feta - 6903 przepisów (strona:127/461)

pizza z rukolą i szynką dojrzewającą 125

ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżka oliwy z oliwek dodatki: kilka łyżek pomidorowego sosu do pizzy (użyłam domowego keczupu ) 125 g mozzarelli 100 g fety 100 g szynki dojrzewającej 3-4 pomidory rukola garść oliwek świeże listki bazylii świeże oregano Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić w ciepłym miejscu(...)fetę w kosteczkę. Plasterki szynki porwać palcami. Listki oregano oddzielić od łodyżek. Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Posmarować sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć 1/2 pomidorów i mozzarellę, posypać listkami oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika podzielić na porcje. Na każdą wyłożyć część rukoli, szynki, fety

6niebo
Latwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami 162

sposób polecam. W "Ekonomii gastronomii" znalazłam przepis na makaron z łatwym sosem pomidorowym. Ten sam sos posłuży mi tez do przygotowani jutrzejszego obiadu. Łatwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami sos pomidorowy (duża porcja): 1 kg dojrzałych pomidorów - sparzone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych, posiekane 150 ml przecieru pomidorowego 3 szalotki, obrane i posiekane 3 ząbki czosnku, obrane(...)rukolą, oliwkami, doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokruszoną ciabattę, tak by stała się rumiana i chrupiąca. Makaron nakładamy do miseczek, posypujemy ze złoconą bułka i fetą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owocowo - warzywna sałatka z kuskusem i fetą 163

dodałam ser feta, rukolę, mieszankę warzywną Bonduelle Mexico, kuskus i wyszła bardzo smaczna, fajna, lekka sałatka :). Miłego poniedziałku Wam życzę :)). Składniki: melon miodowy arbuz mieszanka Mexico Bonduelle ser feta 1 szklanka kaszy kuskus rukola Kaszę wsypałam do miski, zalałam ciepłą wodą i poczekałam, aż napęcznieje. Melona przekroiłam na pół, z jednej połowy wydrążyłam środek. Środek pokroiłam w kostkę(...)samo arbuza (trzeba wyjąć pestki). Do miski wsypałam gotowy kuskus, pokrojonego arbuza, melona i fetę, dodałam umytą rukolę i mieszankę Mexico Bonduelle. Całość wymieszałam. Przełożyłam do wydrążonego melona :) Gotowe :)) Wpis bierze udział w akcji:  www.warzywneinspiracje.pl

kruche babeczki
Makaron z bobem, szynką, jarmużem i fetą 113

Kochani! Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny makaron z dodatkiem bobu, szynki, jarmużu i fety z sosem na bazie posiekanej cebulki, czosnku, ricotty i prosecco. Składników jest sporo, natomiast smaki wynagradza cały trud włożony w przygotowanie. Polecam Wam ten przepis na taki smaczny makaron! Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam bezglutenowego) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku(...)wlewam Prosecco, które redukuję o połowę. Dodaję wodę z gotowania makaronu oraz ricottę. Całość duszę przez minutę, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Wrzucam na patelnię ugotowany makaron oraz pokruszoną fetę, całość dokładnie mieszam. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
sałatka z serem feta i jajkiem 143

opakowanie rukoli 200 g sera feta 4 jajka wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Sałatę oraz rukolę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1/3 pęczka koperku 1 cebula dymka sól, pieprz wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
ZUPA SZPARAGOWA Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI i KURCZAKIEM 151

łyżeczki kurkumy 1 litr gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 2-3 łyżkami sosu sojowego  120 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego koperku sól morska, pieprz DODATKOWO : feta, cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka opłukujemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w 1 cm kostkę. Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy jasne i twarde(...)wywaru. Zahartowaną w ten sposób śmietanę przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Posypujemy koperkiem. Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą

cool and minty
KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ 143

Farsz :  1 duży brokuł 100 g sera fety 1 ząbek czosnku pieprz do smaku                                                                  Dodatkowo :  bułka tarta do panierowania  1 jajko sos pieczarkowy(...)Przygotowanie :  Brokuł gotujemy na parze lub w wodzie, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski, rozdrabniamy, dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik

Kulinarne Fantazje Marioli
SPAGHETTI Z PIECZARKAMI, MAŁŻAMI I SEREM FETA 167

Makaron spaghetti można przygotować na wiele sposobów i z wieloma sosami. Dzisiaj pomysł na pyszne połączenie sosu pomidorowego z pieczarkami, małżami i serem feta. Polecam zwolennikom owoców morza i nie tylko(...)ziołami. Często mieszamy, kiedy znacznie się zredukuje dodajemy małże.  Po około 10 minutach sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie i zagotowujemy.  Na koniec do sosu dodajemy ser fetę pokrojoną w kostkę.  Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
MAKARON SOJOWY Z CUKINIĄ I FETĄ 173

szczęśliwego życia, bo przecież makaron sojowy właśnie tego jest symbolem u naszych sąsiadów z Dalekiego Wschodu . Składniki: paczka makaronu pół cukinii  1 biała cebula pół kostki sera typu feta  sól, pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich  2 łyżki oleju do smażenia  Sposób przyrządzenia: Cukinie i cebulę pokroić(...)cebuli aż się zeszkli, następnie dodać cukinie. Smażyć kilka minut. Następnie dodać przyprawy i ok. 3-4 łyżek wody. Przykryć i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokruszoną fetę. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem wg przepisu na opakowaniu. Jeść na gorąco. Smacznego

pieprzny smaczek
Pieczarki faszerowane bakłażanem. 173

soczewicy . Pod koniec zapiekania wierzch posypałam kawałkami fety. Składniki: 6 dużych pieczarek 1 średni bakłażan 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej kolendry sól pieprz 50 g fety 3 łyżeczki chutneya z papai oliwa Wykonanie: Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki. Bakłażana pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić.  Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na oliwie(...)ewentualnie osuszone) grzyby nasmarować oliwą, posolić i wypełnić farszem. Blaszkę natłuścić, ułożyć pieczarki i zapiekać ok. 15 minut w 180°C. 2-3 minuty przed końcem pieczenia posypać pokrojoną fetą

zadanie-gotowanie
Zupa marchewkowo-pomarańczowa 218

bardziej syta. Całość podkręca świeży estragon i otarta skórka z pomarańczy. Estragon jest ziołem rzadko używanym w naszej kuchni, jednak warto go spróbować. Lekko słodki smak przełamuje kwaskowaty ser feta, który zarówno dodany jest do gotowania, jak i służy do posypania. Całość zdobimy listkami estragonu i gotowe Tę zupę można przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce(...)Tuż przed podaniem wystarczy dodać fetę. Zupę można również zamrozić, dzięki czemu będziemy mogli szybko powrócić do jej wyjątkowego smaku. Artykuł Zupa marchewkowo-pomarańczowa pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Letnia sałatka 159

jest taka inna. Z podanych składników wychodzi dość spora porcja u mnie duża miska. Polecam :)) Składniki: makaron kokardki 2 świeże ogórki szklarniowe jak gruntowe to 4 sztuki ser feta 3 większe pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy(...)jajek pęczek szczypiorku sól pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Makaron gotujemy al'dente. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki i pomidory kroimy w kosteczkę, tak samo ser feta. Do dużej miski wrzucamy makaron, pokrojone jajka, warzywa, warzywa z puszki, pocięty szczypiorek, mieszamy, dodajemy majonez i jogurt. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem

kruche babeczki
Sałatka z grillowanymi szparagami, batatami, papryką z groszkiem świeżym i jajkiem w koszulce 134

białko, węglowodany i tłuszcz. Składniki (na 2 porcje): 1/3 główki sałaty lodowej 6-7 szparagów zielonych 4-5 łyżek wyłuskanego, świeżego groszku 2 jajka 30-40 gram sera feta 1/2 średniego batata kawałek białej papryki kawałek czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję. Batata obieram i kroję(...)wbijam do miseczki a następnie jednym, zdecydowanym ruchem przelewam do garnka z wodą. Wyławiam po minucie. Postępuję tak samo z drugim jajkiem. Na sałacie układam grillowane warzywa, całość posypuję fetą i groszkiem. Polewam olejem lnianym i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z jajkiem ugotowanym w koszulce. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą 247

komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju(...)Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien bez problemu odchodzić od skórki). Miąższ rozdrobnić nożem, dorzucić do farszu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Bakłażana napełnić farszem (z „górką”). Zapiec jeszcze przez 10 minut w piekarniku (w 180°C). Po wyjęciu posypać startym serem i natką

Bullio
Brokułowe pizzerinki 205

brokuła (łączna waga ok. 400g) 100 g dowolnej mąki ( u mnie pełnoziarnista) 2 jajka sól, pieprz, bazylia suszona dodatki: koncentrat pomidorowy  passata pomidorowa z czosnkiem kilka pieczarek ser feta Korzeń brokuła kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze na bardzo drobne kawałeczki. Odciskamy z nadmiaru wody. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C.  Mieszamy w misce(...)naszych pizzerinek.  Podpiekamy przez ok. 5-10 minut do zarumienia. Po tym czasie na spodach rozsmarowujemy warstwę koncentratu i passaty pomidorowej, układamy plasterki pieczarek i posypujemy serem feta. Podpiekamy kolejne 5 minut. Smacznego

Kuchnia Ellie