym 215

piękne i czerwone papryki oraz najświeższe cukinie. Korzystając z okazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym. Naleśniki (link do przepisu) Farsz: - 3 cukinie -paczka świeżego szpiaaku (250g) -2 ząbki czosnku- - 150g ricotty -100g fety -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek  -1 łyżka masła Cukinię należy umyć(...)samej patelni podsmażyć startą cukinię (ok. 10 minut). W garnku na łyżce masła poddusić posiekany szpinak. Do garnka ze szpinakiem przełożyć cukinię oraz cebulę z czosnkiem. Następnie należy pokroić fetę w drobną kostkę. Do garnka z farszem dodać fetę oraz ricottę. Wszystko należy dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku.   Sos paprykowy: -3 czerwone papryki - papryczka chilli -2 pomidory

Receptura smaku